ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - "Kurabiye"


Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν υπάρχουν!!!και όταν η συνταγή είναι παλιά, από γιαγιά σε μαμά και μετά στις κόρες, νομίζω ότι γίνονται οι καλύτεροι του κόσμου!!!!
Κάθε χρόνο, κάνω την ίδια συνταγή και πάντα η μνήμη γυρίζει στα παιδικά μου χρόνια, τότε που με τις οδηγίες τις γιαγιάς έκανα τους πρώτους κουραμπιέδες.....
Μου την ζητήσατε και επειδή δεν μπορώ να σας χαλάσω χατίρι, χρονιάρες μέρες, σας την γράφω όπως ακριβώς την κληρονόμησα.

μισό κιλό βούτυρο (καλής ποιότητας)
1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
 1κουταλάκι του γλυκού σόδα
λίγο κονιάκ
στην μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού, γαρύφαλλα κοπανισμένα
λίγα αμύγδαλα χωρίς την φλούδα, καβουρντισμένα
 αλεύρι όσο πάρει (500 ως 600 gr)
ανθόνερο για ράντισμα και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Σε ένα κάδο βάζουμε  το βούτυρο κομμένο σε κύβους και το χτυπάμε στο μίξερ για να αφρατέψει  μαζί με την ζάχαρη. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Θέλει καλό χτύπημα για να γίνουν αφράτοι.
Διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στον κάδο. Προσθέτουμε το γαρύφαλλο και στο τέλος τα αμύγδαλα, τα όποια έχουμε σπάσει σε μικρότερα κομμάτια.
Ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη.

Κάνουμε μισοφέγγαρα, καρδιές, αστέρια και ότι άλλο σχέδιο θέλετε και τα βάζουμε επάνω σε μια λαδόκολλα που έχουμε στρώσει στο ταψί. Ψήνουμε στους 190ο C για 15-20 περίπου λεπτά.
Τους βγάζουμε από τον φούρνο και αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με το ανθόνερο.
Σε μια γαβάθα έχουμε την ζάχαρη άχνη. Τους βυθίζουμε μέσα στην ζάχαρη κατόπιν  τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα και με το κόσκινο τους πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη άχνη για ωραίο τελείωμα, σαν φρέσκο χιόνι.




Η καταγωγή του κουραμπιέ είναι από την Περσία και το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη "Kurabiye" δηλαδή γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρης. Είναι διαδεδομένο γλυκό στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες.

Την λέξη  «κουραμπιές» θα την βρούμε στην αλβανικά ως  kurabie ή gurabie στα τουρκικά kurabiye και στα  αραβικά qurabiya.
 Στην καθομιλουμένη «κουραμπιέ» αποκαλούμε τον νωθρό, τον μαλθακό ή τον ανόητο άνθρωπο.
Στη στρατιωτική αργκό, «κουραμπιές» είναι ο απόλεμος στρατιώτης, αυτό που δεν μετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά είναι αποσπασμένος σε γραφείο.







                                          Σας εύχομαι Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard