ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ για το βιβλίο της ΩΡΕΣ από τις εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη
συγγραφέα κ. ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και τη ποιητική της συλλογή «ΩΡΕΣ», που
εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ.



1)Κα Παπανδρέου, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς. 

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Αγάπησα τα βιβλία και τα μαθηματικά γιατί και τα δύο λένε ιστορίες. Σπούδασα Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκωτία και στην Ελλάδα. Δούλεψα για δώδεκα χρόνια στο χώρο του Marketing. Σήμερα είμαι μέλος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Αγαπώ τα ταξίδια. Με τη φωτογραφική μου μηχανή συλλέγω στιγμές. 

2)Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνετε συγγραφέας-ποιήτρια; Πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή και ποιο ήταν το ερέθισμα να γράψετε ποιήματα;

 Έγραψα τα πρώτα ποιήματα μου σε ηλικία δέκα ετών. Δε σταμάτησα ποτέ να γράφω. Για μένα η ποίηση είναι ένας τρόπος να κατανοήσω τον κόσμο. Μόνο εκεί μπορώ να διευρυνθώ τόσο ώστε να χωρέσω τόσο τη δική μου ύπαρξη όσο και των άλλων. 

3) Σύστησέ μας την ποιητική σας συλλογές «ΩΡΕΣ». Πως προέκυψε ο τίτλος του, υπήρχε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε; 

Πρόκειται ουσιαστικά για δραματοποιημένη ποίηση. Υπάρχει δηλαδή μια υποτυπώδης υπόθεση. Το σκηνικό μου είναι το δωμάτιο νοσοκομείου και οι πρωταγωνιστές μου μια μάνα κι ένας πατέρας. Η αναμονή του γιου τους από το χειρουργείο γίνεται η αφορμή για ένα ονειρικό περιδιάβασμα στη ζωή που έζησαν, αντιπαραθέτοντας τις ώρες του νοσοκομείου με τις ώρες που μοιραστήκαν. Ο χρόνος αρχίζει να χάνει την υπόσταση του καθώς εξελίσσεται ένας διάλογος ανάμεσα στο ανθρώπινο και το υπερβατικό. Δεν μπήκα καθόλου στη διαδικασία να αναζητήσω εναλλακτικούς τίτλους. Όσο προχωρούσε η γραφή του έργου, τόσο πιο ξεκάθαρος ήταν για μένα ο τίτλος «ΩΡΕΣ». 

4) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας, που θα το διαβάσουν; 

Γράφοντας αυτό το βιβλίο ανέθεσα στους δύο πρωταγωνιστές μου να απαντήσουν στο δικό μου εναγώνιο ερώτημα «τι γίνεται η αγάπη όταν η ζωή τελειώνει;». Το βιβλίο μου έχει πολλή ζωή και πολύ θάνατο. Ο καθένας θα βρει στις σελίδες του αυτό που ο ίδιος κουβαλάει και θα συναντήσει το δικό του ταξίδι στο χρόνο. 

5) Πόσο πιθανή είναι να δούμε σύντομα μια καινούργια ποιητική συλλογή; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, θα δούμε κάτι καινούργιο ίσως και διαφορετικό, σύντομα; 

Έχω ήδη αρχίσει να δουλεύω την επόμενη ποιητική μου συλλογή και ταυτόχρονα πειραματίζομαι σε μια ιδέα που συνδυάζει πεζογραφία με ποίηση. Αυτό το πάντρεμα είναι κάτι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μένα και δυνητικά απευθύνεται σ’ ένα ευρύτερο κοινό. 




6) Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου ποιητές, πες μας δύο Έλληνες και δύο ξένους και αν σας επηρέασαν να ασχοληθείτε με την ποίηση?

Οι αγαπημένοι μου ποιητές είναι: Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Emily Dickinson, T. S. Eliot. Ο Γιάννης Ρίτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης είναι εκείνοι που από μικρή ηλικία με μύησαν στην ποίηση μέσα από τη μαγεία των στίχων τους. 

 7)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις; 

Ταλέντο και αλήθεια. 

8)Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας και πως αντιδράτε; 

Όταν γράφεις ένα βιβλίο ξεκινάς ένα διάλογο. Με κάθε σου στίχο ξανοίγεσαι σε νέες περιπέτειες. Είμαστε όλοι ίδιοι και διαφορετικοί. Οι ενστάσεις έχουν πάντα ένα ενδιαφέρον κι ένα ξάφνιασμα. Ποτέ δε σταματάς να ψάχνεις, ν’ αναρωτιέσαι και τελικά να βουτάς ακόμα πιο βαθιά. 

9)Ποια σειρά ή φράση, ποιο ποίημα θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί;

 Θα ήθελα ο καθένας να βρει κάτι δικό του. Το καλό βιβλίο δεν έχει έτοιμες λύσεις. Έχει ερωτήματα ξεχωριστά για τον καθένα. Μας βοηθάει ν’ ανοίξουμε το δικό μας εσωτερικό διάλογο με την αλήθεια που κατοικεί μέσα μας και μας συνδέει κάθε στιγμή με όλους τους υπόλοιπους. 

10)Μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας, αγαπημένους στίχους από το βιβλίο σας. 

Το ξέρω πως ξεχνάς.
 Μα κάθε πρωί να θυμάσαι 
πως είμαστε φτιαγμένοι από τη σκόνη των άστρων 
και λάμπουμε μες στο σκοτάδι της λήθης
 ζητώντας να επιστρέψουμε στην ευτυχία που μας γέννησε. 

Το ξέρω, είναι δύσκολο.


1 σχόλιο:

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard