Δεν θα σας κρύψω ότι φέτος ήταν η πρώτη απόπειρα μου να φτιάξω την παραδοσιακή λαγάνα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αφού τα προηγούμενα χρόνια λείπαμε και την έβρισκα πάντα έτοιμη είτε στις ταβέρνες και τα τσιπουράδικα, είτε στα σπίτια φίλων που μας φιλοξενούσαν.
Επίσης την προηγουμένη εβδομάδα βομβαρδίστηκε το μυαλό μου με φωτογραφίες και συνταγές λαγάνας, των φίλων στα social media και έτσι η απόφαση πάρθηκε τελευταία στιγμή, σκεπτόμενη ότι επιβάλλεται να φτιάξω και εγώ, έστω μια!!
Για την λαγάνα βάζουμε σε μια λεκάνη 10gr μαγιά και την διαλύουμε σε 350 gr. χλιαρό νερό ρίχνοντας και μια κουταλιά ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για ένα τέταρτο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα 500γρ. αλεύρι, 1 κουταλιά αλάτι και 3-4 κουταλιές λάδι και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη ή μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας (περίπου μισή ώρα).
Βρέχουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε καλιά για 1-2 λεπτά την ζύμη μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε για άλλη 1 έως 1μιση ώρα.
Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και απλώνουμε την ζύμη κάνοντας μια τεράστια ή 2 μικρότερες λαγάνες. Σκεπάζουμε το ταψί με κάτι ζεστό και το αφήνουμε τις λαγάνες για μισή να φουσκώσουν.
Πριν φουρνίσουμε κάνουμε με το δάχτυλο μας βαθουλώματα και με ένα πινέλο αλείφουμε τις λαγάνες μας με ζαχαρόνερο (2 κουταλιές σούπας νερό και 1 κουταλιά γλ. ζάχαρη) ενώ πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς C για ένα τέταρτο, μέχρι να ροδίσουν.
Επιχείρηση Λαγάνα εστέφθη με επιτυχία για πρώτη φορά!
Καλή Σαρακοστή!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή.
Από τότε επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται», ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών».
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι. Τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής μαζί με άλλα εδέσματα όπως χαλβά, ελιές, ταραμά, λαχανικά και οστρακοειδή.
*ΔΕΙΤΕ αναλυτικά τη συνταγή στο site του Ακη Πετρτζικη https://akispetretzikis.com/recipe/1351/lagana
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!