Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τo συγγραφέα κ. ΒΑΣΙΛΗ Δ .ΠΕΣΛΗ, του βιβλίου «ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ», που εκδόθηκε από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.
1)Κε ΠΕΣΛΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το καινούργιο βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.
Εγώ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη αυτή!
Έγραφα από πολύ μικρός, σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο: εύθυμα σκετς και θεατρικά έργα, μικρά ευθυμογραφήματα, σενάρια για τα κόμικς που σχεδίαζα. Όταν αργότερα ξεκίνησα ένα σατιρικό μπλογκ και είδα την απήχηση που είχαν κάποια από τα κείμενά μου, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω την τύχη μου και σε ένα βιβλίο. Δεν το τόλμησα τότε, καθώς δεν ήξερα αν θα είχα την υπομονή και την δεξιοτεχνία που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Αποφάσισα να κάνω το μεγάλο βήμα τρία χρόνια πριν, όταν το σκέφτηκα καλά και κατέληξα σε ένα κόνσεπτ και κάποιες ιδέες, που αποτέλεσαν τη βάση για το «Μην Ανοίξεις την Πόρτα». Το παράδοξο είναι ότι, ενώ το είδος με το οποίο ασχολούμαι από μικρός είναι η σάτιρα και η κωμωδία, το πρώτο βιβλίο που αποφάσισα να γράψω ήταν αυτή η ανθολογία τρόμου, καθώς είναι το είδος που με συναρπάζει περισσότερο.
Η αλήθεια είναι ότι δεν με θεωρώ ακόμα «συγγραφέα» και δεν αναφέρομαι στον εαυτό μου με αυτόν τον όρο. Πιστεύω ότι απαιτεί πολλά κριτήρια τα οποία δεν πληρώ για την ώρα.
2) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ».
Πρόκειται για μια σειρά δεκατριών ιστοριών που ισορροπούν ανάμεσα στο μυστήριο, τον τρόμο, την φρίκη -και το χιούμορ, ενίοτε. Έχουν έντονο το υπερφυσικό στοιχείο και ακροβατούν στα λεπτά όρια ανάμεσα στον κόσμο μας και τους υπόλοιπους κόσμους που, πιθανότατα, μας περιβάλλουν. Κάποιες από αυτές κλείνουν με ανατροπές τις οποίες, ελπίζω, δεν θα περιμένουν πολλοί. Οι περισσότερες ιστορίες είναι γραμμένες με την μορφή παλιών θρύλων που -ενώ μπορεί να μοιάζουν υπαρκτοί- είναι, ως επί το πλείστον, βγαλμένοι από τη φαντασία μου!
Ενώ, φαινομενικά, κάθε ιστορία είναι ανεξάρτητη από τις άλλες, πολλές έχουν μικρές συνδέσεις μεταξύ τους. Άλλες είναι πιο εμφανείς και άλλες θα τις προσέξουν μόνο οι πολύ παρατηρητικοί. Η τελική ιστορία, όμως, είναι εκείνη που τις συγκεντρώνει όλες στην ίδια φριχτή πραγματικότητα, αποκαλύπτοντας ποιο είναι το κοινό στοιχείο που τις ενώνει.
3)Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης των 12+1 ιστοριών τρόμων που διαβάσαμε στο βιβλίο σας?
Η έμπνευση μπορεί να προκύψει από διάφορα ερεθίσματα –και από εκεί που δεν το περιμένεις, πολλές φορές. Για παράδειγμα, το «Σούρουπο» το εμπνεύστηκα από μια συγκεκριμένη τοποθεσία κοντά στο χωριό της μητέρας μου, στην Ικαρία, και μάλιστα γράφτηκε εξ’ ολοκλήρου στο σημείο εκείνο.
Το «Θα μ΄ανοίξεις, Αργυρούλα;» προέκυψε μετά από μια χαλαρή κουβέντα με τους γονείς μου, που αφορούσε μια απομονωμένη γειτόνισσα στο νησί.
Η ιστορία «Του Νεκρού Αδελφού» είναι εμπνευσμένη, φυσικά, από το ομότιτλο δημοτικό τραγούδι, το οποίο ήταν ανέκαθεν ένα από τα αγαπημένα μου. Ήθελα να γράψω κάτι που να αποτίει φόρο τιμής σε αυτό.
Η έμπνευση για την «Πρίζα» ήρθε από ένα status update του ηθοποιού Χάρη Αττώνη στο Facebook, στον οποίο μάλιστα έστειλα και την ιστορία, αφού την έγραψα, ώστε να πάρω την έγκρισή του!
Το «Ρόζαμπελ» αντλεί έμπνευση από την αληθινή ιστορία του Χουντίνι και της συζύγου του.
Η «Γριά Βάβω» είναι βασισμένη σε μια ιστορία τρόμου που είχα σκαρφιστεί πριν από πολλά χρόνια για να τρομάζω τις ανιψιές μου!
Υπήρξαν και κάποιες ιστορίες τις οποίες σκέφτηκα ο ίδιος από το μηδέν, ώστε να ταιριάζουν με το ύφος των υπόλοιπων και την κεντρική ιδέα του βιβλίου.
4)Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου?
Θεωρώ ότι ο αναγνώστης δεν θα βαρεθεί διαβάζοντάς το. Οι ιστορίες είναι ατμοσφαιρικές, κάποιες από αυτές σαγηνευτικά αλλόκοτες,ίσως. Σε βάζουν αμέσως στο κλίμα, ενώ, ως επί το πλείστον, διαφέρουν μεταξύ τους σε ύφος και περιεχόμενο. Το γεγονός ότι διαδραματίζονται σε διάφορες τοποθεσίες και χρονικές περιόδους της χώρας συνεισφέρει στην ποικιλομορφία του τρόπου γραφής. Θέλω να πιστεύω ότι η αγωνία χτίζεται σταδιακά και παραμένει αμείωτη και πως ο αναγνώστης θα θέλει να φτάσει μέχρι το τέλος κάθε ιστορίας για να δει πώς ακριβώς θα καταλήξει.
5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?
Το βιβλίο πέρασε από διάφορα στάδια και τίτλους μέχρι να καταλήξει στην τελική του μορφή. Ο πρώτος τίτλος ήταν «Δεκατρείς νεκροί», καθώς η αρχική ιδέα ήταν κάθε ιστορία να είναι από την οπτική ματιά κάποιου πεθαμένου. Όταν κατέληξα σε κάποια διηγήματα που δεν πληρούσαν αυτό το κριτήριο, σκέφτηκα ως πρόχειρο τίτλο το: «Ιστορίες από την απέναντι όχθη». Αποφάσισα, τελικά, ότι ήταν αναγκαίο κάτι πιο δυνατό, που να προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια του αναγνώστη. Συνεπώς, ο τελικός τίτλος προέκυψε από την τελευταία ιστορία του βιβλίου. Έτσι απεστάλη και στον εκδοτικό οίκο, ο οποίος τον αποδέχτηκε από την αρχή.
6)Πείτε μας, πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.
Είχα ήδη στείλει σε κάποιους εκδοτικούς οίκους το βιβλίο, χωρίς επιτυχία –πράγμα αναμενόμενο ως ένα βαθμό, όταν πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Ένας φίλος μού έστειλε έναν σύνδεσμο που οδηγούσε στο site των εκδόσεων και διάβασα αρκετά για τον τρόπο που δουλεύουν και τη συνεργασία τους με νέους δημιουργούς. Έριξα μια ματιά στα έργα που έχουν εκδώσει ως τώρα και η προσοχή στην λεπτομέρεια, αλλά και η αισθητική ποιότητα των έργων τους ήταν αρκετές για να με πείσουν να δοκιμάσω την τύχη μου κι εκεί. Είχα σχεδόν άμεσα επικοινωνία με έναν σύμβουλο έκδοσης, ο οποίος με ενημέρωσε για τα θετικά και τα αρνητικά του βιβλίου και είχε μια πρόταση συνεργασίας, την οποία τελικά αποδέχτηκα, μιας και η εναλλακτική ήταν το βιβλίο να παραμείνει στο συρτάρι.
7)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία; Εσείς διαβάζετε? πείτε μας συγγραφείς και βιβλία που ίσως σας έχουν επηρεάσει.
Είναι μια διέξοδος από την καθημερινότητα. Ένας τρόπος να κλείσεις έξω τα προβλήματα και τη ρουτίνα και να ταξιδέψεις για λίγες ώρες κάπου αλλού. Σίγουρα, μπορείς να κάνεις το ίδιο με μια καλή ταινία ή σειρά, όμως το μεγαλύτερο ατού του βιβλίου είναι ότι δεν σε ταΐζει με το ζόρι έτοιμες εικόνες. Το βιβλίο σού παρέχει μια ελάχιστη περιγραφή και η φαντασία σου κάνει όλη τη δουλειά. Στο μυαλό διαφορετικών αναγνωστών, ο ίδιος ήρωας ή τοποθεσία μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική όψη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό και τα παιδιά να μαθαίνουν να διαβάζουν από μικρή ηλικία. Το βιβλίο είναι ένα εργαλείο που εξασκεί το νου σε πολλαπλά επίπεδα.
Δυστυχώς, δεν διαβάζω όσο θα ήθελα. Είμαι φαν του μυστηρίου και του τρόμου, αλλά και της κωμωδίας. Αγαπημένοι μου συγγραφείς (αυτή την περίοδο), από τους οποίους αντλώ και έμπνευση ορισμένες φορές, είναι ο John Verdon, ο M.J. Arlidge και ο Sebastian Fitzek, η C. J. Tudor -καθώς και ο Jonas Jonasson, στο κομμάτι της κωμωδίας.
8)Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?
Έχω ήδη κυκλοφορήσει τα δύο e-book μιας κωμικής τριλογίας (42 μέρες και 187 μέρες), τα οποία διανείμω δωρεάν μέσω του μπλογκ μου ή διάφορων βιβλιοθηκών ψηφιακών βιβλίων. Αποτελούν μια πιο εύθυμη και ανάλαφρη ματιά στα γεγονότα της πανδημίας που βιώνουμε, μέσα από τα μάτια των ενοίκων μιας πολυκατοικίας.
Αυτή την περίοδο γράφω το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας, το οποίο θα είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού.
Παράλληλα, έχω αρχίσει να σημειώνω ιδέες και να γράφω τα πρώτα διηγήματα μιας ακόμα ανθολογίας τρόμου, την οποία θέλω να ξεκινήσω αμέσως μετά, χωρίς να γνωρίζω ακόμα αν θα έχει άμεση σύνδεση με αυτό το βιβλίο.
Τέλος, υπάρχει ακόμα ένα βιβλίο, δραματικό με κωμικά στοιχεία, το οποίο ήθελα από καιρό να γράψω και βρίσκεται προσωρινά στη φάση του σχεδιασμού (στο αχανές μυαλό μου).
9)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.
Εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο από το site των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή, στον σύνδεσμο: https://www.pigi.gr/product/anthologia-tromou-min-anoikseis-tin-porta/#&gid=1&pid=1 (με δωρεάν μεταφορικά έξοδα).
Εναλλακτικά, μπορείτε πλέον να το βρείτε και στα βιβλιοπωλεία ή να ζητήσετε να σας το φέρουν, αν δεν το έχουν διαθέσιμο!
Μην ανοίξεις την Πόρτα
Συγγραφέας: Βασίλης Δ. Πεσλής
ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.
Ένα µακάβριο έθιµο περιλαµβάνει την εκταφή, αλλά και την προσωρινή νεκρανάσταση ενός αγαπηµένου προσώπου… Η µορφή του Χριστού εµφανίζεται σε ένα σηµάδι από µούχλα και βυθίζει ένα χωριό της Κεφαλονιάς στην οµαδική παράνοια… Ένα απλό τηλεπαιχνίδι εξελίσσεται σε διαδραστικό εφιάλτη… Ο θρύλος ενός νεκρού παιδιού που τριγυρνά στα σκοτάδια, ζωντανεύει σε ένα χωριό της λίµνης Πλαστήρα… Ένα δάσος µοιάζει να προσπαθεί να εξολοθρεύσει τους κατοίκους ενός παρακείµενου χωριού…
Δώδεκα ιστορίες µυστηρίου και φρίκης -µία για κάθε µήνα του έτους- που διαδραµατίζονται σε διάφορες περιοχές και χρονικές περιόδους της Ελλάδας. Έχοντας ως κοινή βάση τους το παραφυσικό στοιχείο ή αρχαίους θρύλους που κανείς ποτέ δεν άκουσε, είναι φαινοµενικά ασύνδετες µεταξύ τους. Μέχρι που µια τελευταία, δέκατη τρίτη ιστορία θα τις ενώσει όλες µε τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Τι είναι αυτό που παραµονεύει πίσω από την κλειδωµένη πόρτα του αρχοντικού στο Μαρκόπουλο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!