ΒΑΠΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

Πριν λίγες μέρες η φίλη μου,η  Λένα βάφτισε την εγγονή της και μάλιστα άκουσε και το όνομά της. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μην παρευρεθώ,ήταν μια υπεροχή βάφτιση που τα είχε όλα ,θετική ενέργεια ,ευλάβεια για το μυστήριο,πολλούς καλεσμένους ,υπέροχα βαφτιστικά ρούχα για την μικρή, από τους νονούς της  ,ένα πανέμορφο μωρό που έμοιαζε στον κούκλο μπαμπά του,μια απλή και λιτή λαμπάδα ,έναν υπέροχο χρυσό σταυρό ,καταπληκτικά χειροποίητα δωράκια  για τους μικρούς καλεσμένους από τα χέρια της μαμάς ,της μικρής Ελένης που κατά σύμπτωση την λένε και αυτή Ελένη ,αλλά και έξυπνα δωράκια για τους μεγαλύτερους ,όπως  ένα  έντυπο , με τα στοιχεία  που παίρνουν μέρος στο θείο μυστήριο της βάπτισης και τον συμβολισμό τους ,που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και  θα σας μεταφέρω  σήμερα ότι διάβασα σ΄αυτό, για να τα  θυμηθείτε και εσείς όπως και εγώ ,αν και για κάποια  στοιχεία ,πρέπει να σας εξομολογηθώ ,δεν ήξερα καθόλου τον συμβολισμό τους .

ΒΑΠΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΤΟ ΝΕΡΟ




Αποτελεί το βασικό στοιχείο του βαπτίσματος ,συμβολίζει την αγνότητα και ειναι πηγή ζωής που εξυγιαίνει το παιδί και το προετοιμάζει για την νέα του ζωή ως χριστιανού. Η τριπλή βύθιση του μωρού στο νερό στο όνομα της αγίας Τριάδος δηλώνει τη συμμετοχή του,στον θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.

Η ΛΑΜΠΑΔΑ

VKL16_18_3.jpg

Αποτελεί σύμβολο φωτισμού που δέχεται το μωρό για να το καθοδηγεί στην ζωή του .Είναι η λαμπάδα της πίστης στην χριστιανική αλήθεια ,για να δίνει στη ζωή του, το φως στους γύρω του.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

STAV372

Ο βαπτιστικός σταυρός είναι το σύμβολο και η σφραγίδα της χριστιανικής πίστης και της σταυροαναστάσιμης ένταξή μας στο σώμα του χριστού άρα στην χριστιανική ζωή.

ΤΟ ΛΑΔΙ

oil1

Κατά την διάρκεια του βαπτίσματος ο νονός βάζει λάδι στο σώμα του παιδιού .Το λάδι συμβολίζει την χάρη του θεού και έχει αγιασθεί ,για να είναι σύμβολο αγώνα και θεραπείας που θα απελευθερώσει κάθε αμαρτία μέσω του βαπτίσματος.

ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Bαπτιστικα-ρουχα-φορεμα-για-κοριτσια-1120x781.jpg

Λέγονται "φωτικά" και συμβολίζουν την καινούργια λαμπρή και αμόλυντη ζωή του Χριστιανού. Για αυτό και πρέπει να είναι λευκά ,αφού το λευκό σύμβολο συμβολίζει την αγνότητα και την λαμπρότητα της ψυχής του βαπτισθέντος. Επίσης ο νεοφώτιστος ντύνεται με λευκά όπως οι άγγελοι και ο εξ αναστάσεως Χριστός.

Η ΤΡΙΧΟΚΟΥΡΙΑ

nipio-493 (2)

Το κόψιμο των μαλλιών είναι ένα είδος προσφοράς του νεοφώτιστου προς τον θεό ,δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι εφεξής ανήκει στο Θεό και είναι αφιερωμένος σ' αυτόν.

ΤΟ ΜΥΡΟ

ede68d067b4c7d769cfd9b649da33434

Ο νεοφώτιστος αλείφεται σταυροειδώς με το 'Αγιο Μύρο σε διαφορά σημεία του σώματός του δηλώνοντας πως ,όπως ο Χριστός χρίστηκε με το άγιο Πνεύμα έτσι και το παιδί χρίζεται με την πνευματικότητα και την καθαρότητα του πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard