ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ

 Για όσους λατρεύουν την χορτοφαγία αλλά και για αυτούς που νηστεύουν, αλλά και αυτούς που μπορούν χωρίς κρέας, ο αγαπημένος Ακης Πετρετζίκης μάζεψε συνταγές και τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο του " Το απόλυτο βιβλίο της Νηστείας" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Αν και δεν ανήκω φανατικά σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες λάτρεψα το βιβλίο γιατί βρήκα ενδιαφέρουσες συνταγές που μπορώ να φτιάξω με εύκολα υλικά. Μια από αυτές είναι και η πρασόπιτα, γιατί με τόσα πράσα που μου έφερε η θεία Βαγγελιώ από το χωριό έχω γεμίσει τον καταψύκτη μου και πρέπει να ανακαλύπτω συνέχεια νέες ιδέες για συνταγές με πράσα προκειμένου να τα καταναλώσουμε  τρώγοντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό.


ΥΛΙΚΑ

6 φύλλα 

1 κιλό πρασα, κομμένα σε ροδέλες 1-2 εκατοστά

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια σε φέτες

3 στικ σέλερι σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

αλάτι, πιπέρι

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

μισό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

ξύσμα από ένα λεμόνι

100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κουταλάκι σούπας σουσάμι για πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα πράσα και αφήνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά.

Σουρώνουμε καλά σε μια πετσέτα τα πράσα και τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια τα πράσα, το σέλερι και το σκόρδο 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε όλα τα λαχανικά σ ένα μπολ.

Προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού και το σιμιγδάλι.

Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και αφήνουμε να κρυώσουν.


Για το στρώσιμο της πίτας θα χρειαστούμε 6 φύλλα. Θα βάλουμε 3 από κάτω και θα ραντίζουμε το καθένα χωριστά με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη μισή γέμιση ώστε να πάει παντού και στην συνέχεια θα βάλουμε ακόμη ένα φύλο και την υπόλοιπη γέμιση. Με τα 2 φύλλα που περίσσεψαν σκεπάζουμε την πίτα μας ραντίζοντας με ελαιόλαδο το καθένα χωριστά. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και χαράζουμε τη πίτα σε κομμάτια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C και ψήνουμε 40-45 λεπτά.

Στην γέμιση μπορείτε αν δεν νηστεύεται να προσθέσετε και τριμμένα μεγάλα κομμάτια φέτας.  Σ αυτή την πίτα φροντίζω να περισσεύουν τα φύλλα από τα πλαϊνά και κάνω κόθρο. γεμίστε τα με φέτα για να φαγωθούν πιο ευχάριστα.


Ο Ακης στο βιβλίο του έχει ετοιμάσει μια καταπληκτική συνταγή για φύλλο, το φύλλο της Τεμπέλας όπως το λέει, το οποίο θα δοκιμάσω κάποια στιγμή να το φτιάξω, προς το παρόν χρησιμοποιώ έτοιμα χειροποίητα φύλλα που παραγγέλνω από την Θράκη, και συγκεκριμένα από το Διδυμότειχο και είμαι πολύ ευχαριστημένη. 

Την συνταγή θα την βρείτε στην σελίδα 138 του βιβλίου " Το απόλυτο βιβλίο της Νηστείας" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard