ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΛΙΜΗΤΣΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ για το βιβλίο του «ΜΑΡΟΥΣΩ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΛΙΜΗΤΣΙΟ, του βιβλίου «ΜΑΡΟΥΣΩ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.



1)Κε  ΛΙΜΗΤΣΙΟ, ένα χρόνο μετά το πρώτο βιβλίο σας  " Εγώ μεγάλωνα για σένα" με χαρά σας φιλοξενήσουμε πάλι στο blog μας, για να να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε  το καινούργιο βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.


Από μικρός ονειρευόμουνα να γίνω ηθοποιός. Βοήθησαν αρκετά οι παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που από μικρός παρακολουθούσα παρέα με τους γονείς μου αλλά και μια κουβέντα που θυμάμαι πολύ ξεκάθαρα ακόμα και τώρα που μου είχε πει η μητέρα μου. «Αχ τι ωραία θα ήτανε να σε έβλεπα κι εσένα στο γυαλί». Αυτό ήταν· μεγαλώνοντας έψαξα, ρώτησα και τελικά τα κατάφερα να γίνω ηθοποιός. Το συγγραφέας προέκυψε στην πορεία. Από την πρώτη χρονιά στην δραματική σχολή έγραφα αλλά πολύ σκόρπια πράγματα και περισσότερο ποιήματα. Κάποια στιγμή το 2002 ολοκλήρωσα ένα σήριαλ που έδωσα για έγκριση σε κάποια εταιρεία παραγωγής. Ξαφνιάστηκα όταν μετά από λίγες μέρες με καλέσανε στα γραφεία τους για να μιλήσουμε και το μόνο που μου είπανε ήταν «γράφεις καλά αλλά όχι για την τηλεόραση. Έχεις σκεφτεί να γράψεις ένα μυθιστόρημα;» Τότε δεν το πήρα και πολύ στα σοβαρά. Ίσα ίσα που νεύριασα μαζί τους γιατί θεώρησα πως μου λέγανε ψέματα για να με αποφύγουν. Μετά απ’ αυτή την απογοήτευση μου πήρε 10 χρόνια να ξαναπιάσω μολύβι και χαρτί. Να που ίσως να είχανε και δίκιο.


 2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το νέο βιβλίο σας «ΜΑΡΟΥΣΩ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του μυθιστορήματος?


Η πηγή έμπνευσης της Μαρουσώς ήταν το «Εγώ μεγάλωνα για σένα…». Η δύναμη που είχε η Μαρουσιάννα σε αυτό το μυθιστόρημα με έκανε να αναζητήσω το παρελθόν της και να γυρίσω σχεδόν 90 χρόνια πίσω. Στη μέρα που γεννήθηκε.

Η Μαρουσώ έρχεται στον κόσμο το μήνα που λάμπει στον ουρανό το μπλε φεγγάρι. Και που αλλού, στα βάθη της Ανατολίας, στην μαγική και μυστηριακή Καππαδοκία. Εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Η πορεία της μέχρι την μέρα που φτάνει στα ορεινά της Πίνδου περνάει από την Κωνσταντινούπολη του 1880, τη Σμύρνη και τον Βόλο στη τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλία. Το παρελθόν της ξεδιπλώνεται παράλληλα με το μέλλον της και είναι γεμάτο με αναπάντητους γρίφους. Το ερώτημα είναι θα καταφέρει μέχρι το τέλος να τους λύσει και να ανακαλύψει ποια είναι στην πραγματικότητα η Μαρουσώ;


3)Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Οι εικόνες του και το κινηματογραφικό ξεδίπλωμά τους. Επίσης το πάντρεμα παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος θεωρώ πως είναι απ’ τα δυνατά του σημεία.


4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως ότι είναι γραφτό να συμβεί θα συμβεί. Μπορεί όχι στην ώρα του αλλά θα συμβεί.

Από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο είμαι σίγουρος πως κάτι ανώτερο γράφει ποια θα είναι η πορεία μας σε αυτό το ταξίδι της ζωής. Έτσι ακριβώς γίνεται και με τη Μαρουσώ. Γι’ αυτό και στα δύο βιβλία υπάρχει έντονο το παιχνίδι της μοίρας. Ότι γράφει δεν ξεγράφει λέγανε οι παλιότεροι. Το πιστεύω. Πιστεύω όμως επίσης πως ότι γράφει μπορεί και ξεγράφει γιατί είμαστε πάντα υπεύθυνοι των πράξεων μας.

Αρκεί μόνο να βρούμε τον τρόπο να ξεγλιστρήσουμε. Αλλά ακόμα κι αυτό να συμβεί αργά ή γρήγορα θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Γιατί μόνο η μοίρα ορίζει το μερίδιο της ζωής που αντιστοιχεί στον καθένα.


 5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Από τη στιγμή που αποφάσισα ότι θα γράψω την ιστορία της Μαρουσιάννας νομίζω πως δεν υπήρχε πιο ταιριαστός τίτλος.

Δεν σκέφτηκα ποτέ κάποιον άλλον.


6) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Τους έστειλα το πρώτο μου μυθιστόρημα να το διαβάσουνεκαι από την πρώτη κιόλας στιγμή που το πήρανε στα χέρια  τους με αγκαλιάσανε και πιστέψανε σ’ αυτή μου την προσπάθεια. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και έκανα αμέσως ένα ταξίδι αστραπή από Βιέννη για Αθήνα για να μπορέσουμε έτσι να γνωριστούμε και να οργανώσουμε την έκδοση του «Εγώ μεγάλωνα για σένα». Δυο χρόνια μετά θέλω να πιστεύω πως δεν κάνανε λάθος.


7) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?


Η ιστορία της Μαρουσώς δεν τελείωσε ακόμα. Υπάρχουν ακόμη κάποια λύτρα που πρέπει να εξαγοραστούν. Το πότε και το πώς είναι ακόμη άγνωστο. Ελπίζω όμως να είναι σύντομα.


8)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

Τη φαντασία του. Όσο περισσότερο την αφήνει ελεύθερη τόσο πιο όμορφο γίνεται το ταξίδι του αναγνώστη. Εκεί μέσα πιστεύω πως κρύβεται και το μυστικό της μακροζωίας.


9)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;


Σίγουρα όταν κάποιος ξεκινάει να μεταφέρει τις σκέψεις του στο χαρτί τον οδηγεί μια εσωτερική ανάγκη. Αν δεν οδηγηθεί από κάτι βαθύτερο δεν πρόκειται και να γράψει. Κανένας συγγραφέας δεν νομίζω πως ξεκίνησε να γράφει για οικονομικούς λόγους ή για να αποκτήσει φήμη. Αν ξεκινήσεις έτσι το σίγουρο είναι ότι δεν θα καταφέρεις τίποτα από τα δυο. Όσες φορές ξεκίνησα να γράφω δεν σκεφτόμουνα ποτέ τί θα γίνει όταν ολοκληρώσω την ιστορία γιατί δεν ήξερα καν αν θα καταφέρω να φτάσω ως το τέλος. Θα είχα όμως γράφοντας ικανοποιήσει την εσωτερική μου ανάγκη είτε έφτανα στο τέλος είτε όχι.


10)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Το βιβλίο μου μπορεί κάποιος να το βρει σε όλα τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς του. Από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο. Και να μην υπάρχει μπορεί να το παραγγείλει.

Όσον αφορά εμένα, ένα ταξίδι στην Βιέννη είναι αρκετό για να γνωριστούμε από κοντά πίνοντας μια σοκολάτα Βιεννουά.

Αρκεί πρώτα να μου γράψει ένα μήνυμα στο προφίλ μου στο

Facebook: Θεόδωρος Λιμήτσιος ή ακόμα και στο instagram: limitsiostheodoros



Μαρουσώ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Θεόδωρος Λιμήτσιος
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα - Ellinika Grammata

Τον μήνα με τα δύο φεγγάρια, όταν λάμπει στον ουρανό το μπλε φεγγάρι, γνέθουν οι Μοίρες το νήμα της ζωής.

Μια τέτοια νύχτα έρχεται στον κόσμο η Μαρουσώ. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια της ζωής της. Μιας ζωής πολυκύμαντης, όπου η νηνεμία έπεται της καταιγίδας, το φως ακολουθεί το σκοτάδι, και το γέλιο εναλλάσσεται με το κλάμα.

Η ιστορία της Μαρουσώς ξεκινάει το 1830 από τα βάθη της Ανατολίας, στη μακρινή και γοητευτική Καππαδοκία, περνάει από την πολύβουη Κωνσταντινούπολη και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τον Βόλο και το Πήλιο, για να φτάσει έως τα αγέρωχα βουνά της Πίνδου, εκεί όπου η Θεσσαλία αγκαλιάζει την Ήπειρο.

Η Μαρουσώ, μια ηρωίδα γεμάτη μυστήριο που το παρελθόν της χάνεται στο έρεβος της λήθης. Το παρόν της φωτίζεται από την αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή. Το μέλλον της, άδηλο, όπως η μοίρα… μοιραίνει.

Η αινιγματική Μαρουσιάνα του Εγώ μεγάλωνα για σένα… σε αυτό το βιβλίο γίνεται η πρωταγωνίστρια, η νεαρή Μαρουσώ, που ταξιδεύει παλεύοντας να ξεδιαλύνει τους γρίφους της ζωής της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard