ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

 Ο αγαπημένος σεφ Ακης Πετρετζίκης πάλι μας έβγαλε από την δύσκολη θέση της κάθε νοικοκυράς που ξεκινάει την ημέρα της με την θρυλική φράση που σηκώνει και διαφωνίες   " ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ? " ειδικά τώρα στην περίοδο της Σαρακοστής που κάποια υλικά πρέπει να τα κρύβουμε μέσα στα φαγητά μας, γιατί στην οικογένεια υπάρχουν και ιδιότροποι. 

Ξεφυλλίζοντας λοιπόν το βιβλίο του Ακη "ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ" από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ στη σελίδα 42-43, διάβασα την μαγική λέξη ΠΑΣΤΙΤΙΟ !!!!



Ναι ένα νηστήσιμο παστίτσιο με λαχανικά και χωρίς δεύτερη σκέψη ξεκίνησε το μαγείρεμα.


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣA

2 μελιτζάνες σε κυβάκια

2 κολοκυθάκια σε κυβάκια

1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια

1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 

50 gr ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

1 κουτ. σούπας θυμάρι

1 κουτ. γλυκού μπούκοβο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

50 gr λευκό κρασί

400 gr ντομάτα κονκασέ


500 gr. ριγκατόνι


Για την ΜΠΕΣΑΜΕΛ

80 gr. ελαιόλαδο

80 gr. αλεύρι

800 gr ρόφημα σόγιας

1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη

αλάτι, πιπέρι


Για τη βάση του πυρέξ 

1.κουτ.σουπας ελαιόλαδο για το άλειμμα

50 gr. φρυγανιά τριμμένη 



Ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κυβάκια.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε πρώτα την μελιτζάνα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Βάζουμε την μελιτζάνα σε ένα μπολ.

Σοτάρουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι, το σκόρδο, για 1-2 λεπτά.

Ακολουθούν τα κολοκυθάκια και οι πιπεριές. Σοτάρουμε 4-5 λεπτά ώστε για να ψηθούν τα λαχανικά.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, τον πελτέ και  συνεχίζουμε το σοτάρισμα αφού προσθέσουμε και τις μελιτζάνες.

Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.



Σε μια κατσαρόλα με νερό που έχουμε ρίξει αλάτι, ρίχνουμε το ριγκατόνι και βράζουμε όσα λεπτά,  γράφουν οι οδηγίες της συσκευασίας. 

Όταν βράσουν τα ζυμαρικά και τα σουρώσουμε τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα. 

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά  βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ρόφημα σόγιας, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα χειρός.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τη πάπρικα και τη σκόνη σκόρδου και μόλις δέσει και πάρει μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Βάζουμε 100 γρ. από τη μπεσαμέλ στο μείγμα με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε ρίγανη, δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την μισή φρυγανιά 1 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι και πιπέρι, την άλλη μισή την βάζουμε στην αρχή του στησίματος στην βάση του πυρέξ αφού αλείψουμε με λίγο λάδι.



Εδώ πρέπει να σας πω ότι έκανα το πείραγμα μου ως πειραχτήρι που είμαι και αφού άλειψα με ελάχιστο λάδι το πυρέξ και πασπάλισα με φρυγανιά έστρωσα μια στρώση ριγκατόνι, έβαλα επάνω τους την στρώση με τη σάλτσα λαχανικών και ελάχιστη μπεσαμέλ και κάλυψα με τα υπόλοιπα ριγκατόνι,  ενώ άπλωσα τελευταία τη μπεσαμέλ και πασπάλισα με την υπόλοιπη φρυγανιά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι και πιπέρι.


Στην ίδια συνταγή εκτός σαρακοστής, έχω προσθέσει φέτα ανάμεσα στα ζυμαρικά και τριμμένο κεφαλοτύρι στη μπεσαμέλ που έκανα με γάλα και βούτηρο και πρόσθεσα και ένα αυγό για να αφρατέψει. 

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.


Παραγγέλνω, πάπρικα,  μπούκοβο, σκόνη σκόρδου, από house of spice
Θυμάρι από thitho herbs καθώς και άλλα μυρωδικά για τα φαγητά μου
Έκτος από ριγκατόνι μπορείτε να βάλετε ότι άλλο ζυμαρικό θέλετε (μακαρόνια για παστίτσιο, κοφτό μακαρόνι, πένες κλπ), τελευταίο καιρό ρίχνω στο βράσιμο smoked salt flakes από greeksaltflakes.
Αντί για ντομάτα κονκασέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 βάζο χωριάτικη σπιτική σάλτσα ντομάτας με portobello από manitari.gr και πελτέ από Callistathoe.
Τέλος θα σας αποκαλύψω ότι για επί πλέον νοστιμιά έβαλα στη σάλτσα μια γενναία  κουταλιά chatney κρεμμυδιού mamellada για περισσότερη γεύση, από το βάζο που μου τέλειωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard