khachapuri με αυγό το γεωργιανό πεϊνιρλ που μας εντυπωσίασε!
Στις γαστρονομικές μου αναζητήσεις στην Γεωργία απόλαυσα και το khachapuri με αυγό, ხაჭაპური კვერცხებით μην ζητήσετε τώρα να σας το διαβάσω, η Γεωργιανή γραφή και γλώσσα ειναι ιδιαίτερες και μόνο ένας ντόπιος Γεωργιανός μπορεί να το διαβάσει.
Επιστρεφοντας στην Ελλάδα δεν ήταν δυνατό να μην ψάξω να βρω συνταγή για να το φτιάξω και να το μοιραστώ με τους φίλους μου.
Για την συνταγή θα χρειαστείτε
Υλικά για 2 μερίδες
1 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
1⁄4 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ελαιόλαδο
1 1⁄4 κούπα αλεύρι Robin Hood και λίγο επιπλέον
1 κ.γ. αλάτι
150 γρμ τυρί γκούντα, ένταμ ή μοτσαρέλα τριμμένη
150 γρμ ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι
3 αυγά
4 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύεις 2/3 κούπας χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη
- Αφήνεις το μίγμα στην άκρη για 10 λεπτά (το μίγμα θα αφρίσει ελαφρά)
- Προσθέτεις το ελαιόλαδο, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύεις με ένα κουτάλι ή με το χέρι μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη (ενδέχεται να χρειαστεί λίγο επιπλέον αλεύρι αν η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια ή αντίθετα λίγο ακόμα νερό αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή
- Αλεύρώνεις τον πάγκο της κουζίνας, ρίχνεις τη ζύμη και ζυμώνεις για 4-5 λεπτάκια
- Αλείφεις με ελαιόλαδο ένα μικρό μπολ, βάζεις τη ζύμη, καλύπτεις με μια καθαρή πετσέτα και αφήνεις το μίγμα να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα
- Όσο το μίγμα φουσκώνει, ανάβεις τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία του και βάζεις μέσα μια λαμαρίνα να ζεσταίνεται
- Μοιράζεις τη ζύμη στα δύο και ανοίγεις με κάθε κομμάτι ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 25 εκ.
- Χαμηλώνεις τον φούρνο στους 180ο
- Πιάνεις 2 αντίθετες άκρες του κύκλου και τις τραβάς ώστε να σχηματιστεί ένα σχήμα βάρκας
- Τυλίγεις τις άκρες προς τα μέσα και στρίβεις τις δύο άκρες
- Ανακατεύεις το ανθότυρο με το ένα αυγό και μοιράζεις το μίγμα στα δύο πεινιρλί
- Μοιράζεις το γκούντα στα δυο πεϊνιρλί, τα βάζεις σε μια λαδόκολλα και προσεχτικά (μην καείς) τα βάζεις πάνω στη λαμαρίνα
- Ψήνεις για 15 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα
- Αν θες τα πεινιρλί σου με αυγό, σπας ένα αυγό στο κέντρο του και ψήνεις για άλλα 10 περίπου λεπτά (πρόσεχε να μην πήξει τελείως ο κρόκος)
- Σερβίρεις καυτό όαμ θα βγει από τον φούρνο, βάζοντας από 2 κουταλιές σούπας βούτυρο σε κάθε πεϊνιρλί.
Την συνταγή την ανακάλυψα από αναζήτηση στο διαδίκτυο https://www.marislurp.com/acharuli-khachapuri/ και το μόνο που άλλαξα εναι το αλεύρι, τον τελευταίο καιρό λατρεύω και χρησιμοποιω στις συνταγές μου το αλεύρι από @vasilikikalopita
Το οποίο μπορείτε να βρείτε και να παραγγείλετε και εσείς κάνοντας κλικ στο insta acc η στείλτε μέιλ στο kalopitaike@gmail.com ή μνμ στο fb Αλευροποιία Ξάνθης Αλεύρι Καλοπήτα και σε πολλά σούπερ μάρκετ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!