ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΛΙΣΟΒΑ για το βιβλίο της "ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΑ ΜΑΝΤΕΜΑΤΑ'' από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΛΙΣΟΒΑ με το βιβλίο της ,ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΑ ΜΑΝΤΕΜΑΤΑ από τις  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ 



Κα ΜΑΛΙΣΟΒΑ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το πρώτο σας μυθιστόρημα με τίτλο ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΑ ΜΑΝΤΕΜΑΤΑ. Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας. Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?


Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση !

Της μοίρας τα μαντέματα είναι ένα μυθιστόρημα κοινωνικό με στοιχεία μεταφυσικού χαρακτήρα καθώς και με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα.

Η κεντρική ηρωίδα η Μαριώ, μια γυναίκα με τσαγανό που η μοίρα της έδειξε το σκληρό της πρόσωπο από τα παιδικά της χρόνια, θα μας ταξιδέψει αρχικά στην Σμύρνη του 19 ου αιώνα. Θα ξετυλιχθούν μπροστά μας εικόνες της τότε εποχής, θα γεμίσουμε μυρωδιές της Ανατολής, θα ρουφήξουμε τόσο τον καϊμακλίδικο καφέ της, όσο και τις ανατροπές και προκλήσεις που συγκλόνισαν την ζωή της. Θα περιηγηθούμε στην αρχή στα σοκάκια του Μπασμανέ, αργότερα θα ξαποστάσουμε στο Κορδελιό και τέλος από το 1914 και ύστερα, θα περιπλανηθούμε στις γειτονιές της Αθήνας.

Στην ερώτηση σας αν ήμουν ένας απλός αναγνώστης και θα έπρεπε να περιγράψω τα δυνατά στοιχεία, δεν θα σας απαντήσω καθότι είναι υποκειμενικό στο καθένα, από ποια οπτική θα δει το βιβλίο και τι θα τον συγκινήσει. Μπορώ όμως να σας μεταφέρω την άποψη κάποιων αναγνωστών που διαβάζοντας το, βρήκαν συγκλονιστική την πλοκή, καθώς και την ροή, που παρέα με τις ανατροπές και τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς δίνουν μια άλλη διάσταση στο μυθιστόρημα.


Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία? Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να εμπνέεστε; Από αληθινά γεγονότα; Από ερεθίσματα ή εμπειρίες χρόνων που υποβόσκουν στο συναίσθημά σας ή από κάποια στιγμιαία παρόρμηση;


Εμπνεύστηκα από την εγγονή της Μαριώς που είχα την τύχη να γνωρίσω πριν από κάμποσα χρόνια.

Εκείνη μου μετέφερε ιστορίες της γιαγιάς της, που κρατώντας σημειώσεις, «πάντρεψα» την πραγματικότητα με την μυθοπλασία.

Ο τρόπος που εμπνέομαι είναι ανάλογα την στιγμή. Μπορεί να ακούσω μια αληθινή ιστορία όπως της Μαριώς και να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Υπάρχουν φορές που η παρόρμηση μπορεί να με αγγίξει, άλλοτε πάλι οι εμπειρίες χρόνων συνάμα με το συναίσθημα δίνουν την δική τους ώθηση στην έμπνευση μου. Οπότε θεωρώ και τα τρία εξίσου σημαντικά καθότι το καθένα παίζει τον δικό ρόλο του ανάλογα σε ποια προσωπική φάση βρίσκομαι.


Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας?


Κακοτοπιές και εμπόδια θα τυχαίνουν στον δρόμο μας συνεχώς. Το ζήτημα είναι ότι ακόμη και αν μας λυγίσουν, να μπορέσουμε να σηκωθούμε και να κάνουμε βήματα παραπέρα. Καθότι όπως γνωρίζουμε ο άνθρωπος εξελίσσεται μέσα από τις ανατροπές, τις προκλήσεις, τον πόνο και το λάθος.


Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Όταν ξεκίνησα το βιβλίο ήμουνα ανάμεσα σε δύο τίτλους τον τωρινό και το «όσο κρατάει ένας καφές». Στην πορεία θεώρησα ότι της Μοίρας τα Μαντέματα αντιπροσωπεύει καλύτερα το μυθιστόρημα μου.

Κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και έτσι το επέλεξα.


Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ.


Χαίρομαι πολύ που οι εκδόσεις Κάκτος στήριξαν αυτήν την πρώτη μου προσπάθεια και φρόντισαν το μυθιστόρημα μου να εκδοθεί με τον καλύτερο τρόπο. Ευχαριστώ την κυρία Κωνσταντούρου που έκανε την επιμέλεια κειμένου. Ευχαριστώ την κυρία Κουκουβίνου που με βοήθησε και με βοηθάει στο τμήμα των δημοσίων Σχέσεων. Ευχαριστώ την κυρία Βουγιούκα που επιμελήθηκε το εξώφυλλο καθώς και όλο το εκδοτικό τμήμα του Κάκτου.


Πως νιώθετε τώρα που εκδόθηκε το πρώτο σας μυθιστόρημα αν και μας έχετε συστηθεί χρόνια πριν με μια ποιητική συλλογή και θεατρικά έργα. 


Η χαρά μου καθώς και η συγκίνηση μου είναι απερίγραπτες από την στιγμή που κράτησα το πρώτο αντίτυπο στο χέρι μου μέχρι σήμερα.


Τι θα συμβουλεύατε σ ένα νέο συγγραφέα που θέλει να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο αλλά το ''σκέφτεται''?


Να πάρει το θάρρος και να χτυπήσει την πόρτα ενός εκδοτικού οίκου. Μπορεί να πάρει αρκετές απορρίψεις μα να μην πτοηθεί. Άλλωστε έχουμε ακούσει και κάποιους καταξιωμένους συγγραφείς να έχουν απορριφθεί στην αρχή της καριέρας τους από κάποιους εκδότες. Οπότε θα τον παροτρύνω να τολμήσει.


Εσείς διαβάζετε? Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία?


Όπως γράφω και στο βιογραφικό μου διαβάζω από μικρό παιδί. Ταξίδευα και ζούσα παρέα με τους εκάστοτε ήρωες μου. Το διάβασμα όμως είναι εκτός από ταξίδι, πηγή γνώσης, πληροφοριών, διαμόρφωση χαρακτήρα . Πιστεύω ότι χωρίς βιβλία ο κόσμος θα ήταν πιο φτωχός και πιο μικρός.


Μιλήστε μας για εσάς και τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.


Έχω ήδη τελειώσει το δεύτερο μυθιστόρημά μου και έχω ξεκινήσει το τρίτο.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Θα με βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram με το όνομα Panagiota Malisova. Το μυθιστόρημα μου κυκλοφορεί σε μεγάλα βιβλιοπωλεία. Σε κάποια υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα και σε άλλα γίνεται η αγορά κατόπιν παραγγελίας . Επίσης υπάρχει στις εκδόσεις Κάκτος.

Τέλος σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία και για την στήριξη σας, σε όλους μας τους νέους συγγραφείς!




ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΛΙΣΟΒΑ
Της μοίρας τα μαντέματα
Σμύρνη, 1878.
Στη συνοικία του Κουκλουτζά γεννιέται η Μαριώ, με τη μοίρα από τη μια να την προικίζει με το χάρισμα της ενόρασης και από την άλλη να την κυνηγά χωρίς έλεος, επιβάλλοντας ανταλλάγματα που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα. Η ζωή της είναι γεμάτη με απώλειες που τη συντάραξαν, οράματα που τη συγκλόνισαν, ανατροπές που της αποκάλυψαν τη δύναμή της...
Μετά τον θάνατο του πατέρα της και την αυτοκτονία της μητέρα της, θα βρεθεί σε τρυφερή ηλικία στο Μπασμανέ, στο μοδιστράδικο της θείας Δοκιώς, η οποία την πηγαίνει σε μια Αρμένισσα, για να την απαλλάξει από το χάρισμά της. Όμως εκείνη όχι μόνο δεν την ξορκίζει, αλλά τη μαθαίνει και πώς να θεραπεύει.Μετά τον αποτυχημένο γάμο της με τον βίαιο Μιχαήλο γνωρίζει τη Ζεϊνέπ, που καθόρισε την υπόλοιπη διαδρομή της μυώντας τη στα μυστικά του καφέ.
Το 1914, με αφορμή τον έρωτα, η μοίρα τη φέρνει στην Αθήνα μαζί με τον γιο της Στρατή, όπου βοηθά τους πρόσφυγες της Σμύρνης αλλά και όσους έχουν την ανάγκη της. Εκεί θα ζήσει τα σημαντικά γεγονότα της εποχής και θα έρθει αντιμέτωπη με τις προσωπικές της αδυναμίες και προκλήσεις, αυτές που αδιάκοπα και πιστά την ακολουθούσαν σε κάθε βήμα, μέχρι το τέλος της ζωής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard