ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ » ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ θΥΡΑ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου «ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ» την κύρια ΑΝΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ.

Κα  ΙΑΚΩΒΟΥ ,ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.


1)Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας, με πρωταγωνιστή ένα αδέσποτο σκυλί  πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτό το βιβλίο, με πολύ άρωμα γιορτών. 

Η Κούκι ένα μικρό, υπέροχο σκυλάκι ράτσας Μπιγκλ μου έδωσε την έμπνευση. Φαντάζομαι πως η αφεντικίνα της θα ήθελε να την πει Κουκί μα για να γίνει πιο chic, πιο στιλάτο το όνομα, τόνισε την πρώτη συλλαβή. Τη γνώρισα σε ένα κατάστημα μπαχαρικών που πουλούσε ανάμεσα στα άλλα και όσπρια, στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν Χριστούγεννα, η γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης υπέροχη κι εγώ είχα βγει για χριστουγεννιάτικα ψώνια. Την Κούκι την είδα στη βιτρίνα του καταστήματος. Είχε τρυπώσεισε μια γωνιά και κοιμότανε. Η εικόνα αυτή ήταν αρκετή για να  εμπνευστώ μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Για την εξέλιξη της ιστορίας του βιβλίου το σκυλάκι έγινε αδέσποτο κι απέκτησε, μετά τη μικρή του περιπέτεια, ένα όνομα που θα ταίριαζε στο κλίμα των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό και το όνομά του είναι «Λαμπιόνι».

2) Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Πρώτα πρώτα είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του μικρού αδέσποτου σκύλου και του νεαρού πρωταγωνιστή. Μια αμφίδρομη σχέση αγάπης και φροντίδας. Ένα συναίσθημα και μια ενέργεια που αβίαστα την περίοδο αυτή των Χριστουγέννων εκδηλώνονται σε όλους μας και που καλό είναι να τα τονίζουμε και στα παιδιά. Εκείνο ακόμη που λατρεύω στο βιβλίο είναι τα υπέροχα τραγούδια και η θεατρική του απόδοση. Θα τολμούσα να πω πως είναι ένα μικρό «μιούζικαλ». Έχει πρόζα και πολλά τραγούδια. Όσο για τον χορό πιστεύω πως οι μικροί ακροατές μπορούν άνετα στοσπίτι τους να συμπληρώσουν κι αυτό το στοιχείο.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης?

Τα μηνύματα που υπάρχουν σε κάθε βιβλίο είναι ξέρετε σαν τους επιδέξιους ταχυδακτυλουργούς. Χωρίς να καταλάβουν τα παιδιά το πώς, αυτοί έχουν κάνει εκείνο που πρέπει. Διαβάζοντας ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, αυτό που μένει στον μικρό αναγνώστη, είναι πως οι δυσκολίες στη ζωή μπορούν να αντιπαρέλθουν ακόμη και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο.

4)Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο κ. Αγγελική Δελεχά που  έδωσε υπέροχες γιορτινές εικόνες στο βιβλίο σας, μιλήστε μας  για  τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. 

Η Αγγελική Δελεχά αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στη συγγραφική ζωή μου. Το ταλέντο της, απαράμιλλα εκρηκτικό, μεταμορφώνει κάθε κείμενο σ’ έναν ολόκληρο μαγικό κόσμο. Νομίζω πως είναι περιττά τα λόγια για την υπέροχη αυτή εικονογράφο τη στιγμή που εκατοντάδες βιβλία που έχει εικονογραφήσει μιλούν μόνα τους για τη φαντασία και την επιδεξιότητά της στο τεχνικό μέρος της ολοκλήρωσης μιας εικόνας. Πέρα όμως από τη δουλειά της η Αγγελική είναι σαν άνθρωπος ένα εξαιρετικό και γλυκό κορίτσι που έχει ένα σπάνιο χάρισμα, γι’ αυτό είναι και τόσο επιτυχημένη. Έχει την ικανότητα να μπορεί να βλέπει τις εικόνες που θέλει να ζωγραφίσει μέσα από τα μάτια των παιδιών.

5) Το βιβλίο σας περιλαμβάνει και ένα  μουσικό cd. Τι επιπλέον προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες που θα διαβάσουν το βιβλίο σας, να το ακούσουν  ; 

-Α! Μα πρέπει να ξέρετε πως δεν είναι ένα απλό μουσικό cd! Είναι μια θεατρική μεταφορά του βιβλίου. Στο θεατρικό παίρνουν μέρος δέκα ηθοποιοί που ερμηνεύουν αντίστοιχους ρόλους . Τη μουσική και τα τραγούδια τα έχω γράψει εγώ και την ενορχήστρωση την έχει κάνει ο Τάσος Ηλιόπουλος.

6) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;  

Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού. Βέβαια μπορεί να το διαβάσουν ευχάριστα και να απολαύσουν το cd ακόμη και μεγαλύτερα παιδιά.Επειδή η ωριμότητα ενός ατόμου είναι ζήτημα «μη αυστηρώς προσδιοριζόμενο» ΝΑΙ πιστεύω πως τα παιδικά βιβλία πρέπει να  διαβάζονται από όλη την ηλικιακή γκάμα.

7) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά; 

Η αρχή ήταν εντελώς τυχαία. Δεν είχα καταλάβει ποτέ πως διέθετα την όποια συγγραφική ικανότητα. Έλεγα ιστορίες, πολλές ιστορίες στα παιδιά μου και κάποια στιγμή απλά τις έγραψα στο χαρτί. Όμως δεν σταμάτησα εκεί μα είχα και το θράσος να τις στείλω σε κάποιον εκδοτικό οίκο. Αυτή είναι και η αρχή της εικοσαετούς συγγραφικής μου καριέρας. Πριν με απορροφήσει εξολοκλήρου η συγγραφή, δίδασκα μουσική μιας και είχα τελειώσει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

8) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο; 

Σαν μητέρα με τρία παιδιά κατάλαβα πως ο αγώνας που έκανα από μωρά σχεδόν να αγαπήσουν το βιβλίο δεν πήγε χαμένος. Ενήλικες τώρα πια, διαβάζουν και συνεχώς αναζητούν βιβλία για να τους κρατούν συντροφιά σε όλες τις στιγμές της ζωής τους.

9) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο; 

Διάβαζα βιβλία. Ιδίως εκείνα τα ατέλειωτα, καλοκαιρινά μεσημέρια των παιδικών κι εφηβικών μου χρόνων. Δεν ξέρετε πόσο τα έχω αναζητήσει στη ζωή μου εκείνα τα ανέμελα μεσημέρια! Αγαπημένο μου παραμύθι «Ο Δον Κιχώτης». Θα ήθελα να του μοιάσω. Να ζω όμως μέσα σε μια επιλεκτική σαλότητα. Αυτό μπορεί να σου δώσει την απόλυτη ελευθερία.


10) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Η επιλογή μας πρέπει να γίνεται με βάση το συγκεκριμένο παιδί. Να διαλέγουμε βιβλία σύμφωνα με την ηλικία του, τα ενδιαφέροντά του και τις προτιμήσεις του. Ο λόγος του βιβλίου θα πρέπει να είναι προσεγμένος, να έχει φαντασία και πλοκή για να κρατά το ενδιαφέρον του παιδιού και να έχει μηνύματα από τα οποία θα ωφεληθεί. Επειδή μιλάμε για την επιλογή ενός παιδικού βιβλίου σημαντικό στοιχείο θα πρέπει να είναι και η αισθητική του. Εξάλλου, πριν το παιδί διαβάσει την πρώτη λέξη του βιβλίου, αυτό που πραγματικά θα το τραβήξει θα είναι οι εικόνες του.


11) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε; 

Για την ώρα μόνο ιστορίες για παιδιά θα δείτε από τη συγγραφική μου πένα. Με τις εκδόσεις ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ και τις εκδόσεις ΘΥΡΑ ετοιμάζουμε πολύ ενδιαφέροντα βιβλία. Τώρα θα σας μιλήσω για ένα ακόμη Χριστουγεννιάτικο βιβλίο που έχει τον τίτλο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ. Την εικονογράφηση την έχει κάνει η Αγγελική Δελεχά. Είναι η ιστορία της γέννησης του Χριστού μέσα από τα μάτια δυο παιδιών που με θαυμαστό τρόπο ήταν παρόντες στα γεγονότα.


12)Πείτε μας όμως  πού και πώς μπορούμε να βρούμε τα βιβλία σας;

Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία, μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία όπως επίσης και στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Σταμούλης- ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ και ΘΥΡΑ. http://www.stamoulis.gr.  

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και να ευχηθώ Καλές γιορτές.

Επίσης. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

 



Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε το νέο χριστουγεννιάτικο βιβλίο και Cd των εκδόσεων ΘΥΡΑ για νήπια και παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Η έκδοση περιλαμβάνει ακόμη παρτιτούρες των τραγουδιών.

«Μύρισαν Χριστούγεννα!
Συγγραφέας Άννα Ιακώβου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΥΡΑ

Μα το Λαμπιόνι, ένας αδέσποτος σκύλος, δεν ξέρει ότι η υπέροχη αυτή μυρωδιά που πλανιέται στην ατμόσφαιρα δεν είναι τίποτε άλλο από τη μυρωδιά της αγάπης».

Ας ταξιδέψουμε στους δρόμους της Χριστουγεννιάτικης πολιτείας, εκεί όπου ένας αδέσποτος σκύλος και ένας υπέροχος μικρός φίλος ζουν μια ανεπανάληπτη γιορτινή ιστορία.

Τα κείμενα υπογράφει η Άννα Ιακώβου που στο συγκεκριμένο βιβλίο υπογράφει επίσης τους στίχους και τη μουσική για τα τραγούδια που ακούγονται στο Audio Cd.

Την ενορχήστρωση καθώς και την ερμηνεία στο πιάνο έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος μουσικός και εκπαιδευτικός Τάσος Ηλιόπουλος, ενώ η πανέμορφη εικονογράφηση είναι της Αγγελικής Δελεχά.

Μια ακόμη ποιοτική παραγωγή από τις εκδόσεις ΘΥΡΑ με πλούσιο περιεχόμενο (τρία σε ένα) και προσιτή τιμή για να το χαρούν όλα τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard