ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ» από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ, του βιβλίου «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ», που εκδόθηκε από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.




1)Κε ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνετε συγγραφέας? πότε και πώς ξεκινήσατε την συγγραφή για εσάς.


Κι εγώ σας ευχαριστώ, που μου δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσω τον εαυτό μου και φυσικά το μυθιστόρημά μου. Όχι, αν και μου άρεσε το γράψιμο από μικρός, δεν ήταν η συγγραφή μέσα στα πρώτα μου παιδικά όνειρα. Μετά τα εφηβεία, άρχισα να γράφω διάφορα πράγματα, τα οποία όμως με άφηναν ανικανοποίητο.

Ότι έγραφα το άφηνα και χανόταν. Το 2007, με το άνοιγμα του blog μου: "Του μυαλού τα γυρίσματα" , άρχισα σιγά σιγά να γράφω πιο συστηματικά, πρώτα διηγήματα, με εμπειρίες κ μνήμες από τον τόπο μου, την Κάρπαθο, αλλά και από την δεύτερη πατρίδα μου πλέον, την Μακεδονία. Τα δημοσιεύω στο ιστολόγιο μου καθώς και σε άλλους ιστότοπους. Το 2017, εκδίδω την πρώτη συλλογή διηγημάτων μου, με τίτλο: "Ανθρώπων Ιστορίες". Συνεχίζω να γράφω διηγήματα και το 2018, αποφασίζω να προχωρήσω με το μυθιστόρημα, το οποίο έχω την χαρά να παρουσιάζετε σήμερα.


2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ  ΠΟΙΗΤΗ» ένα καλογραμμένο βιβλίο με έρωτες, μίση, πάθη, μυστικά.  Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του μυθιστορήματος?


Θα ήταν σωστότερο να μιλήσω για πολλαπλές εμπνεύσεις. Από τις νέες κοπέλες, που προσδένονται γοητευμένος στο άρμα ενός καταξιωμένου ανθρώπου των γραμμάτων δίχως η ηλικιακή διαφορά να τις προβληματίζει. Τα σκληρά ήθη που κάποτε επικρατούσαν στον τόπο καταγωγής μου και τις δεσμεύσεις που επέβαλαν στους νέους ανθρώπους. Τα νεανικά όνειρα και κατά πόσο τελικά επηρεάζουν τη συνέχεια της ζωής μας. Αν μπορούμε να μείνουμε πιστοί σε αυτά, με οποιοδήποτε τίμημα κι αν κάποια στιγμή τη ζωή μας τολμούμε να τα κρίνουμε. Για τις μεγάλες αλλαγές που κάποια στιγμή οφείλουμε στον εαυτό μας και πόσο εύκολο είναι να προχωρήσουμε σε αυτές. Τους ματαιωμένους έρωτες και την βεβαιότητα ότι τίποτα δεν τελειώνει στην ζωή, αν δεν το θελήσουμε εμείς. Τα πάθη των ανθρώπων, τα οποία τους οδηγούν σε μονοπάτια ανεξερεύνητα αλλά και σε μίση δίχως ξεκάθαρα αίτια. Κι όλα αυτά με φόντο την ακριτική Κάρπαθο, την μεγαλοαστική Κηφισιά, το κλεινόν άστυ, την Ρόδο αλλά και τον γοητευτικό χώρο της ποίησης.


3) Μιλήστε μας για τους πρωταγωνιστές του βιβλίου σας, τον  ποιητή Κωνσταντίνο Καρδιανό, την ποιήτρια Νιόβη Μελασσιανού και την φιλόλογο καθηγήτρια Μαρίνα Αναγνωστάκη. Τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει?


Ο Κωνσταντίνος Καρδιανός, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας της Κηφισιάς, ο σημαντικός άνθρωπος των Ελληνικών Γραμμάτων, ο καταξιωμένος ποιητής κ αρθρογράφος, από μικρή ηλικία έχει θέσει ως στόχο του, να διακριθεί στον χώρο της ποίησης. Οικοδομεί όλη τη ζωή του στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το πετυχαίνει σχετικά νωρίς και απογειώνεται όταν στη ζωή του μπαίνει η νεαρή Νιόβη Μελασσιανού. Στην αρχή ως γραμματέας του, στη συνέχεια ως ερωμένη του και για εικοσιπέντε χρόνια τον αντιμετωπίζει ως τον μέντορά της, που θα την βοηθήσει να ανοίξει κι αυτή τα δικά της φτερά στον χώρο της ποίησης, που είναι επίσης το δικό της νεανικό όνειρο. Η Μελασσιανού τελικά καταξιώνεται στα σαράντα πέντε της, ζώντας μέχρι τότε στη σκιά του μεγάλου Καρδιανού. Βλέποντας το νεανικό της όνειρο να πραγματώνεται με τον καλύτερο τρόπο, αποφασίζει μετά από μια σειρά καταστάσεων, να τον χωρίσει. Όχι δεν έμεινε από ιδιοτελή κίνητρα κοντά του. Θα αναρωτιέται όμως μέχρι τέλους, γιατί έμεινε μαζί του για τόσον καιρό μα κι αν τελικά ήταν σωστή η απόφαση της να τον χωρίσει. Το μεγάλο ερώτημα που τους κατατρώει μέχρι τέλους κ τους δύο, είναι γιατί, εκείνος ο μεγάλος Καρδιανός, δεν έκανε κάποια κίνηση είτε να μην την αφήσει να του φύγει είτε να την επαναπροσεγγίσει κάποια στιγμή. Ειδικά ο Καρδιανός, αφήνει την τελευταία του πνοή σε μία ερημική παραλία της Καρπάθου, προσπαθώντας εναγωνίως να βρει τις απαντήσεις που θεωρεί ότι οφείλει πλέον στον εαυτό του.

Η Μαρίνα Αναγνωστάκη, αναγκάστηκε από την μητέρα της, να απαρνηθεί τον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής της, δέσμια των σκληρών ηθών του τόπου της. Για χρόνια ζει μόνη της, παραδομένη στην ιδέα ότι αυτή θα είναι η ζωή της. Μέχρι, που της ανοίγει την χαραμάδα μιας νέας αρχής, ο δημοσιογράφος Νίκος Μιχαηλίδης, ο οποίος πάντα ένιωθε την αύρα της Αναγνωστάκη να τον ερεθίζει ερωτικά και της ζητά να κάνουν και οι δύο τους μια προσπάθεια για κοινή πορεία στη ζωή τους. Η Αναγνωστάκη θα πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν είναι αργά για να αλλάξουν όλα στη ζωή της-είναι πλέον πενήντα δύο χρόνων- να παραβλέψει τα δέκα χρόνια που την χωρίζουν από τον Μιχαηλίδη μα κυρίως να κάνει την επανάστασή της ενάντια σε κάθε προκατάληψη, σε αντίθεση με τον τρόπο που αντέδρασε στον πρώτο της έρωτα.

Το πρώτο ζευγάρι μένει πιστό στο όνειρο μέχρι τέλους και πετυχαίνει τους στόχους, που από πολύ νωρίς είχαν θέσει στη ζωή τους. Δεν είναι όμως ικανοποιημένοι, διότι άφησαν αλλά σημαντικά πράγματα πίσω, τα οποία όσο προχωρά ο χρόνος προσπαθούν να εκτιμήσουν την αξία τους.

Στο δεύτερο ζευγάρι, τα όνειρα της Αναγνωστάκη γκρεμίστηκαν πολύ νωρίς και μετά από πολλά χρόνια καλείται να επανεκκινήσει τη ζωή της, να βάλει ξανά την αγάπη στη ζωή της. Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά είναι αποφασισμένη να ανατρέψει όλα όσα μέχρι τότε είχε επιβάλλει στον εαυτό της, για να κερδίσει και πάλι την ευτυχία.


4)Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?


Το μυθιστόρημά μου λέει αλήθειες για τις σχέσεις των ανθρώπων. Ανθρώπων αναγνωρίσιμων, που ζουν δίπλα μας και μπορούμε πολύ εύκολα να αντιληφθούμε τι τους συμβαίνει. Επίσης μιλά, για το πώς εξελίσσονται τα νεανικά μας όνειρα και αν η πίστη μας να τα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους, μπορεί να καθορίσει οριστικά τη ζωή μας. Θέτει το ουσιαστικό ερώτημα, αν η εμμονή μας σε αυτά μας δικαιώνει ως ανθρώπους, μέχρι τέλους. Είναι ένα μυθιστόρημα σύγχρονο, διαπραγματεύεται τα ζητήματα της επιτυχίας αλλά και της ευτυχίας, της αγάπης, της δικαίωσης, των κοινωνικών συμβατοτήτων, της παραίτησης αλλά της πίστης ότι η ζωή ανήκει μόνο σε εμάς. Όλα αυτά εμφανίζονται με πολλαπλές, οπτικές πρόσληψης για να αντιληφθούμε εύκολα, πόσο δύσκολο είναι να ομαδοποιήσουμε τις ιστορίες των ανθρώπων που εξυφαίνονται δίπλα μας. Κι όλα αυτά ενταγμένα μέσα σε ένα διακριτό ιστορικό και τοπικό πλαίσιο.


5)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Πέρα από την αναγνωστική απόλαυση και το όμορφο ταξίδι που θέλω να κάνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου, θέλω ο αναγνώστης μου να προβληματιστεί για τις πολλαπλές επιλογές που μας δίνει η ζωή και πως εμείς, τις εκμεταλλευόμαστε. Θετικά ή αρνητικά. Κι όλα αυτά μέσα στη δίνη του χρόνου, που τελικά έχει τη δύναμη, είτε να μας υποτάξει στην αποδοχή της βασανιστικής καθημερινότητας είτε να μας προκαλέσει να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι δημιουργικών αμφισβητήσεων είτε να μας ωθήσει να συγκρουστούμε πρώτα πρώτα με τον εαυτό μας για να κάνουμε την υπέρβαση και να προχωρήσουμε, αναζητώντας την ευτυχία. Θέλω ο αναγνώστης μου, να αντιληφθεί ότι η "μοίρα" μας, καθορίζεται από εμάς τους ίδιους και ότι μόνο εμείς ως αυθύπαρκτα άτομα, έχουμε τη δύναμη να ορίσουμε τον δρόμο πάνω στον οποίο θα την τροχοδρομήσουμε. Πιστεύω, ότι τελικά εκπέμπεται ένα θετικό μήνυμα για τον αναγνώστη.


6)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Ο τίτλος του βιβλίου, βγήκε αυθόρμητα καθώς έγραφα. Δεν προκαθόρισα τίποτα, άφησα τον εαυτό μου απερίσπαστο στην γραφή, την ανάπτυξη των χαρακτήρων αλλά και την εξέλιξη της πλοκής και ο τίτλος βγήκε από μόνος του, μέσα από το κείμενο. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη, ο τίτλος συμφωνήθηκε αμέσως απ όλους.


7) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ


Οι Εκδόσεις Πηγή, από την πρώτη στιγμή που τους απέστειλα το έργο μου, με εμπιστεύτηκαν και μου μετέφεραν τη σιγουριά τους, ότι τους είχα προσφέρει μια καλή δουλειά. Στη συνέχεια είχαμε πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και ανταλλαγή μέιλ, μέχρι που επισκέφτηκα τα γραφεία τους στη Θεσσαλονίκη και υπογράψαμε το συμφωνητικό. Η συνεργασία μας συνεχίζεται ακόμα και σήμερα άψογα, σε κάθε επίπεδο.


8) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?


Πάντα υπάρχουν σχέδια και πάντα υπάρχει μια παρακαταθήκη έργων. Ήδη, έχω τελειώσει την πρώτη γραφή ενός δεύτερου μυθιστορήματος, που κινείται γύρω από την ζωγραφική και τον έρωτα. Επίσης έχω έτοιμη και μια σειρά διηγημάτων με κοινωνικό και ιστορικό υπόβαθρο. Το πότε αυτά θα πάρουν το δρόμο, των εκδόσεων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι εύκολη μια ολοκληρωμένη εκδοτική απόπειρα, γι αυτό κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται με τρόπο απόλυτα μελετημένο. Αυτή τη στιγμή, ως κύριο μέλημα μου είναι η επιτυχία του μυθιστορήματός μου, που μόλις κυκλοφόρησε Βέβαια, μέχρι τότε, θα δημοσιεύω δουλειές μου στο διαδίκτυο, μιας και η επαφή με τους διαδικτυακούς φίλους, μου είναι πάντα σημαντική.

Στο ιστολόγιο μου, https://diakovasilisvasileios.blogspot.com , πάντα θα υπάρχει κάποια νέα εγγραφή, για θέματα που με ενδιαφέρουν και δίνουν το στίγμα μου.


9)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;


Η πιο σημαντική αλλά και ανεξάντλητη "πηγή ιδεών" για έναν συγγραφέα πιστεύω ότι είναι η κοινωνία μέσα στην οποία κινούμαστε. Αρκεί να έχουμε την ικανότητα να την παρατηρούμε και να ανακαλύπτουμε όλες εκείνες τις λεπτές γραμμές, πάνω στις οποίες εμφανίζονται εκείνα τα “ελάχιστα διαφορετικά”, που μπορούμε να αντλήσουμε για να τα μετουσιώσουμε σε λογοτεχνία. Από εκεί και πέρα, μεγάλη σημασία έχει το πνευματικό υπόβαθρο του καθενός αλλά και η ωριμότητα με την οποία μπορεί να διαχειριστεί όλον τον νοητικό πλούτο που θα κληθεί να διαχειριστεί δια της γραφής του.


10)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;


Η γραφή ικανοποιεί πρωτίστως, την εσωτερική ανάγκη των συγγραφέων να εκφραστούν δια των λέξεων. Από εκεί ξεκινά ο καθένας. Φυσικά και όλοι ονειρεύονται να αγαπηθούν από τους αναγνώστες, να αποκτήσουν την αναγκαία φήμη και να νιώσουν ότι αυτά που λένε, αγγίζουν κι άλλους συνανθρώπους του. Όσο για τα χρήματα, ελάχιστοι είναι αυτοί στα περιορισμένα όρια της πατρίδας μας, που μπορούμε να πούμε ότι βιοπορίζονται από τα δικαιώματα που τους αποφέρουν τα βιβλία τους.

Προσωπικά γράφω, διότι νιώθω την ανάγκη να εξωτερικεύσω πράγματα που βαραίνουν την ψυχή μου. Η γραφή αποτελεί για μένα μια ανακουφιστική και ιαματική λειτουργία, στην οποία έχω καταφύγει τα τελευταία χρόνια και την χαίρομαι απόλυτα.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Το βιβλίο μου: "Στη σκιά του Ποιητή" κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Μπορείτε να ζητήσετε να σας το φέρει οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο με το οποίο συνεργάζεστε ή να το βρείτε στις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων ή να το αγοράσετε μέσα από τις γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης βιβλίων.

Η επίσημη ιστοσελίδα του είναι: https://www.pigi.gr/product/koinoniko-sti-skia-tou-poiiti/




Στη Σκιά του Ποιητή

Συγγραφέας:

 Βασίλης Διακοβασίλης,
Σε µια ερηµική παραλία της ακριτικής Καρπάθου βρίσκεται νεκρός ο µεγάλος ποιητής των ελληνικών γραµµάτων, Κωνσταντίνος Καρδιανός. Τα ευρήµατα δείχνουν ότι ο θάνατός του ήταν αποφασισµένος από τον ίδιο. Ο δηµοσιογράφος Νίκος Μιχαηλίδης θεωρεί ότι του δίνεται µια θαυµάσια ευκαιρία να ικανοποιήσει το όνειρό του: να γράψει ένα βιβλίο µε θέµα την άγνωστη ζωή του Καρδιανού.

Στην προσπάθειά του αυτή συµπλέκονται δύο γυναίκες µε καταγωγή από το νησί της Καρπάθου: η επίσης γνωστή ποιήτρια Νιόβη Μελασσιανού, για χρόνια πιστή σύντροφος του Καρδιανού, η οποία κάποια στιγµή τον εγκαταλείπει και ζει πια βασανιζόµενη από αναπάντητα ερωτήµατα για την πορεία της ζωής της, και η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρίνα Αναγνωστάκη, η οποία επιτέλους θα σπάσει τα δεσµά που τη δένουν µε τα σκληρά ήθη του νησιού της καταγωγής της.

Σε ποιο ερώτηµα προσπαθεί να απαντήσει ο Καρδιανός λίγο πριν το τέλος της ζωής του και γιατί η Μελασσιανού δεν τον έχει συγχωρέσει; Η Μαρίνα Αναγνωστάκη θα κατορθώσει να υπερβεί τη µέχρι τότε ζωή της και να αποδεχθεί την καινούρια πραγµατικότητα που ζει;

Ένα µυθιστόρηµα για την ανεξέλεγκτη πορεία της ζωής των ανθρώπων, πέρα από τα νεανικά όνειρα του καθενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard