ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΑΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΧΑΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟ, του βιβλίου «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ», που εκδόθηκε από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.



1)Κε ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΕ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.

Ποδοσφαιριστής, αρχαιολόγος, αστροναύτης, πυροσβέστης, Men in Black, αυτό το πέτυχα στο ντύσιμο, παπάς not, ναι… Συγγραφέας όμως ποτέ. Είναι από τα πράγματα που απλώς συμβαίνουν, όπως ας πούμε όταν έβγαλα την πάνα για πρώτη φορά. Με τη διαφορά όμως ότι αυτή θα φορεθεί ξανά σε κάποια χρόνια. Τη συγγραφή την ξεκίνησα πριν από μια δεκαετία περίπου. Θα έλεγα ότι είναι σαν ένα είδος πειράματος για να δω αν μπορέσω να τα καταφέρω στον συγγραφικό κόσμο...


 2)Αν δεν κάνω λάθος είναι το τρίτο βιβλίο σας, που εκδίδεται από τις Εκδόσεις Πηγή. Συστήστε μας με λίγα λόγια το καινούργιο βιβλίο σας «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ».

Όχι δεν κάνετε λάθος. Το γράφουν και τα πρακτικά. Στο Πέρασμα, ο κεντρικός ήρωας, λίγες στιγμές πριν τον θάνατό του, βουτάει κυριολεκτικά και μεταφορικά μέσα στο κορμί του για ένα τελευταίο ταξίδι ενδοσκόπησης στις υπαρξιακές πτυχές του είναι του. Αναμοχλεύοντας αναμνήσεις από την ζωή του μέσα από σκοτεινά και μεταφυσικά μονοπάτια γεμάτα συμβολισμούς, αναζητά τη λύτρωση και την αποδοχή του αναπόφευκτου τέλους του.


 3)Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του μυθιστορήματος?

Είχα πάντα μία τάση να γράφω ιστορίες γύρω από τον θάνατο με τον δικό μου πάντα τρόπο σκέψης και την προσωπική μου αντίληψη για το συγκεκριμένο θέμα . Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Ίσως στο υποσυνείδητο μου να λειτουργούν καταλυτικά ταινίες που έχω δει, βιβλία που έχω διαβάσει, στίχοι από τη μουσική που ακούω, προηγούμενες ζωές μου, ένα ψόφιο κουνάβι που είδα στην τρυφερή ηλικία των 8,5 σε έναν επαρχιακό δρόμο…


4)Ποια θα θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Το πιο δυνατό του σημείο πιστεύω πως είναι οι εικόνες που λειτουργούν ως συμβολισμοί από όλη τη ζωή ενός ανθρώπου. Πολλές φορές οι εικόνες "μιλούν" δυνατότερα από χιλιάδες λέξεις. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να εξηγήσω στον αναγνώστη τί "βλέπει", αλλά του αφήνω τη δυνατότητα να δώσει τη δική του υποκειμενική ερμηνεία για το κείμενο που διαβάζει. Πάντα προτιμώ να λειτουργώ με αυτόν τον τρόπο.


5)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Το πιο ουσιαστικό μήνυμα θα έλεγα πως είναι ότι κάθε τέλος φέρνει μια νέα αρχή, όσο δύσκολο και αν είναι. Στο Πέρασμα προσπάθησα να μπω εγώ στη θέση του ήρωα για ακόμη μια φορά και εφόσον κατάφερα εγώ να αποδεχτώ τον θάνατό μου, θεωρώ πως το μήνυμα θα βρει το στόχο του.


6)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε?

Και στα τρία μου βιβλία ο τίτλος προϋπήρχε του περιεχομένου. Γεννιόταν σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύλληψη της ιδέας. Συμπεριλήφθηκε στις σημειώσεις μου από την αρχή και πλασαρίστηκε εύκολα και στο εξώφυλλο. Πρόκειται για ένα Πέρασμα, με πολλαπλές έννοιες. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει άλλος τίτλος που να ήταν καταλληλότερος από αυτόν.


7) Το βιβλίο σου έχει ένα υπέροχο εξώφυλλο, μίλησέ μας για αυτό και για την συνεργασία σας με την εικονογράφο ώστε να φθάσετε σ αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Όπως και στα προηγούμενα δύο μου βιβλία, έτσι και σε αυτό παρέδωσα στον εκδοτικό οίκο μαζί με το κείμενο, εξώφυλλο και οπισθόφυλλο. Έχω την ‘τρέλα’ να τα κάνω όλα μόνος μου. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, γνώριζα πως αυτό που ήθελα δεν θα μπορούσα να το πετύχω με μια φωτογραφία. Έτσι, λίγο πριν απογοητευτώ, σκέφτηκα την πολύ καλή μου φίλη Penny Georgiou. Ηρέμησα και ενθουσιάστηκα ταυτόχρονα ,γιατί ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα. Ζωγραφίζει με μια ιδιαίτερη τεχνική και με ένα μοναδικό προσωπικό στυλ. Εκείνο τον καιρό ήταν στην Αγγλία. Παρόλα αυτά, δέχτηκε με χαρά να το αναλάβει και έτσι της έστειλα να διαβάσει το βιβλίο μου. Έπειτα, επικοινωνήσαμε και της εξήγησα περίπου πως το είχα φανταστεί και 2-3 στοιχεία που θα ήθελα να έχει στον πίνακα. Όλο το υπόλοιπο ήταν δικό της δημιούργημα. Είναι αλήθεια ότι το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία μιας και χώρεσε ολόκληρο το βιβλίο σε ένα εξώφυλλο και παράλληλα άρεσε και στον εκδοτικό οίκο.


8)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας  συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?

Θα έλεγα ότι ξεκάθαρα έχει να κάνει με το αν σε αγγίξει αυτό που έχει γράψει. Αν σε αγγίξει ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι άλλη ιστορία. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, η τελικά επιλογή είναι του αναγνώστη. Πέρα από την πλάκα όμως, θέλεις το βιβλίο να συντροφεύει εσένα και όχι τον συγγραφέα.


9) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

Αρχικά είναι η ικανοποίηση μιας εσωτερικής μας επιθυμίας και μιας βαθύτερης λαχτάρας για δημιουργία. Προσωπικά για μένα αυτό ισχύει. Αν στην πορεία έρθει η φήμη και το οικονομικό όφελος ,τότε ακολουθείς αυτά που θέλει ο κόσμος και αυτά που σου ζητάει και ο εκδοτικός οίκος. Αν ταυτόχρονα καταφέρεις να συνεχίσεις να ικανοποιείς και τις δικές σου εσωτερικές ανάγκες, τότε έχεις εκπληρώσει τον στόχο.


10)Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?

Λειτουργώ πάντα βάσει δικού μου προγράμματος σε ό,τι και αν κάνω. Άρα ήδη σκοπεύω να αρχίσω το γράψιμο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Των φετινών κι ας μην έχω ιδέα για το θέμα το νέου μου βιβλίου. Υπολογίζω ότι θα μου πάρει περίπου από τρεις έως πέντε μήνες για να έχω ολοκληρώσει το κείμενο. Έπονται επιμέλειες, εξώφυλλα κτλ, αλλά ας μην φτάσουμε έως εκεί από τώρα.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Και εγώ σας ευχαριστώ. ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ όπως και τα προηγούμενα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε είτε από τον εκδοτικό οίκο Πηγή, είτε κατόπιν παραγγελίας σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Όσο για εμένα, δεν θα σας δώσω την διεύθυνση της κατοικίας μου, αλλά μπορείτε να ψάξετε τη συγγραφική μου σελίδα στο facebook ή την προσωπική μου Harris Oikonomopoulos. Αλλιώς με λίγη τύχη θα με βρείτε σε κάποιο ροκ μπαράκι, σε κάποια ψησταριά της γειτονιάς ή στα ψηλά βουνά. Να προσέχετε και το νου σας.

 



Το Πέρασμα
Συγγραφέας: Χάρης Οικονομόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Πόσο βαθιά µέσα σου θα έφτανες για να αποδεχτείς το µοιραίο; Πόσο βαθιά θα τολµούσες να σκάψεις για να γνωρίσεις τον εαυτό σου, λίγες στιγµές πριν τον αποχωριστείς; Μέχρι πού θα έφτανες για να νιώσεις ικανοποιηµένος µε τη ζωή που έζησες και να µπορέσεις να αφεθείς;

Ο Χάρης, λίγες στιγµές πριν από τον θάνατό του, βουτάει µέσα στο σώµα του για ένα τελευταίο ταξίδι. Έχοντας έναν νάνο για οδηγό, προσπαθεί να αποδεχτεί τη µοίρα του και να αφήσει αυτή τη ζωή που τελειώνει, προχωρώντας παραπέρα. Δεν είναι όµως εύκολος ο αποχωρισµός. Ειδικά µε τον γιο του. Στην εσωτερική αυτή διαδροµή, αγαπηµένα του πρόσωπα θα προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν, ξεθάβοντας από το υποσυνείδητό του αναµνήσεις από γεγονότα και καταστάσεις που τον σηµάδεψαν. Τελικά υπάρχουν πάντα καινούργια πράγµατα να µάθεις. Κάθε τέλος είναι και µια καινούργια αρχή. Το πέρασµα άνοιξε και το ταξίδι µόλις ξεκίνησε…

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard