CRISTMAS ΙΝΤΕRVIEW ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ για το βιβλίο της ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΤΑΝΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη κ. ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ, συγγραφέα του παιδικού βιβλίου "ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ", από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΤΑΝΟΣ .



 1)Κα ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας και πώς σας ήρθε η έμπνευση για το βιβλίο «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ» που θα κρατήσει συντροφιά σε εμάς τους μεγάλους και στα παιδιά μας τις ημέρες των γιορτών.

 Το βιβλίο το εμπνεύστηκα περίοδο Χριστουγέννων το 2014, αν δεν κάνω λάθος. Έγραψα μια ιστορία για έναν Γάιδαρο που ζητούσε δώρο από τον Άγιο Βασίλη. Είχα γελάσει πολύ όταν την έγραφα. Λες και άνοιξε τότε μια φανταστική πόρτα κάπου στο μυαλό μου και ορμήσαν κι άλλα ζώα που επίσης ήθελαν δώρα. Τα «άκουσα» πολύ προσεκτικά και άρχισα να γράφω τα γράμματά τους! Για να τιμήσω τον γάιδαρο τον έβαλα γραμματόσημο στο εξώφυλλο! 

2. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες; 

Δεν μου αρέσουν τα βιβλία που θέλουν να περάσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Το κάθε ένα από τα 20 plus ζωάκια που γράφουν γράμμα περνάει τα δικά του μηνύματα αθόρυβα μέσα από έναν ιδιαίτερο τρόπο με πολλά λογοπαίγνια, παροιμίες και μεταφορική χρήση της γλώσσας! Σίγουρα θέλω όποιος διαβάσει το βιβλίο μου να περάσει όμορφα, να γελάσει, να προβληματιστεί ή ακόμα και να φιλοσοφήσει. Με ευχαριστεί όταν μαθαίνω από γονείς ή εκπαιδευτικούς ότι έχουν χρησιμοποιήσει κάποια ιστορία του βιβλίου ως αφόρμηση για να: α) προσεγγίσουν θέματα οικολογικής φύσεως, β) διαχειριστούν κάποιο συναίσθημα, γ) προσεγγίσουν έννοιες όπως είναι τα δικαιώματα των ζώων, η διαφορετικότητα κ.λπ. ενώ δεν είχα απαραίτητα στο μυαλό μου τέτοιες ανησυχίες όταν έγραφα το βιβλίο. Αλλά αυτή είναι η μαγεία των διαφορετικών αναγνώσεων και ο αληθινός πλούτος του βιβλίου!

 3. Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια πως φτάσατε σ’ αυτό το αποτέλεσμα και μας δώσατε αυτές τις υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας. 

Η εικονογράφηση ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι. Δεν είμαι εικονογράφος και νιώθω ότι το αποτέλεσμα είναι ίσως ερασιτεχνικό. Όμως, έχει μια αυθεντικότητα που τραβάει την προσοχή. Επιπλέον, νομίζω ότι αρέσουν πολύ τα… κρυμμένα μηνύματα και οι παράλληλες ιστορίες που διηγούνται οι εικόνες μέσα από λεπτομέρειες που δεν αναφέρονται στο κείμενο! Για παράδειγμα, το γουρούνι έχει στη βιβλιοθήκη του…τα άπαντα του Bacon! Αυτό δεν θα το «πιάσει» το πιτσιρίκι αλλά ο ενήλικος θα κάνει συνειρμό με το μπέικον και ίσως σκεφτεί και τον φιλόσοφο! Ο Άγιος Βασίλης πάλι έχει στο τζάκι του κάρτες με ευχές για την ονομαστική του γιορτή και τα γενέθλια ενώ στην εξώπορτα έχει λίστα με πράγματα που δε πρέπει να ξεχάσει κάθε φορά που βγαίνει έξω! 

4. Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους; 

Λόγω του ότι το βιβλίο προσφέρει πολλές διαφορετικές αναγνώσεις απευθύνεται σε πολλές ηλικίες. Νομίζω μπορούν να το ευχαριστηθούν παιδιά προσχολικής ηλικίας, να το απολαύσουν και να προβληματιστούν πάνω σε διάφορα θέματα τα παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου. Αρέσει φανατικά στους ενήλικες και σε όλα τα γυμνασιόπαιδα και λυκειόπαιδα που έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ. Αν πρέπει να διαβάζονται τα παιδικά βιβλία από μεγάλους; Εννοείται! Αλλά χωρίς το πρέπει! Ένα βιβλίο διαβάζεται είτε από μεγάλους είτε από μικρούς επειδή το θέλουν, όχι επειδή πρέπει! Όσο γι’ αυτή την «ταμπέλα» του παιδικού βιβλίου νομίζω είναι ένας τρόπος να στερηθούν οι ενήλικοι ωραία αναγνώσματα, αν μείνουν με την πεποίθηση ότι εφόσον το βιβλίο είναι παιδικό δεν τους αφορά! 



5. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά; 

Να πω πράγματα για μένα… Είμαι νηπιαγωγός και πρόσφατα άρχισα να δουλεύω στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Μου αρέσει το τρέξιμο, η ζωγραφική, το διάβασμα και να κάνω φιλοσοφία με τα παιδιά. Τι σημαίνει αυτό; Λατρεύω να ακούω τις ερωτήσεις και τις σκέψεις των παιδιών για μεγάλα φιλοσοφικά ζητήματα και μέσα από απορίες τα παιδιά να ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους ακόμα περισσότερο και σε μεγαλύτερο βάθος... Δεν υπήρξε κάποια στιγμή που είπα τώρα αποφασίζω να ασχοληθώ με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά. Απλώς, κάποιες φορές συνειδητοποιώ ότι ίσως έχω κάποια πράγματα να πω με το δικό μου τρόπο. Όταν συμβαίνει αυτό προσπαθώ να με πειθαρχήσω και να γράψω ανακατεύοντας δημιουργικά αυτά που έχω ζήσει, διαβάσει και φανταστεί. Τώρα αν αυτά που γράφω είναι κατάλληλα για παιδιά, τιμή μου μεγάλη! 

6. Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο; 

Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Ακόμα καλύτερα αν η διάθεση για επαφή με τα βιβλία προέρχεται από τα ίδια τα παιδιά. Νομίζω αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν οι γονείς έρθουν όσο το δυνατό νωρίτερα σε επαφή με τα βιβλία! Αν αυτό γίνει με αυθεντικό τρόπο, δηλαδή θέλουν όντως να διαβάσουν και όχι να κάνουν ότι διαβάζουν γιατί έτσι πρέπει…, τότε το «μικρόβιο» θα μεταδοθεί και στα παιδιά! Θα αντιληφθούν τα παιδιά ότι εφόσον οι γονείς διαβάζουν, απορροφούνται και απολαμβάνουν πραγματικά ένα βιβλίο θα πρέπει αυτό να είναι κάτι πολύ σημαντικό! Θα θέλουν να διαβάσουν και εκείνα, θα ζητήσουν τα ίδια ιστορίες! Σημαντικό είναι να περάσει το βιβλίο και η ανάγνωση στα παιδιά ως πράξη αισθητικής απόλαυσης και όχι ως υποχρέωση. Ο πατέρας μου όταν δεν έγραφε κώδικα στον υπολογιστή διάβαζε πάντα κάποιο βιβλίο ή εφημερίδα. Διαβάζω, για εκείνον, σημαίνει ευχαριστιέμαι. Το πέρασε και στα παιδιά του. 

7. Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο; 

Πάρα πολλά! Και επειδή δεν έχω μεγαλώσει ακόμα συνεχίζω να διαβάζω πολλά παραμύθια χωρίς να…παραμυθιάζομαι! Τα παραμύθια του Άντερσεν, των αδερφών Γκριμ, του Αισώπου και αυτά της θείας Λένας…είχαν σαραβαλιαστεί από την πολλή χρήση. Όμως το αγαπημένο μου παραμύθι ήταν τα 3 γουρουνάκια! Το είχα ακούσει άπειρες φορές, το είχα μάθει απ’ έξω και ουέ και αλίμονο αν η μαμά ξεχνούσε κάποια φράση ή την έλεγε διαφορετικά. Είχα ως ίνδαλμα… το έξυπνο και εργατικό γουρουνάκι…αλλά πάντα μου άρεσε και η αλαφρομυαλιά των άλλων δυο! 

8. Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. 
Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο. 

Καλό παιδικό βιβλίο είναι αυτό που ελκύει πρωτίστως τους ενήλικους! Αν ο ενήλικος που θα διαβάσει το βιβλίο περάσει όμορφα, γελάσει, προβληματιστεί τότε θα θέλει να μοιραστεί την εμπειρία αυτή με το παιδί. Ένα καλό λογοτεχνικό παιδικό βιβλίο είναι καλογραμμένο, έχει χιούμορ, μπορεί να διαβαστεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και έχει εικονογράφηση που συμπληρώνει, εξάπτει τη φαντασία, δημιουργεί αμφισημίες και αναδεικνύει άλλες πτυχές της ιστορίας που πιθανόν δεν έχουν περιγραφεί λεκτικά! 

9. Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;

 Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό ένας δεύτερος τόμος με «Γράμματα στον Άγιο Βασίλη», κάτι που μου έχουν ζητήσει πολλά παιδιά…και μεγάλοι! Όμως νομίζω θα προηγηθεί η έκδοση μιας «πορσελάνινης κούπας», μια ιστορία μου για μεγάλους και μικρούς που είχα την τιμή να λάβει έπαινο φέτος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά! Έχω γράψει επίσης αρκετές ιστορίες για ενήλικους που έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικά έργα και κάποια θεατρικά έργα που κάποια στιγμή, όταν θα είναι η ώρα τους, θα ανέβουν στο σανίδι! 

10. Τι θα ευχηθείτε στους αναγνώστες σας/μας για το 2020 

Υγεία, αγάπη και καλή τύχη! 

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας και να σας ευχηθώ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. Πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

 Το βιβλίο υπάρχει στα Public, στον Ιανό, στον Ελευθερουδάκη και σε βιβλιοπωλεία όλης της χώρας κατόπιν παραγγελίας. Μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί το βιβλίο απευθείας από τις εκδόσεις Ίτανος στο Ηράκλειο. Online παραγγελία είτε μέσω του εκδοτικού οίκου είτε μέσω οποιουδήποτε μεγάλου βιβλιοπωλείου είναι επίσης μια γρήγορη και εύκολη λύση! Όσοι αναγνώστες θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μου θα με βρουν ηλεκτρονικά στην οδό sofia.nikolidaki@gmail.com!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard