ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΛΥΔΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ για το βιβλίο του «ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΛΥΔΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ, του βιβλίου «ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ», από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ.



1)Κα ΘΕΟΧΑΡΗ, συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Οι Κόρες της Μάγισσας (από τη Ζόρα στη Νιόβη), είναι το πρώτο μου βιβλίο και είναι οι ιστορίες πολλών γυναικών με μια έκτη αίσθηση.

Ένα χάρισμα, για τις ίδιες, να βλέπουν πνεύματα, κάποιες φορές το μέλλον και άλλες το παρελθόν. Η ιστορία ξεκινάει από το 1800 τον καιρό που όλα αυτά ήταν απαγορευτικά και «διαβολικά» και οι μάγισσες καιγόντουσαν στην πυρά. Η ιστορία συνεχίζει μέχρι να φτάσει στο 1995 με τις απόγονες αυτών των γυναικών. Τις κόρες των μαγισσών. Μας δείχνει πως το να είναι κάποια μάγισσα, μόνο κακό δεν είναι. Μας δείχνει τη δύναμη αυτών των γυναικών, τη ζωή τους, τις αγωνίες τους, τις αγάπες τους, τα μίση και τον τρόπο που επιλέγουν να συγχωρήσουν, να αποδεχτούν και να προχωρήσουν τη ζωή τους.

Κάποιες από τις ιστορίες τις έγραφα σποραδικά σε ένα τετραδιάκι. Κάποια στιγμή αποφάσισα να τα γράψω σε ένα βιβλίο και έβγαλα έναν σκελετό. Μετά το σύμπαν συνωμότησε και μας έβαλε σε lockdown, οπότε ξεκίνησα να το γράφω πιο οργανωμένα, ώσπου το τελείωσα. Ένα lockdown λοιπόν μου πήρε για να το γράψω και ένα δεύτερο για να τελειώσω το αρκετό editing που χρειαζόταν. Ένα τρίτο, για να βρω εκδότη που ζητούσε μόνο το κείμενο από μένα. Δεν το λες και γρήγορη διαδικασία!


2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Το ιδιαίτερο με αυτό το βιβλίο, είναι ότι προβάλλει τη γυναικεία δύναμη, την διαίσθηση, χωρίς να μειώνει τους άντρες. Δείχνει το διαφορετικό, την μαγεία, σαν ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής κάτιμε το οποίο θα μπορούσαμε να ζούμε όλοι. Δείχνει ότι όλοι όσοι φεύγουν από τη ζωή, δεν φεύγουν πραγματικά, απλά αλλάζουν διάσταση. Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε ότι τα κοινά ανάμεσα στις γενεές που περνούν, είναι περισσότερα από τις διαφορές. Είναι ένα βιβλίο που όσοι το έχουν ξεκινήσει, δεν μπορούν να το σταματήσουν και έτσι το διαβάζουν όλοι μέσα σε 2-3 μέρες.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Όπως είπα και στην παραπάνω ερώτηση, τα κοινά ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους όποιας εποχής και εθνικότητας, είναι η αγάπη. Για τον εαυτό μας, για τη ζωή μας, για τον άνθρωπο που θέλουμε να πορευτεί μαζί μας το ίδιο μονοπάτι. Όλοι πονάμε, όλοι κλαίμε, ζηλεύουμε, αγαπάμε, αποζητούμε την αποδοχή. Το θέμα είναι ποιες επιλογές θα κάνουμε και που θα μας βγάλουν αυτές. Και μιας και το βιβλίο έχει γυναίκες ηρωίδες, ένα σημαντικό πράγμα που θα ήθελα να μείνει, είναι ότι οι γυναίκες πάντα κερδίζουν όταν είναι ενωμένες.

Όταν δεν προσπαθούν η μία να είναι απλά καλύτερη από την άλλη, πιο όμορφη, πρώτη στη δουλειά, καλύτερη σε όλα, αλλά όταν βοηθούμε η μια την άλλη και βρίσκουμε καταφύγιο στις γυναίκες που έχουμε στον κύκλο μας. Οι γυναίκες έχουμε μεγάλη δύναμη και μεγάλη καρδιά, αρκεί να καταλάβουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ μας, μας αποδυναμώνει.


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Ο τίτλος του βιβλίου μου ήρθε σχετικά αυτόματα από την αρχή σχεδόν. Έπαιξα λίγο με την ιδέα του ενικού (πχ Η κόρη της Μάγισσας), έψαξα και άλλους τίτλους που ούτε καν θυμάμαι, αλλά τελικά αυτός ο πρώτος έμεινε.


5)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?

Μέχρι και τώρα ακόμη που έχω γράψει το πρώτο μου βιβλίο και έχει εκδοθεί, μου φαίνεται πολύ περίεργο να λέω ότι είμαι συγγραφέας, αν και εφόσον έγραψα ένα βιβλίο που κυκλοφορεί, η λογική λέει ότι είμαι. Είναι τόσο νωρίς όμως για να μπορώ να πω με σιγουριά αν υπάρχει κάποιο «πακέτο» το οποίο θα πρέπει να διαθέτει κάποιος, γιατί δεν γνωρίζω αν έχω κι εγώ κάποιο πακέτο. Αυτό που είχα, ήταν η θέληση να γράψω την ιστορία που είχα στο μυαλό μου και η οποία με οδηγούσε σε πολλές φάσεις μόνη της. Είχα επίσης την επιμονή στις διορθώσεις μετά, στο να ψάξω να βρω τον κατάλληλο εκδότη και να πιστέψω ότι το κείμενό μου άξιζε να εκδοθεί.

 

6)Πως νιώθετε τώρα που εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο ?

Νιώθω μεγάλη χαρά και περηφάνεια, αν και μέχρι να το διαβάσει ο κόσμος και να αρχίσει να μου λέει τη γνώμη του, δεν ήξερα πόσο θα αρέσει. Τώρα που αρχίζουν όλοι να μου λένε πόσο πολύ το ευχαριστήθηκαν, ότι δεν μπορούσαν να το αφήσουν κάτω και πως το έβλεπαν σαν έργο, τότε κατάλαβα ότι κατάφερα αυτό που τόσο προσπάθησα και έτσι είμαι πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη με το δημιούργημά μου.


7)Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;

Για μένα, η έντυπη μορφή ενός βιβλίου, παραμένει η αγαπημένη μου. Να το κρατάς, να το ξεφυλλίζεις, να βάζεις τον σελιδοδείκτη στη σελίδα που αφήνεις για λίγο, να βλέπεις πόσο έχεις ακόμη, να το «χαλάς» λιγάκι λόγω χρήσης. Άρα το έντυπο θα ήταν η πρώτη μου επιλογή, χωρίς να θεωρώ πως και η ηλεκτρονική μορφή ενός βιβλίου δεν έχει κι αυτή τα υπέρ της.


8)Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;

Αυτόν τον καιρό, διαβάζω ένα βιβλίο της Ιζαμπελ Φιλιοζά για τους εφήβους, μιας και τα παιδιά μου είναι έφηβα και θέλω να μπορώ να ανταπεξέλθω και σε αυτή τη φάση της ζωής τους με θετική διαπαιδαγώγηση. Την ίδια συγγραφέα διάβαζα σε όλες τους τις ηλικιακές φάσεις και την αγαπώ πολύ. Το επόμενο μου όμως βιβλίο, με περιμένει ήδη και είναι το Βιολέτα, της Αλιέντε που επίσης αγαπώ πολύ όπως όλα της τα βιβλία. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο βιβλίο που δεν θα δάνειζα ποτέ. Υπάρχουν άνθρωποι ίσως, στους οποίους δεν θα δάνειζα, είτε γιατί δεν πρόσεξαν βιβλίο που τους έδωσα, είτε γιατί δεν επιστράφηκε ποτέ.


9)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Είμαι 45 ετών. Τον σύζυγό μου τον γνώρισα από τα 18 μου μόλις πήγα στην Αγγλία για σπουδές. Είμαστε μαζί από τότε και έχουμε κάνει δύο παιδιά. Τον Γιώργο και τη Ναταλία, τα οποία είναι πλέον στην εφηβεία. Μου αρέσει να τραγουδάω, μου αρέσει να ζωγραφίζω και εννοείται μου αρέσει να αλλάζω κάθε λίγο και λιγάκι το σπίτι, μιας και είμαι διακοσμήτρια. Στην πρώτη καραντίνα ξεκίνησα το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και παράλληλα ξεκίνησα μια νέα δραστηριότητα και κάνω online διακόσμηση που πάει πολύ καλά.

Όταν ήμουν μικρότερη ήθελα να γίνω ζωγράφος αλλά τελικά φοβήθηκα να δώσω στην Σχολή Καλών Τεχνών γιατί φοβόμουν ότι δεν θα περάσω. Όταν ήμουν ακόμη μικρότερη, δεν τα πήγαινα καθόλου καλά στις εκθέσεις, ή τουλάχιστον έτσι μου έλεγαν οι καθηγητές μου. Εμένα όμως μου άρεσε και το γράψιμο και η ποίηση, οπότε δεν σταμάτησα ποτέ. Ξεκίνησα να γράφω και να με διαβάζουν πολλές νέες μαμάδες, με το πρώτο μαμαδομπλογκ εδώ στην Ελλάδα που λεγόταν mamalydia. Εκεί άρχισα να καταλαβαίνω πως αρέσει στον κόσμο να με διαβάζει και μου μπήκε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο. Μετά από πολλά λοιπόν χρόνια, το έκανα!


10)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Αυτή την περίοδο και όποτε ξεκλέβω λίγο χρόνο από τη δουλειά, γράφω την συνέχεια από τις Κόρες της Μάγισσας. Δεν είναι ακριβώςσυνέχεια βέβαια. Ξεκινάει το 1920, περνάει από Σμύρνη, Κύπρο, Ρόδο μέχρι που φτάνουμε στο τέλος του τωρινού βιβλίου και οι ζωές  των ηρώων των δύο βιβλίων έρχονται να γνωριστούν και μετά τους ακολουθούμε λιγάκι για να δούμε και την δική τους ιστορία. Γίνονται κι εκεί πολλά και διάφορα και η αλήθεια, ανυπομονώ να το γράψω και να γνωρίσετε κι αυτούς τους εκπληκτικούς χαρακτήρες.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Εγώ ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία αυτού του μοιράσματος και το ενδιαφέρον που μου δείξατε.

Μπορείτε να με βρείτε στη σελίδα μου στο Facebook:

https://www.facebook.com/%CE%9B%CF%85%CE%B4%CE%AF%C

E%B1-

%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B7-

101434919189138

Στο Instagram:

https://www.instagram.com/lydia.theohari/


Και το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε οποιοδήποτε τοπικό σας βιβλιοπωλείο, στα public, στη σελίδα των εκδόσεων Υδροπλάνο, αλλά και στέλνοντάς μου μήνυμα στις σελίδες που προανέφερα.

Ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και μια παράκληση για τους αναγνώστες. Όποιος διαβάσει το βιβλίο, μπορεί να γράψει την κριτική του στο Goodreads (κάτι που θα βοηθήσει πολύ το βιβλίο), αλλά και να μου στείλει φωτογραφία με το βιβλίο και το μέρος που βρίσκεται για να το ποστάρω στις σελίδες μου. Χαίρομαι πολύ με τις κριτικές που μου στέλνουν σε μηνύματα και σχολιάζουν το βιβλίο καιτους χαρακτήρες. Ενθουσιάζομαι κάθε φορά! Καλές αναγνώσεις ��






Οι κόρες της μάγισσας
Συγγραφέας: Λυδία Θεοχάρη
Όλα ξεκινούν από δύο γυναίκες που έτυχε να γεννηθούν και να ζήσουν περί το 1800 σε μια εποχή που οι κυνηγοί μαγισσών διψούν για αίμα. Και οι δυο τους έχουν τα χαρακτηριστικά που μπορεί να τις καταδικάσουν σε θάνατο: η Ζόρα, τσιγγάνα με κόκκινα μαλλιά, και η Φλώρα, που σώζει γυναίκες με τις γνώσεις της στην ιατρική. Και οι δύο με ένα μοναδικό χάρισμα: οράματα από το παρελθόν, το μέλλον και συνομιλίες με κάποιους νεκρούς. Ακολουθούμε τις κόρες, τις επόμενες γενιές, όλες γυναίκες με το ίδιο χάρισμα, σε ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Χούντα και το Πολυτεχνείο. Γυναίκες με δύναμη ψυχής που παλεύουν για τη ζωή και τον έρωτα. Μάγισσες που υπερνικούν την κακία και τη ζήλια με την αγάπη και λίγη… μαγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard