ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ για το βιβλίο της «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ

Καλημέρα σας. Σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ του παιδικού βιβλίου «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ» σ εικονογράφηση ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΕΠΠΑ. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ.



Ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.


1) Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ», πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία. Μιλήστε μας για την υπόθεση του και ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να στείλετε στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, που θα διαβάσουν το βιβλίο σας;


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Το παιδικό μου παραμύθι «Η νεράιδα της πιπίλας» κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, όπως πολύ ορθά επισημάνατε, και απευθύνεται σε μικρά παιδάκια προσχολικής ηλικίας που ακόμα χρησιμοποιούν πιπίλα. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, της Μαρίας, η οποία ανακοινώνει ξαφνικά στους γονείς της πως επειδή έχει πια μεγαλώσει πολύ και είναι ολόκληρη κοπέλα, πλέον δεν έχει ανάγκη την πιπίλα της και θέλει να την πετάξει. Τότε οι γονείς της της εξηγούν πως κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, όταν δηλαδή ένα παιδάκι από μόνο του επιλέξει να μη ξαναχρησιμοποιήσει την πιπίλα του, το βράδυ ενώ κοιμάται έρχεται η νεράιδα της πιπίλας, παίρνει την πιπίλα και στη θέση της αφήνει ένα δωράκι για το παιδί.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μαγική τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστές ένα μικρό κορίτσι που μεγαλώνει και ωριμάζει, τους γονείς της που τη λατρεύουν και μια νεράιδα που συλλέγει πιπίλες και χαρίζει απλόχερα όμορφα δώρα στα παιδιά…


2) Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο  ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΠΠΑ που έδωσε εικόνα στην ιστορία σας, μιλήστε μας  για  τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Η εικονογράφηση είναι πραγματικά εξαιρετική. Η Δήμητρα (Πέππα) έκανε υπέροχη δουλειά. Από την πρώτη στιγμή αγάπησε το παραμύθι και τα λόγια μου, τις λέξεις, τους ήχους, τη μουσική του κειμένου και ακριβώς αυτήν την αίσθηση επιδίωξε και πέτυχε να δημιουργήσει και με τις εικόνες της. Κείμενο και εικόνα αλληλοϋποστηρίζονται και λειτουργούν τόσο αρμονικά μαζί… Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που η μικρή Μαρία, οι γονείς της, το αστεράκι -φίλος και οδηγός της νεράιδας της πιπίλας- και, φυσικά, η ίδια η νεράιδα, η Μυρτάλη (η νεράιδα έχει το όνομα της κόρης μου) πήραν μορφή από την εκπληκτική καλλιτέχνιδα Δήμητρα Πέππα.


3) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους; 


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Αν και όλα μου τα παιδικά παραμύθια απευθύνονται σε μικρά παιδιά, το συγκεκριμένο παραμύθι «Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ» είναι το μόνο που απευθύνεται σε πολύ πολύ μικρά παιδάκια που ακόμα χρησιμοποιούν πιπίλα. Ωστόσο, είναι πάγια άποψή μου πως τα παιδικά παραμύθια πρέπει να τα διαβάζουν και οι μεγάλοι, καθώς κρύβουν μέσα τους τόσα όμορφα μηνύματα, τόσες αλήθειες… Ειδικά τα δικά μου παιδικά παραμύθια είναι γραμμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να διαβάζονται πολλές φορές από παιδιά -αλλά και από μεγάλους- σε διάφορα ηλικιακά στάδια της ζωής τους και κάθε φορά να ανακαλύπτουν οι μικροί αναγνώστες πολλά, καινούρια και διαφορετικά στοιχεία, μυστικά και μηνύματα μέσα στις λέξεις. Τα παιδικά μου παραμύθια έχουν κρυμμένους θησαυρούς που περιμένουν τα παιδιά για να τους ανακαλύψουν. Αν εμείς οι μεγάλοι ακούγαμε την παιδική μας καρδιά και το παιδί που όλοι μέσα έχουμε και συνήθως το κρύβουμε, ίσως ο κόσμος μας να ήταν πολύ πολύ καλύτερος. Τα παιδιά έχουν τόσα πολλά να μας διδάξουν.


4) Διαβάσαμε και άλλα βιβλία από εσάς, παιδικά αλλά για μεγάλους που βραβευθήκαν και σε διαγωνισμούς! Πείτε μας, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικής λογοτεχνίας? Ήταν κάτι που το είχατε σαν σκέψη από μικρό παιδί;


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Από πάντα έγραφα, διάβαζα, ζωγράφιζα… Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι με ένα μολύβι ή με ένα πινέλο στο χέρι και σκιτσάρω, ζωγραφίζω, γράφω λέξεις, στίχους, φράσεις και ιστορίες. Νομίζω πως η τέχνη περισσότερο με διάλεξε αυτή παρά την διάλεξα εγώ. Ειδικά για τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών, αν και πάντα έφτιαχνα ιστορίες μέσα στο μυαλό μου, μέχρι να γεννηθεί η κόρη μου δεν τις κατέγραφα συστηματικά. Όταν όμως άρχισα να διηγούμαι στη Μυρτάλη παραμυθοϊστορίες, τότε γεννήθηκε η ιδέα να βρουν τελικά τον δρόμο τους προς το χαρτί. Και μετά οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη τις αγκάλιασαν.


 5) Από πόσο νωρίς πιστεύετε ότι πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο; 


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής τους τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον λόγο, τις λέξεις, τις ιστορίες, τους ήχους και τα παραμύθια.

Ο τρόπος είναι ένας. Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι να διαβάζουν στο παιδί παραμύθια και να του μιλούν όσο περισσότερο μπορούν.


6) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο; 


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου διαβάζω. Ιστορίες, παραμύθια, μυθιστορήματα, διηγήματα… Δύο είναι, όμως, τα πιο αγαπημένα μου παραμύθια. Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και Ο μικρός πρίγκιπας.


7) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζετε ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο;


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Είναι πολύ σημαντικό να δωρίζουμε στα παιδιά βιβλία. Το παιδί πρέπει να έρχεται σε επαφή με το καλό βιβλίο συνέχεια. Το πρώτο κριτήριο επιλογής ενός παιδικού βιβλίου είναι, φυσικά, το θέμα του, το κείμενο, η ιστορία. Ο συγγραφέας οφείλει να γνωρίζει το κοινό στο οποίο απευθύνεται και να έχει φροντίσει να δημιουργήσει μια όμορφη και ενδιαφέρουσα ιστορία με πολλά μηνύματα και κατάλληλες αν άλογα με την ηλικία λέξεις. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο για την επιλογή του παιδικού βιβλίου είναι η εικονογράφηση. Η εικόνα και ο λόγος πρέπει να αγκαλιάζονται και να συνυπάρχουν αρμονικά, να αλληλοϋποστηρίζονται. Όταν αυτά τα δύο υλικά βρίσκονται σε ισορροπία τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα εξαιρετικό. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε κι εμείς πάντα με τα δικά μου βιβλία στην εκδοτική μου στέγη, τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες που θα αγαπηθούν από τα παιδιά, να περνάμε μόνο όμορφα μηνύματα, την αγάπη, την αλληλοβοήθεια, την καλοσύνη, και να πλαισιώσουμε αυτές τις ιστορίες με υπέροχες εικόνες που θα προκαλέσουν την φαντασία των μικρών αναγνωστών και θα τους ταξιδέψουν σε μαγικά μέρη. Πιστεύω ακράδαντα πως αν φυτέψουμε στις παιδικές καρδούλες τον σπόρο της φιλαναγνωσίας οι επόμενες γενιές θα δημιουργήσουν τον κόσμο που ονειρευόμαστε και που μας αξίζει.


8) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Αν είναι κάτι που απεχθάνομαι, αυτό είναι το τέλμα. Για αυτό και είμαι μονίμως σε κίνηση, σε δράση. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω πολλά όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν τρία θεατρικά μου έργα για ενήλικες στην αγγλική γλώσσα από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο OnTime Books στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα θα κυκλοφορήσουν από τα εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη δύο ακόμα παιδικά παραμύθια μου για μικρούς και μεγάλους.

Πρόκειται για τα «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ» και «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ».

 «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ» έχει τιμηθεί με το Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος το 2019, με το Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ λογοτεχνίας στον 10 ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από τον Ε.Π.Ο.Κ. το 2019, με το Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ στον 39 ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών το 2020, με ΕΠΑΙΝΟ από την Ένωση Λογοτεχνών Ελλάδος το 2019 και με ΕΠΑΙΝΟ Διηγήματος με ελεύθερο θέμα από το Περιοδικό Κέφαλος στον 1 ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό το 2019, ενώ «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ» έχει τιμηθεί με το Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος το 2018 και με ΕΠΑΙΝΟ Φανταστικού Διηγήματος από τοΠεριοδικό Κέφαλος στον 1 ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό το 2019.

«ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ» είναι η ιστορία μιας πόλης όπου όλα ήταν όπως έπρεπε. Οι κάτοικοί της είχαν κατορθώσει να διώξουν όλα τα παράταιρα, τα διαφορετικά και τα ενοχλητικά στοιχεία από αυτήν, όπως τα χρώματα, επειδή αναστάτωναν, τη μουσική, επειδή ζάλιζε, τα δυνατά παιδικά γέλια που ενοχλούσαν όλον τον κόσμο, τα σκυλάκια που γάβγιζαν τις ώρες κοινής ησυχίας (αν είναι δυνατόν!!!), καθώς και τα γατάκια που νιαούριζαν μέσα στη νύχτα (Θεός φυλάξοι!!!). Ώσπου εμφανίστηκε στην πόλη ένας ζωγράφος με χρυσή καρδιά,«παράξενες ιδέες», μαγικά πινέλα και στόχο ζωής να προσφέρει χαρά στον κόσμο!

«ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ» είναι ένα μαγικό παραμύθι για ένα κορίτσι, την ονειρομαστόρισσα, που ζει σε μια χώρα πέρα από τα σύννεφα και τους φίλους της τα πουλιά. Κάθε μέρα το κορίτσι κατασκευάζει τα όνειρα που τα παιδιά βλέπουν τα βράδια στον ύπνο τους. Και ποτέ κανένα δεν είναι άσχημο. Όλα είναι χαρούμενα. Τότε γιατί κάποιες φορές το βράδυ ακούγεται μια τρομαγμένη παιδική φωνούλα να φωνάζει «Μαμά, μπαμπά! Είδα κακό όνειρο!»; Αφού όλα τα όνειροδημιουργήματα του κοριτσιού είναι όμορφα, τι συμβαίνει με τους εφιάλτες;

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα τις ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες στις σελίδες του βιβλίου μου.


9) Μιλήστε μας για εσάς για να σας γνωρίσει το αναγνωστικό μας κοινό, τις ώρες που δεν ασχολείστε με την συγγραφή τι άλλο κάνετε;


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Είμαι η υπερήφανη μαμά μιας φανταστικής εννιάχρονης κόρης, η οποία είναι η έμπνευση και ο πυρήνας της ζωής μου, είμαι σύζυγος του πιο καταπληκτικού ανθρώπου που θα μπορούσε να υπάρξει, είμαι κόρη δύο υπέροχων ανθρώπων που χωρίς αυτούς και την υποστήριξή τους τίποτα δεν θα ήταν δυνατό.

Είμαι όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα με ό,τι αυτά συνεπάγονται…


10) Πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες

να επικοινωνήσουν μαζί σας


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Όλα τα παιδικά παραμύθια μου από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, αλλά και τα θεατρικά μου έργα που κυκλοφορούν πανελλαδικά από την ΚΑΠΑ εκδοτική, μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, από το διαδίκτυο, καθώς και από τις ιστοσελίδες των εκδοτικών εταιρειών. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου μπορεί είτε μέσω των εκδοτικών οίκων με τους οποίους συνεργάζομαι (ΚΑΠΑ εκδοτική, εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη) είτε μέσω της ιστοσελίδας μου www.delinavasiliadi.gr.


Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη κουβέντα μας


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και τις πάντα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας.





Η Νεράιδα της πιπίλας
Δελίνα Βασιλειάδη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ 


Για παιδιά ηλικίας 3+

Όταν ένα παιδί αποφασίσει πως δεν χρειάζεται πια πιπίλα, έρχεται η Νεράιδα της Πιπίλας, την παίρνει και στη θέση της αφήνει ένα όμορφο δώρο» είπαν στη Μα­ρία οι γονείς της, όταν αυτή τους ανακοίνωσε πως θα πετάξει τις πιπίλες ης επειδή μεγάλωσε!

Μια μαγική και τρυφερή ιστορία με πρωταγωνί­στριες ένα υπέροχο κορίτσι που μεγαλώνει και ωριμάζει και μια νεράιδα που συλλέγει πιπίλες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard