ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ!

 

Πιστεύω ότι και εσείς κάθε μέρα αντιμετωπίζεται το ίδιο πρόβλημα με έμενα.


Τι θα μαγειρέψω σήμερα?


Ας είναι καλά τα βιβλία μαγειρικής που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη μας και οι συνταγές που κατακλύζουν το ιντερνέτ και μας βγάζουν από την δύσκολη θέση.


Τον τελευταίο καιρό όταν άνοιγα τον καταψύκτη, έβγαινε συνέχεια μπροστά μου ένα σακουλάκι με συκωτάκια κοτόπουλου, που είχαν περισσέψει  από τα εορταστικά φαγητά των Χριστουγέννων.


Τελικά τίποτε δεν ήταν τυχαίο στην ζωή μας, πριν λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ που έγραψε η Μαρία Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου και εκδόθηκε, από τις Εκδόσεις Ι WRITE. Σ αυτό το βιβλίο η συγγραφέας καταγράφει τις παραδοσιακές συνταγές, του νησιού της Καρπάθου και δίνει συνταγές τόσο για τις καλές μέρες όσο και για τις άσχημες.


Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο για να βρω κάποια ενδιαφέρουσα συνταγή, ανακάλυψα στις σελίδες του μια συνταγή  για  ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, που το έφτιαχναν στην Κάρπαθο τα Χριστούγεννα, τα Φώτα άλλα και κάποιες φορές, τις Κυριακές για να γιορτάσουν ευχάριστα γεγονότα.


Έτσι αποφάσισα να αξιοποιήσω τα συκωτάκια που περίμεναν υπομονετικά τόσο καιρό στον καταψύκτη μου.




ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ θα είναι το φαγάκι μας την Κυριακή και μάλιστα με άρωμα Καρπάθου, με άρωμα Ελλάδας.


ΥΛΙΚΑ

1 ολόκληρο μεγάλο κοτόπουλο

1 κούπα ρύζι Καρολίνα

5-6 συκωτάκια κότας ψιλοκομμένα

1 κ. γ. κοφτό κύμινο σε σκόνη

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ. σ. πελτέ ντομάτας

50 γρ. κουκουνάρι

6-7 καρύδια ψιλοκομμένα

1 κ. σ. σταφίδες ξανθές

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κ. σ. βούτυρο

Χυμό ενός λεμονιού

Αλάτι και πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού πλύνουμε το κοτόπουλο, περιχύνουμε με λεμόνι, και αλατοπιπερώνουμε.

Σ ένα τηγάνι σοτάρουμε στο μισό λάδι και βούτυρο, το κρεμμύδι.

Όταν γυαλίσει, προσθέτουμε τα συκωτάκια και όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τα καρύδια, τις σταφίδες, μετά το πλυμένο ρύζι τον πελτέ, αλατοπίπερο, το κύμινο και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μόλις πιει το νερό κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ράβουμε τον λαιμό της κότας, αφού πρώτα βάλουμε λίγη γέμιση και στη  συνέχεια γεμίζουμε από την κάτω πλευρά με την υπόλοιπη γέμιση και ράβουμε. Δένουμε τα πόδια μεταξύ τους με σπάγκο και αλείφουμε με λάδι και βούτυρο το κοτόπουλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και όταν ροδίσει και από τις δυο πλευρές σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και πατάτες.


Την συνταγή θα βρείτε στο βιβλίο ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ I WRITE, στην σελίδα 32.


TIP Πρόσθεσα επιπλέον στην γέμιση μερικά ψητά κάστανα, γιατί θυμήθηκα ότι η μαμά μου έβαζε και όλοι τα θέλαμε. Δοκιμάστε το!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Κάρπαθος – Γεύσεις & Έθιμα
Συγγραφέας Μαρία Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου

Σε μια ασταθή κοινωνία και ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ένα είναι αυτό που παραμένει σταθερό και ακλόνητο: η παράδοση. Αυτή είναι ο συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν και του παρόντος με το μέλλον, προσδιορίζοντας την ταυτότητα και τις ρίζες μας. Έτσι, λοιπόν, οφείλουμε να σεβόμαστε και να διαφυλάσσουμε τις παραδόσεις του τόπου μας για τις επόμενες γενιές.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια πολυετή προσπάθεια και έρευνα ούτως ώστε να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν όλες οι συνταγές της Καρπάθου, συνταγές που με το πέρασμα των χρόνων λησμονήθηκαν και με αυτόν τον τρόπο θα τις επαναφέρουμε από τη λήθη στη θύμηση. Σκοπός του επίσης είναι να αποτελέσει ένα λαογραφικό κληροδότημα της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού τόσο για τους Καρπάθιους -αφού καλούμαστε να γίνουμε οι θεματοφύλακες της εθιμικής κουλτούρας του τόπου μας- όσο και για τους αναγνώστες που έρχονται σε μια πρώτη επαφή με το νησί μαθαίνοντας για τη γαστρονομία του και τα ήθη και έθιμά του.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε και εσείς από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων, τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σας και από το e-shop των εκδόσεων I WRITE

2 σχόλια:

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard