ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ για το βιβλίο του «ΔΡΟΜΟΣ Η ΖΩΗ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τον συγγραφέα  κ. ΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ του βιβλίου «ΔΡΟΜΟΣ Η ΖΩΗ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ», που κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ.


1) Κε ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΕ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνετε συγγραφέας; Πότε και πώς ξεκινήσατε την συγγραφή;

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Μικρός είχα πιο βατά όνειρα, να γίνω ποδοσφαιριστής, μετά λίγο πιό επικίνδυνα να γίνω πιλότος, αλλά τελικά ακολούθησα σπουδές και καριέρα στις Μονάδες Υπηρεσιών Υγείας. Πάντα όμως, από πολύ μικρός διάβαζα, σε παθολογικό επίπεδο θα έλεγα, λογοτεχνικά βιβλία. Η συγγραφή προέκυψε αργότερα όταν βρήκα χρόνο για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Ξεκίνησα να γράφω ανελλιπώς πράγμα που δεν έχω σταματήσει από τότε.

2) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΔΡΟΜΟΣ Η ΖΩΗ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του μυθιστορήματος;

Δεν ήταν κάτι πρωτότυπο ούτε διαφορετικό για μένα. Η φιλία ήταν η έμπνευση και το κίνητρο, μια αξία που πιστεύω πολύ.

3) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;


Νομίζω το γεγονός ότι πατάει στην πραγματικότητα και ότι έχει κανονικούς ήρωες με ελαττώματα αλλά και βαθιά συναισθήματα. Το ταξίδι των ηρώων σε ένα ανοιχτό αμάξι χωρίς ορίζοντα και προϋποθέσεις. Και σίγουρα η συγκίνηση που βγάζουν οι ιστορίες και
οι εξομολογήσεις των τριών πρωταγωνιστών.

4) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;

Ο αναγνώστης θα ήθελα να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος και να τους καταλάβει γιατί θεωρώ πως είναι αυθεντικοί. Μετά μπορεί να διαλέξει την αλήθεια του καθενός ξεχωριστά. Όλοι παλεύουν με τον εαυτό τους: Άλλος να ξεφύγει τελείως από το τέλμα, άλλος να επανέλθει σε αυτά που πραγματικά θέλει και άλλος να φτιάξει τη ζωή που του αξίζει.


5) Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;

Υπήρξε κάποιος άλλος ναι. «Πάντα τέτοια» ήταν ο αρχικός. Οι δύο φίλοι όταν συναντιόνταν σε ταράτσες και μπαρ, τσούγκριζαν τα ποτήρια τους και εύχονταν αυτό. Να είναι μαζί πάντα και να ξεχνούν κάθε έγνοια. Δεν απορρίφθηκε αλλά διαβάζοντας πολλές φορές το
χειρόγραφο πρότεινα και το «Δρόμος η ζωή, ταράτσες τα όνειρά μας» ίσως γιατί λέει τα πάντα για δύο φίλους που βρήκαν τον δρόμο στη ζωή τους και πραγματοποίησαν όνειρα με φόντο μόνο τον ουρανό.

6) Πείτε μας πώς προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

Μέσω ενός φίλου συγγραφέα του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη ήρθα σε επαφή με τον εκδοτικό. Ακολούθησε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που και οι δύο πλευρές ζύγισαν η μία την άλλη μέχρι να αποφασίσουμε ότι μπορούμε να πορευτούμε μαζί.

7) Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

Ο συγγραφέας από μόνος του μπορεί να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να γράφει ιστορίες με αρχή-μέση-τέλος, με απλή γραφή χωρίς λογοτεχνικές φιοριτούρες και κινήσεις εντυπωσιασμού. Με σύστημα, πολλή δουλειά και να καταθέτει ψυχή. Τα υπόλοιπα είναι θέμα εκδοτικού οίκου, συγκυριών και τύχης. Τα σύγχρονα «πακέτα» πολλές φορές αναγκάζουν τον δημιουργό να μπει σε χωράφια άλλων για την προώθηση του βιβλίου του, κάτι που σε βάθος χρόνου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τον ίδιο και τον εκδοτικό του. Είναι βέβαια μεγάλη η αγορά και άλλες οι συνθήκες πλέον. Γράφουν περισσότεροι από όσους διαβάζουν οπότε ίσως και το μοντέλο του συγγραφέα που κάθεται στο γραφείο του και περιμένει να ταξιδέψει το πόνημά του να έχει ξεπεραστεί. Από την άλλη ένας συγγραφέας δημιουργός, πελάτης και πωλητής δεν είναι κάτι που περιποιεί τιμή γι’ αυτόν.

8) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα;

Είμαι σε μία φάση που διαβάζω πολύ και γράφω λιγότερο. Θέλω το επόμενο βήμα μου να γίνει πιο αργά και να μπω σε μονοπάτια που δεν έχω βαδίσει ακόμα. Το θέμα δεν είναι να γίνει σύντομα αλλά σωστά και να ικανοποιεί πρώτα τον εαυτό μου που είναι και δύσκολος κριτής και μετά τον αναγνώστη τον οποίο σέβομαι.

9) Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

Την ψυχή του. Τα βιώματά του. Και σίγουρα τα διαβάσματά του.

10) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

Το πρώτο το ξεχνάμε είναι πλέον ουτοπία για τους περισσότερους. Για εμένα είναι καθαρά αυτά τα εσωτερικά δαιμόνια που δεν σε αφήνουν σε ησυχία παρά μόνον εάν αποτυπώσεις στο χαρτί τα θέλω τους. Η εσωτερική ανάγκη λοιπόν. Δεν είναι χόμπι δεν είναι πάντα κάτι το ευχάριστο είναι όμως λυτρωτικό πολλές φορές. Όσον αφορά τη φήμη ας μην κρυβόμαστε, στη σύγχρονη εποχή με την εικόνα σε πρώτο πλάνο, με κοινωνικά δίκτυα αρένες, με ψηφιακές σχέσεις και επικοινωνίες, ναι, ενισχύουν την ανάγκη για περισσότερο «Εγώ». Στο χέρι μας είναι να το «κουλαντρίσουμε» για να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε με κείμενα και βιβλία και όχι με ποσταρίσματα ή εικόνες το «Εμείς».

11) Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Για να «ταΐσουμε» το μέσα μας, το πνεύμα μας που με όλα τα παραπάνω που ανέφερα μοιάζει ατροφικό και ακατέργαστο. Για να αποκτήσουμε πραγματική γνώση, να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν για να πορευτούμε στο μέλλον. Για να ανοίξουμε νέους δρόμους όταν η εποχή δείχνει μόνο έναν ή ελάχιστους. Για να μυρίσουμε σελίδες αντί να πατήσουμε το on σε μια από τις πολλές έξυπνες συσκευές. Για να έχουμε δική μας άποψη.

12) Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε πού και πώς μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για τις στοχευμένες ερωτήσεις σας. Το βιβλίο μου μπορείτε να το ζητήσετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας με παραγγελία ή απευθείας από τον εκδοτικό μου, την «Πνοή», όπου όλο και κάποιο δωράκι θα το συνοδεύει. Εμένα αν θέλει κάποια ή
κάποιος επικοινωνία στο mail: tolisanagnos@gmail.com





Δρόμος η ζωή, ταράτσες τα όνειρά μας
Συγγραφέας Τόλης Αναγνωστόπουλος
Εκδόσεις Πνοή

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μέχρι πού θα έφτανες για τη φιλία; Μπορείς να βάλεις τον κολλητό σου σε μια ξεσκέπαστη Mercedes Benz 250 CE του ’67 για ένα ταξίδι ζωής; Θα μπορούσες να του πραγματοποιήσεις ένα όνειρο ετών, ξεπληρώνοντας όσα έκανε εκείνος για σένα χωρίς ποτέ να ζητά αντάλλαγμα;
Βασίλης και Πάρης. Μια φιλία τόσο δυνατή, που τους κρατά πάντα μαζί, αν και ακολουθούν ξεχωριστές διαδρομές. Ο ένας μπάρμαν, ο άλλος ανώτερο στέλεχος σε επιχειρήσεις, απολαμβάνουν τις συναντήσεις τους σε ταράτσες, δώματα και μπαράκια.
Η Βάλια θα μπει στη ζωή τους, με τα δικά της προβλήματα και τη δική της δυναμική.
Ένα road trip θα ξεκινήσει για τρεις ανθρώπους με διαφορετικά «θέλω», αλλά με έναν κοινό σκοπό. Πληγωμένοι, είτε ψυχικά είτε σωματικά, θα στηρίξουν ο ένας τον άλλον για να βρουν όλοι μαζί μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
«Είπε πως για χρόνια αισθανόταν ολόκληρος, αλλά όταν με βρήκε, κατάλαβε πως ήταν μισός. Μη γελιόμαστε· το άλλο ήμισυ δεν χρειάζεται να είναι σύζυγος ή εραστής. Μπορεί να είναι απλώς αδελφός, συγγενής ή ένας πιστός φίλος. Μπορεί να μην είναι άνθρωπος, να είναι σκύλος, ή μια ιδέα που μας κυνηγάει για χρόνια. Αν και ως έκφραση δεν με αντιπροσωπεύει. Θεωρώ πως ούτως ή άλλως είμαστε ολόκληροι. Εγώ ήμουν λιγότερο από μισός, λειψός μετά τα πεπραγμένα των δικών μου, κι αυτός μου έδωσε πάλι σύσταση και ποσοστά. Τώρα ήρθε η ώρα να του δώσω κι εγώ κάτι από μένα».

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Τόλης Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Γράφει με σκοπό να βρει τον εαυτό του ή να τον αλλάξει. Αγαπά το βιβλίο. Διαβάζει απείρως περισσότερο απ’ όσο γράφει και σέβεται τον αναγνώστη τόσο, ώστε να αφήνει κενά σε κάθε πόνημά του για να τα συμπληρώνει ο ίδιος. Επιλέγει ήρωες με πολλά ελαττώματα, γιατί είναι πιο αυθεντικοί και έχουν πολλά να πουν. Απεχθάνεται οτιδήποτε ηλεκτρονικό, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με φιλία, έρωτα και βιβλίο.
Είναι ειδικός συνεργάτης του κοινωνικού δικτύου για το βιβλίο «Bookia» και αρθρογραφεί στη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω γραφής».
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Ένας ή κανένας», εκδόσεις Το Ανώνυμο Βιβλίο, «Βαθύ ρήγμα» και «Δρόμος η ζωή ταράτσες τα όνειρά μας», εκδόσεις Πνοή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard