ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ.ΟΥΝΟΥΦΡΙΟ ΝΤΟΒΛΕΤΗ για το βιβλίο του ΘΑΝΑΤΟΥ 20 ΙΣΤΟΡΙΕΣ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΟΥΝΟΥΦΡΙΟ ΝΤΟΒΛΕΤΗ και το βιβλίο του ΘΑΝΑΤΟΥ 20 ΙΣΤΟΡΙΕΣ που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ.




Κε ΝΤΟΒΛΕΤΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το βιβλίο σας, ΘΑΝΑΤΟΥ 20 ΙΣΤΟΡΙΕΣ;. Πείτε μας πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, και αν υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;


Εγώ ευχαριστώ! Αυτόν τον τίτλο είχα σκεφτεί εξαρχής εδώ και πολλά χρόνια. Επειδή όμως τελικά μου την έκανε η ποιητική μου συλλογή Θάνατος στην Ελλάδα και βγήκε πρώτη, σκέφτηκα να τον αλλάξω, κάτι που προφανώς δεν έγινε μιας και δεν βρέθηκε καλύτερος τίτλος. Ωστόσο θα έλεγα ότι οι δύο συλλογές μου μαζί με τα διηγήματα αποτελούν μια τριλογία με αναφορές στον θάνατο: ψυχικό, εξωτερικό (του κόσμου γύρω μας) και
σωματικό.


Συστήσετε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας, ποιο ήταν το κίνητρο για να γράψετε τα συγκεκριμένα διηγήματα και τι ιδιαίτερο θα διαβάσει ο αναγνώστης σ αυτό το βιβλίο;


Το ιδιαίτερο είναι ότι πρόκειται για ιστορίες με αβέβαιη κατάληξη ενώ συγχρόνως γνωρίζουν όλοι πως κάποιος θα πεθάνει. Κάτω από την κυνική επιφάνεια κάποιων διηγημάτων, τα θέματά μου είναι η μοναξιά, η ματαίωση, η αναζήτηση της ελευθερίας, η εκδίκηση, η τιμωρία, ο έρωτας, η κατάθλιψη, η λαχτάρα για ζωή τελικά. Επίσης, στις περισσότερες ιστορίες, κατά κάποιον τρόπο αντιμετωπίζω τον θάνατο -τον μεγάλο
απόντα παρόντα- λίγο ανάλαφρα ή και παιχνιδιάρικα. Η τελευταία ιστορία ας πούμε, από πλευράς δομής ακόμα, είναι ένα παιχνίδι με τουβλάκια.


Εσείς τι πιστεύετε, ένα βιβλίο πρέπει να έχει μηνύματα ή απλά να ευχαριστεί τον αναγνώστη;

Θεωρώ πως αν ένα βιβλίο δεν προσφέρει κάποια ευχαρίστηση, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Υποσυνείδητα, όλοι οι συγγραφείς -σχεδόν- πάντα κάτι θέλουν να πουν, οπότε το μήνυμα υπάρχει.


0ι Έλληνες διαβάζουν; Και τι είδους βιβλία επιλέγουν; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα?


Καταλαβαίνω πως διαβάζουν αρκετά αλλά σίγουρα δεν διαβάζουμε τα ίδια..
Σίγουρα διαβάζουμε όλοι κλασικούς συγγραφείς, αρχαίους ή σύγχρονους.
Αυτό το βλέπω πολύ στην ποίηση.
Δύσκολα νομίζω εμπιστεύεται ο κόσμος λιγότερο γνωστούς ποιητές, πλην των 4-5 που έρχονται στο μυαλό όλων μας .Χρειαζόμαστε πιο πολύ την στήριξη του αναγνωστικού κοινού.


Εσείς διαβάζετε; Υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;


Διαβάζω πιο πολύ από παλιά αλλά όχι τόσο πολλή λογοτεχνία πλέον. Προσπαθώ βέβαια ακόμη να έρχομαι σε επαφή με τους παλιούς συγγραφείς που θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχω
γνωρίσει καλύτερα (Καραγάτσης, Βενέζηςκλπ).
Βιβλία δεν δανείζω γενικώς σε κανέναν. Από παλιά.. 


Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ.


Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά. Οφείλω να πω ότι έχουν ασχοληθεί αρκετά και νομίζω πως έχουμε μια συνεργασία με αμοιβαίο σεβασμό.


Μιλήστε μας για εσάς για να σας γνωρίσουμε ως άνθρωπο και συγγραφέα.


Άσχετα από τα ποιήματα που γράφω (μόνο στο κινητό), στην καθημερινότητα μιλάω πολύ
διαφορετικά και συνήθως πρέπει να με μαζέψουν για μην μπλέξω με αυτά που λέω.
Ακούω υπερβολικά πολλή (και διαφορετική) μουσική και φτιάχνω τις δικές μου λίστες στο Spotify, τις οποίες μπορείτε να βρείτε. Επίσης κάνω δύο πόντκαστ (ελληνικά και αγγλικά). Το ελληνικό λέγεται Ελλάδα ιστορία λογοτεχνία και θα με χαροποιούσε πολύ να το ακούσετε. Θεωρώ ότι κάνουν επιτυχία αρκετές μπούρδες και στεναχωριέμαι όταν ξέρω πόση αγάπη και κόπο καταβάλλουν κάποιοι άνθρωποι αλλά τελικά ο κόσμος αδιαφορεί.
Ασχολούμαι ακόμη με την ηθοποιία αν και θεωρώ ότι ίσως πλέον να έρχεται σιγά-σιγά η ώρα να τα παρατήσω.
Γνωρίζω συνέχεια κόσμο λόγω του ότι είμαι ξεναγός αλλά θα μπορούσα κάλλιστα να μένω σπίτι μόνος μου και να διαβάζω ή να βλέπω σειρές κλπ.
Μου αρέσουν πολύ οι εκπομπές για ιστορικά γεγονότα, εγκλήματα (έκπληξη!) και ζώα.


Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.

Έχω ήδη γράψει κάποιες ποιητικές συλλογές αλλά λογικά η επόμενη θα είναι αυτή που έχει να κάνει με την εποχή που έζησα στο Λονδίνο, και που ήταν η πρώτη συλλογή που έγραψα. Θα έχει και αυτή φωτογραφίες όπως ο Θάνατος στην Ελλάδα.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Εγώ ευχαριστώ και πάλι!
Εμένα με βρίσκετε πανεύκολα παντού… Είμαι και ξεναγός και ηθοποιός οπότε έχω έντονη παρουσία στο διαδίκτυο, αν και βαριέμαι θανάσιμα (για να κάνω και μια
αναφορά στο βιβλίο..). Σίγουρα θα με δείτε στο Πεδίον του Άρεως στις 11/9 από τις 18.00 και μετά, όπου θα μιλήσω για τα διηγήματά μου και θα
υπογράφω αντίτυπα.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα βιβλιοπωλεία και εννοείται διαδικτυακά, πχ στην ιστοσελίδα των εκδ. Βακχικόν.






Θανάτου 20 ιστορίες
Ονούφριος Ντοβλέτης
Ένας κλέφτης που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας, μια γυναίκα που αλλάζει ήπειρο για να βρει τον άντρα των ονείρων της, ένας κατά συρροή δολοφόνος με προβλήματα στο γραφείο, ένα κορίτσι που έχασε για πάντα το λεωφορείο, ένα θύμα απαγωγής που ζητάει εκδίκηση, ένας πρίγκιπας που περιμένει την πριγκίπισσα με το άσπρο άλογο…
Σε 20 ιστορίες που εναλλάσσονται από το δράμα στη μαύρη κωμωδία, ο Ονούφριος Ντοβλέτης μάς παρουσιάζει χαρακτήρες παγιδευμένους στην καθημερινότητα ή σε ακραίες συνθήκες, χαρακτήρες που έμειναν υπομονετικά στο συρτάρι για 20 χρόνια (όσα και οι ίδιοι), ανθρώπους που φαινομενικά τους ενώνει όλους ο θάνατος, αλλά θα κάνουν τα πάντα για να σωθούν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να καταστρέψουν και να καταστραφούν.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 
Ο Ονούφριος Ντοβλέτης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στην Αθήνα. Η αγάπη του για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τις γλώσσες και το γράψιμο φάνηκε από μικρή ηλικία, μιας και ήδη από το δημοτικό ασχολούνταν με παραμύθια και ποιήματα. Μέχρι τώρα έχει μελετήσει οκτώ γλώσσες, ενώ έχει σπουδάσει Μετάφραση, Ιστορία και Αρχαιολογία αλλά και Υποκριτική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι ηθοποιός, ξεναγός και έχει δημιουργήσει δύο πόντκαστ με ιστορικό-λογοτεχνικό περιεχόμενο (Ελλάδα, ιστορία, λογοτεχνία και Not another Greek history podcast), με αφιερώματα στη Μικρασιατική Καταστροφή, στον Καβάφη, στην Ελληνική Επανάσταση κ.ά.
Αν και ξεκίνησε γράφοντας διηγήματα, πλέον εκφράζεται με ποίηση και στίχους (για τραγούδια). Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει οι ποιητικές του συλλογές Ένας νέος δίχως νέα (εκδόσεις Παρουσία 2018) και Θάνατος στην Ελλάδα (ιδιωτική έκδοση 2021), ενώ ποιήματά του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Το βιβλίο Θανάτου 20 ιστορίες θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η μοναδική συλλογή διηγημάτων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard