ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΦΩΤΩ ΣΚΟΡΔΑ για το βιβλίο της «ΠΑΣΧΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ

 

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΦΩΤΩ ΣΚΟΡΔΑ, του βιβλίου «ΠΑΣΧΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ», από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ.





1)Κα ΣΚΟΡΔΑ σας καλωσορίζουμε στο blog μας, με το νέο παιδικό βιβλίο σας! Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Καλώς βρεθήκαμε και πάντα να ανταμώνουμε μιλώντας για παιδικά βιβλία.

Το ΠΑΣΧΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ, γράφτηκε πριν από αρκετά χρόνια και είναιστην τρίτη έκδοση του. Απόσπασμα του βιβλίου βρίσκεται στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού.

Την ιδέα αυτού του βιβλίου είχα συζητήσει στην εκδότρια μου Κα Μαρία Κοκκίνου . Εκείνη το σκέφτηκε και μου έδωσε περιθώριο ένα μήνα για να της το παραδώσω. Όπως καταλαβαίνετε αγχώθηκα πολύ, αλλά παρ’όλα αυτά δέχτηκα το χρονικό περιθώριο.. Όταν το τέλειωσα και λίγο πριν πατήσω το send, γεμάτη αμφιβολίες και αγωνία , αποφάσισα να βάλω ένα πλυντήριο για να πάρω λίγο χρόνο ακόμα σε περίπτωση που ήθελα να αλλάξω κάτι.

Αργότερα ανακάλυψα πως δεν υπήρχαν ρούχα μέσα στο πλυντήριο και σκέφτηκα «αν τα δω και απλωμένα , τότε μιλάμε για μεγάλο θαύμα!» Τελικά πάτησα το send γιατί φοβήθηκα μην μαγειρέψω σκέτο νερό!


2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο?


Αφού το Πάσχα είναι μια περίοδος ταπείνωσης και ταπεινότητας , σκέφτηκα την ιστορία του βιβλίου να την διηγείται ένα ταπεινό πλάσμα, ένα γαϊδουράκι . Το γαϊδουράκι που κουβάλησε στην πλάτη του τον Χριστό. Έτσι γεννήθηκε ο «παπουράκος» (παππούς γαϊδαράκος ) και το «εγγοράκι» του ( εγγονάκι γαϊδουράκι ) που μαθαίνει για τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας, ακούγοντας τον παππού του να τα διηγείται.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο μικρός αναγνώστης, αλλά και οι μεγάλοι που θα διαβάσουν το βιβλίο σας?

Το Θεία Μυστήρια του Πάσχα διαδραματίζονται πάντα άνοιξη, που η φύση αναγεννάται ύστερα από τον κρύο και σκοτεινό χειμώνα. ΄Έτσι το Πάσχα συμβολίζει το πέρασμα στην ζωή, στην ελπίδα, στην αισιοδοξία. Κάθε «πέρασμα» στη ζωή μας μπορεί να είναι δύσκολο και ακατάληπτο, αλλά στο τέλος μας περιμένει εκείνος ο ήλιος που όλοι ψάχνουμε.


4)Το βιβλίο σας έχει ένα υπέροχο εξώφυλλο και αρκετές εικονογραφημένες σελίδες με άρωμα γιορτών Πάσχα. Μιλήστε μας για την εικονογράφο του βιβλίου σας κ. ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ και την συνεργασία σας.

Η Πέγκυ Φούρκα είναι ένα πολύ ταλαντούχο πλάσμα και πολύ καλός άνθρωπος. Ουδέποτε χρειάστηκε να της πω πολλά όταν ξεκινάει την εικονογράφηση ενός βιβλίου μου, πάντα καταλαβαίνει τι θέλω και μαγικά δίνει το δικό της φως σε κάθε τι που ζωγραφίζει. Την σέβομαι, την εκτιμώ πολύ και της στέλνω την αγάπη μου.

5)Τι ρόλο παίζει η εικονογράφηση στα παιδικά βιβλία και πως επιδρούν οι εικόνες στα παιδιά.

Η εικόνα και το κείμενο σε ένα βιβλίο συνυπάρχουν και συνδέονται συμμετρικά.

Η εικόνα και ο λόγος έχουν συμπληρωματική σχέση και όχι ανταγωνιστική, γι’ αυτό ο ρόλος της εικόνας είναι ισοδύναμος όσο και του κειμένου. Η εικονογράφηση φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη. Τα τοποθετεί σε ένα μαγικό κόσμο χρωμάτων, μορφών και σχημάτων.

Η εικόνα ταυτίζει το παιδί με τους ήρωες και τα αντικείμενα, εξασκεί την δημιουργική φαντασία και δημιουργεί συναισθήματα. Τα μικρά παιδιά έχουν την ανάγκη να βλέπουν πολλά έντονα εικονικά στοιχεία για να αναγνωρίσουν την ενέργεια ή τα συναισθήματα των εικόνων ενός βιβλίου.

Στα εικονογραφημένα βιβλία η εικονογράφηση θεωρείται κατάλληλη για τα παιδιά γιατί αναπτύσσει την προφορική, την αφαιρετική ικανότητα , την αίσθηση του χώρου και την οπτική τους αντίληψη.

6)Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Το ΠΑΣΧΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ , μπορεί να διαβαστεί από παιδιά του νηπιαγωγείου μέχρι όλο το δημοτικό αλλά, αλήθεια , πιστεύω πως τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους. Τα παιδικά βιβλία μας βοηθούν να θυμηθούμε πράγματα που σαν ενήλικες ξεχνάμε. Μας οδηγούν σε ένα κόσμο που τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή, στην αγάπη, την γενναιοδωρία, την συγχώρηση , την εν συναίσθηση, τη γενναιότητα.

7) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;


Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η ανάγνωση παιδικών βιβλίων πρέπει να αρχίζει από την βρεφική ηλικία, έστω και αν τα βρέφη δεν ανταποκρίνονται όπως τα νήπια.

Η ανάγνωση- διήγηση αποτελεί αποτελεσματική παρέμβαση για την προώθηση της γλωσσικής, γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Ενδυναμώνει την σχέση μητέρας-βρέφους και βοηθάει στην ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και των δυο. Είναι σημαντικό και αυτονόητο ότι στη ζωή του βρέφους δεν έχει τόση σημασία το περιεχόμενο του βιβλίου, όσο η φυσική παρουσία του ανθρώπου που διαβάζει-διηγείται .

8) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά, βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.


Πάντα διαλέγουμε βιβλία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού αν και τα παιδιά αντιλαμβάνονται περισσότερα από ότι νομίζουμε.

Στην ηλικία που το παιδί δημιουργεί τα πρότυπά του, τα βιβλία πρέπει να του μιλήσουν για τις ανθρώπινες αξίες, για την αγάπη, την ειρήνη, τη φιλία, τον ηρωισμό, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, το σεβασμό στον άνθρωπο. Ό,τι θέλει να πει ένα βιβλίο πρέπει να το λέει με κέφι και χιούμορ χωρίς διδακτισμό, εισάγοντας αβίαστα τον αναγνώστη και στο σωστό χειρισμό της γλώσσας.

Επίσης , η εικονογράφηση είναι καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή ενός βιβλίου.

« Η καλή εικονογράφηση αναπτύσσει αισθητικά το παιδί και προκαλεί ενδιαφέρον γιαδιάβασμα». (Αγγελοπούλου, 1997)

Η Γκουργκούτα (2003), γράφει: Τα χρώματα της εικόνας και τα θέματα που απεικονίζονται θεωρούνται οι «πρώτες σειρήνες»» για να ξεκινήσει η μαγική στιγμή του πρώτου αγγίγματος του βιβλίου».


9)Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουμε. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με συγγραφή βιβλίων για παιδιά;


«Όταν ήμουν παιδί είχα βρει έναν κήπο για να κρύβομαι εκεί από την ζωή όταν λείπω» ,τραγουδάει υπέροχα ο Μάριος Φραγκούλης.

Ο γιος μου ήταν κακόφαγο παιδί και προκείμενου να φάει του διηγούμουν παραμύθια. Είχαφτιάξει μία ιστορία που συνεχιζόταν στην διάρκεια κάθε γεύματος και που λίγο αργότερα έγινε σειρά τεσσάρων βιβλίων με τον τίτλο ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ.

Η πρώτη μου προσπάθεια έκδοσης ξεκίνησε στα τριάντα μου. Ο πρώτος εκδοτικός οίκος που έδωσα τα κείμενα μου απάντησε : «πως τα γραπτά μου ήταν πολύ καλά, άρα ήταν αντιεμπορικά». Ευτυχώς τα νιάτα και το πείσμα είναι πιο δυνατά από τέτοιους ψίθυρους.

Ο δεύτερη προσπάθεια ήταν με εκδόσεις Ατλαντίς ( αν θυμάστε τα κλασικά εικονογραφημένα).

Και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Ξαφνικά βρέθηκα σε ένα κόσμο μαγικό, γεμάτο χρώματα, μουσικές, νεράιδες, χρυσόσκονες , δράκους, περίεργα πλάσματα και πολύ καλοσύνη. Σε ένα λεπτό πετούσα για όπου ήθελα, έφτιαχνα ότι ήθελα, το γεννούσα ή το εξαφάνιζα.

Στον δικό μου το κόσμο βρέχει ρεβίθια από σοκολάτα, ο πόλεμος γίνεται με κουλούρια, δεν υπάρχουν πολιορκημένα όνειρα και τα μάτια κλαίνε μόνο από τα πολλά γέλια.

Οι λέξεις που μπαίνουν στο χαρτί με μαγεύουν και τις μαγεύω με ταξιδεύουν και με στέλνουν σε μέρη που κανείς άλλος δεν είχε πάει.

Νομίζω, πως κάπως έτσι είναι οι μεγάλοι έρωτες. Και πραγματικά τα παιδιά και τα βιβλία μου είναι ένας μεγάλος έρωτας που δεν με πρόδωσε ποτέ.

Κάποιος ή κάτι δημιουργείται από μελάνι, χαρτί και φαντασία χωρίς να έχει λογική εξήγηση, μόνο πίστη.

Αυτό είναι τα βιβλία.

Ανάμεσα στα άλλα , έχω γράψει βιβλία για τον αυτισμό ( Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ), για τα ναρκωτικά (ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ) , για την δωρεά οργάνων και την καλοσύνη (ΤΟ ΨΥΧΟΨΙΧΟΥΛΑΚΙ), για τον «εξαιρετικό» εγωισμό μας ( Ο ΕΓΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΩ ΤΟΥ), μέσα από τρυφερές ιστορίες με πολύ χιούμορ .

Την δεκαετία του 90 συνεργάστηκα με την ΕΡΤ για το γύρισμα των πρώτων βιβλίων μου , της ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ και έγραφα στο παιδικό περιοδικό ΔΥΟ.. Ένας ήχος, μία λέξη, μία εικόνα, μια μυρωδιά μπορεί να πυροδοτήσει το μολύβι μου και να αρχίσει ένα νέο ταξίδι.


10)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Έχω ξεκινήσει την παιδική πλατφόρμα την miaforas.gr- ΜΙΑΦΟΡΑΚΑΙΡΟΥΠΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, βασισμένη στο ανέκδοτο βιβλίο μου «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ».

Ακόμα, είναι έτοιμα δύο βιβλία μου : «ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ» , ένα μικρό μιούζικαλ που μιλάει για τον εκφοβισμό και «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝΑ ΑΝΟΙΞΗ» και που αναφέρεται στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Ετοιμάζονται και κάποια άλλα.


Πείτε μας, που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Το ΠΑΣΧΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ, θα το βρείτε στις εκδόσεις ΠΟΡΦΥΡΑ και σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Εμένα, σίγουρα, θα με βρείτε κάπου κρυμμένη στην ΜΙΑΦΟΡΑΚΑΙΡΟΥΠΟΛΗ και με χαρά θα επικοινωνήσουμε στο skordaf@gmail.com.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά να ευχηθώ Καλές γιορτές.

Σας αποχαιρετώ λέγοντας : ας τολμάμε περάσματα που οδηγούν στην ζωή, στην αγάπη,
στη συγχώρηση , στην ελπίδα. Δωρεάν είναι όλα και ανεκτίμητα.





Πάσχα, η ιστορία του βασιλιά της καρδιάς μας
ΦΩΤΩ ΣΚΟΡΔΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ
Με δραστηριότητες και παιχνίδια
Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα
Α' έκδοση: Φεβρουάριος 2008
Γ΄ έκδοση: Μάρτιος 2022



Ο μικρός γάιδαρος που έφερε στην ράχη του τον ίδιο τον Χριστό, μετά από χρόνια, αφηγείται στο εγγονάκι του, και μαζί με αυτό σε όλα τα μικρά παιδιά, την θαυμαστή ιστορία του Θεανθρώπου που με την παρουσία του στη γη σφράγισε την ζωή μας για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard