και συνεχίζει "στην ορθόδοξη Εκκλησία, η νηστεία από τροφές δεν αποτελεί υποχρέωση όπως πχ στο ισλάμ και η μη νηστεία δεν είναι αμαρτία. Η νηστεία είναι μάλλον ένα ΔΙΑΦΥΓΟΝ ΚΕΡΔΟΣ" για τον άνθρωπο.
Και εδώ θέλω να σταθώ στο σημερινό μας post.
Ολοι ξέρουμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τον οργανισμό του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν θα τονίσω ότι και η νηστεία βοηθάει στην καλή υγεία του ανθρώπου και έχει σαν σκοπό να καθαρίσει τον οργανισμό από τοξίνες και διάφορα κατάλοιπα που είναι συγκεντρωμένα στο σώμα μας. Με την νηστεία από κάποιες τροφές όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά κ.λπ. και την κατανάλωση φρούτων, οσπρίων, λαχανικών κ.λπ. καθαρίζονται τα νεφρά και το πεπτικό μας σύστημα, βελτιώνεται η ροή του αίματος, διατηρείται η ελαστικότητα των ιστών ενώ μας βοηθάει να ξανανιώσουμε, να γεμίσουμε ενέργεια να λάμψει το δέρμα μας.
Τα οφέλη λοιπόν από την ΝΗΣΤΕΙΑ είναι πολλά!
Γιατί λοιπόν να χάσουμε τα οφέλη και να μην ξεκινήσουμε ΝΗΣΤΕΙΑ από την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ μέχρι και το ΠΑΣΧΑ με ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο σε νηστίσιμα φαγητά?
Έτσι θα προσέξουμε την διατροφή μας, θα βοηθήσουμε το σώμα μας κάνοντας αποτοξίνωση από το κρέας και τα παραγωγά του αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε να φτιάξουμε και να δοκιμάσουμε νέες εύκολες και νόστιμες συνταγές, βασισμένες σε υλικά που βρίσκουμε εύκολα στα ράφια μας και στο σούπερ μάρκετ.
Τέτοιες συνταγές αλλά και πολλές πληροφορίες για την νηστεία καθώς και διατροφικά προγράμματα, θα βρείτε και εσείς όπως και εγώ στο βιβλίο που διαβάζω τώρα, Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ.
Το επόμενο διάστημα θα σας δώσω συνταγές από το βιβλίο της κας Παναγιώτας Καρακασίδου η οποία είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος και σε συνεργασία με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ κατάφεραν να μας δώσουν το υπέροχο βιβλίο που πρέπει όλοι μας να έχουμε σαν μπούσουλα για να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες αλλά και να έχουμε στο τραπέζι μας νόστιμες υγιεινές και εύκολες συνταγές της μέρες της ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ!
Η ΝΗΣΤΕΙΑ της σαρακοστής του Πάσχα ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο και επειδή η εβδομάδα πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την Τυρινή όπως την λέμε, είναι η εβδομάδα που καταναλώνουμε γαλακτοκομικά θα ξεκινήσω με μια συνταγή για το Αποκριάτικο τραπέζι της Τυρινής όχι με κρέας, αφού δεν φάγαμε όλη την εβδομάδα αλλά με ψάρι, για να μπούμε σιγά σιγά την επόμενη ημέρα στην νηστεία. Την ίδια συνταγή μπορείτε να την μαγειρέψετε και ανήμερα την 25 Μαρτίου όπου το θρησκευτικό έθιμο καταλύει να φάμε ψάρια.
ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
1 μεγάλη τσιπούρα του 1 κιλού ή 4 ατομικές.
50 γρ. φρέσκο τζίντζερ ή 1 κουταλιά σκόνη
1 βολβό μαραθόριζας
2 σκελίδες σκόδρο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μισό ποτήρι τσίπουρο ή ούζο
φυσικό αλάτι
άσπρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε την τσιπούρα, την πλένουμε και τη στεγνώνουμε. Καθαρίζουμε και πλένουμε το τζίντζερ.
Πλένουμε και κόβουμε σε χονδρές φέτες την μαραθόριζα.
Σε ένα ταψί βάζουμε μια λαδόκολλα και την αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Απλώνουμε τις φέτες μαραθόριζας προσθέτοντας ολόκληρη την σκελίδα του σκόρδου. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και προσθέτουμε το ούζο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 200C για 10 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την τσιπούρα σκεπάζοντας την με ροδέλες τζίντζερ, ώστε να φαίνονται σαν λέπια. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το ψάρι.
Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με τη μαραθόριζα και τοποθετούμε επάνω το ψάρι. Ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε και πετάμε την σκελίδα του σκόρδου.
Σερβίρουμε το ψάρι στην πιατέλα.
Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια δροσερή σαλάτα ή μια βραστή πατατοσαλάτα.
Τα ψάρια περιέχουν βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας.
Το τζίντζερ λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε κάλιο βοηθά στην αποφυγή των οιδημάτων.
Ο μάραθος αποτρέπει τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα και παρέχει πολλά αντιοξειδωτικά ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.
Την συνταγή επέλεξα από το βιβλίο Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ , σελίδα 218, συγγραφέας Παναγιώτας Καρακασίδου, Εκδόσεις Σταμούλη.
Το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ
Σημείωση - οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο Η διατροφή στην Νηστεία, οι επόμενες συνταγές θα έχουν και δικιές μου φωτογραφίες, σας το υπόσχομαι.
Αν σε έπεισα και εσένα να ξεκινήσεις διατροφή στην νηστεία και να φτιάξεις την συνταγή ανέβασε την, στο instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις tag στο @beautydayswithabook , στο @beautydaysbymary και τις @stamoulis_publications
Θα χαρώ να την δω !
Η Διατροφή στη Νηστεία - Θεωρία και Πράξη | |
ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ |
Χρονολογία έκδοσης: 12 2019 | |
ISBN: 9789606180286 | |
Σχήμα: 21χ26 | |
Σελίδες: 384 | |
Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ | |
Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ AE | |
Κωδικός βιβλίου: 2687 | |
Εξώφυλλο: ΣΚΛΗΡΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ | |
Διαθεσιμότητα: ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ |
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η έμπειρη διαιτολόγος-διατροφολόγος Παναγιώτα Καρακασίδου παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο τα σημαντικότερα από αυτά, που πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή στη διάρκεια της νηστείας, ενώ παράλληλα μας προσφέρει νοστιμότατες συνταγές, δοκιμασμένες επί χρόνια από την ίδια στην καθημερινή ζωή της οικογένειάς της. Αυτός ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και βιωμένης εμπειρίας κάνει το βιβλίο μοναδικό. Στην τρίτη έκδοση το βιβλίο κυκλοφορεί βελτιωμένο και εμπλουτισμένο με την συνεργασία της σεφ και food stylist Eλισάβετ Δελεχά, που μαγείρεψε και φωτογράφισε τις συνταγές της Παναγιώτας Καρακασίδου. Ο Στυλιανός Κάρλος επιμελήθηκε τους ειδικούς διατροφικούς πίνακες, πολύτιμο εργαλείο για την καθημερινή ζωή. Η έκδοση γίνεται με την υποστήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και με την ευγενική χορηγία της Threesome Ceramics. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Στο πρώτο παρουσιάζεται η γενική θεωρία της διατροφής κατά τη νηστεία, στο δεύτερο αναλυτικά διαιτολόγια ώστε να εφαρμοστεί η θεωρία στην πράξη, στο τρίτο περιλαμβάνονται οι συνταγές για σαλάτες, όσπρια, θαλασσινά, ζυμαρινά κ.α. και στο τελευταίο αναλυτικοί διατροφικοί πίνακες με την περιεκτικότητα κάθε συνταγής σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και λίπη. Ο διαιτολόγος -διατροφολόγος και συγγραφέας κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών γράφει για το βιβλίο: Το βιβλίο της Παναγιώτας Καρακασίδου αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό. Πρόκειται για τη γνωστική και προσωπική εμπειρία μιας από τις πιο εξαίρετες συναδέλφους στην Ελλάδα, που μας χαρίζει απλόχερα τόσο πολλές ιδέες, συμβουλές, συνταγές και διαιτολόγια, ώστε μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο εγχειρίδιο κάθε επαγγελματία υγείας και κάθε ανθρώπου, που τηρεί τις ημέρες της νηστείας. Αποτελεί έναν σημαντικότατο διατροφικό οδηγό, που όμοιός του πολύ δύσκολα θα βρεθεί στην ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία. Για εμένα προσωπικά, από τότε που πήρα στα χέρια μου τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο στη δουλειά μου, ενώ ταυτόχρονα οι συνταγές, που παρουσιάζονται, κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στο τραπέζι της οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πίνακες με τους συνδυασμούς τροφών ανάλογα με τη διαφορετικότητα κάθε εποχιακής νηστείας είναι μοναδικοί και πλήρως διασφαλισμένοι διατροφικά. Η Ελισάβετ Δελεχά σημειώνει: H συνεργασία μου με την Γιώτα Καρακασίδου στο βιβλίο που κρατάτε ήταν μια καινούργια, γευστική εμπειρία. Καθώς μαγείρευα τις συνταγές της ανακάλυπτα το νοιάξιμό της για την ποιότητα της διατροφής, αλλά και τη διατήρηση της νοστιμάδας και της γεύσης. Πιστεύω πως το φαγητό είναι μια απόλαυση, μέσω της οποίας αγαπημένα πρόσωπα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν μαζί και να μοιραστούν όμορφες στιγμές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!