ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΝΙΚΟ ΤΣΙΠΟΚΑ για το βιβλίο του «ΤΑ ΑΧΝΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΦΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τo συγγραφέα κ. ΝΙΚΟ ΤΣΙΠΟΚΑτου βιβλίου «ΤΑ ΑΧΝΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΦΑ»που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.





1)Κε ΤΣΙΠΟΚΑ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε εσάς και το καινούργιο σας βιβλίο. 
Συστήστε μας με  λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΤΑ ΑΧΝΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΦΑ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε?


Είναι η συνέχεια μιας σειράς διηγημάτων που ξεκίνησαν να γράφονται το 2017 και μέρος τους εκδόθηκε το 2018 από την Απόπειρα με τίτλο ‘’Favelas’’ και το 2019 είχαν ολοκληρωθεί και τα ‘’ Τα αχνά φώτα της Μάρφα’’ που εκδόθηκαν από τον Κέδρο το 2021.



2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Η αμεσότητα της γλώσσας, η πολυμορφία των εικόνων του και ο συναισθηματικός ρεαλισμός τους, σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι στο απέναντι πεζοδρόμιο και συμμετέχεις, σαν να ακούς με δέος τις ζωές αγαπημένων φίλων που είχες χρόνια να δεις.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας?


Ʃε ένα σκληρό περιβάλλον δεδομένων κ εφαρμογών, οι αισθήσεις και η αγάπη είναι το ανάθεμα και η τρέλα συγχρόνως που μας ελευθερώνει από το βίαιο καταναγκασμό, να χωρέσουμε τις ζωές μας στην απομόνωση των ψηφιακών μέσων.


4)Με λίγα λόγια πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας?


Ένας τόσο συναρπαστικός μικρόκοσμος που δεν χρειάζονται λέξεις για να συναντηθούν οι ψυχές μας.



5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Από την αρχή είχα επιλέξει τον συγκεκριμένο τίτλο για το βιβλίο που είναι συγχρόνως και τίτλος διηγήματος.



6)Πείτε μας γιατί γράφετε βιβλία? Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου? Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης?


Γράφω μόνο όταν δεν βουλιάζω στις υπέροχες στιγμές της κάθε μέρας. Η ζωή εξάλλου δεν περιγράφεται και δεν περιμένει. Δεν μου αρέσει να περιορίζω την διάθεση μου για έκφραση μόνο στο γράψιμο. Ασχολούμαι παράλληλα και με άλλες παραστατικές τέχνες.


7)Εσείς διαβάζετε? Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία?


Κυρίως Beat λογοτεχνία. Ένα βιβλίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αίσθηση πληρότητας ενός αγγίγματος ή μιας ανάσας. Μπορεί όμως να σου δημιουργήσει την συναισθηματική λαχτάρα και φόρτιση για να τα ψάξεις.


8)Υπάρχουν αγαπημένα βιβλία  στη βιβλιοθήκη σας που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί?


Τα βιβλία, τα cd, τα ξεχασμένα βινύλια έχουν την αύρα από τους ανθρώπους και τις ψυχές που τα έπιασαν και τα ένιωσαν. Πρέπει να αλλάζουν συχνά χέρια λοιπόν, να μοιράζονται απλόχερα σαν κομμάτια σοκολάτας, σαν κέρασμα ζωής σε ένα ατέλειωτο πάρτι.

9)Μιλήστε μας για εσάς και τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.

Ʃτην διάρκεια του εγκλεισμού ολοκλήρωσα μια νέα σειρά διηγημάτων για την καραντίνα καθώς και μια ιστορία που προσπαθώ να την μεταφέρω στον κινηματογράφο.

10)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Το βιβλίο διανέμεται από τον Κέδρο σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της χώρας και της Κύπρου, καθώς και σε αλυσίδες πολυκαταστημάτων. Facebook Nikos Tsipokas.

 



ΤΑ ΑΧΝΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΦΑ
Συγγραφέας: ΤΣΙΠΟΚΑΣ, ΝΙΚΟΣ
Έτος έκδοσης: 2021
Εκδόσεις Κέδρος - Kedros Publishers


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πώς να περιγράψεις το αλλόκοτο, τις συμπτώσεις, τη σημασία των αντικειμένων στις πιο κρίσιμες στιγμές;
Σκηνές σινεμά, είκοσι μία μικρού μήκους ταινίες, ένα αφηγηματικό installation με καταιγιστική δράση, με μια γλώσσα που σε κάνει να θες να ρισκάρεις, να σταματήσεις να μετράς, να κατεβάζεις app, να προσπαθήσεις να της μιλήσεις τελικά.
Οι στιγμές αλλάζουν όταν βουτάμε μέσα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard