ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ για το βιβλίο της «ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, του βιβλίου «ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ



1)Κα ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;


Η «Ολική έκλειψη καρδιάς» είναι μια καταιγιστική περιπέτεια που μας μεταφέρει στη δεκαετία του ΄80. Ξεκινάει το 1983, όταν μια παρέα φίλων από τον Πειραιά ταξιδεύουν για την Τήνο. Ενώ βρίσκονται εν πλω, ένας από αυτούς εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Οι έρευνες του λιμενικού αποβαίνουν άκαρπες και οι αρχές θεωρούν πως έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θάλασσα και πνίγηκε. Πέντε χρόνια μετά, σε ένα έκτακτο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης η παρέα αντικρύζει έναν άνθρωπο που είναι ίδιος με τον νεκρό φίλο τους. Τα λάθη του παρελθόντος ανεβαίνουν στην επιφάνεια και απειλούν το παρόν και το μέλλον όλων τους, κανείς και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ξεκίνησα να το γράφω το 2000. Ήταν η εποχή που η ανθρωπότητα ζούσε στον ρυθμό του περίφημου μιλένιουμ και η τεχνολογία άλλαζε οριστικά και αμετάκλητα τη ζωή μας. Σε ένα οικογενειακό ταξίδι στο Λονδίνο, πήγαμε να παρακολουθήσουμε το μιούζικαλ FAMΕ, που τη δεκαετία του ΄80 προβαλλόταν με μεγάλη επιτυχία στην ελληνική τηλεόραση. Βγαίνοντας από το θέατρο, ένιωσα την ανάγκη να «φυλακίσω» την ανεμελιά, την αφέλεια, τον ρομαντισμό αλλά και τα γεγονότα, τα τραγούδια, τα ντυσίματα, τα χτενίσματα, τις ατάκες, με μια φράση, την αλήθεια των ΄80s, σε ένα βιβλίο.


2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?


Αυτό το βιβλίο συνδυάζει την περιπέτεια με τη νοσταλγία. Η ιστορία του έχει αγωνία, δράση και συνεχείς ανατροπές και παράλληλα μας ταξιδεύει στην νοσταλγική δεκαετία του ΄80, τότε που οι άνθρωποι δεν είχαμε ίντερνετ, social media και έξυπνες συσκευές αλλά είχαμε ο ένας τον άλλον. Σαν μάνα-κουκουβάγια δυσκολεύομαι να απομονώσω μόνο ένα ή δύο δυνατά του σημεία, αλλά θα σας πως έναν πολύ τιμητικό χαρακτηρισμό που μου κάνουν πολλοί αναγνώστες του: η «Ολική έκλειψη καρδιάς» είναι ένα βιβλίο με «φρέσκια» γραφή και ματιά.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;


Δε γράφω ποτέ με σκοπό να στείλω κάποια συγκεκριμένο μήνυμα. Χαίρομαι όμως πολύ όταν οι αναγνώστες μου λένε πως παίρνουν μαθήματα ζωής μέσα από τους ήρωές μου. Στην «Ολική έκλειψη καρδιάς» δύο μηνύματα που διαπιστώνω πως έχουν αγγίξει πολλές καρδιές είναι ότι «οι άνθρωποι που μας αγαπούν πραγματικά, μας χαρίζουν φτερά για να πετάξουμε» και ότι «καμία έκλειψη δε διαρκεί για πάντα, ο ήλιος, το φεγγάρι, το φως είναι τελικά οι θριαμβευτές της αναμέτρησης».


4)Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε?


Όταν το έγραφα δεν είχα κανέναν τίτλο κατά νου, αφού δε σκόπευα να το εκδώσω. Μια μέρα πριν το στείλω προς αξιολόγηση στις εκδόσεις Ψυχογιός, κάθισα και σημείωσα κάποιους προτεινόμενους τίτλους. Την επομένη το πρωί πήγα με τον σύζυγό μου σε μια κλινική για να κάνει μια μικροεπέμβαση ρουτίνας. Καθώς τον περίμενα, άνοιξα το λαπτοπ για να κάνω την αποστολή του έργου στην κα Αγγέλα Σωτηρίου και είπα να ρίξω μια τελευταία ματιά στο αρχείο. Η ματιά μου σκάλωσε σε μια φράση που λέει η κεντρική ηρωίδα μου: «Βιώνω μια ολική έκλειψη καρδιάς. A total eclipse of the heart, όπως τραγουδάει η Μπόνι Τάιλερ». Την ίδια στιγμή γεννήθηκε ο τίτλος μου. Για την ιστορία να σας πω πως έστειλα και τη λίστα με τους προτεινόμενους που είχα γράψει αλλά η «Ολική έκλειψη καρδιάς» τους επισκίασε όλους.


5)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?


Μακάρι να το γνώριζα και, ειλικρινά σας το λέω, θα το μοιραζόμουν με όλους. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιτυχία ενός βιβλίου και δε σχετίζονται όλοι με τον δημιουργό του. Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σας, θα σας πω ότι για να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ένας συγγραφέας πρέπει να διαθέτει ταλέντο-προσωπικότητα- άστρο και αστείρευτη υπομονή!


6)Είσαστε μια συγγραφέας πολύ ενεργή στα social media, με άμεση και χαρισματική αλληλοεπίδραση με τους  "φίλους σας", Πείτε μας πόσο σας βοήθησε αυτό στην προώθηση των βιβλίων σας.


Σας ευχαριστώ πολύ. Αγαπώ την επικοινωνία, εμπνέομαι από αυτήν, απολαμβάνω την επαφή με τους ανθρώπους και έχω βρει τον τρόπο να αξιοποιώ τα social media και όχι να τα χρησιμοποιώ. Η αλληλοεπίδραση με τους διαδικτυακούς «φίλους» μου, που αρκετοί είναι φίλοι μου, δεν περιορίζεται στην προώθηση της δουλειάς μου. Δεν τους θυμάμαι μόνο όταν κυκλοφορεί το νέο βιβλίο μου και θα συνεχίσω να τους θυμάμαι ακόμη κι αν δεν ξαναβγάλω ποτέ βιβλίο. Η προσωπική μου άποψη είναι πως, ούτως ή άλλως, ο ρόλος των social media στην προώθηση βιβλίων έχει υπερεκτιμηθεί. Βοηθούν, αλλά όχι στο βαθμό που θέλουν να πιστεύουν κάποιοι.


7) Ζούμε στην εποχή που οι ομάδες και οι fb παρέες, οι συνομιλίες και η ανταλλαγή απόψεων, γράφουν "ιστορία", μήπως  αντλήσατε θέματα από όλο αυτό, που ίσως το δούμε σαν θέμα σε επόμενο βιβλίο σας;


Εμπνέομαι από την αλήθεια και δυστυχώς οι ομάδες και οι fb παρέες συνήθως απέχουν πολύ από αυτήν, συνεπώς δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν έμπνευση για εμένα. Οι συνομιλίες και η ανταλλαγή απόψεων ωστόσο, με βοηθάνε πολύ. Μου επιτρέπουν να αποκωδικοποιώ συμπεριφορές και πράξεις και να γνωρίζω ενδιαφέροντες ανθρώπους και τις ιστορίες τους.


8) Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Η πανδημία με έμαθε να μην κάνω σχέδια, γιατί πλέον είναι βέβαιο πως κάποιος γελάει εκεί πάνω. Το επόμενο βιβλίο μου έχει παραδοθεί από το περασμένο καλοκαίρι στις εκδόσεις Ψυχογιός και έχει πάρει το πράσινο φως για έκδοση. Κι εγώ αυτήν την εποχή παρακολουθώ με ενθουσιασμό ένα πρόγραμμα εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το οποίο με βοηθάει να μπω στο μυαλό ενός εγκληματία!


9)Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;


Το έντυπο, αλλά νομίζω πως έχει να κάνει κυρίως με την ηλικία μου. Επειδή συχνά ακούω απόψεις αρνητικές για το ηλεκτρονικό βιβλίο, η δική μου ευχή είναι να διασωθεί το βιβλίο στο πέρασμα του χρόνου, σε όποια μορφή κι αν είναι.


10)Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;


Διαβάζω το συγκλονιστικό «Δικαίωμά μου» της Θάλειας Ψαρρά, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, μια αληθινή ιστορία ενδοοικογενειακής βίας με αστυνομικές προεκτάσεις. Αφού έπαθα και έμαθα, τα τελευταία χρόνια δε δανείζω σε κανέναν βιβλία. Όσο για τα αγαπημένα που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου, ήταν πολλά και λέω «ήταν» γιατί πλέον τα περισσότερα φιλοξενούνται στη βιβλιοθήκη του 28χρονου γιου μου. Ο Κωνσταντίνος είναι διαιτολόγος και όταν έφτιαξε το διαιτολογικό γραφείο του, το μόνο που ζήτησε από εμένα και τον πατέρα του ήταν να του επιτρέψουμε να πάρει βιβλία από τις συλλογές μας για να δημιουργήσει τη δική του βιβλιοθήκη. Με χαρά και συγκίνηση διαπιστώσαμε ότι επέλεξε τα αγαπημένα μας.


11)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Η «Ολική έκλειψη καρδιάς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μπορείτε να τη βρείτε στα ράφια όλων των βιβλιοπωλείων της χώρας που, επιτέλους, είναι ανοιχτά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο καραντίνας.




ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ - PSICHOGIOS PUBLICATIONS


Μερικές φορές αισθάνομαι κι εγώ κουρασμένη ακούγοντας τον ήχο των δακρύων μου. Άλλες, φοβάμαι πως τα καλύτερά μας χρόνια έχουν ήδη περάσει. Μα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Βιώνω μια ολική έκλειψη καρδιάς. A total eclipse of the heart.

Ιούλιος 1983. Μια παρέα, φίλοι από τον Πειραιά από την παιδική τους ηλικία, ταξιδεύει για την Τήνο. Ενώ βρίσκονται εν πλω, ο σύντροφος της Αρετής εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι αρχές θεωρούν πως έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θάλασσα και πνίγηκε.

Ιούλιος 1988. Η Αρετή παντρεύεται αιφνιδιαστικά με έναν συνάδελφό της και προσκαλεί τους φίλους της στο νέο της σπίτι. Το έκτακτο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ανατρέπει μέσα σε μια στιγμή τα πάντα! Τα θαμμένα ψέματα βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια. Οι λανθασμένες επιλογές τού χθες στοιχειώνουν το σήμερα. Η φιλία συγκρούεται μετωπικά με τον έρωτα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard