ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΝΙΚΟ ΠΑΡΓΙΝΟ για το βιβλίο του «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΝΙΚΟ ΠΑΡΓΙΝΟ, του βιβλίου «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


.

Κε ΠΑΡΓΙΝΕ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το καινούργιο σας βιβλίο, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.

1)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας. Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ είναι ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στην Κέρκυρα του 1916, στη σκιά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο νησί του Ιονίου καταφθάνουν χιλιάδες καταβεβλημένοι Σέρβοι στρατιώτες και πρόσφυγες, προσπαθώντας να ανασυνταχθούν για να επανέλθουν στις επάλξεις του πολέμου. Κεντρικό αφήγημα του βιβλίου μια ερωτική ιστορία μεταξύ ενός Σέρβου στρατιώτη και μιας Κερκυραίας, όχι και τόσο μακρινό από την ίδια την πραγματικότητα εκείνων των εποχών. Το βιβλίο, πέρα από τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει, που αναδύουν ένα ελκυστικό άρωμα γοητείας, διαθέτει αρκετά στοιχεία περιπέτειας, μυστηρίου και αγωνίας κρατώντας τον αναγνώστη σε εγρήγορση καθώς οι ήρωες του βιβλίου καλούνται να ξεπεράσουν αρκετές δυσκολίες για να ευοδωθεί η σχέση τους.

2)Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία? Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να εμπνέεστε; Από αληθινά γεγονότα; Από ερεθίσματα ή εμπειρίες χρόνων που υποβόσκουν στο συναίσθημά σας ή από κάποια στιγμιαία παρόρμηση;

Τα τελευταία χρόνια με έλκουν οι ιστορίες που έχουν αυτό το ιδιαίτερο χρώμα του παρελθόντος. Η Κέρκυρα είναι ένας ευλογημένος τόποςπου βρίθει ιστοριών, μύθων, παραδόσεων και λαϊκών δοξασιών. Θεώρησα χρέος μου, λοιπόν, να αναδείξω όλα αυτά τα στοιχεία, δημιουργώντας ένα βιβλίο που να σε ταξιδεύει ιστορικά αλλά και να σε παραδίδει σε μια μυθιστορηματική δίνη, χαρίζοντάς σου τη δυνατότητα να περιηγηθείς ιστορικά μέσα από ένα αφήγημα που θα είναι εύπεπτο και διασκεδαστικό. Τα αληθινά γεγονότα αναδύουν αυτό το ιδιαίτερο άρωμα που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο και διεγείρουν τον συγγραφικό μου οίστρο.



3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας?

Οι ήρωες του βιβλίου αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Ο πόλεμος και οι επιδημίες μάς θυμίζουν λίγο πολύ όλα αυτά που βιώσαμε και βιώνουμε με την πανδημία και τις πολεμικές συρράξεις. Από την άλλη, έχουν και τα δικά τους προσωπικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουν, προβλήματα που μας θυμίζουν όλα αυτά που καλούμαστε κι εμείς σήμερα να υπερκεράσουμε. Προσωπικές σχέσεις, καθήκον, οικογενειακές υποχρεώσεις. Μα στο τέλος αποδεικνύεται, ότι μόνο μέσω του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του αλτρουϊσμού και φυσικά της αγάπης θα μπορέσουν να διεκδικήσουν όλα αυτά που επιθυμούν. Κι αυτό είναι το τελικό μήνυμα. Ακόμα και στα πιο δύσκολα, ακόμα κι εκεί που όλα δείχνουν μάταια και χωρίς προοπτική, μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της η ελπίδα και να έρθει η πολυπόθητη δικαίωση.


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Το βιβλίο αποτελεί ίσως μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο τίτλος παρέμεινε ως είχε εξ αρχής. Ίσως να ήταν και το πρώτο που είχα δεδομένο καθώς, πάνω σ’ αυτόν δομήθηκε όλο το δημιούργημα. Οι Σέρβοι αποκαλούν την Κέρκυρα ως ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ. Αυτό με ώθησε να «παίξω» με την ηρωίδα του βιβλίου μου και να την ονομάσω «Σωτηρία» για να δώσω έναν διττό χαρακτήρα στον τίτλο. Η Κέρκυρα, είναι το ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ τόσο για τους Σέρβους, αλλά και τόσο για τους αναγνώστες, καθώς ξεδιπλώνεται στα μάτια τους, τόσο η ιστορία των Σέρβων αλλά και η ιστορία της νεαρής Κερκυραίας. Ήθελα να δώσω μεγαλύτερο νόημα στην οικειοθελή πράξη του άχαρου γάμου της,με την οποία,έσωσε μεν την οικογένειά της από τον βραχνά των χρεών και την καταστροφή, αλλά δέσμευσε τον εαυτό της σε μια δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση.


5) Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


Οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ στήριξαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα της έκδοσης του βιβλίου μου. Πίστεψαν σ’ αυτό, αποδέχθηκαν και σεβάστηκαν τη δουλειά μου, αλλά και εντάχθηκαν σε μια κοινή διαδικασία να προετοιμαστεί σωστά και να προωθηθεί κατάλληλα το βιβλίο. Είμαι πραγματικά περήφανος που ένας τόσο μεγάλος εκδοτικός οίκος αγκάλιασε το χειρόγραφό μου.


6)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου? Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης?

Η συγγραφή αποτελεί, για μένα τουλάχιστον, μια λυτρωτική διαδικασία. Μπροστά στις λευκές σελίδες βιώνω μια διαδικασία που με εξαγνίζει και πιστέψτε με, ούτε η φήμη, αλλά ούτε και το οικονομικό όφελος φαντάζουν ικανοί λόγοι για να με κάνουν να καταπιαστώ μαζί της. Η ανάγκη πηγάζει κυρίαρχα από τα εσώτερα, καθώς νιώθω πως κάθε βιβλίο αποτελεί και μια μαρτυρία ζωής που επιθυμώ να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου, ένας δίαυλος επικοινωνίας με το παρελθόν και το μέλλον, μια κατάθεση ψυχής που δημιουργείται και παραμένει εσαεί.


7)Εσείς διαβάζετε? Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία?


Η ανάγνωση αποτελεί την τέλεια έξοδο διαφυγής από την καθημερινότητα και την ρουτίνα. Ένα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδέψει παντού, στο παρόν, στο παρελθόν, στο μέλλον, σε κάθε σημείο και κάθε κατάσταση. Μπορείς να βιώσεις εκπληκτικά πράγματα διαβάζοντας, να ανοίξεις τους ορίζοντές σου και να ταξιδέψεις. Η ανάγνωση αποτελεί μια απασχόληση που με ηρεμεί και με ξεκουράζει. Θυμάμαι τον εαυτό μου από παιδί να χάνομαι μέσα στα βιβλία ανακαλύπτοντας υπέροχους κόσμους μέσω του Ιουλίου Βέρν, του Αλέξανδρου Δουμά, του Νίκου Καζαντζάκη. Η εποχή μας, δυστυχώς, σημαδεύεται από την επέλαση της εικόνας, όπου η τηλεόραση, το διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τους. Το βιβλίο πρέπει να επιστρέψει στη ζωή μας, στη ζωή των παιδιών μας. Η απουσία του είναι κρίσιμη, καθώς σηματοδοτεί τον ευτελισμό της γλώσσας μας αλλά και την αποξένωση της κοινωνίας μας από το κύτταρο της δημιουργίας που είναι ο γραπτός λόγος, η λογοτεχνία και η ποίηση.


8)Μιλήστε μας για εσάς και τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.


Εδώ και έναν χρόνο περίπου μαζεύω υλικό, κάνω προεργασία και έχω ξεκινήσει να γράφω το επόμενο μυθιστόρημά μου. Πηγή έμπνευσης αυτή τη φορά μια άλλη σημαντική ιστορική πτυχή του τόπου μου, που νιώθω πως πρέπει να καταπιαστώ και να αναδείξω, μια και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, η Εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας. Στόχος μου μια ιστορία που θα συγκλονίσει τους αναγνώστες, όχι μόνο με το Ολοκαύτωμα και τα τραγικά του αποτελέσματα, αλλά και με άλλες ιστορικές αναφορές που τάραξαν τη ζωή της εβραϊκής παροικίας στο νησί της Κέρκυρας και που αποδείχθηκαν στο πέρας του χρόνου προφητικές για όλη την ανθρωπότητα.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της χώρας αλλά και στο διαδίκτυο. Εγώ, εργάζομαι στο νησί της Κέρκυρας όπου ζω με την οικογένειά μου. Διατηρώ προσωπικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνώ μέσω αυτών με τους αναγνώστες των βιβλίων μου ανταλλάσσοντας απόψεις για όσα τους δημιούργησε η ανάγνωση τους. Είναι αυτός ο ιδιαίτερος δίαυλος επικοινωνίας με τους αναγνώστες που σε γεμίζει με δύναμη να συνεχίσεις να γράφεις και να μοιράζεσαι συναισθήματα και εντυπώσεις.



ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ - PSICHOGIOS PUBLICATIONS

Κέρκυρα, 1916. Δυο κόσμοι διαφορετικοί σμίγουν μοιραία, καθώς χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες και πρόσφυγες καταφθάνουν στο νησί του Ιονίου, μέσα στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου. Μετά τον Αλβανικό Γολγοθά και την κατάληψη της χώρας τους, οι αποδεκατισμένοι Σέρβοι βρίσκουν έναν σωτήριο τόπο για να επουλώσουν τις αμέτρητες πληγές τους, μα τα βάσανά τους δεν έχουν τελειωμό, καθώς οι επιδημίες θα πλήξουν μεγάλο κομμάτι των διασωθέντων. Στη σκιά ετούτης της πρωτοφανούς κατάστασης, ο έρωτας, αν και φαντάζει περιττή πολυτέλεια, έρχεται δικαιωματικά στο προσκήνιο και διατρανώνει το μεγαλείο του.

Μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός Σέρβου στρατιώτη, του Ντιμίτρι, και μιας Κερκυραίας, της Σωτηρίας, θα γεννηθεί απρόσμενα μέσα από τα αποκαΐδια του πολέμου και των κακουχιών. Εκείνη βιώνει έναν μαρτυρικό γάμο στη σκιά ενός αδίστακτου άρχοντα του νησιού. Εκείνος, κομμάτι ενός πολεμικού δράματος, ψάχνει απεγνωσμένα ελπίδα σε τούτον τον τόπο. Ο έρωτάς τους γεννιέται παράδοξα, γεφυρώνοντας δεσμεύσεις, πατρίδες, συνθήκες, κόσμους, ενάντια σε όλους και όλα. Μα είναι αποφασισμένοι να τον τιμήσουν. Θα τα καταφέρουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard