ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΕΑΡΧΟ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ "Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου"

Καλημέρα σας,σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τoν κ. Κλέαρχο Σταματουλάκη δημιουργό ενός πολύ όμορφου και διαφορετικού ημερολογίου "Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου", τον οποίο είχαμε φιλοξενήσει και πριν λίγους μήνες, όταν μας μίλησε για το ιδιαίτερο βιβλίο του ένα εναλλακτικό παραμύθι με τίτλο «Η Εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης» (την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ )




Κε ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΚΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε για την νέα σας δουλειά, ένα ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ που θα μας κρατήσει συντροφιά όλο το 2020.

Συστήστε μας με  λίγα λόγια το ημερολόγιο σας « "Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου"». Τελευταίος μήνας του χρόνου και στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορούν πολλά ημερολόγια τι διαφορετικό έχει το δικό σας ημερολόγιο ώστε να το αγοράσουμε?



Το "Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου" είναι, θα μπορούσε να πει κάποιος, ένα βοήθημα για να πετύχει κάποιος τους στόχους του. Απευθύνεται... σε όλους! Μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες, σε οποιονδήποτε θέλει να βάλει σε τάξη τη ζωή του και όχι απλά να οργανώσει την καθημερινότητά του. Αρχικά υπάρχουν κάποια κείμενα όπου εξηγούν τι ακριβώς είναι αυτό το ημερολόγιο, βασικές αρχές οργάνωσης, στοχοθεσίας, πώς βάζουμε σωστές προτεραιότητες και τέλος, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε, το κομμάτι της επιβράβευσης. Στη συνέχεια είναι το τυπικό κομμάτι του ημερολογίου. Είναι εβδομαδιαίο, οπότε με μια ματιά μπορεί κάποιος να δει τι έχει να κάνει, ενώ σε κάθε μέρα αναγράφονται οι γιορτές, υπάρχει χώρος για τα γενέθλια καθώς και χώρος όπου κάποιος μπορεί να γράφει 3 προτεραιότητες της ημέρας. Σε κάθε εβδομάδα υπάρχει to-do list, κενός χώρος για σημειώσεις, αλλά και φυσικά χώρος για τον στόχο της εβδομάδας και για την αντίστοιχη επιβράβευση. Στο τέλος του Ημερολογίου υπάρχει χώρος αξιολόγησης κάθε μήνα, για να μπορεί ο χρήστης να ελέγχει τι έκανε και τα κατάφερε ή ποια ήταν τα εμπόδιά του, για να τα ξεπεράσει την επόμενη φορά. Οπότε, εάν θέλετε βοήθεια για να οργανωθείτε, να έρθετε πιο κοντά στους στόχους σας και να τους πετύχετε, το Ημερολόγιο 2020, είναι για εσάς.



2)Πως σας ήρθε η ιδέα για την δημιουργία ενός τέτοιου ημερολογίου? Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;


Η ιδέα μου ήρθε πέρσι, όταν η προσωπική μου ανάγκη για οργάνωση με έκανε να αναζητήσω ένα ημερολόγιο που δεν θα βοηθούσε μόνο στο να κρατήσω τα ραντεβού μου σε μια σειρά, αλλά θα είχε και κάτι παραπάνω. Πέραν τούτου, πολλές φορές χρειάζεται να βοηθήσω κάποιους πελάτες μου να οργανώσουν σωστά τη ζωή τους, να βάλουν με σωστό τρόπο κάποιους στόχους και να τους επιτύχουν. Έτσι, αποφάσισα να συνδυάσω αυτές τις δύο ανάγκες σε ένα ημερολόγιο, όπου κάποιος θα μπορεί να κρατάει σε τάξη το πρόγραμμά του, αλλά και να βρει οδηγίες για να καταφέρει να φτάσει εκεί που ονειρεύεται. Τα κείμενα μέσα είναι μικρά και περιεκτικά, για να είναι και πιο εύχρηστα, οπότε αυτό δεν πήρε πολύ καιρό- βέβαια η έρευνα που έχει γίνει για τα κείμενα αυτά και τις ιδέες που παρουσιάζονται στο ημερολόγιο κρατάει καιρό τώρα και φυσικά συνεχίζει. Του χρόνου με το καλό, το ημερολόγιο 2021 θα έχει την ίδια θεματική, αλλά θα είναι πιο εμπλουτισμένο!



3)Ποια  θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Τα σύντομα κείμενά του, στα οποία μπορεί να ανατρέξει ο χρήστης ανά πάσα στιγμή για να θέσει έναν νέο στόχο ή να  "διορθώσει" έναν παλιότερο. Το γεγονός οτί μπορεί με μια ματιά να ελέγξει τι έχει να κάνει μέσα στην εβδομάδα και να εντοπίσει πιο εύκολα τον κατάλληλο χρόνο για μια δραστηριότητα, χωρίς να χρειαστεί να φυλλομετρήσει κάποιες σελίδες είναι σίγουρα ένα θετικό. Τέλος το ότι μπορεί να γίνει ένα διασκεδαστικό εργαλείο για τη χρονιά που έρχεται, αλλά και να "εκπαιδεύσει" το άτομο να στόχους και να τους πετυχαίνει, πιστεύω ότι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει και να είναι, ίσως το πιο δυνατό στοιχείο του.



4)Πιστεύετε ότι πρέπει να βάζουμε στόχους στην ζωή μας, στην αρχή κάθε νέας χρονιάς και να κάνουμε απολογισμό ανά τακτά διαστήματα και αν δεν έχουμε πετύχει να ξεκινάμε από την αρχή ή να τα παρατάμε?


Ναι στους στόχους, ναι στον απολογισμό, ναι στην επιβράβευση (είδατε που την ξεχάσατε κι εσείς; ;) ), αλλά όχι στην παραίτηση! Δεν απογοητευόμαστε όταν δεν καταφέρουμε έναν στόχο. Μελετάμε τι δεν πήγε καλά και δοκιμάζουμε πάλι, με αυτή τη νέα γνώση των πραγμάτων. Δεν γινόμαστε, όμως, και δέσμιοι ενός στόχου. Μπορεί οι προτεραιότητες μας να αλλάζουν κι έτσι κάποιος συγκεκριμένος στόχος να σταματήσει να είναι λειτουργικός. Εάν συνεχίσουμε να τον κυνηγάμε θα δυσκολευτούμε και θα χάσουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε να κερδίσουμε. Έτσι, καλό είναι να κάνουμε απολογισμό της πορείας των στόχων μας, αλλά κι έναν απολογισμό των προτεραιοτήτων μας για να δούμε εάν πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε κάποιον.



5)Πιστεύεται ότι αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες σας και καταγράφουμε όσα χρειάζονται και απαιτεί το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020 θα κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη?


Σίγουρα θα οργανώσετε περισσότερο τη ζωή σας, οπότε αυτό θα την κάνει αμέσως λίγο πιο εύκολη. Η οργάνωση και η τάξη βοηθάει στη μείωση του άγχους. Είναι διαφορετικό να έχω στο μυαλό μου χιλιάδες πράγματα που πρέπει να κάνω μέσα στην εβδομάδα και άλλο να τα έχω καταγεγραμμένα και να μπορώ ανα πάσα στιγμή να τα δω, να τα επεξεργαστώ και να σχεδιάσω τα επόμενα μου βήματα. Άσε που πολλές φορές, όταν έχουμε κάτι μόνο στο μυαλό μας το μεγαλοποιούμε, ενώ αν το δούμε γραπτά είναι πιο πιθανό να το δούμε στο πραγματικό του μέγεθος. Τώρα, φυσικά, έχει να κάνει και με το κατά πόσο κάποιος είναι αποφασισμένος να παλέψει για να οργανωθεί- να μην είναι μόνο παθητικός δέκτης των μηνυμάτων και της κατάστασης, αλλά ούτε και να κάνει καταγραφή των στόχων μόνο και μόνο για να πει οτι έκανε κάτι. Δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο, αλλά η επιτυχία είναι ένα πάρα πολύ όμορφο συναίσθημα που αξίζει τον κόπο.



6)Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας και την δουλειά σας, μιλήστε μας για εσάς.


Είμαι από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα ψυχολογία, αλλά και θεολογία και πλέον εργάζομαι. Διατηρώ το γραφείο μου, "Create Your Myth" στο κέντρο της πόλης εδώ και τρία χρόνια. Εκτός από υπηρεσίες ψυχικής υγείας, προσφέρω και συμβουλευτική σε θέματα οργάνωσης χρόνου- είναι η υπηρεσία "Your Personal Life Planner" που είναι και ο υπέρτιτλος του Ημερολογίου 2020. Δίνω κατά καιρούς ομιλίες πάνω σε διάφορα θέματα ψυχολογίας και όσο μπορώ γράφω.  Πέρσι κυκλοφόρησε και το πρώτο μου βιβλίο "Η Εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης" και έπεται συνέχεια!


7)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Σίγουρα υπάρχει στα σχέδια ένα βιβλίο ψυχολογίας πάνω στη δυναμική διαφόρων σχέσεων της καθημερινότητάς μας, το οποίο ελπίζω να κυκλοφορήσει μέσα στη νέα χρονιά. Γράφω ήδη το επόμενο λογοτεχνικό μου βιβλίο, που θα είναι πάλι χιουμοριστικό, αλλά με περισσότερη περιπέτεια μέσα  και φυσικά η σειρά της Ωραίας Κοιμωμένης και των φιλενάδων της που πρόκειται να μεγαλώσει- θέλουν και οι φίλες της, η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα και η Μπελ, να αποκτήσουν δικά τους βιβλία. Σε πιο ψυχολογικά νέα, σκοπεύω να στήσω έναν κύκλο ομιλιών/ σεμιναριών στην Θεσσαλονίκη με την νέα χρονιά- όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μαθαίνει νέα στη σελίδα μου στο Facebook, Create Your Myth.


8)Ποιο είναι το αγαπημένο σας motto?


Σίγουρα το Create Your Myth, γιατί κρύβει πολλά μηνύματα μέσα του. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος έχει έναν δικό του μύθο, με ένα βαθύτερο νόημα για τον ίδιο, και όχι απλά μία ιστορία για μία ζωή μέσα στις τόσες. Όμως, πρέπει να τον δημιουργήσουμε αυτόν τον μύθο, να παλέψουμε, να ονειρευτούμε και να μπορέσουμε να δεχτούμε ότι θα φέρει μαζί της αυτή η επίτευξη του προσωπικού μας Μύθου. Θα μπορούσε να είναι και το " συνέχισε να ονειρεύεσαι" αγαπημένο motto, όμως, προτιμώ κάτι πιο δυναμικό. 


9)Είσαστε συγγραφέας, αλήθεια διαβάζετε βιβλία ή μόνο γράφετε?Πείτε μας, αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς.


Δεν γίνεται να είσαι συγγραφέας και να μην διαβάζεις! Πολλά βιβλία και πολλοί αγαπημένοι συγγραφείς. Έχω διαβάσει και ξαναδιαβάσει τα βιβλία της Έλενας Ακρίτα, της Σόφι Κινσέλλα και της Ελένης Δαφνίδη (ειδικά η Μικρή Βαρκελώνη, μ' έκανε να κλαίω από τα γέλια). Τώρα πρόσφατα διάβασα δύο βιβλία του Άντονι Χόροβιτς και μπορώ να πω ότι μου άρεσαν πολύ, αλλά στα αστυνομικά τη μεγαλύτερη θέση στην καρδιά μου έχει ο μετρ Αντρέα Καμιλλέρι.



10) Τι θα ευχηθείτε στους αναγνώστες μας για το 2020


Να οργανωθούν, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργήσουν τον δικό τους Μύθο, εκείνον που τους κάνει χαρούμενους- όποιος κι αν είναι αυτός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard