ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΑΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΄΄ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, Ο ΠΟΝΤΙΚΟΒΕΝ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου  «Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, Ο ΠΟΝΤΙΚΟΒΕΝ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ»  την κύρια ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΑΙΤΟΥ. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ.



1)Κα  ΜΩΡΑΙΤΟΥ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα. Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας που είναι ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι, διαβάζατε από μικρούς και μεγάλους και προβληματίζει γιατί το θέμα που αγγίζει μέσα από μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, είναι πολύ ενδιαφέρον, "το θέμα της διαφορετικότητας" που αφορά  τα παιδιά αλλά και τους γονείς αλλά και τον περίγυρο του παιδιού, σχολείο, φίλοι, συμμαθητές, συγγενείς. Πείτε μας πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτό το βιβλίο. 

Έχοντας 30 χρόνια εμπειρία τάξης γνωρίζω πολύ καλά πως η διαφορετικότητα ήταν πάντα ένα από τα θέματα που αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς. Από την άλλη γνωρίζω επίσης πως η διαφορετικότητα χρειάζεται αγάπη και αποδοχή. Έτσι αποφάσισα να συνδυάσω το μήνυμα πανανθρώπινης αγάπης που φέρνει στους ανθρώπους η γέννηση του Θεανθρώπου με το θέμα της διαφορετικότητας. Έτσι γεννήθηκε ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

2)Πείτε μας τι σημαίνει αποδοχή της διαφορετικότητας και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί; Πως μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια?

Χωρίς να είμαι ψυχολόγος πιστεύω πως το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπούν, να αποδέχονται τον εαυτό τους και να είναι υπερήφανα γιαύτο που είναι. Αυτό σημαίνει πως και οι γονείς έχουν αποδεχθεί τα παιδιά τους ξεχωριστά όπως είναι και όχι όπως ήθελαν να είναι η συνέχεια του εαυτούς του. Αυτό νομίζω ότι είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα.  3)Είναι το σχολείο μας αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να το ξεπεράσουν? 

Το σχολείο έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την οικογένεια. Χρειάζεται σίγουρα πολλή προσπάθεια και από τον ή την εκπαιδευτικό. Θα πρέπει να παρατηρήσει έγκαιρα αν υπάρχει θέμα εκφοβισμού ή μη αποδοχής διαφορετικότητας στο σχολικό περιβάλλον και σε συνεργασία με την οικογένεια να το αντιμετωπίσει. 4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης?

Η αγάπη στον εαυτό μας είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα ξεκινήσουμε το όμορφο ταξίδι της ζωής. 5)Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Τι ρόλο παίζουν οι εικόνες στα εικονογραφημένα βιβλία και πως επιδρούν στα παιδιά.

Πείτε μας δυο λόγια για τους εικονογράφους ΛΙΑΝΑ ΔΕΝΕΖΑΚΗ και ΜΑΝΟ ΚΡΟΚΟ που  έδωσαν υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας και την συνεργασία σας.

Η εικονογράφηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παιδικού βιβλίου. Γνωρίζω τους εικονογράφους πολλά χρόνια και αγαπώ την δουλειά τους. Είναι καταξιωμένοι στο χώρο του παιδικού βιβλίου και έχουν μια μαγική ικανότητα να μετατρέπουν τις λέξεις σε χρώματα και εικόνες αγαπητές στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Η δουλειά τους έχει έμπνευση, αρμονία και σεβασμό στην παιδική ψυχή.

6) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;  

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 5 -12 ετών. Σε όλους αρέσουν τα παραμύθια. Πείτε μου κάποιον που δεν του αρέσει το «και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»;

7) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά; 

Έχω σπουδάσει λογοτεχνία αλλά μέχρι να γεννηθεί η κόρη μου δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ σοβαρά με την συγγραφή. Ήταν το μικρό χεράκι της που μου κρατούσε σφιχτά το μεγάλο δάκτυλο και η λαχτάρα της να ακούσει παραμύθι το βράδυ που με έκαναν να ασχοληθώ με την παιδική λογοτεχνία. 8) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο; 


Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα διάβαζα όχι απαραίτητα παραμύθια αλλά οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια μου. Αγαπούσαν και αγαπώ το διάβασμα. Είναι για μένα όαση, διέξοδος, ταξίδι, περιπλάνηση. Το αγαπημένο μου βιβλίο ήταν «Η Καλύβα του Μπαρμπα Θωμά»

9) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Το καλύτερο είναι να πάρουμε το παιδί μαζί μας και να το αφήσουμε να διαλέξει εκείνο το βιβλίο που θέλει. Έτσι του μαθαίνουμε ότι το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς δεν πουλάει μόνο χαρτικά αλλά και βιβλία. Δεύτερον του δίνουμε τη χαρά της επιλογής. Τρίτον του δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε το κριτήριο του. Με λίγα λόγια βάζουμε τα θεμέλια της δημιουργίας ενός μικρού αναγνώστη.   10) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε; 

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αλλά πάλι ξέρετε πως είναι αυτά τα πράγματα, έμπνευση της στιγμής.

11)Πείτε μας όμως  πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;

Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Το βιβλίο μπορούν να προμηθευτούν οι αναγνώστες σας από τις Εκδόσεις Πορφύρα αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Με εμένα μπορούν να επικοινωνήσουν στο penmor@otenet.gr ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μου www.paidikobiblio.gr



Ο Άγγελος, ο Ποντικόβεν και η Άγια Νύχτα
Συγγραφέας: Πηνελόπη Μωραΐτου
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη, Μάνος Κρόκος

Ο Άγγελος ήταν στεναχωρημένος. Δεν θα τραγουδούσε στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Πλησίασε το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο, ένα σπιτάκι με 24 πορτούλες μια για κάθε ημέρα του Δεκεμβρίου και άνοιξε το πορτάκι εκείνης της ημέρας. Ένα
ποντικάκι στρογγυλοοκάθησε στο χέρι του.
- Φον Ποντικόβεν ο 10 ος της ξακουστής οικογένειας Ποντικόβεν που ήταν η αιτία να γραφτεί το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Άγια Νύχτα» που τραγουδούν εκατομμύρια παιδιά του είπε.
- Τι μου λέτε; Και τι θέλετε νυχτιάτικα στο ημερολόγιο μου;
- Κάθε Χριστούγεννα, έρχομαι να βοηθήσω ένα παιδί που αγαπάει την μουσική. Έλα
μαζί μου!!!
Ο Άγγελος δίστασε. Ύστερα έπιασε την ουρά του Φον Πεντικόβεν! Στριμώχτηκε στην πορτούλα και βρέθηκε να πετάει σαν πουλί. Για πού όμως; Μια απίστευτη
περιπέτεια είχε μόλις ξεκινήσει.

Ένα βιβλίο για το πιο όμορφο τραγούδι των Χριστουγέννων αλλά και μια τρυφερή ιστορία για την διαφορετικότητα, το bullying, αλλά και την αγωνιστική διάθεση του μικρού και ευαίσθητου ήρωα για αποδοχή μέσα από την εσωτερική δύναμη της ψυχής του, την υπομονή και επιμονή αλλά και την αγάπη που πάντα νικά όλα τα εμπόδια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard