ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΙΡΗ ΖΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ »

Καλημέρα σας,σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου  «ΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ »  ,  την κύρια ΜΑΙΡΗ ΖΑΜΑΝΗ  .


Κα Ζαμάνη ,ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.





1.  Συστήστε μας με  λίγα λόγια το βιβλίο σας, «ΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ  ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

 Το βιβλίο μου "Όσο κρατάει μια στιγμή"  είναι ένα βιβλίο  ψυχογραφικό και κοινωνικό  που θίγει  μέσα από τις ιστορίες των τεσσάρων πρωταγωνιστών του πολλά  καίρια θέματα που μας απασχολούν όλους σήμερα περισσότερο από ποτέ. Χαρακτηριστικά αναφέρω θέματα όπως οι μονογονεικές οικογένειες, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες και τα μυστικά που σχεδόν όλοι μας έχουμε και πόσο αυτά μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τις ζωές μας αν δεν τα διαχειριστούμε σωστά. Πηγή έμπνευσης του βιβλίου μου ήταν κάποια βιώματα από άτομα του φιλικού μου περιβάλλοντος και κάποια δικά μου τα οποία φρόντισα να τα "ντύσω" με την ανάλογη μυθοπλασία για να προστατέψω τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που  οι ιστορίες τους υπήρξαν το εφαλτήριο για το πρώτο μου βιβλίο το οποίο χρειάστηκε περίπου ένα διάστημα  οχτώ μηνών για να το τελειώσω.


2.Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο ?Αν ήσασταν  ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Κάθε βιβλίο σαν έργο τέχνης έχει  σχεδόν πάντα κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει, γιατί οι   καιροί  και τα δεδομένα αλλάζουν και θέματα διαχρονικά όπως ό έρωτας, η μοναξιά, η απώλεια, η ματαίωση, αποδίδονται με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης μέσα στο πέρασμα του χρόνου γιατί όλα εξελίσσονται και τίποτα δεν παραμένει το ίδιο και αναλλοίωτο. Έτσι κι εγώ μέσα από το βιβλίο μου προσπαθώ να προσεγγίσω τον ανθρώπινο ψυχισμό και να διεισδύσω στις πιο μύχιες πλευρές του, ψηλαφώντας την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου που πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει, αναζητώντας τι άλλο την ευτυχία και την αγάπη. Σαν απλός αναγνώστης του βιβλίου  θα μπορούσα να πω ότι ένα από τα δυνατά του σημεία είναι   ότι καθένας μας μπορεί να ταυτιστεί  και να αναγνωρίσει ένα κομμάτι του εαυτού του  μέσα από τους ήρωες του- επιτρέψτε μου εδώ να κάνω μια μικρή παρένθεση για να σας πω ότι μέσα από τα   μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές αναγνώστριες μου, συγκινημένες μου είπαν ότι το βιβλίο μου μίλησε μέσα τους γιατί είχαν βιώσει μια ανάλογη εμπειρία στη ζωή τους- όπως και οι ανατροπές  σε συνδυασμό με την  κινηματογραφική  πλοκή του έργου το καθιστούν πολύ ενδιαφέρον και ρεαλιστικό ταυτόχρονα.

3)Πιστεύεται στην μοίρα ? Μπορεί ο άνθρωπος να την ανατρέψει τελικά ή πρέπει απλά να την αποδεχτεί και να χάνει το σήμερα και την κάθε μοναδική στιγμή στην ζωή του ? Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Ο Ηράκλειτος έλεγε" Η μοίρα σου είναι ο χαρακτήρας σου"  Υιοθετώ την ρήση του μεγάλου  Έλληνα προσωκρατικού  φιλοσόφου γιατί με αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στην σχέση μου με τη μοίρα. Κάποια πράγματα είναι μοιραία να συμβούν με την έννοια ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο πάνω τους, όπως πχ  ένας έρωτας που  έρχεται από το πουθενά και μας αλλάζει τη ζωή μας ολόκληρη καθηλωτικά. Ο καθένας μας πως θα τον βιώσει και πως θα τον διαχειριστεί είναι θέμα επιλογών.Πιστεύω ότι  μπορούμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας  και να της δώσουμε το νόημα που της αξίζει και να μην αφεθούμε μοιρολατρικά  σε ότι αυτή μας φέρνει. Το μήνυμα που θέλω να περάσω από το βιβλίο μου είναι να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ζωής μας και να ζούμε όσο μπορούμε το τώρα, γιατί είναι η μόνη πραγματικότητα πού έχουμε.

4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου ,υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Τον τίτλο του βιβλίου  τον αποφάσισα από κοινού με τον εκδότη μου κ. Μιχάλη Σιδέρη γιατί αντιπροσώπευε με τον καλύτερο τρόπο  τη δύναμη της στιγμής στη ζωή μας  και πόσο ανατρεπτική είναι αυτή, όπως καταγράφεται μέσα από την πλοκή του έργου. Είμαστε από την αρχή σύμφωνοι σε αυτό κι έτσι δεν ψάξαμε για κάτι άλλο όσον αφορά στον τίτλο. 


5)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς .Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας πρωτοεμφανιζόμενος  συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?


Δεν μου αρέσει να μιλάω με γενικότητες και κυρίως να δίνω συμβουλές που νομίζω δεν χρησιμεύουν σε κάτι.  Δεν  υπάρχουν συνταγές επιτυχίας κατά τη γνώμη μου. Το αναγνωστικό κοινό έχει την αντίληψη να καταλάβει ποιος συγγραφέας είναι αυθεντικός και αληθινός και αυτόν θα επικροτήσει και θα επιδοκιμάσει στην τελική. 

6)Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό ,η ερώτηση είναι υποθετική)  και πως αντιδράτε? 


Προς το παρόν  δεν έτυχε  να μου ασκηθεί αρνητική κριτική. Από τη στιγμή που εκτίθεμαι στο δημόσιο αίσθημα είμαι έτοιμη να την δεχτώ και να την αντιμετωπίσω- δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους...- αρκεί να μην είναι κακοπροαίρετη και επιθετική.




7)Ποια σειρά θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?


Να σας πω  την αλήθεια δεν θα ήθελα να υπογραμμίσει καμία σειρά  γιατί ούτε κι εγώ υπογραμμίζω στα βιβλία συναδέλφων που διαβάζω τα  βιβλία μου τα θέλω ανέγγιχτα χωρίς σημειώσεις και υπογραμμίσεις...

8)Πως προέκυψε η συνεργασία για την έκδοση του πρώτου βιβλίου σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧ.ΣΙΔΕΡΗ ?


Η συνεργασία μου με τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη προέκυψε εντελώς συνειδητά, γιατί ήθελα το πνευματικό μου παιδί να το αγκαλιάσει ένας εκδοτικός οίκος καταξιωμένος που σέβεται τόσο τον  συγγραφέα όσο και τον αναγνώστη με γνώμονα πάντα το καλό βιβλίο. Στάθηκα λοιπόν τυχερή που ο κ. Σιδέρης με δέχτηκε  στην μεγάλη συγγραφική οικογένεια του εκδοτικού του οίκου και  με τίμησε με την συνεργασία μας αυτή.

9)Πως νιώθετε τώρα που εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο ?


Τα συναισθήματα που ένιωσα  όταν κράτησα για πρώτη φορά το βιβλίο  μου στα  χέρια μου ήταν ανείπωτα, χαρά , συγκίνηση, ευτυχία που το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα, δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω το πως αισθάνθηκα  γιατί είναι κάτι απόλυτα βιωματικό.

10)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.


Γεννήθηκα και  μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Ανέκαθεν  μου άρεσε να γράφω, να επικοινωνώ με τις λέξεις όλα αυτά που συνέβαιναν στον δικό μου μικρόκοσμο, μέσα από το γράψιμο ταξίδευα και ταξιδεύω σε κόσμους παράλληλους και μαγικούς. Έχω σπουδάσει γαλλική φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα και μεταφράστρια, Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλά πράγματα, να ταξιδεύω και να απολαμβάνω τη ζωή  την κάθε της στιγμή.


11)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου, το οποίο θα το είχα ήδη τελειώσει και θα το είχα παραδώσει στον εκδοτικό μου οίκο, αλλά με πήγε λίγο πίσω το γεγονός ότι θέλοντας να συνεισφέρω στο κοινό καλό του τόπου που ζω εδώ και είκοσι χρόνια- και συγκεκριμένα στον Διόνυσο Αττικής- κατεβαίνω ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος του νυν δημάρχου οπότε έχω ανειλημμένες υποχρεώσεις να διεκπεραιώσω.  Το νέο μου βιβλίο μας ταξιδεύει στην άλλη άκρη του κόσμου και είναι  πραγματικά ένα μυθιστόρημα με πολύ σασπένς, ανατροπές και πολύ μυστήριο...


12)Ποιο είναι το motto σας; 

Μην εγκαταλείπεις την επιθυμία σου.

13)Πείτε μας ,αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς.


Αγαπημένοι μου συγγραφείς όλοι οι Γάλλοι κλασικοί  Φλωμπέρ, Προύστ, Σταντάλ και οι  Ρώσοι αντίστοιχοι με κορυφαίο τον Ντοστογιέφσκυ. Από Ελληνες ο Καζαντζάκης  και ο  Καραγάτσης.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την όμορφη κουβέντα μας όμως  πείτε μας ,που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Το βιβλίο μου μπορούν οι  αναγνώστες μου να το προμηθευτούν σε όλα  τα βιβλιοπωλεία  της περιοχής τους  και μέσω διαδικτύου. 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard