ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤH ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΥΦΤΑΚΗ για το βιβλίο της «Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Καλημέρα σας,σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου  «Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»  ,  την κύρια ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΥΦΤΑΚΗ  .

Κα Γυφτάκη ,ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.





1.  Συστήστε μας με  λίγα λόγια το βιβλίο σας, «Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» . Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕIA είναι μια ταξιδιωτική περιπέτεια που έχει να κάνει με τον έρωτα, την πίστη στα πιο τρελλά όνειρα και την εξερεύνηση. Μια υπόθεση που στο διάβα της συναντά, το φόβο για το άγνωστο, τον κίνδυνο, τα βάρη του παρελθόντος αλλά και την απελευθέρωση από αυτά.
Ξεκίνησα να το γράφω τρία χρόνια πριν. Η έμπνευση νομίζω πως ήρθε μέσα από τη φωτογραφία ενός εξερευνητή που τα ίχνη του χάθηκαν στα άδυτα της ζούγκλας.
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ένιωσα πως κάποιο κρυφό και μυστικό νήμα με συνέδεε με εκείνον τον άντρα, κάποια σιγανή φωνούλα μέσα μου με καλούσε να πω την ιστορία του. Με είχε διαλέξει η ίδια η ιστορία, κι έτσι ξεκίνησα να την εξερευνώ. Στην αρχή βάδιζα στην ομίχλη.
Χρειάστηκε να μελετήσω σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα μέχρι να νιώσω έτοιμη να γράψω για τον Αμαζόνιο. Περίπου δύο χρόνια. Η ιστορία μου πήρε ένα χρόνο ακριβώς για να γραφτεί.


2)Το βιβλίο σας μας ταξιδεύει από την Σκωτία , στη Βραζιλία αλλά και στην ζούγκλα του Αμαζόνιου. Δύο ιστορίες αγάπης ,σε διαφορετικές εποχές ,πείτε μας τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο ?Αν ήσασταν  ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Νομίζω πως ο κάθε αναγνώστης συγκινείται από διαφορετικά κομμάτια της ιστορίας αυτής, της κάθε ιστορίας που διαβάζει. Άλλα, μας μιλούν βαθύτερα, κι άλλα όχι.
Αν πάντως υποθέσω πως δεν γνώριζα τίποτα για την εξέλιξη της ιστορίας, και απλά διάβαζα το βιβλίο, νομίζω πως αυτό που θα με κέντριζε περισσότερο θα ήταν η περιέργεια. Τι θα γίνει παρακάτω; Πως θα γλιτώσουν οι ήρωες; Τι κρύβεται πίσω από τη μυστικότητα της ζούγκλας, ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν;
Άλλωστε αυτή την περιέργεια την είχα καθημερινά καθώς το έγραφα. Κι εγώ μαζί τους βάδιζα στο άγνωστο. Θα έλεγα πως αυτή είναι και η δύναμή της. Η περιέργεια για την εξέλιξη πολύ παράξενων γεγονότων.


3) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Δεν σκέφτομαι ποτέ το μήνυμα που θέλω να περάσω όταν γράφω κάτι. Περισσότερο με απασχολεί η αίσθηση των πραγμάτων, η μαγεία της υπόθεσης, το σταμάτημα του χρόνου, η στιγμή που μας συμβαίνουν τα πιο σπουδαία γεγονότα. Το μήνυμα λοιπόν για μένα δεν είναι άλλο από το ταξίδι...


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου ,υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Τον τίτλο τον αποφασίσαμε από κοινού με τον εκδότη μου, αφού πρώτα συζητήσαμε και αρκετούς άλλους. Όπως ''Το παιχνίδι της σκιάς σου.'' Τελικά καταλήξαμε στη ''ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ'', γιατί μας φάνηκε το πιο κοντινό στην υπόθεση. Αρχικά είχα μια επιφύλαξη αλλά εμπιστεύτηκα την μεγάλη εμπειρία του εκδότη μου.


  1. Υπάρχουν κάποιες ώρες της ημέρας ή κάποια τοποθεσία που εκεί έχετε έμπνευση και είσαστε πιο δημιουργική ώστε να γράφετε? Και αν συμβαίνει αυτό τι κάνετε ?τα αφήνετε όλα και αρχίζετε να γράφετε ή να σημειώνετε τις σκέψεις σας κάπου πρόχειρα?
Γράφω σχεδόν πάντα πρωινές ώρες. Ώρες γραφείου κανονικά σα να πηγαίνω για δουλειά. Όπως λένε οι Εγγλέζοι 1 τοις εκατό έμπνευση και 99 τοις εκατό μόχθος.
Αναγκάζω λοιπόν τον εαυτό μου να κάτσει να γράψει, αλλά συχνά βρίσκω και εκατό δουλειές να κάνω ώστε να το αποφύγω. Δε γλιτώνω εύκολα πάντως! Μπορείς να κρυφτείς από τους άλλους αλλά όχι από τον εαυτό σου!
Το γράψιμο είναι ευχάριστο αλλά και κουραστικό σαν το σκάψιμο.
Πολλές φορές γράφω και αργά τη νύχτα όταν ο σύντροφος μου έχει πρόβες.
Το σπίτι μου πάντα με ενέπνεε να γράψω γιατί είναι κοντά στη θάλασσα και γύρω βασιλεύει απόλυτη ησυχία. Έχω ένα όμορφο γραφείο αντίκα, όπου απλώνω τις σημειώσεις μου, και πάντα ανάβω ένα κερί ακόμα κι αν ο ήλιος έξω λάμπει. Η φλόγα του, μου κρατά συντροφιά όσες ώρες γράφω. Μετά είμαι ζαλισμένη σα να έχω μεθύσει.


6)Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό ,η ερώτηση είναι υποθετική)  και πως αντιδράτε? 

Η αρνητική κριτική είναι μέσα στο πρόγραμμα...Δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω όλους δυστυχώς...η ευτυχώς. Το καλό με τα βιβλία είναι πως αν κάποιο δε σου αρέσει απλά το κλείνεις και το ξεχνάς. Αν όμως δεν μπορείς να το κλείσεις εύκολα, τότε κάτι σε άγγιξε μέσα σε αυτό το βιβλίο έστω κι αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς.


7)Το βιβλίο σας έχει υπέροχες περιγραφές με μαγευτικά τοπία αλλά και ιστορίες .Ο αναγνώστης μεταφέρεται στα μέρη αυτά με την φαντασία του και είναι σαν να ζει την ιστορία από κοντά !Πως θα σας φαίνονταν η ιδέα   το βιβλίο σας, να γινόταν κινηματογραφική ταινία ?
Θα μου φαινόταν υπέροχο! Ακόμα περισσότερο αν μπορούσα να διαλέξω και τους ηθοποιούς που θα έπαιζαν και θα πήγαινα στο σινεμά να το δω μασκαρεμένη, με μια σακούλα ποπ κορν...




8)Πείτε μας τον τίτλο ενός τραγουδιού που σας έρχεται τώρα στο μυαλό.

''August'', είναι το αγαπημένο μου τραγούδι. Είναι το τραγούδι που έγραψε ο σύντροφός μου John Forrow, μετά το πρώτο μας ραντεβού!


9)Πως προέκυψε η συνεργασία για την έκδοση του  βιβλίου σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧ.ΣΙΔΕΡΗ ?

Είχα στείλει το μυθιστόρημα μου σε αρκετούς εκδοτικούς οίκους και περίμενα απαντήσεις. Ένιωθα σα να είχα πετάξει πολλά μπουκάλια στη θάλασσα με γράμματα μέσα τους.
Δεν ήξερα αν κάποιο από αυτά θα επέστρεφε σε μένα.
Όταν μου τηλεφώνησε ο Μιχάλης Σιδέρης για να μου πει πως διάβασε την ιστορία μου, του άρεσε και ήθελε να την εκδώσει, πήρα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!
Ένα από εκείνα τα μπουκάλια είχε επιστρέψει!
Έτσι πήγα στην Αθήνα να τον συναντήσω και να γνωριστούμε. Υπήρχε από την αρχή πολύ καλή χημεία και εμπιστοσύνη ανάμεσα μας. Από τότε συνεργαζόμαστε με απόλυτη κατανόηση και ειλικρίνεια.


10)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Ζω με τον αγαπημένο μου σύντροφο, και τις γάτες μας. Έχουμε από δύο παιδιά ο καθένας. Ο γιός μου Αλέξανδρος και η κόρη μου Ισμήνη είναι μουσικοί. Ουσιαστικά όλη η οικογένεια μας είναι μουσικοί, κι έτσι τους ζητώ κατά καιρούς διάφορες χάρες. Ευτυχώς για μένα είναι γενναιόδωροι!
Αγαπώ πολύ τα παραμύθια, τις λεοπαρδάλεις, τους λύκους, τις σκιές στους τοίχους των κήπων, το κολύμπι, τη γιόγκα, τη φωτιά στο τζάκι, τα παιδιά, την ονειροπόληση, το διάβασμα, τα πάρτυ, τις μεταμφιέσεις. Θα μπορούσα να λέω πάρα πολλά. Ίσως να αγαπώ υπερβολικά όλη τη ζωή. Με παραξενεύει πολύ η εποχή μας, προσπαθώ να την καταλάβω και μου είναι αδύνατον, νιώθω σα να είμαι μόνο με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο κάπου αλλού....


11)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, το τελευταίο μου μυθιστόρημα με τίτλο ''Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ Ο ΛΗΣΤΗΣ''.
Μια ιστορία που συμβαίνει στην Καλαμάτα του 1912. Είναι μια ασυνήθιστη ερωτική περιπέτεια ανάμεσα σε μια κοπέλα κι έναν αιμοβόρο ληστή. Φυσικά τίποτα δεν είναι απλό...
Παράλληλα έχω τελειώσει άλλα δύο μυθιστορήματα. Το ένα έχει τον τίτλο ''ΠΡΟΚΛΗΣΗ'', και είναι μια εντελώς ανατρεπτική ιστορία που διαδραματίζεται στο Λονδίνο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, και στη Φλωρεντία του 1800. Έχει σχέση με ταχυδακτυλουργούς και πειράματα. Φυσικά και εδώ το ερωτικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό.
Το άλλο μου μυθιστόρημα είναι γραμμένο για παιδιά και έχει τον τίτλο ''ΟΙ ΧΡΟΝΟΓΑΤΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ''. Οι πρωταγωνίστριες είναι γάτες, που ταξιδεύουν με μια χρονομηχανή.


12)Ποιο είναι το motto σας; 

Κατά καιρούς μου αρέσουν πολλά. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι τα λόγια του Γκαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές

''Κανένας δεν αξίζει τα δάκρυα σου, και εκείνος που τα αξίζει, δεν θα σε κάνει ποτέ να κλάψεις.''


13)Πείτε μας ,αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς.

Αγαπημένοι συγγραφείς είναι πολλοί! Ανάμεσα τους, ο Μαρκ Τουέην, ο Σώμερσετ Μωμ, η Κάρεν Μπλίξεν, ο Σκωτ Φιτζέραλντ και μόλις ανακάλυψα τον Κάρλος Ρουίζ Ζαφόν που μου έκλεψε την καρδιά!
Από τους Έλληνες αγάπησα πολύ τον Στρατή Μυριβήλη και τον Μενέλαο Λουντέμη.
Όσο για βιβλία, έχω αγαπήσει πάρα πολλά και είναι τόσο δύσκολο να διαλέξω. Κάποια από τα πολύ αγαπημένα μου είναι ''Ο Νάρκισσος και Γκόλντμουντ'', ''Πέρα από την Αφρική'', ''Ο Κόμης Μοντεχρήστος''.


14)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.,ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.

Τα βιβλία μου κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία αλλά νομίζω πως μπορείτε και να τα παραγγείλετε μέσω ίντερνετ. Αν κάποιος θελήσει να επικοινωνήσει μαζί μου, η να με ρωτήσει οτιδήποτε, μπορεί πολύ ευχαρίστως να μου στείλει προσωπικό μήνυμα στη σελίδα μου στο facebook.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ερωτήσεις σας!

Κατερίνα και εμείς ευχαριστούμε !


Περισσότερα για το βιβλίο ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕIA μπορείτε  να διαβάσετε εδώ και για το νέο της βιβλίο ''Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ Ο ΛΗΣΤΗΣ'' εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard