ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΔΟΞΟΥΛΑ ΠΑΛΑΜΑΡΑ για το βιβλίο του «ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΣΤΙΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΔΟΞΟΥΛΑ ΠΑΛΑΜΑΡΑ, του βιβλίου «ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΣΤΙΑ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.




1) Κα ΔΟΞΟΥΛΑ ΠΑΛΑΜΑΡΑ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.

Γεια σας

Όχι, μικρή ήθελα να γίνω γελοιογράφος, αλλά έγινα δασκάλα Αγγλικών και διδάσκω 49 χρόνια με πολλή όρεξη.

Έγραφα πάντα “καλά” αλλά σκεφτόμουν ότι για να γράψεις ένα βιβλίο δεν αρκεί να γράφεις καλά. Πρέπει να έχεις και κάτι ενδιαφέρον να πεις. Στα 73 (!) ένιωσα ότι είχα κάτι ενδιαφέρον να πω.

2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΣΤΙΑ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας?

Το βιβλίο είναι καθαρά αυτοβιογραφικό. Στα 70 κοιτάζοντας πίσω τη ζωή σου, βλέπεις όλα τα γεγονότα διαφορετικά, ιδίως αν έχεις χιούμορ και παρατηρητικότητα. Οι γονείς μου, ας πούμε επιβίωσαν και οι δύο από στρατόπεδα συγκεντρώσεων στη Γερμανία και το έμαθα στα 13 μου την ώρα που η μάνα μου μαγείρευε φακή.

3) 25 κείμενα, τι είναι αυτό που τα συνδέει μεταξύ τους;

Είναι σύντομες ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται με συγγένεια ή φιλία και εξελίσσονται σε Αθήνα, Καλαμάτα και Πόντο.

4)Ποια ιστορία ξεχωρίζετε και γιατί?

Την ιστορία “Γιαούρτι με μέλι”, μία σύντομη διαδρομή της προσπάθειας που έκανα ως νέα γυναίκα να βρω τη θέση μου μέσα στον κόσμο και την εποχή μου και που δυστυχώς, δεν διαφέρει και πολύ από σήμερα. Ξεχωρίζω επίσης την ιστορία “Εδώ γεννήθηκα. Δεν θέλω να πάω πουθενά” που αναφέρεται στα ταξίδια που έχω κάνει μέσα σε 50 χρόνια. (Έχω πάει στο Λονδίνο 23 φορές με εφήβους, κι άλλες τόσες μόνη μου). Ταξιδεύω μέσα σε έναν κόσμο ρευστό, ρευστή κι εγώ.

5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Ο τίτλος είναι της πρώτης ιστορίας. Η ρεστία είναι ένα κύμα βουβόπου οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν σε προηγούμενο χρόνο, ενίοτε ημέρες πριν, ή σε άλλη περιοχή και ως εκ τούτου είναι απροσδόκητο και επικίνδυνο.

6) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Είχα μια εξαιρετική συνεργασία με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ και ήμουν τυχερή που αποφάσισαν να εντάξουν το βιβλίο μου στις εκδόσεις τους.

7) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?

Γράφω ένα δεύτερο βιβλίο, εξ ολοκλήρου για γυναίκες, τις οποίες αγαπώ και εκτιμώ ιδιαίτερα , γι’ αυτό μερικές φορές θυμώνω μαζί τους.

8)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Το διάβασμα βιβλίων είναι μια υπέρτατη ευδαιμονία. Δεν χρειάζεται να επιμένεις να διαβάσεις ένα βιβλίο κλασσικό που σου το συστήνει μια φιλόλογος, αν δεν σε συγκινεί. Άφησέ το στην άκρη για αργότερα και διάβασε ένα βιβλίο που κινητοποιεί το μυαλό σου και την καρδιά σου.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.





ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας: ΠΑΛΑΜΑΡΑ, ΔΟΞΟΥΛΑ
Έτος έκδοσης: 2021
Εκδόσεις Κέδρος - Kedros Publishers

Το κακό είναι ότι ήμασταν και οι δύο εριστικοί και ισχυρογνώμονες. Το καλό είναι ότι ήμασταν και οι δύο εξαιρετικά ανθεκτικοί. Διαφωνούσαμε με πείσμα και με πάθος. Ένα ρίγος ηλεκτρικής ενέργειας διαπερνούσε τον οικογενειακό μικρόκοσμο και ξεκαθάριζε η ατμόσφαιρα. Η ευδαιμονία και η μακροημέρευση ενός ζευγαριού σπάνια εξαρτιούνται από την καλή τους θέληση – μικρές, μικρότατες ιδιορρυθμίες εξισορροπούν τα υπόγεια και άλλα ρεύματα. Άρρητη, άγραφη και απαράβατη συμφωνία μεταξύ μας καθόριζε ότι τα «πρέπει» της συμβίωσης θα έβγαιναν από μέσα μας, από την προσωπική αίσθηση ευθύνης του καθενός μας. Θα πατούσαμε μαζί στον ίδιο τόπο και στον ίδιο χρόνο, μερικές φορές και στο ίδιο όνειρο, αλλά ο καθένας θα είχε το δικό του πάτημα στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard