ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Καλημέρα σας,σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη
συγγραφέα του βιβλίου «ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ», την κύρια ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΗ, που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ.



1)Κα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να
γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.Πείτε μας κάποια πράγματα για τον
εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς.Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή ?

Ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από μένα για τη φιλοξενία. Γεννήθηκα σ’ ένα μικρό χωριό της
Καρδίτσας κι εκεί έζησα μέχρι τα δεκαοχτώ μου. Σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης και από το 2000 και μετά εργάζομαι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είμαι παντρεμένη κι έχω τρία παιδιά. «Οι Φύλακες της λίμνης» είναι το τρίτο μου μυθιστόρημα που κυκλοφορεί. Λατρεύω τον χορό, το διάβασμα και τα ταξίδια. Μ’ αρέσουν οι ανατροπές και δεν συμβιβάζομαι εύκολα στα «καλώς κείμενα». Έχω πάθος για τη ζωή και τα όνειρά μου τα κυνηγάω μέχρι τέλους. Είμαι επίσης πολύ ευαίσθητη και συναισθηματική σαν ένα γνήσιο καρκινάκι.
Άρχισα να γράφω ποίηση από τα δέκα μου, η εσωτερική μου ανάγκη να εκφραστώ μπλέχτηκε με τον έρωτα που είχα για τις λέξεις, το μυθιστόρημα μπήκε πολύ αργότερα στη ζωή μου.

2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας«ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ». Πότε
ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Είναι μια αληθινή ιστορία με μυθοπλαστικές προεκτάσεις. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα
τοποθετημένο πολύ καλά στο ιστορικό πλαίσιο της Ηπείρου από το 1939 και μετά. Ταξιδιάρικο στον χώρο και στον χρόνο, από την Ήπειρο στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στη Χαβάη και πίσω στο νησάκι Ερρεικούσα και στα Γιάννενα. Χαϊδεύει την ψυχή αλλά είναι και μια γροθιά στην «ανθρωπιά» που μέτρησε λίγη μπροστά σε κάποια γεγονότα. Δυο άγνωστοι άντρες με το ίδιο όνομα συναντιούνται τυχαία και μέσα από την αναζήτηση της συνωνυμίας τους ξεδιπλώνεται το κουβάρι της συνταρακτικής και τραγικής ζωής τους. Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις ζωντανεύουν τελικά μπροστά στη λίμνη των Ιωαννίνων, κι έχουν να κάνουν με τον πόλεμο, την κατοχή και το ξεκλήρισμα των Γιαννιωτών Εβραίων.
Το μυστήριο θα λυθεί στο τέλος του βιβλίου και θα φέρει τη λύτρωση στους ήρωες αλλά και στους αναγνώστες.
Μου πήρε δυόμιση χρόνια να το τελειώσω, είναι βασισμένο στις αφηγήσεις του ενός εκ των δυο ηρώων μου και μεσολαβούσαν περίοδοι μακρών συζητήσεων μέχρι να ξετυλιχτεί το κουβάρι της ζωής του.

3)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης
του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?

Η αλήθεια των γεγονότων, είναι συνταρακτικό να βλέπεις να συμβαίνουν αυτά που θα λέγαμε ότι «δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια». Ο Γολγοθάς των ανθρώπων της Ηπείρου στον πόλεμο και την κατοχή, ο Γολγοθάς των εβραίων και το ξεκλήρισμά τους, ο Γολγοθάς του έλληνα που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μέχρι την Αμερική από φτώχεια. Η Ιστορία της ανθρωπότητας, στάθηκε πολύ σκληρή και άδικη απέναντι σε κάποιους, κι αυτό το βιβλίο στέκεται από την πλευρά του ανίσχυρου και του αδύνατου απέναντι στα παιχνίδια της και πιστέψτε με είναι η πιο επώδυνη συναισθηματικά πλευρά...
Η καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν τραγικές στιγμές της Ιστορίας συγκλονίζει, το πως γλύτωσαν από τον θάνατο και ποια ήταν η μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Πως ήταν η επόμενη μέρα, για παράδειγμα, ενός ανθρώπου που επέζησε του Άουσβιτς;
Το ξεκλήρισμα των Γιαννιωτών Εβραίων είναι ένα δυνατό σημείο για μένα...
Οι άγνωστοι τόποι όπου εξελίσσονται τα γεγονότα το κάνει επίσης ταξιδιάρικο, κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μ’ αρέσει στα βιβλία... Το ταξίδι κρύβει πάντα μια προοπτική...

4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Το μήνυμα που εκπέμπει είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα για τη ζωή...
Αντιρατσιστικό, αντιναζιστικό, αντιπολεμικό και ενωτικό, πάνω από φυλές και θρησκείες, αυτό το βιβλίο θέλει να βροντοφωνάξει ότι όταν το παρόν είναι πολύ σκληρό για τα ανθρώπινα μέτρα δεν έχεις άλλη επιλογή από το να πιαστείς γερά από το μέλλον. Η τεράστια επιθυμία του ανθρώπου να τα καταφέρει, όταν φυσούν γύρω του οι τραγικοί αέρηδες και γκρεμίζεται το σύμπαν αυτός συνεχίζει να ελπίζει.
Πέφτεις, σηκώνεσαι, και οι μάχες συνεχίζονται. Ένα αισιόδοξο μήνυμα είναι ολόκληρο το βιβλίο γι’ αυτούς που η ζωή τους πιάνει πάτο, να σηκωθούν και να συνεχίσουν μέχρι να φτάσουν στη λύτρωση.
Γιατί αυτά που σου χρωστάει η ζωή θα έρθει η ώρα να σου τα δώσει τελικά, αρκεί να βρεις τη δύναμη να παραμείνεις όρθιος και να μη λυγίσεις...

 5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που
απορρίφθηκε?

Δεν υπήρξε κανένας άλλος, ήταν ο μοναδικός στο μυαλό μου και τον αποφάσισα αφού τελείωσα το βιβλίο. Ήρθε αυτόματα, δεν έψαξα και δεν προβληματίστηκα καθόλου, ήταν η πρώτη και μοναδική επιλογή μου κι ακόμα και τώρα πιστεύω ότι τίποτα άλλο δεν θα του ταίριαζε περισσότερο. Όποιος διαβάσει το βιβλίο ελπίζω να συμφωνήσει μαζί μου...




6)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας
συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς .Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?

Δυναμικός λόγος και λέξεις που γεννούν συναισθήματα και ταξιδεύουν. Ο συγγραφέας πρέπει να φέρνει σεισμό στη σκέψη μας... Να έχει να μας πει κάτι διαφορετικό, όχι να αναμασά τα ίδια και τα ίδια και να μας πηγαίνει παρακάτω. Πριν από λίγο καιρό μου είπε μια αναγνώστρια, «ξέρετε τι με κέρδισε στο βιβλίο σας από την πρώτη στιγμή; Οι λέξεις... Κάθε λέξη σ’ αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι από μόνη της...» Το ταξίδι πρέπει να έχει τη δύναμη να σε πάει αλλού... Σήμερα όμως μπερδεύουμε κάποιες φορές τις καλές δημόσιες σχέσεις με το καλό βιβλίο και φτιάχνουμε «πακέτα» που μπάζουν εις βάρος των αναγνωστών...

7)Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να
μην συμβαίνει αυτό ,η ερώτηση είναι υποθετική) και πως αντιδράτε?

Η ανάγνωση είναι υποκειμενικό θέμα, εξαρτάται από την ψυχή και τη στιγμή του αναγνώστη
πρώτον κι ύστερα από το κείμενο. Καμία κακή κριτική δεν ακυρώνει ένα βιβλίο και κανένα βιβλίο δεν αγγίζει όλες τις ψυχές. Καλοδεχούμενα όλα. Όσο κι αν έχουμε οι συγγραφείς στο μυαλό μας ότι γράψαμε το τέλειο βιβλίο δεν μπορεί να είναι έτσι. Αρκεί να γίνονται όλα καλοπροαίρετα.

8)Ποια σειρά ή φράση θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο
σας και γιατί?

«Χωρίς τους ανθρώπους σου, όλοι οι τόποι είναι ξενιτιά. Πατρίδα είναι εκεί που θέλεις να ανήκεις, εκεί που άφησες κομμάτι της ψυχής σου φεύγοντας να τη φυλάει.»
Γιατί μέσα σ’ αυτή τη φράση κρύβεται όλο το νόημα της ζωής, μπορείτε να ζήσετε μόνοι σας χωρίς τους ανθρώπους σας; Αν είσαι μόνος σου, χωρίς ανθρώπους να σε νοιάζονται και να σ’ αγαπάνε όλοι οι τόποι θα είναι ξενιτιά και δε θα ριζώσεις πουθενά... Ποιός έχει στο νου του μια πατρίδα χωρίς να περικλείει μέσα της δικά τους αγαπημένα πρόσωπα;

9)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Το τέταρτο βιβλίο μου είναι ήδη έτοιμο και αρχίζω να σκέφτομαι το πέμπτο. Η έμπνευση δεν μας εγκαταλείπει ευτυχώς, αρκεί να έχουμε υγεία κι ο δρόμος φαίνεται να είναι μακρύς μπροστά μας.

10)Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο σημαντική «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

Μα η ίδια η ζωή και οι άνθρωποι, τι άλλο; Τα ερεθίσματα είναι γύρω μας, ένας άνθρωπος, ένα ζώο, ένα φυτό, μια λέξη, μια φράση, μια ιδέα, ένα συναίσθημα, γίνονται έμπνευση για τον συγγραφέα και συμπληρώνονται από την φαντασία του.

11)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός
βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

Για μένα αυτά τα τρία λειτουργούν αντίθετα, η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης, η φήμη και τελευταίο είναι το οικονομικό όφελος. Δεν βιοπορίζομαι από τη συγγραφή, δεν ξέρω πως λειτουργεί σ’ αυτούς που το έκαναν επάγγελμα, μακάρι να βρουν τρόπους να κρατήσουν τις ισορροπίες που απαιτούνται.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα
ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας

Το βιβλίο μου σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και σε κάποια μικρότερα ίσως. Αν δεν υπάρχει
μπορείτε να το παραγγείλετε, όπως επίσης και απευθείας στον εκδοτικό οίκο «Ωκεανός».
Εμένα θα με βρείτε στο fb σαν «Βασιλική Διαμαντή» και θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ για το ταξίδι που μοιραστήκαμε μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις σας!

1 σχόλιο:

  1. Καιπαλι μπράβο Βασιλική. Συνέντευξη μεστή. Τα είπες όλα σε μικρό κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard