ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΝΑ ΔΕΚΑΖΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «Η ΙΕΡΕΙΑ-ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ» από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε την κ. ΕΛΕΝΑ ΔΕΚΑΖΟΥ, συγγραφέα του βιβλίου «Η ΙΕΡΕΙΑ - ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ», που εκδόθηκε από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.



Κα ΔΕΚΑΖΟΥ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας.

Καλημέρα σας Κα Τσιλίκη. Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

1) Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα Μαία και δούλεψα για αρκετά χρόνια σε μαιευτήριο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρία παιδιά και ένα γάτο. Ο χρόνος με την οικογένεια είναι προτεραιότητα μου, αλλά πάντοτε προσπαθώ να χωράω σε αυτόν συνήθειες που αγαπώ. Να γράφω, να ταξιδεύω, να διαβάζω ένα καλό βιβλίο, να απολαμβάνω την παρέα καλών φίλων, να βλέπω τα ηλιοβασιλέματα με τα ζεστά χρώματα, να θαυμάζω την ανατολή με το «αναπάντεχο» της καινούργιας μέρας, να τριγυρνώ σε παλιές αγορές αναζητώντας μια ακόμη πένα η ένα μελανοδοχείο, να καταφεύγω σε παλιές βιβλιοθήκες, να δηλώνω, με κάθε τρόπο, λάτρης της τέχνης σε όλες τις μορφές της. Σε κάποιες να εκπαιδεύομαι, στις άλλες να τη θαυμάζω σαν απλός θεατής. Να αισιοδοξώ, να χαμογελάω στους ανθρώπους γύρω μου και να απολαμβάνω τις απλές χαρές της ζωής.



2)Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνετε συγγραφέας; Πότε και πώς Ξεκινήσατε τη συγγραφή.

Απλή υποψία ήταν ότι, η εμφανέστατη προτίμηση μου στα βιβλία, η παιδική εμμονή μου να κρατώ ημερολόγιο, η φουσκωμένη, εφηβική περηφάνεια μου όταν στα 16 μου βραβεύτηκα στο διαγωνισμό πανελλήνιου εφηβικού διηγήματος, η διαρκής καταγραφή αισθήσεων και συναισθημάτων σε ένα μικρό σημειωματάριο που κρατούσα «κολλημένο» επάνω μου, κάπου θα με οδηγούσε. Και περνούσαν τα χρόνια. Και όταν τα παιδιά μου άρχισαν να παίρνουν το δικό τους μονοπάτι κι ενώ τα συρτάρια γέμιζαν με δείγματα γραφής, παραδέχτηκα επιτέλους ότι η συγγραφή είναι ένας δρόμος προς την αυτοσυγκέντρωση, την ενδοσκόπηση και κατ επέκταση την αυτογνωσία. Έτσι αποφάσισα να σπαταλήσω γενναιόδωρα το χρόνο μου γράφοντας ιστορίες.

3)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΙΕΡΕΙΑ-ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

«Η Ιέρεια» είναι ένα μυθιστόρημα κοινωνικό, ερωτικό με μεταφυσικά στοιχεία. Η Έλλη, η ηρωίδα του, είναι μια γυναίκα με ασυνήθιστη αύρα που ελέγχει τη ζωή της με πυγμή. Τολμηρή, ηδονιστική, αγέρωχη και ανεξάρτητη απολαμβάνει μια επιτυχημένη καριέρα, την αγκαλιά ενός «κρυφού» εραστή και την αγάπη ενός αδελφικού φίλου μέχρι που ο δρόμος της διασταυρώνεται με μια μικρή ομάδα Ιερειών, σε έναν αρχαίο, μυστικό ναό στην έρημο της Αιγύπτου. Ανοίγει η πόρτα της γνώσης και όλα, από τη στιγμή εκείνη αλλάζουν. Και ένα μακρινό παρελθόν έρχεται να ανατρέψει τη ζωή της και να διεκδικήσει μια θέση στο μέλλον της. Άρχισα να γράφω την ιστορία μόλις πριν λίγα χρόνια, δεν φανταζόμουν, όμως, ότι θα χρειαζόμουν κάτι παραπάνω από δυο χρόνια για να το ολοκληρώσω, όχι περισσότερο σε διαδικασία γραφής αλλά σε μια εκτενή έρευνα ιστορικών στοιχείων και λεπτομερειών της ερήμου.

4)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ’ αυτό το βιβλίο; Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

Η ιστορία στο σύνολο της είναι ιδιαίτερη. Κι αυτό γιατί περιγράφει μια γυναίκα με τα δυο μέρη των ενεργειών της, την αρσενική και τη θηλυκή, πλήρως εναρμονισμένες μεταξύ τους. Δεν ανήκει σε κανένα στερεότυπο και ταυτόχρονα είναι όλα μαζί απολαμβάνοντας έτσι τα προνόμια, στο σύνολο τους. Και προκύπτει το ιδιαίτερο ερώτημα: Μια τέτοια ψυχή μπορεί να είναι ένα νέο πρότυπο «πνευματικού γίγνεσθαι»; Όσο για τα δυνατά στοιχεία της ιστορίας, θα έλεγα ότι είναι η ζωντανή γραφή του που δημιουργεί στον αναγνώστη έντονες εικόνες βάζοντας τον γρήγορα μέσα στον κόσμο της ηρωίδας. Όπως επίσης, η περιπλάνηση της από την Αθήνα, στο Λονδίνο και από εκεί στην Αίγυπτο δίνοντας μια γρήγορη ροή. Επίσης το κομμάτι του αρχαίου ναού στην έρημο, μέσα από τις εμπειρίες της δίνουν στην ιστορία ένα μυστηριακό άρωμα.

5)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;

Θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: Η Έλλη δημιουργήθηκε για να μας θυμίσει ότι, σε αυτό το νοσηρό κόσμο που ζούμε, χρειαζόμαστε την αυτογνωσία και τον αλτρουισμό που ορίζει η θαυμαστή, θηλυκή καταγωγή μας. Διαθέτουμε μια συναισθηματική διάνοια κι ένα μεγαλοπρεπές αρχέτυπο που μας έχει δοθεί. Ας βρούμε τα γενναία βήματα μας, να σταθούμε ισότιμα για να μπορέσουμε, επιτέλους, να δουλέψουμε τα δυο φύλα μαζί, για τον ίδιο στόχο: τη συμφιλίωση αυτού του διαχωρισμένου κόσμου και την πορεία του προς την τελειότητα.

6)Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;

Ο τίτλος αυτός ήταν ο πλέον κατάλληλος για τη συγκεκριμένη ιστορία, αφού δηλώνει την ιδιότητα της ηρωίδας , σύμφωνα με τα πεπραγμένα της ζωής της. Οπότε παρέμεινε ο ίδιος όπως είχε αρχικά επιλεγεί.

7)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας Συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

Μπορώ μόνο να απαντήσω από ένστικτο αφού τώρα εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο. Ένας συγγραφέας γράφοντας μια ιστορία, δημιουργεί μια δελεαστική ιδέα στο μυαλό των ανθρώπων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία, αφού ένα κομμάτι του έχει γίνει μέρος των αναγνωστών. Αν λοιπόν γράφει τις αλήθειες του με τη δική του φωνή και το δικό του ύφος, εντυπώνεται ωραία και στους ανθρώπους που θα επιλέξουν να τον διαβάσουν.

8) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα;

Ήδη ολοκληρώνω τη συνέχεια της «Ιέρειας» και προγραμματίζω την έρευνα για το επόμενο βιβλίο που θα αφορά μια σκοτεινή, ερωτική ιστορία σε κόκκινο και μαύρο χρώμα και με τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης να παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο. Ένα δύσκολο, μάλλον εγχείρημα και πρωτότυπο, θα έλεγα.

9)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

Δύσκολη η ερώτηση για να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Διαφέρει για τον καθένα. Τι είναι η έμπνευση; Η στιγμιαία αντίδραση του μυαλού μας σε ένα αισθητηριακό ερέθισμα. Οτιδήποτε μπορεί να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλο. Ένα ταξίδι, ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, ένα άγγιγμα, μια εμπειρία, μια φράση, μια κραυγή, δάκρυα, ένα ηλιοβασίλεμα. Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και ιδεών είναι η ίδια η Ύπαρξη. Απλά χρειάζεται σκληρή δουλειά για να κάνεις το ερέθισμα, μια λειτουργική εικόνα ως μέρος της ιστορίας σου, μαζί με την ενέργεια που την ακολουθεί.

10)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

Και εδώ η απάντηση διαφοροποιείται και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του συγγραφέα, οι οποίες με τη σειρά τους αλλάζουν σε βάθος χρόνου. Και τι θεωρείται εσωτερική ανάγκη; Όλοι σκεπτόμαστε ότι μπορεί να μην κατανοούμε την απεραντοσύνη του σύμπαντος, αλλά όλοι μας συνειδητοποιούμε το «πεπερασμένο» της ζωής. Νοιώθουμε λοιπόν την ανάγκη να αναλάβουμε για λίγο το ρόλο του «παντοδύναμου», να ορίσουμε επιτέλους εμείς την αρχή και το τέλος μιας ύπαρξης. Κι αν όχι να πούμε μια ιστορία, τουλάχιστον να την χτίσουμε. Να, λοιπόν, η εσωτερική ανάγκη, να φτιάξουμε το δικό μας μικρόκοσμο, να γαντζωθούμε λίγο από την αιωνιότητα που μας καταπίνει. Όσο για τη φήμη, η το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει, η, μπορεί να οριστεί ως στόχος, είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό, όλα είναι πλευρές της φύσης μας.

11)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Διαβάζουμε βιβλία γιατί έτσι μπορούμε να εδραιώσουμε την προσωρινή κυριαρχία μας. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο κατανοούμε. Όσο περισσότερο κατανοούμε, τόσο πιο συνειδητά ζούμε.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά και θα Ήθελα να μας πείτε πού και πώς μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ Κα Τσιλίκη, για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το βιβλίο μου. Όποιος επιθυμεί μπορεί να το βρει στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εκδοτικής μου, στην www.pigi.gr (https://www.pigi.gr/product/i-iereia/) στα μεγάλα βιβλιοπωλεία όπως το Public, στον Ιανό, στην Πολιτεία και στα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία της χώρας με παραγγελία. Θα είναι χαρά και τιμή να επικοινωνήσω με όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή μαζί μου στο email μου: elena.dekazou@gmail.com 

στο facebook: https://www.facebook.com/elena.dekazou.writer 

και στο Instagram: @elena.dekazou.writer


H Ιέρεια
Ελενα Δεκάζου

Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Τα λόγια ενός από τους φύλακες του ναού κρύβουν την αλήθεια για την Έλλη.


Εκείνη, είναι η αγαπηµένη για τους φίλους. Είναι η εµµονή για τους εραστές. Είναι ο στόχος ενός εχθρού που απειλεί τον κόσµο της.

Και είναι η παράτολµη και ηδονιστική της φύση όσο και η έµφυτη ανησυχία της, που την οδηγούν σε έναν αρχαίο ναό, στην έρηµο της Αιγύπτου. Η µύησή της ως Ιέρεια, της ανοίγει την πόρτα της γνώσης. Και όλα τότε αποκαλύπτονται.

Το παρελθόν που διεκδικεί µια θέση στο µέλλον της και το παρόν που στροβιλίζεται ανάµεσα σε έναν χειµαρρώδη εραστή, σε έναν αφοσιωµένο φίλο και σε έναν καρµικό έρωτα.

Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία µιας δυνατής γυναίκας σε µια διαρκή περιπλάνηση από την αρχοντική Αθήνα, στο κοσµοπολίτικο Λονδίνο και στην Αίγυπτο των αρχαίων µυστηρίων σε µια προσπάθεια για την εκπλήρωση του βαθύτερου σκοπού της ύπαρξής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard