ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ ΜΕ ΑΥΓΑ

Μετά από μια εβδομάδα περιηγήσεων και γαστρονομικών αναζητήσεων στην Θράκη και αφού βρήκαμε και δοκιμάσαμε τα πιο τέλεια παραδοσιακά τοπικά πιάτα της περιοχής, σε επιλεγμένα γνωστά και άγνωστα καταστήματα, σήμερα μόλις μια ημέρα μετά την επιστροφή μας που είναι μέρα χαλάρωσης και απολογισμού για όσα κάναμε, είδαμε και δοκιμάσαμε αλλά και για όσα δεν προλάβαμε, δεν μπορούμε να μην συνεχίζουμε τις θρακιώτικες γαστρονομικές μας περιηγήσεις με μια εύκολη και γρήγορη συνταγή αφού φέραμε από εκεί καβουρμά μαζί με άλλα τοπικά καλούδια.





Ο παραδοσιακός καβουρμάς γίνεται από ψαχνό κρέας μοσχαριού και χοιρινό, καβουρντίζεται για πολλές ώρες σε σιγανή φωτιά προσθέτοντας λίπος και μπαχαρικά. Η καταγωγή του προσέρχεται από τους πρόσφυγες της Θράκης, οι οποίοι από παλαιά βρήκαν με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος και συντήρησης του κρέατος, ώστε να μην χαλάει. Μπορούσαν έτσι να το διατηρήσουν πολλές ημέρες ειδικά τον χειμώνα και να φτιάχνουν με τον καβουρμά πολλές συνταγές για την οικογένεια, αφού δεν υπήρχαν τότε ψυγεία.


Εμείς πήραμε έτοιμο καβουρμά από το Σουφλί, από ένα κρεοπωλείο με  Παραδοσιακά Προϊόντα που φημίζεται για τα θρακιώτικα λουκάνικα, την θρακιώτικη μπάμπω και τον καβουρμά, εκεί συναντήσαμε και τα δίδυμα αδέλφια που με χαρά μας εξήγησαν αρκετά για αυτό το εξαιρετικό παραδοσιακό έδεσμα της Θράκης αλλά και πως να το μαγειρέψουμε.


ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ ΜΕ ΑΥΓΑ


ΥΛΙΚΑ

350 γρ. καβουρμά @tiakas_παραδοσιακά προϊόντα
5 αυγά
1/2 πιπεριά κόκκινη
1/2 πιπεριά πράσινη
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
1 κ.σ. ελαιόλαδο για την γεύση @callistathoe


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε ένα κομμάτι καβουρμά από την συσκευασία τους ενός κιλού που αγοράσαμε (το υπόλοιπο το κόψαμε σε μερίδες και θα το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιήσουμε είτε κομμένο σε μικρά κυβάκια ωμό για μεζέ στο τσίπουρο, είτε σε άλλες συνταγές που δοκιμάσαμε στην Θράκη και μας αρέσαν).



.

Στην συνέχεια τον βάζουμε στο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να αλλάξει χρώμα μαζί με τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες ή μικρές λωρίδες. Μπορείτε να μην βάλετε λάδι γιατί έχει λίπος, αν δεν σας ευχαριστεί το αποτέλεσμα ρίξτε μια μικρή ποσότητα. Ανακατέψτε για να μην σας κολλήσει.


.
Μέχρι να αλλάξει χρώμα ο καβουρμάς, χτυπήστε σ ένα μπολ τα αυγά με το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Ρίξτε τα αυγά στο τηγάνι και ανακατέψτε όπως όταν κάνετε στραπάτσαδα. Αν θέλετε προσθέστε και μερικά κομμάτια τυρί.


Επειδή μου τέλειωσε η πάπρικα έριξα λίγη φρέσκια ντομάτα που έδωσε και χρώμα και γεύση και πασπάλισα με γραβιέρα. Είπαμε είμαι πειραχτήρι.



Ένα υπέροχο και εύκολο πιάτο που μπορείτε να απολαύσετε είτε σαν κύριο γεύμα είτε σαν μεζεδάκι.
Αν θέλετε συνοδεύστε το με ένα ποτηράκι τσίπουρο ή ένα ποτήρι κρασί.



Καλή όρεξη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard