ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΚΟΖΑΝΙΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ για το βιβλίο της «ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. KOZANITOY ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ με το βιβλίο της , «ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ » από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ



1)Κα Κοζανίτου, συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας. Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε; 

‘Οι φωνές της Πολυνίκης’, εκδόσεις Κέδρος, είναι ένα μυθιστόρημα πολυφωνικό. Πρόκειται για την ιστορία μιας δυναμικής γυναίκας, της Πολυνίκης, που βίωσε μια πολυτάραχη ζωή. Αφηγείται η ίδια την πορεία της ή αφήνει άλλες φωνές να μιλήσουν.

Ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο μου στα τέλη του 2019 και το ολοκλήρωσα το 2021


2) Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας? 

Η Πολυνίκη ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο. Την γνώρισα στο μεσουράνημά της. Οι αφηγήσεις τρίτων για την προηγούμενη ζωή της και η ισχυρή προσωπικότητά της πυροδότησαν τη φαντασία μου. Η ιστορία της άξιζε να αποτυπωθεί.


3) Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Στο πρόσωπο της Πολυνίκης, της κακοπαθημένης μάνας , της σκληρής αδελφής, του αμφιλεγόμενου πατέρα, του προστάτη νονού ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου που έχει συναντήσει, ίσως μέσα στην ίδια του την οικογένεια ή στο περιβάλλον του ή στο σπίτι της διπλανής πόρτας. Παράλληλα, μέσα από την προσωπική ιστορία της ηρωίδας η μνήμη του θα ανακαλέσει τα συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα της εποχής της ηρωίδας που κλυδωνίζουν και επηρεάζουν το ελληνικό γίγνεσθαι ακόμη και σήμερα. Είναι ένα μυθιστόρημα διαχρονικό που σε πρώτη ανάγνωση κυριαρχούν οι πάντα επίκαιρες οικογενειακές σχέσεις και συγκρούσεις, όμως σε δεύτερη διακρίνονται τα πολιτικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Ο τίτλος ξεπήδησε από μέσα μου αυθόρμητα. Όπως προανέφερα, οι πολλές φωνές, που συνθέτουν τη ζωή της Πολυνίκης, καθόρισαν τον τίτλο και τη μορφή της μυθοπλασίας.


5)Πιστεύετε ότι το ελληνικό αναγνωστικό κοινό αυξάνεται χρόνο με το χρόνο? Πιστεύετε ότι η περιπέτεια της πανδημίας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έφερε τον κόσμο πιο κοντά στα βιβλία; 

Νομίζω, ναι. Τα στατιστικά στοιχεία της τοπικής δανειστικής βιβλιοθήκης, η πρόσφατη κοσμοσυρροή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η πληθώρα των βιβλιοφιλικών ομάδων στα social media και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εκδοτικών οίκων συνιστούν ενδείξεις διεύρυνσης του ελληνικού αναγνωστικού ενδιαφέροντος. Δυστυχώς, λόγω οικονομικής κατάστασης πολλών, το λογοτεχνικό βιβλίο δεν αποτελεί προτεραιότητα. Στον αντίποδα, άλλα είδη όπως της αυτοβελτίωσης ή του μάρκετινγκ δείχνουν να προηγούνται. Όσον αφορά την πανδημία, οι δικές μου προσλαμβάνουσες διίστανται . Κάποιοι διάβασαν πολύ, η νέα γενιά μάλλον όχι.


6)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Η ερώτηση έχει άπειρες απαντήσεις. Η ανάγνωση βιβλίων, προσωπικά, με ταξιδεύει, μου ανοίγει ορίζοντες, με προβληματίζει, με ευαισθητοποιεί, γεμίζει και θεραπεύει την ψυχή μου, διευρύνει το πνεύμα μου, με καθιστά κοινωνό των παγκοσμίων τάσεων, με εξελίσσει σαν άνθρωπο και συγγραφέα ∙ με μία φράση, βελτιώνει τον τρόπο ζωής μου.


7.Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το μέλλον του ελληνικού βιβλίου τα επόμενα χρόνια; 

Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα. Το ελληνικό βιβλίο κερδίζει με πολύ αργούς ρυθμούς το χαμένο έδαφος σε σχέση με το ξένο.


8)Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;

Και βέβαια το έντυπο, είμαι παραδοσιακή. Αν όμως η περίσταση το απαιτεί, το ηλεκτρονικό αποτελεί μονόδρομο.


9)Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;

Συμμετέχω σε δύο λέσχες ανάγνωσης, γι’ αυτό ξαναδιαβάζω τα ‘100 χρόνια μοναξιάς’ του Μάρκες και το ‘Ο Στόουνερ’ του Williams.

Αγαπημένα στη βιβλιοθήκη μου, οι παλιές δερματόδετες συλλογές, Καζαντζάκη, Λουντέμη, Τολστόι κλπ. Δεν θα τις δάνειζα στον οποιοδήποτε λόγω συναισθηματικής αξίας.


10)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Ονομάζομαι Κωνσταντία Κοζανίτου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Είμαι σύζυγος, μητέρα και γιαγιά. Απόφοιτος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης εργάστηκα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σαν καθηγήτρια, υπεύθυνη γραφείου ΣΕΠ και διευθύντρια Λυκείου.

Μου αρέσει να γυμνάζομαι, να συναντώ φίλους και να ταξιδεύω.

Αγαπώ όλες τις τέχνες και ιδιαίτερα τη λογοτεχνία.

Έχω συμμετάσχει στην έκδοση τριών συλλογικών έργων. Διηγήματά μου διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς . Αρθρογραφώ στο thesstoday.gr με διηγήματά μου και απόψεις μου για τα βιβλία που διαβάζω.

Έχω γράψει δύο μυθιστορήματα: «Μια ανάσα η ζωή» Θεσσαλονίκη- Μικρασία-Ιεροσόλυμα, Εκδόσεις Κέδρος και « Οι φωνές της Πολυνίκης», Εκδόσεις Κέδρος.

Ήδη έχω ξεκινήσει να γράφω το τρίτο μου μυθιστόρημα.

Σχεδιάζω, μελλοντικά, να συγκεντρώσω τα ποιήματα και τα διηγήματά μου σε μια προσωπική συλλογική έκδοση.

Κυρία Μαίρη Τσιλίκη! Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα του λόγου!


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Εκδόσεις Κέδρος: https://www.kedros.gr/product/9256/fwnes-

polynikis.html

Κοζανίτου Κωνσταντία : dinakozanitou@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100007982715536

https://www.instagram.com/konstantiakozanitou/



ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ
Συγγραφέας: ΚΟΖΑΝΙΤΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ
Έτος έκδοσης: 2023
ΣΕΛ.: 328
Εκδόσεις Κέδρος - Kedros Publishers


«Άκου να δεις, δεν μ’ αρέσουν τα πολλά λόγια. Με βρήκες στην ανάγκη και σ’ ακολούθησα. Αύριο θα κάνουμε τη δουλειά και θα χαιρετηθούμε. Εντάξει; Και για να συνεννοούμαστε, με λένε Πολυνίκη».

Η Πολυνίκη αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της ή αφήνει κι άλλες φωνές να μιλήσουν για την ίδια. Οι συγκρούσεις με την οικογένειά της, η σκληρή αδελφή, η κακοπαθημένη μάνα, ο αμφιλεγόμενος πατέρας, ο προστάτης νονός της διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της.
Η νεαρή γυναίκα αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην επαγγελματική της ανέλιξη, ενώ συγχρόνως ζει τον μεγάλο έρωτα της ζωής της. Και ενώ όλα μοιάζουν ιδανικά, η χρυσόσκονη σκορπίζει και χάνεται, ο καθρέφτης γίνεται χίλια κομμάτια και όλα γύρω της ανατρέπονται.
Πίσω από την προσωπική της ιστορία αναφαίνονται τα ιστορικά γεγονότα: η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, ο Εμφύλιος, η δύσκολη δεκαετία του ’50, η περίοδος της Xούντας, η Μεταπολίτευση, οι ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα. Η ηρωίδα βιώνει συνταρακτικές εξελίξεις και κάνει προσωπικές επιλογές που τη σημαδεύουν. Αδύναμο πιόνι, αποδέκτης άλλων φωνών και φύλακας ανομολόγητων μυστικών, σκοινοβατεί ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στο συνειδητό και στο ασυνείδητο.
Θα καταφέρει τελικά να ισορροπήσει; Να νικήσει τη μοίρα και να επιβληθεί σε ό,τι την καθορίζει προδιαγράφοντας την πορεία της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard