ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΟΛΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ " ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ "

Καλημέρα σας,σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου  «ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ »  ,  την κύρια   ΓΙΟΛΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  .


Κα   ΓΙΟΛΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.




1) Καταρχάς θα ήθελα να μας μιλήσετε για εσάς ,για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή ?

Από τα μαθητικά θρανία άρχισα να γράφω διηγήματα και χρονογραφήματα και να τα δημοσιεύω σε εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου. Πριν ακόμα πάρω το δίπλωμα Λυκείου άρχισα να συνεργάζομαι και με ραδιοφωνικές εκπομπές στο ΡΙΚ. Στη συνέχεια σπούδασα δημοσιογραφία. Το πρώτο μου βιβλίο το εξέδωσα το 1988, ζούσα τότε στην Νιγηρία και ήταν μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Πατούρε» που σημαίνει λευκός στη γλώσσα των Χάουσα. Το πρώτο μου μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1992 «Ο ψίθυρος του δάσους». Ήταν μια ιστορία που καλλιεργούσα στο μυαλό μου από το 1964 όταν 13 χρονών κορίτσι έζησα με την οικογένεια μου τα τραγικά γεγονότα στο Κογκό με την επανάσταση του Λουμούμπα.

2) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας« ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ» . Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Το μυθιστόρημα ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ προέκυψε από τον θαυμασμό μου σε μια γυναίκα θρύλο που έζησε στην Κύπρο πριν μερικές δεκαετίες και αποσπούσε για αρκετό καιρό την προσοχή της κοινωνίας. Μια γυναίκα που η φτώχια και οι συγκυρίες την έριξαν πολύ χαμηλά. Δεχόταν την απαξίωση και τον εξευτελισμό της κοινωνίας. Αλλά η πάλη που έκανε μια ολάκερη ζωή να ξορκίσει τη μοίρα και να ζήσει το όνειρο και τις φιλοδοξίες της ήταν μοναδική. Όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έγινε και το πιο πολυσυζητημένο άτομο της εποχής της, η φήμη της ξεπέρασε τα όρια της μικρής πατρίδας της. Όταν απέκτησε εκατομμύρια ευεργέτησε πολλούς ανθρώπους σε Κύπρο και Ελλάδα, πολιτεία και εκκλησία γονάτισαν στα πόδια της να εκλιπαρούν μερίδιο του πλούτου της.
Το μυθιστόρημα το έγραψα το 2018 και μου πήρε 12 μήνες να το τελειώσω.

3)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο ?Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?

Το συναρπαστικό σ’ αυτή την ιστορία είναι η επιμονή και η θέληση αυτής της γυναίκας να αλλάξει τη ζωή της. Αν και ζούσε στο βούρκο διατηρούσε μια ηθική απαράμιλλη που την έκανε να ξεχωρίζει από τις άλλες γυναίκες του είδους της, κρατούσε τη ψυχή της αγνή κι αμόλυντη. Έψαξα τις λεπτομέρειες της ζωής της να καταλάβω από πού πήγαζε τόσο πείσμα η ζωή να την κτυπά αλύπητα κι αυτή να πέφτει και να ξανασηκώνεται και να βάζει καινούργιους στόχους να ανέβει ψηλότερα. Η κοινωνία να την φτύνει κι αυτή να ζητά απεγνωσμένα την αναγνώρισή της. Κι όταν τελικά κατάφερε να ανέβει στην κορφή κι απόκτησε εκατομμύρια σκόρπισε την περιουσία της σε κοινωφελή έργα. Τα πλούτη δεν της έδωσαν καμιά χαρά ούτε ευτυχία γιατί αυτό που ποθούσε η καρδιά της ήταν δικαίωση από την κοινωνία, την οικογένεια της γι αυτά που της στέρησαν.

4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Το μήνυμα είναι πως η κοινωνία πολλές φορές σε υποχρεώνει να πάρεις λάθος αποφάσεις για τη ζωή σου. Τελικά ποια είναι τα ασυγχώρητα λάθη; Ποιοι τιμωρούν και δεν συγχωρούν; Η κοινωνία εύκολα κρίνει και επικρίνει τα λάθη των άλλων χωρίς να γνοιαστεί να μάθει τα αίτια και τους λόγους. Ποια λάθη δεν συγχωρούνται; Συνήθως τα μικρά λάθη των «μικρών» ανθρώπων. Τα μεγάλα των μεγάλων και πολιτικών αδιαμφισβήτητα συγχωρούνται. Σήμερα ζούμε σε μια κοινωνία ασυμβίβαστη με το ήθος και το δίκαιο.

5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου ,υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Πάντα υπάρχουν πολλοί τίτλοι μέχρι να καθοριστεί ο τελικός. Ασυγχώρητο λάθος προέκυψε μέσα από τα γραφόμενα.




6)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς .Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?

Ένα βιβλίο για να κρατήσει τον αναγνώστη πρέπει πρώτα να έχει καλή γραφή, να μην έχει επαναλήψεις (να μην κάνει αυτό που λέμε κοιλιά). Να σε ταξιδέψει σε άγνωστους τόπους να γνωρίσεις πολιτισμούς, κουλτούρες, να σε γεμίσει εικόνες, συναισθήματα, μυρωδιές.

7)Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό ,η ερώτηση είναι υποθετική) και πως αντιδράτε?

Η κριτική είναι καλοδεχούμενη φτάνει να γίνεται με ανιδιοτέλεια. Είναι κι ένας τρόπος να βλέπω τα λάθη μου ή να καταλαβαίνω τι ζητούν από εμένα οι αναγνώστες

8)Ποια σειρά ή φράση θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?

«Οι παλιοί φίλοι πέταξαν σαν τα πουλιά όταν έρχεται η καταιγίδα. Μόλις άκουσαν πως χάθηκαν τα πλούτη και τα μεγαλεία, με ξέχασαν»

9)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Κάτι ετοιμάζω είμαι ακόμα στην αρχή και δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη.

10)Πείτε μας ,αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς.

Αγαπημένο βιβλίο είναι αυτό της Τέσυ Μπαΐλα που διάβασα πρόσφατα «Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές» επίσης του κύπριου συγγραφέα Αιμίλιου Σολωμού «Το ημερολόγιο μιας απιστίας». Αγαπημένη μου είναι η Ιζαμπέλ Αλιέντε, Οριάννα Φαλάτσι και υπάρχουν πολλοί άλλοι αγαπημένοι που μου είναι αδύνατο να τους αναφέρω ένα προς ένα.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας .

Εγώ σας ευχαριστώ γι αυτή την συνέντευξη μου δώσατε την ευκαιρία να πω κάποια πράγματα για το Ασυγχώρητο Λάθος που είμαι σίγουρη πως θα βοηθήσουν τους αναγνώστες. Το βιβλίο θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία και μέσω του εκδοτικού μου οίκου Ψυχογιός.

Με εμένα μπορείτε να επικοινωνείτε στο: Yiola Papadopoulos

 email: papad@spidernet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard