ΦΑΚΟΡΥΖΟ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ

Στα στόρι μου σας ρώτησα αν θέλετε συνταγές με ρεβύθια ή φακές και οι απαντήσεις σας ήταν 51-49 δεν θα σας αποκαλύψω ποιο όσπριο βγήκε πρώτο γιατί η διαφορά ήταν τόσο μικρή που αποφάσισα να μην χαλάσω κανένα χατήρι. Θα σας δώσω συνταγές και για τα δυο ξεκινώντας από το ταπεινό αλλά τόσο θρεπτικό φακόρυζο.




ΥΛΙΚΑ

200 γρ. φακές μέτριες 
200 γρ. ρύζι Καρολίνα 
30 γρ. ελαιόλαδο
1κλωναρακι σέλερι
1καρότο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
3 ντομάτες τριμμένες
600 γρ. νερό
πιπέρι, αλάτι
μισό κουταλάκι κύμινο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη για το σερβίρισμα
1 φύλλο δάφνης




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει σε δυνατή φωτιά, το δαφνόφυλλο και βράζουμε για 5 λεπτά. Σουρώνουμε τις φακές και πετάμε το νερό. 

Βάζουμε την κατσαρόλα, αφού την σκουπίσουμε καλά με χαρτί κουζίνας, πίσω στην φωτιά και ρίχνουμε το λάδι για να ζεσταθεί.
Ψιλοκόβουμε το σέλερυ, το καρότο και το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο λάδι να σοταριστούν και να μαλακώσουν (περίπου 2 λεπτά). Ρίχνουμε στο τέλος το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για1 λεπτό ακόμη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και τις φάκες και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη, ενώ ανακατεύουμε ανά διαστήματα με μια κουτάλα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες που έχουμε τρίψει από πριν, το αλάτι και το πιπέρι, το κύμινο και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και οι φακές και να απορροφήσουν όλο το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ρίγανη.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε. 

ΤIPS 
Το ρύζι το ξεπλένω καλά με κρύο νερό πριν το ρίξω στην κατσαρόλα για να φύγει το άμυλο και να γίνει σπυρωτό.
Αντί για 3 ντομάτες χρησιμοποίησα στην συνταγή μόνο μια και συμπλήρωσα με σάλτσα και πελτέ ντομάτας.
Την ρίγανη ρίξτε την οπωσδήποτε στο τέλος και αν δεν έχετε φρέσκια χρησιμοποιήστε αποξηραμένη, δίνει υπέροχο άρωμα στο φαγάκι.
Πριν το σερβίρω αφήνω το φαγητό για λίγο στην κατσαρόλα με το καπάκι κλειστό, αφού ανακατέψω με ένα πιρούνι για να αφρατέψει το ρύζι.


Η συνταγή είναι από το καινούργιο βιβλίο του Ακη Πετρετζίκη, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ, που εκδόθηκε από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ και θα την βρείτε στην σελίδα 29 ανάμεσα σε 140 ακόμη νηστήσιμες συνταγές.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η σπιτική σάλτσα ντομάτας και οι φακές που χρησιμοποιήθηκαν για την συνταγή, είναι προϊόντα από την αγαπημένη εταιρεία CALLISTA και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας ΕΔΩ ή να επισκεφτείτε το site τους για να γνωρίσετε τα καταπληκτικά προϊόντα τους και εσείς.

Φυσικά δεν μπορώ να μην πω ένα "ευχαριστώ" στην μαμά μου για κάποια tips και μυστικά που μου έμαθε και κάθε φορά τα εφαρμόζω και κάνουν το φαγάκι μας πιο νόστιμο και επιτυχημένο αν και οι συνταγές του ΑΚΗ για μένα είναι εγγύηση από μόνες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard