ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΠΑΝΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ για το βιβλίο του «Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΠΑΝΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, του βιβλίου «Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.




Κε ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το καινούργιο σας βιβλίο, Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ. 


1)Συστήστε μας με  λίγα λόγια το βιβλίο σας. Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα, για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για τον Καιρό των ρόδων. Πρόκειται, για το τρίτο νουάρ μυθιστόρημα με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη. Σε αυτή την υπόθεση ο Πέτρος Ριβέρης αναλαμβάνει να φέρει πίσω ζωντανή την Ιφιγένεια Ρούσσου, η οποία, έχει απαχθεί από αγνώστους στη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στην επιβολή των capital controls. Ανήκοντας στους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, η εξαφάνιση της Ιφιγένειας Ρούσσου, προκαλεί αναστάτωση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου έγκειται στο ότι καθώς ο Πέτρος Ριβέρης αναζητά την απαχθείσα, ανακαλύπτει στοιχεία που αφορούν μια μυστική αδελφότητα που δρα στη Θεσσαλονίκη, και λειτουργεί σύμφωνα με θεσμούς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται για ένα εύρημα που, είναι ίσως το δυνατό σημείο του βιβλίου: το Βυζάντιο, η τεράστια κληρονομιά και η σκιά του είναι ακόμα εδώ και, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τους κοινωνικούς όρους διαβίωσης μας.


2)Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία? Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να εμπνέεστε; Από αληθινά γεγονότα; Από ερεθίσματα ή εμπειρίες χρόνων που υποβόσκουν στο συναίσθημά σας ή από κάποια στιγμιαία παρόρμηση;


Αναμφίβολα, το σημείο καμπής της έμπνευσης μου βρίσκεται στην αναγκαστική και, εκ των έξω επιβολή των capital controls στην οικονομία της χώρας μας και στον ζόφο που επικράτησε εκείνες τις διαβολοβδομάδες. Η πίκρα και η θλίψη μου εκείνο τον καιρό ήταν ανυπέρβλητες. Σε ένα είδος όπως είναι το νουάρ μυθιστόρημα, και δη το κοινωνικό-πολιτικό που έχω τη χαρά να υπηρετώ, χωρίς τις ήττες που μας επιφυλάσσει η ζωή, δεν θα μπορούσε να γίνει τέχνη.

Συνεπώς ναι, εμπνέομαι κυρίως από αληθινά γεγονότα. Δίχως να υποτιμώ τις στιγμιαίες παρορμήσεις και, όλα αυτά που βρίσκονται στο υποσυνείδητο μου και φυσικά στα συναισθήματα μου.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας?


Χμμ, δύσκολη ερώτηση. Αν θεωρήσουμε ότι το μυθιστόρημα, είναι το μέσο με το οποίο απευθύνεται ο συγγραφέας στον κόσμο, τότε το μήνυμα είναι ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει το έργο τέχνης ο αναγνώστης. Συνεπώς θα έλεγα, ότι προσκαλώ τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες να λογιστούν πάνω στον Καιρό των ρόδων και σε όλα τα αισθητικά και λογοτεχνικά στοιχεία που εμπεριέχει.


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Ο καιρός των ρόδων είναι ένας ωραίος τίτλος που, συνοδεύεται από ένα καταπληκτικό εξώφυλλο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η Ιφιγένεια Ρούσσου εκτός από διοργανώτρια της διαμαρτυρίας ενάντια στην επιβολή των capital controls, είναι και ιδρυτικό μέλος μιας συλλογικότητας που λέγεται Ροδάνθη με πολλαπλές κοινωνικές δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το ρόδο είναι ένα σημαίνον με πολλά σημαινόμενα. Κατά συνέπεια, ο τίτλος ταιριάζει με όλα όσα πραγματεύεται το μυθιστόρημα.


5) Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.


Έχω τη χαρά να εκδίδω το έργο μου, σε έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας. Αυτό με γεμίζει περηφάνια και λογοτεχνική αξιοπρέπεια, αλλά φυσικά και ευθύνη ώστε να ανταποκρίνονται τα βιβλία μου σε υψηλά αισθητικά κριτήρια. Και φυσικά, με βοηθάει να έρχομαι σε επαφή με έναν μεγάλο και σημαντικό κύκλο αναγνωστών.


6)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου? Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης?


Σίγουρα και οι τρεις προσδιοριστικοί παράγοντες που αναφέρατε, έχουν σημαντική συνεισφορά, με τη δική του βαρύτητα ο καθένας.

Θα πρόσθετα και την επιλογή του συγγραφέα να δημιουργεί, να φτιάξει κάτι καινούριο. Ο συγγραφέας συνδυάζει το ταλέντο, την παιδεία και την εργασία του με τέτοιο τρόπο ώστε να προσπαθεί να συνεισφέρει σε αυτό που λέγεται λογοτεχνική δημιουργία και αν μπορεί να ανανεώσει τους κώδικες της. Εν ολίγοις, κύριος στόχος του βιβλίου είναι να γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επικοινωνήσει ευκρινέστερα και με αισθητικό τρόπο ο συγγραφέας με τους αναγνώστες. Γενικά μιλώντας, μεγαλύτερη σημασία έχει κατά την άποψη μου, η καλλιτεχνική αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη και οι δρόμοι που μπορούν να ανοιχτούν για την τέχνη από αυτή τη διαδρομή.


7)Εσείς διαβάζετε? Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία?


Ναι διαβάζω όσο περισσότερο μπορώ. Κατά προσέγγιση διαβάζω 60 με 70 βιβλία τη χρονιά, και όσο μεγαλώνω γίνομαι περισσότερο εκλεκτικός. Θα ήθελα να διαβάζω περισσότερα, αλλά εκτός από την τέχνη υπάρχει και η ζωή. Έχω έναν καταπληκτικό οκτάχρονο γιο που θέλει και θέλω, συνεχώς να μοιραζόμαστε τον χρόνο μας, ενώ εργάζομαι οκτάωρο σε δημόσια υπηρεσία. Ωστόσο διαβάζω όσο μπορώ, αφενός γιατί δεν παύω να είμαι αναγνώστης και παίρνω αισθητική απόλαυση από την ανάγνωση και φυσικά ως συγγραφέας οφείλω να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις στην τέχνη μου.


8)Μιλήστε μας για εσάς και τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.


Έχω ξεκινήσει την τέταρτη περιπέτεια του Πέτρου Ριβέρη. Θα είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς αναλαμβάνει τη διαλεύκανση μιας δολοφονίας με ερωτική κίνητρα. Για την ώρα το πολιτικό-κοινωνικό νουάρ που τόσο μου αρέσει κάνει πίσω, προς όφελος του ερωτικού νουάρ. Αυτά μπορώ να σας πω για την ώρα!


 Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Και πάλι σας ευχαριστώ! Οι Εκδόσεις Κέδρος φροντίζουν ώστε το βιβλίο να υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία.



Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ
Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΠΑΝΟΣ
Έτος έκδοσης: 2021
Εκδόσεις Κέδρος - Kedros Publishers


Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιβολή των capital controls στην περιοχή του παλιού Φραγκομαχαλά της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται απρόοπτα. Άγνωστοι αφήνουν ελεύθερα μέσα στο πλήθος τρία μικρά ελάφια προκαλώντας αναστάτωση. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η διοργανώτρια Ιφιγένεια Ρούσσου και ιδρυτικό μέλος της συλλογικότητας Ροδάνθη εξαφανίζεται. Λίγες ώρες αργότερα, μια συνοδός πολυτελείας, φίλη της Ρούσσου, ξεγελά τον παρτενέρ της, τον ναρκώνει και του κλέβει ένα πολύτιμο αντικείμενο.
Ο σύντροφος της Ιφιγένειας Ρούσσου αναθέτει στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη να τη βρει ζωντανή. Η έρευνα του Ριβέρη ξεκινά από το σημείο της μυστηριώδους εξαφάνισης και φτάνει μέχρι τις πολλαπλές κοινωνικές δραστηριότητες της Ροδάνθης, Ωστόσο, η ανακάλυψη στοιχείων που αφορούν την ύπαρξη μιας μυστικής αδελφότητας που δρα στην πόλη και λειτουργεί σύμφωνα με θεσμούς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλάζει ριζικά τον προσανατολισμό της έρευνάς του.
Με χειρουργική ακρίβεια ο ντετέκτιβ συνδέει τα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους στοιχεία για να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης και να φέρει πίσω τη γυναίκα. Καθώς πλησιάζει στη λύση του γρίφου, συνειδητοποιεί πως όταν η αλήθεια και η πραγματικότητα δεν ταυτίζονται, το κόστος της λύτρωσης είναι πολύ μεγάλο για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard