ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤON ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ENTMONT - ΑΝΔΡΕΑ ΣΑΛΒΑΡΗ για το βιβλίο του "ΕΝΤΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝ ΜΙΑ'' από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

 

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ENTMONT - ΑΝΔΡΕΑ ΣΑΛΒΑΡΗ για το βιβλίο του "ΕΝΤΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝ ΜΙΑ'' από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ


Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας, "ΕΝΤΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝ ΜΙΑ''. Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Πάντα περιμένω τη στιγμή της διέγερσης από κάτι ελκυστικό, μέσα ή έξω από τον εαυτό μου. Αρκεί μια επιθυμία, μια ιδέα, ένα γεγονός, γιατί όχι, ένα όνειρο ή μια φαντασία, που μου φέρνει τη μούσα και από αυτή τη στιγμή ξεκινά να γράφεται σε διάφορα θραύσματα στην ψυχή μου το επόμενο μυθιστόρημα. 
Τονίζω ότι ποτέ δεν συμβαίνει να το φανταστώ πλήρως ή να ολοκληρώσω το θέμα, αλλά αυτή η φάση πριν από τη γραφή είναι η φάση που μου παίρνει περισσότερο χρόνο από τον χρόνο για τη συγγραφή του μυθιστορήματος. 
Η συγγραφή δεν διαρκεί περισσότερο από τέσσερις μήνες. Μάλιστα, αυτό το μυθιστόρημα ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες το 2013. 
Καθώς ο κεντρικός χαρακτήρας πηγαίνει και ζει προσωρινά σε ένα μοναστήρι, και δεδομένου ότι ζω στη Θεσσαλονίκη, πήγα σε ένα μοναστήρι στο Άγιο Όρος, κάτι που με βοήθησε πολύ στη συγγραφή του μυθιστορήματος.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας;

Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο αυτό που θα πω, αλλά είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν δύο πηγές, ίδιες στην ουσία, όπως μπορεί να συμβεί με το ίδιο υπόγειο ρεύμα νερού, που βγαίνει στην επιφάνεια από δύο πηγές.
Η πρώτη πηγή ήταν η επιθυμία μου να έχω μια κόρη, η οποία όμως παρέμεινε απλώς επιθυμία, καθώς η συζυγική μου ζωή μου χάρισε δύο υπέροχους γιους. Παρ’ όλα αυτά, συχνά φανταζόμουν την υποθετική μου κόρη. Τυχαία συνέβη να δω το φανταστικό μου πρότυπο σε ένα καφέ, όπου καθόταν απέναντι μου με τη μητέρα της. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη πηγή έμπνευσης, που πήρε τη μορφή μιας σύντομης ιστορίας. Αλλά αυτή η πηγή ικανοποίησε τη δίψα μου μόνο για λίγο.
Άρχισα να αισθάνομαι ξανά δίψα, πολύ περισσότερο από την πρώτη φορά και η μόνη πιο πλούσια πηγή για μένα ήταν η γραπτή ιστορία, η οποία κατέληξε σε αυτό το μυθιστόρημα. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής ήρθαν αυθόρμητα αναμνήσεις και γεγονότα από το παρελθόν μου, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και μετά την ανατροπή της.

Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;

Το βιβλίο αποτελείται από έντεκα ημέρες εξομολόγησης του χαρακτήρα στο μοναστήρι, όπου η καθεμία είναι ένα από τα δυνατά του σημεία. Αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω το πιο δυνατό σημείο, θα έλεγα ότι ανήκει στην εξομολόγηση συν ένα, επειδή αφορά την εξομολόγηση του ιερέα μπροστά στον κεντρικό χαρακτήρα.
Το μήνυμα είναι περισσότερο από ένα.
Μήνυμα ηθικό, προς κάθε αμαρτωλό άνθρωπο, γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι χωρίς αμαρτίες.
Μήνυμα κοινωνικό, προς κάθε κοινωνία σε δικτατορία, αλλά και στη δημοκρατία, γιατί δεν υπάρχει καθαρή δημοκρατία.
Μήνυμα οικογενειακό, γιατί δεν υπάρχει ιδανική οικογένεια, χωρίς προβλήματα, τριβές, κλπ., αλλά που μπορούν να ξεπεραστούν με ψυχραιμία, κατανόηση, συγχώρεση και αφοσίωση.

Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;

Συνήθως, οι τίτλοι μου γεννιούνται από την αρχή της συγγραφής του μυθιστορήματος και σπάνια τους αλλάζω μετά την ολοκλήρωσή του. Μόνο σε αυτό το μυθιστόρημα δεν συνέβη έτσι.
Δεν ήξερα πόσες ημέρες θα διαρκούσε η εξομολόγηση και μόνο όταν τελείωσε την ενδέκατη ημέρα, μου ήρθε η πρώτη ιδέα για τον τίτλο, δηλαδή "Οι έντεκα μέρες εξομολόγησης".
Ήταν μια πραγματικά μαγική στιγμή όταν μια μέρα πετάχτηκα από το κρεβάτι, καθώς βίωνα όσα είχα γράψει και ήμουν κοντά στο τέλος, και μου εμφανίστηκε η σκηνή της εξομολόγησης στο μοναστήρι, αλλά, παραδόξως, οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί. Εξομολογούνταν ο γέροντας μπροστά στον εξομολογούμενο.
Ήταν, λοιπόν, μια επιπλέον εξομολόγηση, διαφορετική από τις έντεκα εξομολογήσεις του χαρακτήρα. Έτσι, προστέθηκε αυτός ο πρόσθετος τίτλος.

Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

Εντελώς τυχαία, όταν είχα έτοιμο για έκδοση το βιβλίο με ποιήματα, "Με το βλέμμα του Ομήρου" και έψαχνα στο διαδίκτυο για εκδότες στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένας νέος εκδότης, που καλωσόρισε το βιβλίο και είναι το πρώτο βιβλίο με ποιήματα που εξέδωσε.
Στη συνέχεια, του παρουσίασα τις υποθέσεις δύο μυθιστορημάτων, του μυθιστορήματος "Στο αστικό των φαντασιώσεων: Δανάη και Ορφέα" και "Έντεκα μέρες εξομολόγησης συν Μία". Η αποδοχή του εκδότη για τα δύο μυθιστορήματα άνοιξε το δρόμο για την έκδοσή τους.

Πείτε μας αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς από τον χώρο της λογοτεχνίας και πόσο σας επηρέασαν.

Υπάρχουν πολλά βιβλία και συγγραφείς που έχω διαβάσει από μικρός και συνεχίζω να διαβάζω, αλλά η μνήμη μου διατηρεί ακόμα φρέσκες από την εφηβεία τις Ποιητικές του Ομήρου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, και τις τραγωδίες των αρχαίων συγγραφέων, Σοφοκλή, Ευριπίδη, κ.λπ. Ξεχωρίζω τον Δάντη Αλιγκέρι, Σαίξπηρ, Μπαλζάκ, Μολιέρο, Βίκτωρ Ουγκό, Γκυ ντε Μωπασάν, Ιούλιο Βερν, Κάρολο Ντίκενς, Δουμά, Κάφκα, Ντοστογιέφσκι, Μάρκες, Καζαντζάκη, Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο, Καντάρε, Νίτσε, Γκαίτε, Πούσκιν, Καμύ, κ.ά.
Σίγουρα η επιρροή τους ήταν μεγάλη με τη μορφή, το περιεχόμενο, το ύφος και τη μαγική τέχνη του λόγου στα βιβλία τους.

Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα

Γεννήθηκα στις 30 Ιουλίου 1957 στην πόλη της Κορυτσάς. Αφού τελείωσα το λύκειο, συνέχιζα τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Οικονομική Σχολή των Τιράνων απ' όπου και αποφοίτησα το 1982.
Με τα τραγικά γεγονότα και την πυραμιδική κατάρρευση του '97, ήρθα στη Θεσσαλονίκη, με τη σύζυγο μου και τα δυο μας παιδιά.
Είμαι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων "Πράσινο κλαδί" με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Το 2012 εκδόθηκε το μυθιστόρημα "Facebook-koobecaF" για το οποίο την ίδια χρονιά η Λέσχη ΦΩΤΟΣ, με τίμησε με το βραβείο Κανταρέ.
Το 2016 το μυθιστόρημα Facebook-koobecaF εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις "ΜΟΛΥΒΙ" στη Θεσσαλονίκη με τίτλο "Το κάστρο των σκιών".
Η συλλογή, "Με το βλέμμα του Ομήρου", εκδόθηκε στα ελληνικά το 2018 από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ στη Θεσσαλονίκη.
Ο δρόμος της επιτυχίας του λογοτεχνικού έργου μου στην ελληνική γλώσσα, συνεχίζεται με την έκδοση το 2021 από Εκδόσεις Ελκυστής του μυθιστορήματος «Το αστικό των φαντασιώσεων: Δανάη και Ορφέας".  
Το έτος 2023 εκδόθηκε το μυθιστόρημα «Έντεκα Ημέρες Εξομολόγησης συν Μία» από Εκδόσεις Ελκυστής.

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν κάνω σχέδια για τα επόμενα γραπτά μου. Όπως έχω τονίσει και σε άλλες συνεντεύξεις, πάντα περιμένω η πένα να έρθει σε μένα και όχι εγώ στην πένα.
Έχω ολοκληρώσει και είναι έτοιμο για τον εκδότη μου το βιβλίο με διηγήματα και δοκίμια, "Ταξιδεύοντας με Θεούς και Ανθρώπους". Επίσης, έχω ακόμα σε διαδικασία επιμέλειας και διόρθωσης ένα βιβλίο με ποιήματα. Επιπλέον, το μυθιστόρημά μου "Το Διαμαντένιο δαχτυλίδι " είναι σε διαδικασία μετάφρασης.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ ειλικρινά για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράζω τις σκέψεις μου για τη δημιουργικότητα μου και ειδικά για το νέο μυθιστόρημα," Έντεκα μέρες εξομολόγησης συν Μία"
Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε ή να τα παραγγείλετε σε γνωστά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, όπως IANOS, ΠΡΩΤΟΠΟΡΊΑ κλπ., ή κατόπιν παραγγελίας από τον εκδότη Ελκυστής.

Με εκτίμηση 
@Έντμοντ-Ανδρέας Σαλβάρης
κιν. 6957749212
Θεσσαλονίκη 



Έντεκα μέρες εξομολόγησης συν Μία
Μυθιστορήματα
ENTMONT - ΑΝΔΡΕΑS ΣΑΛΒΑΡΗS

Ο Ανδρέας, ένας άνθρωπος κυνηγημένος από το παρελθόν του αλλά παθιασμένος με τον έρωτα και την αγάπη, ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής του σε μια σειρά από εξομολογήσεις σε ένα μοναστήρι, δίνοντας παράλληλα έναν φιλοσοφικό τόνο στις μοναχικές του περιπλανήσεις εντός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard