ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ για το βιβλίο της «ΤΟ ΞΕΧΟΡΤΑΡΙΑΣΜΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΠΥΛΟΡΩΦ ΝΟΡΑ, του βιβλίου «ΤΟ ΞΕΧΟΡΤΑΡΙΑΣΜΑ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ.


.

1.Κα ΠΥΛΟΡΩΦ ΝΟΡΑ συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΤΟ ΞΕΧΟΡΤΑΡΙΑΣΜΑ». Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το καινούργιο βιβλίο σας, που αποτελείται από μια συλλογή αυτοτελών διηγημάτων?

To 2004 που ξεκίνησα να γράφω, εξέδωσα έναν μικρό τόμο διηγημάτων στη σειρά «Μικρός Ιανός» με τίτλο «Καθρέφτες θαμποί, Τέσσερις ιστορίες και μια αληθινή». Ολο αυτό το διάστημα δεν ασχολήθηκα συγγραφικά με την μικρή φόρμα παρά το γεγονός ότι κάποιοι φίλοι, λογοτέχνες, και όχι μόνο, με προέτρεπαν να το κάνω. Γιατί πίστεψαν ότι είμαι καλή σ’αυτό.

ΟΙ ιστορίες που περιέχονται στο «Ξεχορτάριασμα» δεν γράφηκαν όμως για να εκδοθούν. Γράφτηκαν γιατί είχα κατά καιρούς την ανάγκη να καταγράψω πράγματα που με είχαν ταρακουνήσει, με είχαν ταράξει και έπρεπε με κάποιον τρόπο να τα εξορκίσω για γυρίσω πάλι στα γκράδα μου.



2. Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτές τις ιστορίες? Είναι μυθοπλασίες ή αληθινές ιστορίες που βιώσατε η ίδια ή σας περιέγραψαν κάποιοι άλλοι?

Κάποιες ιστορίες είναι βιωματικές κάποιες ντύθηκαν με μυθοπλασία, γυμνές δεν θα κατάφερνα να τις γράψω, θα με πονούσαν αφόρητα. Αντιπροσωπεύουν διάφορες εποχές και αντανακλούν δικά μου σκαμπανεβάσματα. Ετσι όμως κρατούν την αυθεντικότητά και την αμεσότητά τους, δεν είναι «δήθεν», δεν επιτηδεύονται, δεν προσποιούνται.


3. Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του βιβλίου, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?


Είναι όπως λέω στο οπισθόφυλλο, «στιγμιότυπα, πετρωμένα στον χρόνο», είναι κατάθεση ψυχής. Είμαι εγώ. Πιο πολύ εγώ δεν γίνεται. Στα επάνω και στα κάτω.

4.14 αυτοτελείς ιστορίες, σίγουρα τις αγαπάτε όλες, υπάρχει όμως κάποιο διήγημα που ξεχωρίζεται?

Αγαπώ το «Τέ ταρτος όροφος» που διαπραγματεύεται από μια ιδιαίτερη οπτική γωνία την κρίση που μας ταλάνισε τόσα χρόνια και αγαπώ και «La historia de un amor» που αφορά τη πανδημία και το πώς τσαλάκωσε τις ζωές μας και μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα και να ζήσουμε αλλιώς.

Υπάρχουν και κάποιες ευτράπελες ιστορίες, που καθρεφτίζουν εντελώς προσωπικές στιγμές της ζωής μου. Αστεία γεγονότα, κωμικές καταστάσεις και αυτοσαρκασμός. Μπόλικος αυτοσαρκασμός.


5. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό μας κοινό.

Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη, σπούδασα στη Γερμανία και εργάστηκα όλα τα χρόνια της ζωής μου στο Ινστιτούτο Goethe ως καθηγήτρια Γερμανικών. Ασχολήθηκα για πολλά χρόνια με τη λογοτεχνική μετάφραση, διδάσκοντάς την αλλά και ενεργά, μεταφράζοντας πεζογραφία και ποίηση. Το 2004 ξεκίνησα εντελώς τυχαία και συμπτωματικά τη συγγραφή και αντιλήφθηκα ότι αυτό ήταν που ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Εχω γράψει έξη βιβλία, «Καθρέφτες θαμποί, Τέσσερις ιστορίες και μια αληθινή», «Το διαμαντένιο Αλφα», «Ανασα στο σβέρκο», «Συνένοχοι», «Ερωτας Μάγος» και «Το ξεχορτάριασμα».

6. Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το μέλλον του ελληνικού βιβλίου τα επόμενα χρόνια;

Εχω τις επιφυλάξεις μου. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν στην αγορά πολλά και πολύ αξιόλογα παιδικά βιβλία και παρά το γεγονός ότι οι νέοι γονείς αγοράζουν βιβλία για τα παιδιά τους, η καινούργια γενιά προσανατολίζεται προς οτιδήποτε ηλεκτρονικό, που είναι απλό, είναι εύπεπτο και ξεκούραστο και το’χουν και οι συμμαθητές (!). Ισως θα έπρεπε να ενταθούν οι προσπάθειες να μείνει το παιδί στο βιβλίο. Κάποια σχολεία καλλιεργούν στοχευμένα τη φιλαναγνωσία, οι παιδικές βιβλιοθήκες διοργανώνουν εκδηλώσεις και για πολύ μικρά παιδιά. Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, δεν ξέρω όμως πόσο ευδοκιμούν οι προσπάθειες.



7.Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;


Για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζωή μου, στον χώρο της δουλειάς μου δίδασκα γερμανική λογοτεχνία αλλά και στη λέσχη βιβλίου που συντόνιζα για δεκαπέντε χρόνια ασχολήθηκα πολύ με ξένους συγγραφείς. Τώρα λοιπόν διαβάζω πολύ Ελληνες συναδέλφους. Αγαπώ Καρυστιάνη, αγαπώ Ζατέλη και αγαπώ και Ξανθούλη.

Εχω βιβλία που δανείζω άνετα και άλλα που τα αγάπησα πολύ, είναι γεμάτα σημειώσεις μου και δεν θα τα έδινα σε κανέναν, όπως το «Οι φωνές του ποταμού Παμάνο» του Καμπρέ και «Το πέταγμα της πεταλούδας» του Ζουργού.

8.Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?

Επειδή η Εμπνευση είναι μια πολύ δύστροπη και καμωματού κυρία και δεν σε επισκέπτεται όσο και να την καλέσεις και να την καλοπιάσεις, αν εκείνη δεν το θέλει, όταν σου κάνει την τιμή οφείλεις να το εκμεταλλευτείς. Αυτόν τον καιρό λοιπόν γράφω πυρετωδώς ένα καινούργιο μυθιστόρημα, πριν η κυρία πάρει των ομματιών της και με αφήσει. Μόνη μου και άπραγη μπρος στο κομπιούτερ!



9.Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και τα βιβλία σας

Νομίζω ότι τα βρίσκετε παντού, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σίγουρα, αλλά και σε μικρότερα.. Τώρα ενδεχομένως αν δεν υπάρχει σε κάποιο, ίσως θα πρέπει να το παραγγείλετε.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard