ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ για το βιβλίο της «ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΟΥΡΑΝΟ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ για το βιβλίο της «ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΟΥΡΑΝΟ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Αγαπητή κα Φραγκουδάκη, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας «Πάμε να πιάσουμε ουρανό» και ποια ήταν η έμπνευση για αυτό.


Τον Ιανουάριο του 2022 γνώρισα την Αμυμώνη, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, μέσα από ένα καλλιτεχνικό δρώμενο που διοργάνωνα τότε. Όταν τους επισκέφτηκα και ήρθα σε επαφή με τα παιδιά, ένιωσα μια βαθιά συγκίνηση. Με άγγιξε η αγάπη των παιδιών προς τους φροντιστές τους και η καθημερινή τους πάλη για να βγάλουν εις πέρας την ημέρα τους. Τα μάτια των παιδιών ήταν τόσο αθώα και γεμάτα απορία, όπως τα μάτια όλων των παιδιών - μου θύμησαν τα δικά μου παιδιά. Είχα μόλις αποκτήσει το τρίτο μου παιδί και ήμουν ήδη πολύ συναισθηματικά φορτισμένη. Φεύγοντας από την Αμυμώνη έβαλα να ακούσω ένα τραγούδι του Σαββοπουλου και αυθόρμητα άρχισα να γράφω. Σκέψεις, έγνοιες, συναισθήματα, όλα έρχονταν στο μυαλό μου σαν χείμαρρος και βιαζόμουν να τα αποτυπώσω στο χαρτί, να μη μου ξεφύγουν. Έτσι έγραψα το πρώτο μου ποίημα με τίτλο «Θα σ’το φωνάζω δυνατά», που στη συνέχεια μελοποιήθηκε και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2023 από την Panik Records. Ακολούθησαν κι άλλα πολλά ποιήματα τα οποία συγκεντρώσαμε με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και φτιάξαμε αυτό το βιβλίο. Τα ποιήματα του βιβλίου «Πάμε να πιάσουμε ουρανό» είναι γραμμένα για να εκφράσουν την απέραντη αγάπη του γονιού προς τα παιδιά τους. Είναι η φωνή της μαμάς που ταυτίζεται με τις φωνές όλων των μαμάδων, αλλά και του κάθε γονιού, καθώς μοιράζονται τις στιγμές που περιγράφονται στους στίχους, παρακολουθώντας και ζώντας τα παιδιά τους να μεγαλώνουν.

Μιλάνε για την αγάπη του γονιού, την αγωνία να τα κάνει όλα σωστά, τον χρόνο που ξεγλιστράει από τα χέρια του καθώς βλέπει τα παιδιά να μεγαλώνουν. Μιλάνε για τις δύσκολες στιγμές της μητρότητας, και της πατρότητας φυσικά, για την περηφάνια που νιώθουν οι μητέρες βλέποντας το παιδί τους, αλλά και τη δύναμη που αντλούν οι ίδιες από τα παιδιά τους όταν μία φωνή μέσα τους τους λέει «μπράβο, καλά τα κάνεις». 


Τι είναι αυτό που θέλετε να αποκομίσει ο μικρός αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο σας, το οποίο περιέχει παιδικά ποιήματα γραμμένα ώστε να είναι κατανοητά στα παιδιά και να διαβάζονται εύκολα;


Θα ήθελα τα παιδιά να νιώσουν οικειότητα με τα ποιήματα. Να τα κάνουν δικά τους, να τα δουλέψουν με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους ώστε να ανακαλύψουν όλα τα κρυμμένα νοήματα που μπορεί να τους προσφέρει το κάθε ποίημα. Έννοιες όπως η αγάπη, η ενσυναίσθηση, η απεραντοσύνη της αγάπης των γονιών τους έρχονται να εμπλουτίσουν τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, να τους δημιουργήσουν μια αίσθηση σιγουριάς, αλλά και να τα καθησυχάσουν. Ο στόχος είναι αυτά τα ποιήματα να δώσουν μία ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να επικοινωνήσουν σε συναισθηματικό επίπεδο και να έρθουν κοντά ο ένας με τον άλλον.


Πείτε μας δυο λόγια για τη συνεργασία σας με την εικονογράφο Φωτεινή Τίκκου που δούλεψε τις εικόνες του βιβλίου. Τι ρόλο παίζουν οι εικόνες στα βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες;


Η Φωτεινή Τικκου έκανε εξαιρετική δουλειά. Έπιασε το νόημα των ποιημάτων, κατάλαβε το πώς ήθελα εγώ να τα επικοινωνήσω προς τα παιδιά και το αποτύπωσε με πολύ όμορφο τρόπο. Οι εικόνες είναι πολύ σημαντικές σε ένα παιδικό βιβλίο, βοηθούν το παιδί να συνδεθεί με το κείμενο. 


 Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;


Απευθύνεται σε παιδιά από 4 χρονών και πάνω. Τα ποιήματα έχουν υλικό για πολλά εικαστικά εργαστήρια, ομαδικές εργασίες/παιχνίδια, και συντελούν στην ανάπτυξη της φαντασίας πλάθοντας ιστορίες. Οι στίχοι μπορούν να καλλιεργήσουν έντονα συναισθήματα, ενώ παράλληλα τα παιδιά μπορούν με ευκολία να τους αποτυπώσουν σε εικόνες. Για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας τα ποιήματα μπορούν να γίνουν αφορμή για να δουλέψουν και να κατανοήσουν πιο σύνθετες έννοιες όπως αυτή του χρόνου, της ευγνωμοσύνης, της γονικής αγάπης, της καλλιτεχνικής έμπνευσης, της δημιουργίας κ.ά. 


Σε ποιον αφιερώνετε το βιβλίο σας και ποιους θέλετε να ευχαριστήσετε για τη στήριξη κατά τη διάρκεια της συγγραφής και της έκδοσής του;


Το αφιερώνω στα τρία μου παιδιά, τη Νεφέλη, τον Γιάννη και την Λουίζα που είναι η πηγή έμπνευσής μου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον άντρα μου που με στηρίζει σε όλα μου τα βήματα. 


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.


Είμαι εικαστικός και έχω τρία παιδιά, τη Νεφέλη που είναι 6 χρόνων, τον Γιάννη που είναι 4 και τη Λουίζα που είναι 1,5. Έχω μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και τα τελευταία χρόνια ξεκίνησα το φιλανθρωπικό καλλιτεχνικό δρώμενο ΑrtΑcts4Κids, μέσω του οποίου υποστηρίζω κάθε χρόνο παιδιά που έχουν ανάγκη. Το δρώμενο αυτό είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και το επέκτεινα δημιουργώντας το ArtActs4women, μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας υποστηρίζω γυναίκες. Το μεγάλο μου πάθος είναι το να δημιουργώ. Είτε αυτό είναι ένας πίνακας ζωγραφικής είτε μια περφόρμανς είτε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση είτε ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή μια ιστορία. Για μένα όλα συνδέονται, έχουν μια συνέχεια και είναι κομμάτια του εαυτού μου και του καλλιτεχνικού μου έργου.


Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζετε ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο;


Πιστεύω ότι το σημαντικότερο κριτήριο είναι το θέμα που διαπραγματεύεται το βιβλίο. Επίσης ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο, καθώς ένα καλό παιδικό βιβλίο συμβάλλει στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Σίγουρα βασικό κριτήριο είναι και η εικονογράφηση, η οποία εξάπτει τη φαντασία των παιδιών, τα βοηθάει να πλάσουν νέες εικόνες και τα εντάσσει ευκολότερα στον κόσμο της ιστορίας.


 Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Τι ετοιμάζετε;


Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η συγγραφή έχει γίνει πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.

Γράφω συχνά και παίρνω πολύ μεγάλη ικανοποίηση όταν ολοκληρώνω ένα κείμενο, ένα ποίημα ή ένα τραγούδι. Αυτή την περίοδο ετοιμάζω ένα βιβλίο με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, το οποίο εικονογραφεί ο εικαστικός Νίκος Κόνιαρης. Ο τίτλος του θα είναι «Θα σ’το φωνάζω δυνατά». Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο ποίημα που έγραψα την ημέρα που γνώρισα την Αμυμώνη.

Επηρεασμένη από τα παιδιά της Αμυμώνης αλλά και από τα δικά μου παιδιά έγραψα αυτό το κείμενο, «μιλώντας» στα παιδιά μου αλλά και στα παιδιά όλου του κόσμου. Έχει μελοποιηθεί από τον Αλέξανδρο Ιακώβου με τον οποίο το τραγουδάμε μαζί. Κυκλοφορεί από την Panic Records και έγινε το δεύτερο τραγούδι, το επετειακό της Αμυμώνης, το οποίο παρουσιάσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιανουάριο του 2023 σε μια φιλανθρωπική συναυλία που διοργάνωσα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διονύση Σαββόπουλου. Επίσης, αυτό τον καιρό γράφω και τα επόμενα δέκα ποιήματα που θα ήθελα να εκδοθούν σε ένα βιβλίο το οποίο θα αποτελέσει τη συνέχεια του πρώτου βιβλίου «Πάμε να πιάσουμε ουρανό». Συνεχίζω να αναζητώ έμπνευση και να γράφω, οπότε έρχονται πολλά νέα πράγματα στο μέλλον.


 Γράψτε μας τους αγαπημένους στίχους από το βιβλίο σας.


«Έλα πάμε παραπέρα να σου δείξω φωναχτά πόσα μπορώ και καταφέρνω, έλα λίγο πιο κοντά».

Αυτοί οι στίχοι με συγκινούν γιατί μιλάνε για την παράκληση των παιδιών προς τους γονείς τους να τους αφιερωθούν ολοκληρωτικά τη στιγμή που περνούν χρόνο μαζί τους. «Έλα λίγο πιο κοντά» σαν να λένε κάνε στην άκρη όλα όσα έχεις στο μυαλό σου και έλα λίγο πιο κοντά μου. Επίσης, μου αρέσουν οι στίχοι «Έλα κοντά, άκου με μαμά»..., γιατί πολλές φορές δεν ακούμε στ’ αλήθεια αυτό που θέλει το παιδί μας να μας πει. Οι στίχοι είναι μια υπενθύμιση προς τον εαυτό μου και κάθε γονέα να δίνει χρόνο, χώρο και προσοχή, να ακούει αυτό που του λέει το παιδί του. Σίγουρα χρειάζεται πολλή, υπομονή αλλά για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν ότι τα ακούς πραγματικά.


Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτησή μας, πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε είτε στον ιστότοπό τους τους www.metaixmio.gr www.metaixmio.gr είτε στο κατάστημά τους στην Αθήνα (Ιπποκράτους 118), καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Θα χαρώ πολύ όποιος από τους αναγνώστες θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον προσωπικό μου ιστότοπο στη διεύθυνση www.mariafragoudaki.com και μέσω της φόρμας επικοινωνίας να μου στείλετε το μήνυμά σας. Επίσης μπορείτε να με βρείτε στα Social Media ως Maria Fragoudaki στο Facebook και @mariafragoudaki στο Instagram.




Πάμε να πιάσουμε ουρανό
Συγγραφέας: Μαρία Φραγκουδάκη
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Θεματική κατηγορία: Λογοτεχνία για παιδιά
Ηλικία: Για παιδιά από 4 ετών
Σελίδες: 32
Ημερομηνία Έκδοσης: 14/05/2024
Εκδόσεις Μεταίχμιο - Ekdoseis Metaixmio


Μία συλλογή με παιδικά ποιήματα-τραγούδια γεμάτα συναισθήματα και εικόνες, για τη σχέση του γονιού με το παιδί.

Πάμε ξανά σε μέρος γνώριμο να πιάσουμε ουρανό.
Σε θυμάμαι πάντα σαν όνειρο φανταχτερό.
Μες στο σκοτάδι χαμόγελο φωτεινό, μάτια λαμπερά,
που όταν τα αντικρίζω με πλημμυρίζουν χαρά.
Περηφάνια, ελπίδα, ζωντάνια, ΕΣΥ
πάντα να μου πεις τις ιστορίες σου δίχως γιατί.
Όσο και αν έλειψα, εσύ εκεί.
Χαμογελάς και όλα τα ξεχνάς
σαν ένα παιδί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard