ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ

 Την περίοδο της νηστείας η διατροφή μας δεν περιορίζεται μόνο στην κατανάλωση λαχανικών και  οσπρίων αλλά προσπαθούμε να καταναλώνουμε μαλάκια (σουπιές, χταπόδι, θράψαλα, μοσχιοί κλπ), όστρακα (χτένια, αχιβάδες, μύδια, γαρίδες, μύδια κλπ), αλλά και παρασκευάσματα από αυγά ψαριών (ταραμάς, λευκός και κόκκινος, αβγοτάραχο κλπ). Ίσως είναι υλικά που κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς δεν τα χρησιμοποιούμε τόσο τακτικά στο σπίτι και έτσι βρισκω την ευκαιρία να ανατρέχω σε βιβλία με συνταγές για την περίοδο της νηστείας και να τις παρασκευάζω είτε όπως ακριβώς τις βρίσκω είτε να τις πειράζω λίγο σαν πειραχτήρι μου είμαι ανάλογα με τον χρόνο και την διάθεση που έχω. Μια τέτοια είναι η σημερινή συνταγή που πήρα από τον Ακη αλλά την άλλαξα και λίγο. Sorry Ακη μου, αλλά ξέρεις τώρα η νοικοκυρά θα κάνει την αλχημεία της. Σας δίνω και τις δυο εκδοχές και εσείς ακολουθήστε όποια θέλετε, τα υλικά είναι τα ίδια και το αποτέλεσμα υπέροχο


ΥΛΙΚΑ

2,5 κιλά χταπόδι

5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

100 γραμ. πελτέ ντομάτας

2 κλ. δενδρολίβανο

500 γρμ. νερό

200 γρ. ελαιόλαδο

πιπέρι

2 κόκκους μπαχάρι

1 κουτ. σούπας γλυκάνισο

1 φύλλο δάφνης

250 γραμ. κοφτό μακαρονάκι

φύλλα μαϊντανού για  το σερβίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και χωρίζουμε τα πλοκάμια του. Αφαιρούμε το δόντι του χταποδιού με ένα κοφτερό μαχαίρι, ανοίγομε τη σακούλα και αφού την καθαρίσουμε την κόβουμε κομμάτια. Αν τα πλοκάμια είναι μεγάλα τα κόβουμε στην μέση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.

Βάζουμε όλα τα υλικά σ ένα μπολ εκτός από το μακαρονάκι, τ ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σ ένα ταψί. 

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε στο φούρνο 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει το χταπόδι τρυπώντας του με ένα πιρούνι. Σε περίπτωση που θέλει και άλλο ψήσιμο, βάζουμε ξανά το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε 30 λεπτά ακόμα σκεπασμένο. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού προς το τέλος του ψησίματος. Οσο ψήνεται το χταπόδι θα βγάζει τα υγρά του. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και βγάζουμε το αλουμινόχαρτο. Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180 C. Σουρώνουμε με προσοχή τα υγρά από το ταψί και τα ζυγίζουμε. Θέλουμε τα υγρά μας να είναι 1 λίτρο. Αν είναι λιγότερα προσθέτουμε βρασμένο νερό.

Ρίχνουμε τα υγρά πισω στο ταψί μαζί με το κοφτο μακαρονάκι. Ανακατεύουμε και βάζουμε το ταψί στον φούρνο, ψήνουμε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια κουτάλα.


Στην δικιά μου εκδοχή χρησιμοποίησα κανονικά όλα τα υλικά της συνταγής και επί πλέον ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Χρησιμοποίησα κατεψυγμένο χταπόδι και το έκοψα πολύ μικρά κομμάτια για να βράσει και να μαλακώσει πιο γρήγορα. Μαγείρεψα το χταποδάκι στην κατσαρόλα και αφού έβρασε το μετέφερα σε ταψάκι στον φούρνο. 


 Ξεκίνησα βάζοντας το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρισα το κρεμμύδι, έριξα μέσα τα κομμάτια από το χταποδάκι, τον πελτέ και τα υπόλοιπα υλικά. Γέμισα την κατσαρόλα με το νερό και άφησα να μαλακώσει και να βράσει. Το βράσιμο κράτησε περίπου 1,30 ώρα ενώ πρόσθεσα και άλλο νερό μέχρι να μαλακώσει. Μόλις έβρασε μετέφερα υγρά και χταποδάκι σε ένα ταψάκι που είχα ήδη στρώσει το μακαρονάκι και ανακάτεψα. Έψησα για 15-20 λεπτά περίπου και το φαγητό μου ήταν έτοιμο.

Μπορείτε να το σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό από επάνω. 

Το φαγητό μας συνοδεύσαμε με ένα υπέροχο ροζε κρασί από VAENI NAOUSA

Η βασική συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη και μπορείτε να την βρείτε στο βιβλίο του,  ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ, στη σελίδα 50.

πιπέρι, μπαχάρι, γλυκάνισο προμηθεύομαι από house.of spices

δενδρολίβανο αποξηραμένο από @tithoherbs



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard