Κάποια χρόνια πριν το πρόγραμμα για την ημέρα της 25ης Μαρτίου ήταν να παρακολουθήσουμε την παρέλαση και στην συνέχεια να να πάμε σε κάποιο ουζερί για να φάμε τον τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά, όπως απαιτεί το έθιμο της ημέρας.
Φυσικά για την νοικοκυρά έχει μια ταλαιπωρία αλλά εδώ θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικά tips για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία του μαγειρέματος.
Πρώτο βήμα αφού αγοράσουμε τον υγράλατο μπακαλιάρο είναι να τον ξαρμυρίσουμε και φυσικά δεν θα τον τηγανίσουμε για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία πάνω από το τηγάνι αλλά θα τον μαγειρέψουμε στον φούρνο με μια ιδιαίτερη συνταγή που είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει σ όλους.
Από τον μπαμπά μου, ο οποίος πάντα αναλάμβανε την διαδικασία του ξαρμυρίσματος έμαθα ότι πρέπει να τον ξεπλύνουμε με άφθονο κρύο νερό και στην συνέχεια με ένα μαχαίρι να τον κόψουμε σε πιο μικρά κομμάτια, ώστε να μειώσουμε τον χρόνο ξαρμυρίσματος.
Στην συνέχεια τον τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και φροντίζουμε κάθε 4-5 ώρες να αλλάζουμε το νερό. Σίγουρα θα χρειαστεί μια ημέρα για το ξαρμύρισμα και να μην ξεχνάτε τις τακτικές αλλαγές νερού!!! Κάποιοι προτείνουν στο τελευταίο ξαρμύρισμα να χύσετε το νερά και να το αντικαταστήσετε με γάλα αλλά προσωπικά δεν το κάνω.
Φροντίστε πριν τον μαγειρέψετε να τον καθαρίσετε από τα περιττά πτερύγια, κόκαλα και την τραχιά πέτσα και για να το πετύχετε αυτό πιο εύκολα μπορείτε να τον βουτήξετε για λίγο σε βρασμένο νερό. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε φιλέτο μπακαλιάρου είναι λίγο πιο ακριβό στην τιμή, είναι όμως καθαρισμένο.
ΦΙΛΕΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
4 φιλέτα μπακαλιάρου 300 γρ. το καθένα
Για την σάλτσα πέστο
μισή κούπα κουκουνάρι
6 σκελίδες σκόρδου
4 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
Αφού έχετε ξαρμυρίσει τον υγράλατο μπακαλιάρο, στεγνώστε τον με χαρτί κουζίνας (μπορείτε για την συνταγή να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου ή άλλο φρέσκο ψάρι).
Πολτοποιείστε στο μπλέντερ όλα τα λαχανικά και το κουκουνάρι και στο μείγμα προθέτεστε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Τοποθετείται τα φιλέτα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, την οποία έχετε περάσει με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και στην συνέχεια καλύπτεται την πάνω επιφάνεια του ψαριού με το μείγμα των λαχανικών έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα παχύ στρώμα.
Ψήνετε στον φούρνο σε αέρα στους180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Συνοδέψτε τον μπακαλιάρο με ολόκληρες μικρές πατάτες ψητές στο φούρνο με τη φλούδα. τις πατάτες αφού τις βράσετε πρώτα για 10 λεπτά, τοποθετήστε τες σε ένα ταψί με λαδόκολλα στον φούρνο με 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη η βασιλικό, 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ψήστε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν για 30΄-40΄
Συνοδεύστε τον με λευκό κρασί, για φέτος επέλεξα ένα μπουκάλι Μαλαγουζιά από το Κτήμα Αλφα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!