Η ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)


Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, από το Σάββατο του Λαζάρου και μέχρι την Κυριακή του Πάσχα , εκτός από την θρησκευτική κατάνυξη που επικρατεί στις εκκλησίες όλης της χώρας, έχουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πολλά  έθιμα  και παραδόσεις που  κληρονομήσαμε και  συνεχίζουμε να τα μεταδίδουμε και στις επόμενες γενιές.

Τη Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν ημέρας νηστείας όπως και όλη η Μεγάλη εβδομάδα, η χορτόπιτα έχει την τιμητική της θέση στο τραπέζι μας. Έθιμο της Θεσσαλίας, από στην  γιαγιά στην μαμά και τώρα πια στις κόρες.


ΧΟΡΤΟΠΙΤΤΑ

  • μισό κιλό σπανάκι 
  • μισό κιλό χόρτα της εποχής  σέσκουλα ,τσουκνίδες, καυκαλίθρες, μυρώνια
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • μαϊντανός
  • άνηθος
  • ¾ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  •  πιπέρι
Φύλλα για πίτα 


Πλένουμε το φρέσκο σπανάκι και τα υπόλοιπα χόρτα, τα οποία είναι άφθονα λόγω της Άνοιξης στους αγρούς, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ,το ξερό κρεμμύδι και το πράσο. 
Βάζουμε όλα τα χόρτα σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνουμε αλάτι και τα τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια μας.Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε για αρκετή ώρα για να στραγγίσουν τα υγρά τους.
Ψιλοκόψτε τον άνηθο και τον μαϊντανό και βάλτε τον σε χωριστό μπολ.
Αφού φύγουν τα υγρά ρίχνουμε και το λάδι (αν  τα υγρά είναι πολλά, μπορείτε να ρίξετε 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο).

Σε ένα ταψί αλείφεται με ένα πινέλο την βάση και τα τοιχώματα, στην συνέχεια στρώνεται ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά του τοιχώματα, λαδώνεται και συνεχίζεται με το ίδιο τρόπο και σταυρωτά με άλλα 3 φύλλα. 
Αδειάστε την μισή γέμιση αφού έχετε ρίξει την τελευταία στιγμή τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Με ένα κουτάλι τακτοποιήστε την γέμιση ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα κενά και τοποθετήστε ένα ακόμη φύλλο, το οποίο μην ξεχάσετε να λαδώσετε. Βάλτε και την υπόλοιπη γέμιση από πάνω.
Στρώστε πάνω από την γέμιση τρία φύλλα και λαδώστε τα καλά, ένα ένα χωριστά. 
Τυλίξτε με προσοχή ότι περισσεύει.
Ραντίστε με το χέρι σας με λίγο νερό (εγώ κρατάω λίγο από τα υγρά των χόρτων και ραντίζω με αυτά ) και κόψτε την πίτα χωρίς όμως το μαχαίρι σας να φτάσει στα κάτω φύλλα, σε τετράγωνα κομμάτια. 

Τοποθετήστε την πίτα σε προ θερμασμένο φούρνο . Ψήστε στους 200 βαθμούς για μια περίπου ώρα. Μόλις περάσουν τα 3 τέταρτα της ώρας, ρίξτε μια ματιά στην πίτα ανασηκώνοντας με μια σπάτουλα για να δείτε αν ψήθηκε ο πάτος της.

Αφού ψηθεί την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει πριν την κόψετε  για να μπορεί να σταθεί .

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Σε περιόδους εκτός νηστείας κάνω την ίδια συνταγή αλλά προσθέτω 2 αυγά  και 300 έως 400 gr φέτα τριμμένη .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard