ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΛΩΝΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΘΕΑ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου «ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΘΕΑ», την κύρια ΜΑΡΙΝΑ ΚΛΩΝΑΡΗ, που εκδόθηκε από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.



1)Κα ΜΑΡΙΝΑ ΚΛΩΝΑΡΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα. Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς. Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή ?

Ξεκίνησα να γράφω μικρές ιστορίες όταν ήμουν ακόμη έφηβη. Το πρώτο μεγάλο, ολοκληρωμένο κείμενό μου ήταν έτοιμο το 2004 και εκδόθηκε το Μάρτιο του 2006 από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί με τίτλο «οι Συνωμότες του Μπλόσεργκ» με δικό μου ψευδώνυμο Μαρίνα Κλερή. Υποθέτω πως ήταν η αγάπη μου για τα βιβλία αυτή που με οδήγησε να κάνω και τις δικές μου προσπάθειες στο χώρο της συγγραφής. Ήθελα να γράφω κι εγώ ιστορίες και να δημιουργώ δικούς μου φανταστικούς κόσμους.

2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΘΕΑ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Το βιβλίο μου «Εξόριστη Θεά» ανήκει στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας και έχει στοιχεία μυθολογίας των λαών της Μεσοποταμίας αλλά και της δικής μας ελληνικής μυθολογίας. Είναι μια περιπέτεια και αφηγείται το ταξίδι του πρίγκιπα Αρές προς αναζήτηση της ημίθεης ιέρειας Αννάνυας. Ξεκίνησα να το γράφω το 2005 και ήταν έτοιμο το 2006. Επειδή όμως ο εκδοτικός οίκος με τον οποίο συνεργαζόμουν τότε αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα, δυστυχώς το βιβλίο αυτό άργησε πολύ να εκδοθεί.

3)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ’ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα χώρο – χρόνο εξολοκλήρου φανταστικό και απευθύνεται σε όσους αγαπούν την έντονη περιπέτεια. Ο βασικός χαρακτήρας έχει μια ιδιαίτερη δυναμική και αποφασιστικότητα που θα συνεπάρει όσους αναγνώστες θελήσουν να ταξιδέψουν μαζί του και θα τους παρασύρει σε μια αγωνιώδη αναζήτηση στον επάνω, αλλά και στον κάτω κόσμο. Η χρήση στοιχείων ελληνικής μυθολογίας και μυθολογίας της Μεσοποταμίας για τη δημιουργία του πλαισίου όπου ξεδιπλώνεται η πλοκή είναι κάτι ακόμη που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Χρησιμοποίησα πλούσιες περιγραφές και έντονες εικόνες θέλοντας να ζωντανέψω τον κόσμο που έφτιαξα για το ταξίδι των ηρώων μου και να βυθίσω τους αναγνώστες σε αυτόν. 4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας. Η ιστορία που προσφέρω έχει δύο διαφορετικά επίπεδα: Αρχικά υπάρχει η περιπέτεια του Αρές, το ταξίδι του και οι κόντρες του με τους θεούς και τα υπόλοιπα μυθικά πλάσματα που συναντάει στο δρόμο του, όλα τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο επίπεδο το οποίο προσφέρει τροφή για σκέψη στον αναγνώστη και θέτει κάποια ερωτήματα όπως: ποια είναι η σχέση των ανθρώπων με τους θεούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας και πώς αυτή επηρέασε την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Η βασική ιδέα για να γράψω την ιστορία αυτή άλλωστε ήταν το εξής ερώτημα: Πώς αλλάζει στην αντίληψη των πιστών της μια θεότητα ανάλογα με τις συνθήκες της κοινωνίας στην οποία ζουν αυτοί. Αγαπημένη μου πρόταση μέσα στο κείμενο που περικλείει, έστω και συβιλλικά, το μήνυμα είναι η εξής και βγαίνει από το στόμα της Αννάνυας: «Όλα όσα συμβαίνουν, συμβαίνουν για να έρθουν κι άλλα στη συνέχεια. Όλα όσα γίνονται, γίνονται σε μια σειρά, δεμένα σαν τους κρίκους μιας αλυσίδας, και ο χρόνος κυλάει αλλάζοντας ανθρώπους, βασιλιάδες και θεούς».

5)Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Ο τίτλος «Εξόριστη Θεά» αναφέρεται στην ημίθεη ιέρεια Αννάνυα, η οποία φεύγει κυνηγημένη από την πόλη της όταν ένας άλλος θεός έρχεται και παίρνει τη θέση της. Γι’ αυτό και είναι «εξόριστη». Δεν υπήρχε κάποιος άλλος τίτλος, ήταν αυτός που είχα δώσει εγώ στο κείμενό μου εξαρχής.




6)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις?

 Ο συνδυασμός πολύ καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας και πρωτότυπες ιδέες. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό για εμένα τουλάχιστον είναι να νιώθει ευγνωμοσύνη για όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για το έργο του και να το δείχνει με μία καλή και ευγενική στάση απέναντι στους αναγνώστες του και όσους τον υποστηρίζουν στην προσπάθειά του.

7)Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό, η ερώτηση είναι υποθετική) και πώς αντιδράτε?

Εάν η κριτική περιέχει μέσα ειρωνεία ή/και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τότε απαξιώ να ασχοληθώ ή να δώσω βάση στα λόγια αυτού που την κάνει. Εάν όμως είναι εμπεριστατωμένη και προέρχεται από κάποιο άτομο για το οποίο γνωρίζω ότι έχει διαβάσει πολλά βιβλία (γενικότερα, αλλά και ειδικότερα του συγκεκριμένου είδους) και ότι έχει ασχοληθεί με το χώρο της συγγραφής, τη θεωρώ χρήσιμη, προσπαθώ να καταλάβω τι θέλει να πει και να εντοπίσω τυχόν αδυναμίες στο κείμενό μου με σκοπό να βελτιωθώ. Σε κάθε περίπτωση όμως, πιστεύω ότι η κάθε άποψη είναι υποκειμενική και ότι ο κάθε αναγνώστης λαμβάνει με τον δικό του τρόπο το κείμενο που διαβάζει.

8)Ποια σειρά ή φράση θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?

Σίγουρα τα λόγια της Αννάνυα που ανέφερα προηγουμένως, όπως επίσης και το εξής ερώτημα που τίθεται στον βασικό χαρακτήρα: «Πώς μπορείς να βρεις μια Θεά στην οποία δεν πιστεύεις;» Είναι ένα καλό ερώτημα.

9)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Έχω προχωρήσει στη συγγραφή ενός ακόμη κειμένου το οποίο προβλέπεται όταν ολοκληρωθεί να είναι αρκετό μεγάλο σε έκταση. Θα μπορούσε να εκδοθεί ως διλογία ή τριλογία. Θα μπορούσα να είχα δώσει ήδη προς έκδοση ένα μέρος αυτού, αλλά από σεβασμό στον αναγνώστη προτιμώ να το ολοκληρώσω πρώτα στο σύνολό του και μετά να προχωρήσω στη διαδικασία της έκδοσης. Ανήκει και αυτό στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας και είναι επίσης μια περιπέτεια αναζήτησης.

10)Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο σημαντική «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

 Εξαρτάται πάντοτε από το είδος λογοτεχνίας το οποίο υπηρετεί. Ερεθίσματα υπάρχουν πολλά και μπορούν να προέρθουν από άπειρα διαφορετικά μέρη. Μπορεί να είναι κάτι που έχει μελετήσει, όπως στην περίπτωσή μου υπήρξε η μυθολογία για το συγκεκριμένο κείμενο, μπορεί να είναι προσωπικές εμπειρίες ή ανεκπλήρωτες επιθυμίες, κάποια πραγματικά/ιστορικά γεγονότα ή ακόμη και ανεξιχνίαστα μυστήρια.

11)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης; 

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γράψει ένα τόσο μακροσκελές και σύνθετο κείμενο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα μυθιστόρημα αν δεν αποτελεί για εκείνον εσωτερική ανάγκη και ευχάριστη απασχόληση. Ξεκινάω με αυτήν την παραδοχή. Όσον αφορά στο οικονομικό όφελος, δυστυχώς, εφόσον μιλάμε για την ελληνική αγορά βιβλίου κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για τους συγγραφείς, εξαιρουμένων ίσως ελαχίστων περιπτώσεων. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες συγγραφείς και όσοι ενδιαφέρονται να μπουν στο χώρο θα έπρεπε επίσης να το έχουν υπόψη τους και να ξεκινούν συνειδητοποιημένοι ως προς αυτό. Όσον αφορά στη φήμη, είναι κάτι που αργεί πολύ να έρθει και χτίζεται με τα χρόνια και κατόπιν πλούσιας παραγωγής καλών κειμένων. Εξάλλου, είμαι της άποψης ότι εάν είναι όντως ωραίος και άρτιος ο τρόπος γραφής ενός συγγραφέα τότε θα αποκτήσει καλή φήμη, εάν όχι τότε πολύ απλά, θα αποκτήσει κακή φήμη. Άρα λοιπόν, εφόσον κάποιος γράφει με σκοπό να εκδώσει το κείμενό του, ο στόχος του θα πρέπει να είναι να παραδώσει ένα καλογραμμένο, συνεπές, βασισμένο σε πρωτότυπη ιδέα, κείμενο. Και φυσικά να μπει σε αυτή τη διαδικασία μόνο εφόσον πρόκειται για κάτι που του προκαλεί ευχαρίστηση ούτως ώστε να μπορέσει να αποδώσει. Η φήμη και το οικονομικό όφελος αποτελούν μάλλον κακούς αποπροσανατολισμούς.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε πού και πώς μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

 Διατηρώ τους παρακάτω λογαριασμούς στα social media: Facebook : Marina Klonari Σελίδα βιβλίου στο Facebook: Εξόριστη Θεά Μαρίνα Κλωνάρη Instagram: marina_klonari Το βιβλίο μου πωλείται στις αλυσίδες βιβλιοπωλείων Public, Ιανός, Πρωτοπορία, Μαλλιάρης, στην Αθήνα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Books Plus, στη Δράμα στο βιβλιοπωλείο Δρυς, στην Κύπρο στο βιβλιοπωλείο Parga. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αγοράσουν και από την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Πηγή ακολουθώντας το συγκεκριμένο link: https://www.pigi.gr/?product=eksoristi-thea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard