ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «Η ΕΛΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTYDAYSWITHABOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα του παιδικού βιβλίου  «Η ΕΛΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» την κύρια ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


1) Κα Αλεξίου, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας και πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτό .

Καλησπέρα σας κ. Τσιλίκη. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Το γράψιμο είχε μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή μου. Ήταν το καταφύγιό μου. Στο μυαλό μου στριφογυρνούσε η σκέψη να γράψω ένα βιβλίο μα μόνο όταν γεννήθηκε η κόρη μου η σκέψη έγινε παρόρμηση και ανάγκη. Έμπνευσή μου ήταν τα ταξίδια που μας πήγαιναν οι γονείς μου με τα αδέλφια μου όταν ήμασταν μικροί. Στρώναμε τους χάρτες μας και ξεφυλλίζαμε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Μαθαίναμε γεωγραφία, νιώθαμε υπεύθυνοι και αποκτούσαμε μια σφαιρική οπτική των πραγμάτων. Στα ταξίδια νιώθαμε πως κάθε λαός έχει την δική του ιστορία και προσπαθούσαμε ορίσουμε την ταυτότητά μας στον χάρτη. Αυτές τις αναμνήσεις και τα εφόδια ήθελα να τα χαρίσω στην κόρη μου. Να αγαπήσει τα ταξίδια από μικρή, να μάθει την ιστορία της και να νιώσει περήφανη βρίσκοντας τη θέση της στον χώρο και στον χρόνο. Θέμα του βιβλίου αυτού η Ελλάδα μας που είναι πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους Έλληνες μα και για ολόκληρο τον κόσμο. Στο βιβλίο αυτό θα ταξιδέψουμε παρέα με την Έλλη κι τον Ερμή που αγαπούν τις περιπέτειες, τον Ντίνο, ένα σκύλο με οικολογική συνείδηση και ένα μυρμήγκι με καημό να δει την έκτη Καρυάτιδα δίπλα στις αδελφές της. Η παρέα ξεκινάει από το κέντρο της Αθήνας, μας ξεναγεί στα μνημεία και τους μύθους και στη συνέχεια μας παίρνει μαζί στο Σούνιο, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Πελοπόννησο, στην Αρχαία Επίδαυρο, στην Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στις Μυκήνες, στην Αρχαία Ολυμπία μέχρι και στην Κρήτη.

2)Το βιβλίο σας έχει πολλές πληροφορίες για την Ελλάδα και τους τόπους που επισκέπτονται οι 2 ήρωες μας, παρέα με τον σκύλο τους τον Ντίνο. Μιλήστε μας για το πως αντλήσατε τις πληροφορίες και πόσο καιρό σας πήρε να το ολοκληρώσετε?

΄Άντλησα πληροφορίες  από βιβλία ιστορίας, λαογραφίας, ταξιδιωτικούς οδηγούς, μουσεία, και πολιτιστικά site. Όλες οι πηγές διασταυρώθηκαν και ενώθηκαν με τις δικές μου εικόνες και αναμνήσεις από τα μέρη αυτά δημιουργώντας έναν διασκεδαστικό οδηγό για παιδιά. Εδώ θα διαβάσετε για μνημεία και αρχαίους θησαυρούς μα και για πανέμορφες παραλίες, σπάνια λουλούδια, ζώα που χρειάζονται την φροντίδα μας για να μην εξαφανιστούν, σύγχρονα σπορ και ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Η συλλογή του υλικού, η συγγραφή και η εικονογράφησή του διήρκησε έναν χρόνο περίπου.

3)Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση που βοηθάει τον αναγνώστη να γνωρίσει μέσα από τις εικόνες τα μέρη, που μας ξεναγούν οι μικροί φίλοι μας. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο  κα ΑΛΕΞΙΑ ΛΟΥΓΙΑΚΗ που μας έδωσε υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας, μιλήστε μας  για  τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Η συνεργασία μας με την κ. Αλεξία Λουγιάκη ήταν εξαιρετική. Βρισκόμασταν σε επαφή και θα πω ρομαντικά πως η κ. Λουγιάκη έδωσε χρώμα και ζωή στους ήρωες μου σχεδιάζοντας στο χαρτί όλα τα όνειρά μου. Με βοήθησε να φτιάξουμε τον πιο πολύχρωμο ταξιδιωτικό οδηγό γεμάτο εικόνες, ένα βιβλίο στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να συνδέσουν τις λέξεις και τα μέρη με τις ζωγραφιές  ταξιδεύοντας σε μια πανέμορφη και χαρούμενη Ελλάδα. Την ευχαριστώ πολύ για αυτό και εύχομαι να κάνουμε μαζί και άλλα όμορφα, φανταστικά ταξίδια.

4) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους; 

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6+. Ένα παιδάκι δημοτικού μπορεί ευχάριστα να το διαβάσει μα πιστεύω πως μπορεί να γίνει εγχειρίδιο γνώσης και για μικρότερα παιδιά. Ένα βιβλίο γνώσεων μπορεί να αναγνωστεί κλιμακωτά με πολλούς τρόπους. Οι λεζάντες στο πάνω μέρος από μεγαλύτερα παιδιά, οι διάλογοι από παιδάκια  4+ και το πλαίσιο κάτω δεξιά, τα fun facts μπορούν να διασκεδάσουν παιδιά και γονείς ενώ λειτουργούν και σαν επεξηγήσεις στο κείμενο του βιβλίου. Η ηλικία που αναγράφεται στα βιβλία είναι συζητήσιμη κατ’εμέ.  Αν διαβάζουμε στο παιδί από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να διαβάζει πιο γρήγορα βιβλία μεγαλύτερής του ηλικίας. Οι γονείς γνωρίζουμε τις δυνατότητες του παιδιού και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικά τεκμηριωμένη πρόταση του εκδοτικού για την ηλικία που απευθύνεται κάθε βιβλίο μπορούμε να κάνουμε την πιο ορθή επιλογή. Αν πρέπει να διαβάζονται τα παιδικά βιβλία κι από τους μεγάλους; Γιατί όχι, είναι όμορφα και χαρούμενα και ειδικά τα βιβλία γνώσεων όπως αυτό σίγουρα μπορούν να σου θυμίσουν κάποια διασκεδαστική πληροφορία. 

5) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;

Ως φιλόλογος πάντα ήμουν κοντά στα παιδιά, μαθαίναμε παρέα αρχαία ιστορία και γλώσσα. Κάποια στιγμή στη ζωή μου ξεκίνησα να αρθρογραφώ σε διάφορα ταξιδιωτικά και πολιτιστικά περιοδικά και site όπως το debop.gr https://www.debop.gr/ στο οποίο δημιούργησα και την προσωπική μου στήλη Mom And The City https://www.debop.gr/deBlog/mom-and-the-city . Ένα blog στο οποίο μοιράζομαι όσα με ενδιαφέρουν και με απασχολούν και ως μαμά αλλά και ως Σοφία. Ωραίες εκδρομές με το παιδί, εξόδους, δραστηριότητες στο σπίτι, βιβλία που διάβασα και αγαπώ, αστείες στιγμές στη ζωή μιας μαμάς και φυσικά τους προβληματισμούς της. Σου δίνει δύναμη να μοιράζεσαι. Οι χαρές μεγεθύνονται, τα ευτράπελα μετατρέπονται σε γέλιο και η θλίψη αποδυναμώνεται.  Η συγγραφή βιβλίων για παιδιά ήρθε εντελώς φυσικά όταν ήρθε στον κόσμο η κόρη μου και ένιωσα την ανάγκη να της γνωρίσω τον κόσμο.

6) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Πιστεύω πως τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν τόσα ερεθίσματα από τα βιβλία από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι να διαβάζουμε στην κόρη μας από 6 μηνών διάφορα βιβλιαράκια με εικόνες ασπρόμαυρες αρχικά, έπειτα πολύχρωμες και στη συνέχεια με λίγες λέξεις στην αρχή και περισσότερο κείμενο στη συνέχεια. Πως παρουσιάζει ένα βιβλίο στα παιδιά; Μα σαν να είναι ένα σπουδαίο δώρο! Τα αφήνεις να το αγγίξουν, να το αγαπήσουν σταδιακά και να το βάλουν στην καθημερινότητά τους σαν μια ωραία ασχολία. Κάποιες σκέψεις για να τα βοηθήσουμε να απολαύσουν το διάβασμα είναι να τους διαβάσουμε ιστορίες εμείς δυνατά από μικρή ηλικία, να αφήσουμε το παιδιά να διαλέξουν το βιβλίο που τους αρέσει. Να έχουμε διάθεση για διάβασμα όταν θα καθήσουμε παρέα να διαβάσουμε. Να το χαιρόμαστε κι οι δυό. Να παίξουμε με τις φωνές των ηρώων κάνοντας την ανάγνωση πιο διασκεδαστική και στο τέλος να αφήσουμε το παιδί να εκφραστεί κάνοντας το βιβλίο αφορμή για ωραίες συζητήσεις.

7) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο; 

Στα παιδικά μου χρόνια η γιαγιά και η μαμά μου μου έλεγαν όμορφα παραμύθια. Τα εξιστορούσαν τόσο παραστατικά που με συνέπαιρναν κάθε φορά. Με έκαναν να νιώσω από μικρή πως οι ιστορίες έχουν κάτι μαγικό, τη δύναμη να μας ταξιδεύουν, να μας παρασύρουν, να ζούμε ζωές άλλων και να γεμίζουμε εμπειρίες και μαθήματα ζωής. Ένα από τα αγαπημένα μου παραμύθια είναι «Το πιο γλυκό ψωμί». Μου αρέσει τόσο πολύ το μήνυμα που περνά πως αν τα έχεις όλα χωρίς καν να κοπιάσεις και δεν έχεις ενδιαφέροντα η ζωή είναι τόσο μονότονη και βαρετή. Συμφωνώ απόλυτα πως το πιο όμορφο στολίδι είναι εκείνο που φτιάχνεις μόνος σου με αγάπη και το πιο γλυκό ψωμί είναι εκείνο που ζυμώνεις με τα χέρια σου με μεράκι. Τα υλικά αγαθά αναμφισβήτητα δεν φέρνουν την ευτυχία και η δημιουργία μας προσφέρει ικανοποίηση ψυχής και χαρά. Αυτό έχει σημασία στη ζωή να κάνεις εκείνο που αγαπάς και να αγαπάς όσα σου δίνουν δύναμη για να ζήσεις .

8) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζετε ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Ένα ωραίο βιβλίο είναι σπουδαίο δώρο για παιδιά και ενήλικες. Κριτήρια-πανάκεια δεν υπάρχουν. Ένα καλό παιδικό βιβλίο φαντάζομαι δεν έχει ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, δεν έχει βία, έχει όμορφη εικονογράφηση ή εύρυθμο κείμενο ανάλογα με την ηλικία στην οποία απευθύνεται. Το καλό παιδικό βιβλίο είναι καλογραμμένο μα το αν μας ταιριάζει ή μας κάνει το κλικ για να το αγοράσουμε είναι πάντα θέμα γούστου.

9) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο, θα συνεχίσετε να μας ταξιδεύετε στην Ελλάδα; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;

Υπάρχουν σκέψεις ναι, να συνεχίσουν οι εκδρομές σε όλη την Ελλάδα παρέα με τους ήρωες μας. Είναι πολύ αγαπημένοι, αλληλοσυμπληρώνονται και θέλουν πολύ να εξερευνήσουν κάθε γωνιά της χώρας!

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας, πείτε μας όμως  πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη αυτή συζήτηση. Το βιβλίο μπορείτε να το αναζητήσετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία μα και στα eshop τους καθώς και στo site των Εκδόσεων Ψυχογιός https://www.psichogios.gr/el/h-ellh-kai-o-ermhs-taksideyoyn-sthn-ellada.html 

Θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μου και να μου πείτε τις εντυπώσεις σας αλλά και σε ποια μέρη θα θέλατε να ταξιδέψουμε παρέα στο facebook  https://www.facebook.com/sophiealfin/ και στο Instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/?hl=en 

Σας περιμένω και εύχομαι καλή δύναμη σε όλες και όλους! Σύντομα εύχομαι όλη αυτή η ατυχής συγκυρία με τον ιό να τελειώσει και να την αφήσουμε πίσω μας σαν έναν αλλόκοτο εφιάλτη. Καλές γιορτές και καλές αναγνώσεις!


Η ΕΛΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ένας ταξιδιωτικός οδηγός της Ελλάδας για μικρά και μεγάλα παιδιά!
Η Έλλη και ο Ερμής φωνάζουν «Ζήτω οι διακοπές» και κάνουν όλο εκδρομές! Στα ταξίδια τους έχουν μαζί τον σκύλο τους, τον Ντίνο, που είναι μέγας οικολόγος, κι ένα μυρμήγκι που κάνει όλο σκανταλιές! Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τους την Ελλάδα! Να ανακαλύψουμε νέα μέρη, μνημεία, σπάνια ζώα και φυτά, σύγχρονα σπορ, ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς! Στην περιπέτεια αυτή η παρέα ξεκινάει από την Αθήνα και ταξιδεύει από το Σούνιο και τον Αργοσαρωνικό μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη!
Σακίδιο, νερό, φωτογραφική και φύγαμε, εξερευνητές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard