ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟ για το βιβλίο του «ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ 99 χρόνια στη Σαλονίκη» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ



Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΚΑΛΠΟΥΖΟ ΓΙΑΝΝΗ, του βιβλίου «ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ 99 χρόνια στη Σαλονίκη» που εκδόθηκε πρόσφατα από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.



1)Κύριε ΚΑΛΠΟΥΖΟ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας;Πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή;


Όχι, ποτέ δεν είχα σκεφτεί σε μικρή ηλικία ότι θα γίνω συγγραφέας. Είχα μια ευχέρεια να σκαρώνω ιστορίες και να γράφω στίχους, αλλά μέχρι εκεί. Διάφοροι φίλοι και φίλες στην πορεία της ζωής μου με προέτρεψαννα ασχοληθώ πιο συστηματικά με τη γραφή κι έτσι ανακάλυψα το ταλέντο μου. Λειτούργησε και ως άσκηση και μαθητεία η ενασχόλησή μου με τον στίχο για τραγούδι. Σαν να πελεκούσα την πέτρα με το καλέμι για να χωρέσει στο καλούπι των τριών ή τεσσάρων τετράστιχων. Στον πεζό λόγο πέρασα όταν είχα γίνει σαράντα ετών.


2) Ένα ακόμη ιστορικό μυθιστόρημα από εσάς με αναδρομή στην Θεσσαλονίκη στα τέλη του 190υ αιώνα έως και τις αρχές του 20 αιώνα, στους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και κουλτούρας, στα γεγονότα που συνέβησαν εκεί . Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ 99 χρόνια στη Σαλονίκη», πείτε μας πόσος χρόνος χρειάστηκε και πόσο δύσκολη ήταν η συγκέντρωση τόσων στοιχείων για την συγγραφή του βιβλίου σας.

Η μυθοπλασία παρακολουθεί τρεις γενιές, τον παππού Αντίπα, τον γιο του τον Παράσχο και τον Κλεάνθη, εγγονό και γιο αντίστοιχα. Παράλληλα αρκετές γυναίκες που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές·σύζυγοι, ερωμένες, αδελφές…Στο ξεκίνημα του βιβλίου δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο, απαιτώντας να γράψει στον Κλεάνθη να ελευθερώσει τον κομιτατζή Ασάν Τάνο. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι έχουν απαγάγει μία από τις κόρες του. Απαγωγή που θα του φυτέψει τον ακοίμητο σπόρο της εκδίκησης.

Οι ζωές των τριών πρωταγωνιστών είναι κατά περίπτωση ήσυχες, θυελλώδεις, περιπετειώδεις και παραβατικές. Ρίχνονται στο κυνήγι της ευτυχίας και ορισμένοι υψώνουν το αγνό συναίσθημα και το καθήκον ως ύψιστα αγαθά, ενώ άλλοι ξεπέφτουν, μπλέκουν με συμμορίες και κυλιούνται στη λάσπη.Στις ζωές τους χωράνε προδοσίες, μίση, αδελφικοί φίλοι, αινιγματικές γυναίκες όπως η Ρωξάνη με την ανάμνηση της οποίας ζει ο παππούς Αντίπας, νταήδες, καφέ σαντάν, πόρνες,χοροεσπερίδες, η ανδροκρατούμενη κοινωνία και πολλά ακόμη, με διαρκώς παρόντα τον ξέφρενο χορό του έρωτα.

Εν κατακλείδι το «καλντερίμι» σκύβει στα βάσανα και στα όνειρα των μυθοπλαστικών ηρώων, εκεί όπου ο αναγνώστης θα ανακαλύψει πότε κομμάτια του εαυτού του και πότε πτυχές της ευρύτερης ζωής.

Να σημειώσω κι ότι παράλληλα με τη μυθοπλασία και εν μέσω των συνταρακτικών και καταιγιστικών γεγονότων αυτών των χρόνων, το μυθιστόρημα παρακολουθεί τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ή όπως έγραψε ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Παύλος Μεθενίτης:«διαβάζοντας το "Καλντερίμι", ξαναθυμάσαι, ή μαθαίνεις τη ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά με τον καλύτερο, τον πιο ελκυστικό τρόπο: μέσα από τα λυρικά έπη των ανθρώπων που την κατοίκησαν».

Όσον αφορά την έρευνα και τη γραφή, χρειάστηκα δύο χρόνια με 12 έως 15 ώρες δουλειάς καθημερινά.


3)Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

Η γλώσσα, ο τρόπος που κτίζονται σκηνή προς σκηνή οι μυθοπλαστικοί ήρωες, η μυθοπλασία από το Α έως το Ω, η παραστατική ανάπλαση της Θεσσαλονίκης και οπωσδήποτε τα θέματα που πραγματεύεται.



4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;


Το καλντερίμι στρώνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη πάμπολλα θέματα και μηνύματα. Μιλά για τον πατριωτισμό, για την ανάγκη να ανήκει κανείς σε ένα σύνολο, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, για τη σημασία της πατροπαράδοτης διδαχής, για τον εθνικισμό, για τη συνύπαρξη, καθώς και γιατην ακραία φτώχεια και πού μπορεί να οδηγήσει, από τη μοιρολατρία μέχρι σε έκνομες ενέργειες. Τι απ’ όλα θα αποκομίσει ο αναγνώστης, επαφίεται στον καθένα. Στον αναγνώστη αφήνονται και τα συμπεράσματα.



5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;

Ο τίτλος αποδίδει καίρια τις ζωές των μυθοπλαστικών ηρώων. Είναι σαν να επιβαίνουν σε άμαξα, η οποία κινείται πάνω σε καλντερίμι, και διαρκώς τραντάζονται. Υπήρχε και άλλος ένας τίτλος, «Μέχρι να σωπάσουν τα πουλιά», όμως τελικά δεν τον επέλεξα.



6) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


Το τυχαίο της ζωής με οδήγησε σε ανθρώπους που εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται.


7)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

Πριν από χρόνια, ρώτησα στο πλαίσιο μιας συνέντευξης τον στιχουργό Κώστα Βίρβο: «Τι πάει μπροστά το ταλέντο ή η δουλειά;» Κι εκείνος μου απάντησε: «Άκου να σου πω, εάν δεν έχεις ταλέντο, τον κώλο σου να χτυπάς κάτω δε θα γράψεις τίποτα». Από την πλευρά μου το συμμερίζομαι κι επιπροσθέτως θεωρώ απαραίτητη συνθήκη το ήθος ενός συγγραφέα, ενώ απαιτείται και σκληρή δουλειά.



8) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα;


Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Μπορώ να πω μόνο ότι ως θεματολογία με έλκει το δίπολο ηρωισμός και προδοσία ή ήθος και αναλγησία ή ανιδιοτέλεια και ιδιοτέλεια. Προσανατολίζομαι, δε, να έχει ως υπόστρωμα την Κρήτη.


9)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

Την ίδια τη ζωή σε συνάρτηση με το ταλέντο του συγγραφέα, με τη δύναμη να επινοεί και να συνθέτει.


10)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

Ο Μπαλζάκ, αλλά και πολλοί άλλοι έγραφαν για να βιοποριστούν. Όμως θεωρώ ότι μέσα τους έκαιγε και το καντήλι της ψυχής, αυτό που σε καλεί ή σε οδηγεί στον δρόμο της γραφής. Προσωπικά προκρίνω αυτό το καντήλι, την εσωτερική ανάγκη. Όμως εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Θέλω να πω ότι αποδέχομαι για τον κάθε συγγραφέα και τη ματαιοδοξία της φήμης και το κίνητρο να οικονομήσει χρήματα, αρκεί να γράφει σπουδαία βιβλία. Βεβαίως, πρέπει να ξεκαθαρίσω, στην Ελλάδα κανένας συγγραφέας δε βγάζει πολλά χρήματα.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Τα βιβλία μου διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία. Κι αν κάποιος βιβλιοπώλης δεν τα έχει, μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να τα παραγγείλει. Πλέον όλα μου τα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Όσο για μένα οι αναγνώστες με συναντούν στις παρουσιάσεις ή και τυχαία οπουδήποτε στην Αθήνα ή στην Άρτα, μια και πλέον ζω 4 με 5 μήνες τον χρόνο εκεί.







ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ - PSICHOGIOS PUBLICATIONS

Δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Έχουν απαγάγει την κόρη του και απαιτούν ο γιος του να ελευθερώσει τον κομιτατζή Ασάν Τάνο. Σε παράλληλο χρόνο ο παππούς Αντίπας ζει με την ανάμνηση της αινιγματικής Ρωξάνης.
Το κυνήγι της ευτυχίας, το λίγο που γεμίζει μια ζωή, η μεταμόρφωση μιας πόλης, τα όνειρα και οι ψευδαισθήσεις τριών γενιών, που πορεύονται όπως καθορίζουν τα βήματά τους οι γυναίκες – σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές… Κι όλα έχουν ως φόντο τη βαβυλωνία φυλών και γλωσσών κι εν γένει τη συνταρακτική ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου, με τις μνήμες να συμπληρώνουν κύκλο ενενήντα εννέα χρόνων.
Οι ήρωες σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες και αδελφικούς φίλους, ενώ στο προσκήνιο εναλλάσσονται συμμορίες, χοροεσπερίδες, καφέ σαντάν, χαμαιτυπεία, πόρνες, κατάσκοποι, βομβιστικές επιθέσεις, πυρκαγιές…
Πότε βλέπουν τ’ αστέρια να σπιθίζουν, πότε τραντάζονται στο καλντερίμι της ζωής και πότε φλέγονται στο καμίνι της εκδίκησης, της προδοσίας, των ηθών, της απώλειας, του μίσους, του εθνικισμού, του χρήματος, μα και στον ξέφρενο χορό του έρωτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard