ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, Ο ΒΑΘΥΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ


 Ο κρόκος γνωστός και ως ζαφορά στην Ελλάδα αλλά και ως  saffron παγκοσμίως είναι ένα μπαχαρικό γνωστό για το άρωμα του, το χρώμα του αλλά και τις θεραπευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες, από τα αρχαία χρόνια.



Στο πρόσφατο ταξίδι μας στο νομό Κοζάνης δεν υπήρχε περίπτωση να μην συμπεριλάβουμε στις επισκέψεις το χωριό Κρόκος Κοζάνης, γνωστό για την καλλιέργεια του κρόκου και την παραγωγή προϊόντων. Οι κάτοικοι του ασχολούνται με την καλλιέργεια του κρόκου, φυτεύουν τους βολβούς στα χωράφια και το Φθινόπωρο, συλλέγουν με τα χέρια τους τα πολύτιμα στίγματα από τα πανέμορφα μωβ λουλούδια και στην συνέχεια τα αποξηραίνουν ώστε στο τέλος να μείνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα που όλοι γνωρίζουμε ως ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ.



Στο χωριό ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ λειτουργεί από το 1971 ο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ. Απαρτίζεται από 1.000 μέλη και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου Κοζάνης. 

Ο Συνεταιρισμός στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 612,40 τ.μ.  Το κτήριο βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο επιφάνειας 477,20 τ.μ. και βρίσκεται εντός του οικισμού της Κοινότητας Κρόκου Κοζάνης. Επισκεφθήκαμε τον συνεταιρισμό, στους χώρους που επιτρέπεται για το κοινό, λόγω των μέτρων ασφάλειας για τον covid-19 ενώ είχαμε μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρου του συνεταιρισμού κ. Μητσόπουλο, ο οποίος μας έδωσε  πληροφορίες για την λειτουργία τους αλλά και για τα προϊόντα του συνεταιρισμού.  


Μιλήστε μας για τον συνεταιρισμό, πως προέκυψε η δημιουργία του και ποιοι βρίσκονται πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση?

Η ίδρυση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης έγινε το 1971

μετά από απαίτηση των μελών του. Είχε προηγηθεί το 1966 η ίδρυση ελεύθερου

συνεταιρισμού όπου οι παραγωγοί κρόκου δεν ήταν υποχρεωμένοι να παραδίνουν

το σύνολο της παραγωγής τους στο συνεταιρισμό χωρίς βέβαια επιτυχία.


Ποιος είναι ο σκοπός του Συνεταιρισμού?


 Ο συντονισμός της καλλιέργειας του φυτού "κρόκος" για να αυξηθεί η

παραγωγή και να βελτιωθεί η ποιότητα του.

 Η συγκέντρωση και διάθεση της παραγωγής του προϊόντος αυτού.

 Η τυποποίηση και ενιαία εμφάνιση του ιδίου προϊόντος.


Ποια είναι αυτή την στιγμή η παρουσία σας στην Ελλάδα και πως βλέπει το μέλλον

ο συνεταιρισμός τόσο στην εγχώρια όσο και στην αγορά του εξωτερικού?


Η παρουσία στην Ελλάδα είναι ισχυρή διαθέτοντας το 30% περίπου της ετήσιας

παραγωγής τυποποιημένο. Αποτελεί τη μεγαλύτερο παραγωγό χώρα στην Ευρώπη

και Πέμπτη παγκόσμια.

Ποια είναι τα προϊόντα που παράγεται και σε τι θα λέγατε ότι ξεχωρίζουν από άλλα

παρόμοια  προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά?


Κρόκος Κοζάνης συσκευασμένο και ροφήματα με κρόκο Κοζάνης. Η διαφορά είναι

στον Κρόκο Κοζάνης όπου είναι προϊόν ΠΟΠ λόγω της ανώτερης ποιότητας του.


Ποιο νομίζεται ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του Συνεταιρισμού?

Ο Συνεταιρισμός αποσκοπεί, με την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία

βοήθεια των συνεταίρων μελών του στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική

ανάπτυξη και προαγωγή τους, μέσω μιας συν ιδιόκτητης και δημοκρατικά

διοικούμενης επιχείρησης.

Που μπορεί κάποιος να βρει και να προμηθευτεί τα προϊόντα σας?


Σε όλα τα σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard