ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΦΑΙΔΩΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΦΑΙΔΩΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, του βιβλίου «Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ» που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.



Κε ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας.


1)Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και εσείς επιλέξετε να μας συστηθείτε ως νέος συγγραφέας με το βιβλίο σας ''Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ'' ένα βιβλίο επίκαιρο. Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας. Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;


Το βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται το 2014 απ’ την επιθυμία μου να εξερευνήσω τον ψυχισμό ενός ανθρώπου που περιμένει την εκτέλεση. Η πρώτη γραφή υπήρξε σύντομη. Έγραφα νυχθημερόν για τρεισήμισι μήνες κι όταν ολοκλήρωσα το έργο ένιωσα να γαληνεύω. Μέσα στα επόμενα χρόνια, βεβαίως, έπιασα και άφησα το κείμενο πάρα πολλές φορές για να το επιμεληθώ. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως έχουν σημειώσει πολλοί, το κείμενο δεν μοιάζει να είναι πρωτόλειο.

Η ιστορία που αφηγούμαι μιλάει μια δύο θανατοποινίτες οι οποίοι περνάνε τις τελευταίες τους ημέρες κλειδωμένοι σε ένα κελί στο Παλαμήδη, που τον 19 ο αιώνα στέγαζε τις αθλιότερες φυλακές της χώρας. Σε αυτό τον χρόνο που τους έχει απομείνει, προσπαθώντας να ξορκίσουν το επικείμενο τέλος, διηγούνται τις ζωές τους κι εξομολογούνται ο ένας στον άλλο τις τραγωδίες και τους θριάμβους τους. Ο ένας ήρωας μιλάει για τη Γαλλία, για το Παρίσι του φιλελληνισμού, για τον Μπράιγ και για τον Ντελακρουά. Ο άλλος μας μεταφέρει στο κέντρο της Επανάστασης, στην καταστροφή της Χίου και στις μάχες δίπλα στον Ανδρούτσο. Δυο ολόκληρες ζωές συμπυκνωμένες σε λίγες ημέρες αφηγήσεων μέσα σε πέτρινους τοίχους. Είναι όμως πάρα πολλές οι αντιθέσεις των δύο ηρώων και πολύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουν προτού καταφέρουν να ψηλαφίσουν τη σύγκλιση.


2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ’ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Διαβάζοντας το, ο αναγνώστης θα γνωρίσει δύο εξαιρετικά διαφορετικούς ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν δύο κόσμους αντίθετους, αυτόν της διαφωτισμένης Ευρώπης και τον άλλο, της τραχιάς Επανάστασης. Το μίγμα αυτό είναι σαγηνευτικό. Ο αναγνώστης θα μάθει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και θα ξαφνιαστεί από ανατροπές, όμως προ πάντων, θα αγαπήσει δύο ανθρώπους που δεν θυμίζουν συνηθισμένους ήρωες ιστοριών. Είναι δύο θανατοποινίτες που έχουν να πουν πάρα πολλά για τη ζωή.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Ότι παρά τις όποιες διαφορές, οι άνθρωποι μοιραζόμαστε πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του ψυχισμού μας. Όσοι είναι πίσω από τα κάγκελα, όσοι είναι έξω απ’ αυτά, όσοι έχουν λάβει μια εκπαίδευση κι όσοι δεν έχουν, μπορούν να βρουν σημεία σύγκλισης και να διδαχθούν ο ένας απ’ τον άλλο. Αυτό συμβαίνει με τους ήρωες του βιβλίου.


4)Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Ο τίτλος του εξωφύλλου είναι ο τίτλος που υπήρχε ήδη στο πρώτο προσχέδιο. Πάντα ένιωθα ότι αυτή η συνθήκη βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας. Αν δεν υπήρχε η γκιλοτίνα δεν θα υπήρχε η συγκεκριμένη ιστορία κι αυτή είναι μια διαρκής υπενθύμιση για τον αναγνώστη: όλη αυτή η ζωή που γεμίζει τις σελίδες του κειμένου, γεννιέται κάτω απ’ τη σκιά μίας λεπίδας.


 5)Πείτε μας κάποια πράγματα για εσάς για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. 


Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά πολύ την λογική της επιστήμης και την δημιουργικότητα της τέχνης. Έχω σπουδάσει εφαρμοσμένα μαθηματικά, έχω πάρει το διδακτορικό μου μοντελοποιώντας ιατρικά εμφυτεύματα αντιμετώπισης ανευρυσμάτων κι έχω, παράλληλα, και μια πηγαία ανάγκη να γράφω (πεζογραφία, ποίηση, παιδικό βιβλίο) και να χορεύω (αργεντίνικο τάνγκο).


 6)Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?


Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσει το τρίτο μου παιδικό βιβλίο, σε έμμετρη φόρμα όπως και τα δύο προηγούμενα. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η εικονογράφησή του από τον εξαιρετικό Πέτρο Χριστούλια και τις εκδόσεις Μάρτης. Παράλληλα, εγώ γράφω το επόμενο πεζογράφημα. Θα είναι και πάλι ένα ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο, αυτή τη φορά, στην Αθήνα της Κατοχής.


7)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;


Πολλοί θα έλεγαν: τις εμμονές του. Εγώ όμως θέλω μια πιο ευχάριστη απάντηση, οπότε θα πω: την ίδια την ανησυχία του απέναντι στο φαινόμενο της ζωής. Την περιέργειά του για τον κόσμο, για τα όσα κρύβει η ζωή πίσω απ’ τους τοίχους και προ πάντων, μέσα στους ανθρώπους. Αυτή η περιέργεια γεννάει τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες.


 8)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;


Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συγγραφέας που θα σας ξαφνιάσει με την απάντησή του. Η ικανοποίηση της ανάγκης να εκφραστούμε, αυτό γυρεύουμε όλοι. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη που γεννά τις ιστορίες. Βεβαίως, το οικονομικό όφελος είναι σημαντικό, και είναι μεγάλο δυστύχημα που στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατον να βιοποριστεί κανείς από τη συγγραφή. Θα ήθελα πολύ να δω το ελληνικό αναγνωστικό κοινό να μεγαλώνει και να μπορεί να στηρίζει επαρκώς τους Έλληνες συγγραφείς.


 9)Πείτε μας κάποια πράγματα για εσάς για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας? Πότε και πώς ξεκινήσατε την συγγραφή.


Έγραφα πάντα. Στις σχολικές διακοπές ξεκινούσα να γράφω μυθιστορήματα που δεν ολοκλήρωνα ποτέ. Ποιήματα άρχισα να γράφω στην εφηβεία μου. Όλα ήταν μια φυσική πνευματική άσκηση, δεν ένιωθα ότι θα οδηγήσει κάπου, δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα. Κάποιες φορές ονειρευόμουν μια έκδοση, να πιάσω στα χέρια μου ένα βιβλίο γεμάτο απ’ τις ιδέες μου, αλλά δεν ήταν στόχος. Όταν πήγα στο Πανεπιστήμιο άρχισα να το σκέφτομαι πιο σοβαρά και αυτή τη στιγμή, ονειρεύομαι πως κάποια μέρα θα μπορώ να ζω από τα κείμενά μου.


10)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε πού και πώς μπορούμε ναβρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


 Εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα. Το βιβλίο μπορείτε ασφαλώς να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία (όταν με το καλό ανοίξουν) ή στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα. Εμένα, με βρίσκετε στο facebook ή στο σάιτ μου www.faidonkyriakou.com, όπου έχω ανεβάσει όλη τη δουλειά μου συγκεντρωμένη.




Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Συγγραφέας: ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΦΑΙΔΩΝ
Έτος έκδοσης: 2020
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ 


Το τίμημα της ζωής είναι ο θάνατος·
όχι ο δικός μας θάνατος,
παρά ο θάνατος των ανθρώπων που αγαπάμε.

Φυλακές Ναυπλίου, 1872.

Στο αθλιότερο δεσμωτήριο της χώρας, δύο θανατοποινίτες περιμένουν την εκτέλεσή τους. Ο Πάρις και ο Λιανός, δύο απόκληροι που δεν έχουν τίποτα κοινό, βλέπουν το κοινό τέλος τους να πλησιάζει χωρίς να γνωρίζουν πόσες μέρες τούς έχουν απομείνει.

Κλεισμένοι μέσα σε πέτρινα τείχη, προσπαθώντας να ξορκίσουν το επικείμενο τέλος, θα αναβιώσουν το παρελθόν τους με όλη τη λαμπρότητα και την τραγωδία του. Το μακρινό Παρίσι του φιλελληνισμού, έργα τέχνης και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας, τραγικές σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης και ο αγώνας για επιβίωση, όλα θα αναδυθούν κι όλα θα μπλεχτούν μέσα στο μικρό κελί – ένα κελί όπου θα γεννηθεί μια αναπάντεχη φιλία.

Πόσες ανατροπές χωράει η ζωή; Πόσο πόνο και πόση λύτρωση; Πώς μπορείς να συμφιλιωθείς με το αναπόφευκτο κι αυτό που άλλοι έχουν αποφασίσει για εσένα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard