Ο αγαπημένος σεφ Ακης Πετρετζίκης πάλι μας έβγαλε από την δύσκολη θέση της κάθε νοικοκυράς που ξεκινάει την ημέρα της με την θρυλική φράση που σηκώνει και διαφωνίες " ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ? " ειδικά τώρα στην περίοδο της Σαρακοστής που κάποια υλικά πρέπει να τα κρύβουμε μέσα στα φαγητά μας, γιατί στην οικογένεια υπάρχουν και ιδιότροποι.
Ξεφυλλίζοντας λοιπόν το βιβλίο του Ακη "ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ" από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ στη σελίδα 42-43, διάβασα την μαγική λέξη ΠΑΣΤΙΤΙΟ !!!!
Ναι ένα νηστήσιμο παστίτσιο με λαχανικά και χωρίς δεύτερη σκέψη ξεκίνησε το μαγείρεμα.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣA
2 μελιτζάνες σε κυβάκια
2 κολοκυθάκια σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
50 gr ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. σούπας θυμάρι
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
50 gr λευκό κρασί
400 gr ντομάτα κονκασέ
500 gr. ριγκατόνι
Για την ΜΠΕΣΑΜΕΛ
80 gr. ελαιόλαδο
80 gr. αλεύρι
800 gr ρόφημα σόγιας
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
Για τη βάση του πυρέξ
1.κουτ.σουπας ελαιόλαδο για το άλειμμα
50 gr. φρυγανιά τριμμένη
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε πρώτα την μελιτζάνα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Βάζουμε την μελιτζάνα σε ένα μπολ.
Σοτάρουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι, το σκόρδο, για 1-2 λεπτά.
Ακολουθούν τα κολοκυθάκια και οι πιπεριές. Σοτάρουμε 4-5 λεπτά ώστε για να ψηθούν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα αφού προσθέσουμε και τις μελιτζάνες.
Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που έχουμε ρίξει αλάτι, ρίχνουμε το ριγκατόνι και βράζουμε όσα λεπτά, γράφουν οι οδηγίες της συσκευασίας.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ρόφημα σόγιας, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα χειρός.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τη πάπρικα και τη σκόνη σκόρδου και μόλις δέσει και πάρει μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά.
Βάζουμε 100 γρ. από τη μπεσαμέλ στο μείγμα με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε ρίγανη, δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την μισή φρυγανιά 1 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι και πιπέρι, την άλλη μισή την βάζουμε στην αρχή του στησίματος στην βάση του πυρέξ αφού αλείψουμε με λίγο λάδι.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Παραγγέλνω, πάπρικα, μπούκοβο, σκόνη σκόρδου, από house of spice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!