ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΛΕΞΗ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΚΟΥΡΑΓΙΟ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ



Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «ΚΟΥΡΑΓΙΟ» τον κύριο ΑΛΕΞΗ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟ, το βιβλίο εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.




1)Κε ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΕ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας, πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτό το βιβλίο το οποίο κατά τη γνώμη μου, δεν απευθύνεται μόνο σε μικρούς αναγνώστες αλλά και σε μεγάλους, ποια είναι τα δυνατά του σημεία και ποιο είναι το μνήμα που θα αποκομίσει όποιος το διαβάσει.

Δεν θυμάμαι την έμπνευση. Θα μπορούσα να πω ότι εκεί που καθόμασταν στο Πεδίο του Άρεως, είδαμε ένα λιοντάρι, πέρασε τότε ένα σκυλάκι με την κυρία του και το λιοντάρι το έβαλε στα πόδια. Έψαξα όλη μέρα να βρω το λιοντάρι αλλά δεν το βρήκα πουθενά. Αυτό όπως φαίνεται κρύφτηκε στο βιβλίο μου.
Πράγματι αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, μερικοί φίλοι μου που έχουν παιδιά, μου είπαν πως τους άρεσε πολύ. Όσο για το μήνυμα, αυτό αναγράφεται στο βιβλίο.

2)Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Είναι θέμα πείρας, η δουλειά είναι το μυστικό, η επιμονή και το κουράγιο.

3) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Είναι μερικά βιβλία που αξίζει να τα διαβάζουν και οι μεγάλοι. Δεν είναι όλα. Η κουδουνίστρα είναι μόνο για τα παιδιά, αλλά τα πατίνια είναι και για μεγάλους.

4)Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις Εκδόσεις Κέδρος.

Στον Kέδρο κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο To παραμύθι με τα χρώματα, πριν τριάντα χρόνια. Η Νανά Καλλιανέση είναι ο μοναδικός άνθρωπος που με έστειλε στο ταμείο να πληρωθώ τα πνευματικά μου δικαιώματα. Πήγα, θυμάμαι, στην αδερφή της, που ήταν ταμίας, για να πληρωθώ. Έκτοτε κάθε φορά που πρέπει να πληρωθώ με ρωτάνε αν τα έχω ανάγκη.
Και αυτή τη φορά η συνεργασία μου για το Κουράγιο με τον Κέδρο ήταν πολλή καλή. Το προσέξανε πάρα πολύ. Με μαέστρο την Αριάδνη Μοσχονά όλα τα όργανα παίξανε τέλεια, όλα, οι διαχωρισμοί, η επεξεργασία, η εκτύπωση.

5) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;

Ήθελα να μπω στον χώρο του παιδικού βιβλίου όταν ήμουν στη Γαλλία. Εκεί είδα ότι υπήρχαν πολλοί δυνατοί εικονογράφοι ζωγράφοι που ζωγράφιζαν για μεγάλους, δεν έκαναν ειδικά ζωγραφική για παιδιά. Ο πρώτος που γνώρισα ήταν ο Tomi Ungerer.

6) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Από πολύ νωρίς, τα βιβλία είναι και παιχνίδι, υπάρχουν ακόμα και πάνινα βιβλία για πολύ μικρά παιδιά, αν και εγώ δεν ασχολούμαι με αυτά.

7) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο;

Είχα λίγα, δύο τρία γαλλικά βιβλία με ωραίες εικόνες. Θυμάμαι ένα παραμύθι που ένας βασιλιάς είχε τρεις κόρες και τις ρώτησε ποια τον αγαπά περισσότερο. Η πρώτη του έφερε για να το δείξει χρυσάφι, η δεύτερη ασήμι και η Τρίτη αλάτι. Και τότε ο βασιλιάς έδιωξε την τελευταία από το παλάτι. Αυτή όμως πήγε σε ένα διπλανό παλάτι και παντρεύτηκε έναν πρίγκηπα, και όταν κάλεσαν τον βασιλιά στο γάμο αυτός δεν αναγνώρισε την κόρη του. Και
όταν έκατσαν στο τραπέζι του σέρβιραν φαγητό χωρίς αλάτι, όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε εκείνη του αποκαλύφθηκε και πρόσθεσε αλάτι στο φαγητό.

8) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Τα κριτήρια τα θέτει ο καθένας μόνος του. Άλλα τα μάτια του λαγού, άλλα της κουκουβάγιας. Τα βιβλία που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ, εγώ δεν τα κοιτάω. Το κριτήριο είναι το καλό βιβλίο, και προσπαθούμε για το καλό παιδικό βιβλίο που καλλιεργεί το γούστο μικρών και μεγάλων.

9) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;

Μια ανθολογία με εικονογραφημένες τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ίκαρος. Και ένα βιβλίο για την Αθήνα που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις
Κέδρος.

10)Πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;


Ελπίζω στα βιβλιοπωλεία. Υπάρχουν παιδικές βιβλιοθήκες ακόμη;


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και να ευχηθώ Καλές γιορτές. Αν θέλετε στείλτε μας το δικό σας μήνυμα, για τις φετινές γιορτές!

Με το καλό ο καινούριος χρόνος με υπομονή και ευθύνη.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ



ΚΟΥΡΑΓΙΟ
Συγγραφέας: ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΕΞΗΣ
Έτος έκδοσης: 2020
Εικονογράφηση: Έγχρωμη
Εικονογράφος: Κυριτσόπουλος, Αλέξης
Μπορεί να το χάσεις το κουράγιο σου και να μην έχεις κουράγιο για τίποτα.
Ακόμα κι αν είσαι λιοντάρι κι έχεις καρδιά λιονταριού.
Αυτό έπαθε το λιοντάρι της ιστορίας μας.
Θα μπορέσει να ξαναβρεί το κουράγιο του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard