ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ Το ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΛΑΒΟΥΖΗ για το βιβλίο της «ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΛΑΒΟΥΖΗ, του βιβλίου «ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ.



Κε  ΠΑΛΑΒΟΥΖΗ, λίγους μήνες μετά το τελευταίο βιβλίο σας  «ΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» έχουμε την χαρά να σας φιλοξενήσουμε πάλι στο blog μας, για να να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε  το καινούργιο βιβλίο σας "ATTIKH ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ένα τρομοκρατικό θρίλερ και προφητικό θα έλεγα, μετά τα γεγονότα που βιώνουμε έντονα τις τελευταίες ημέρες και αναφέρομαι στα θέματα Τρομοκρατίας (Αφγανιστάν, ταλιμπάν, προσφυγικό κλπ). 


 1)Συστήστε μας με λίγα λόγια το νέο βιβλίο σας «ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του μυθιστορήματος?


Η Αττική Καταιγίδα είναι ένα τρομοκρατικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Αθήνα. Πάνοπλοι τρομοκράτες καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο κάτω από την κάλυψη του εγχώριου και διεθνούς τύπου και κρατούν ομήρους τους πολιτικούς, το προσωπικό και τους ανήλικους επισκέπτες του κτηρίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα κάνουν τα πάντα για να απελευθερώσουν τους ομήρους με τον μικρότερο δυνατό φόρο σε αίμα. Όμως αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς στην διαμάχη εμπλέκονται βαθιά κίνητρα, πανίσχυρα συναισθήματα και αντίθετες κοσμοθεωρίες που παίζουν το ρόλο του καταλύτη, κορυφώνοντας τη σύγκρουση και τον αριθμό των απωλειών.

Έμπνευση για το βιβλίο αυτό, υπήρξαν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και οι διαχρονικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή. Ακόμα και τώρα, καθώς γράφω αυτές τις σειρές, παρακολουθούμε τρομερά γεγονότα σε μια περιοχή που αν το καλοσκεφτούμε, γεωπολιτικά δεν απέχει και πολύ από τη δική μας πόρτα. Οι συνέπειες της νέας διακυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, εκτός από την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα επιφέρει στους Αφγανούς πολίτες, όπως και την εκατόμβη νεκρών που θα προκύψει κυρίως πίσω από τις κάμερες, θα επηρεάσει με διάφορους τρόπους ολόκληρη την Ευρώπη και σίγουρα και την Ελλάδα. H τρομοκρατία, δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πρόσφατα ούτε θα λήξει άμεσα. Ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», όχι μόνο δεν φαίνεται να εξομαλύνει την κρίση, αντίθετα λειτουργεί καταλυτικά, ώστε ακραίες ιδεολογίες να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε χώρες με ελλιπή συστήματα πρόνοιας, υγείας και εκπαίδευσης, εκεί όπου απάνθρωπες ιδέες, μπορούν να ριζώσουν και να βλαστήσουν. Δεν θα μπορούσα να παραμείνω ανεπηρέαστος από τη βασανιστική πραγματικότητα, έτσι θεώρησα πως θα έπρεπε να ασχοληθώ με το ζήτημα αυτό στην Αττική Καταιγίδα.


2)Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Παρά τον δαίμονα της υποκειμενικότητας, εντάσσω στα δυνατά στοιχειά του βιβλίου τις έντονες ανατροπές και την γρήγορη ροή της υπόθεσης. Δευτερευόντως ως βιβλίο που διαδραματίζεται στο παρόν, θίγει και ασκεί κριτική στα ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία, μέσω πάντα της μυθοπλασίας. Η οικονομική και κλιματική κρίση, το προσφυγικό και φυσικά η τρομοκρατία, είναι ζητήματα τα οποία εξέτασα προσεκτικά και ενέταξα στην πλοκή του βιβλίου. Είναι ο χάρτης πάνω στον οποίο θα κινηθούνε οι ήρωες του βιβλίου στην επερχόμενη σύγκρουση. Και τους κανόνες δεν θέτει μονάχα η τρομοκρατία, αλλά και ο παράγοντας του χρόνου. Όλη η πλοκή άλλωστε, εξελίσσεται μέσα σε ένα 24ωρο.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Θεωρώ πολύ σημαντικό ο αναγνώστης να γνωρίσει πιθανά τα πιθανά κίνητρα, τις δυνάμεις που ίσως να οδηγήσουν στην τρομοκρατία. Γιατί ένας άνθρωπος γίνεται τρομοκράτης; Ποια λάθη έχουν γίνει διαχρονικά στη διαμάχη Ανατολής-Δύσης; Δεν ισχυρίζομαι ότι παρέχω απαντήσεις, όμως το βιβλίο είναι μια πολύ καλή πηγή ενός πολυπρισματικού προβληματισμού και εν συνεχεία ο καθένας μπορεί να χτίσει τη δική του επιχειρηματολογία.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές έγκυρες πηγές μέσα σε έναν ωκεανό παραπληροφόρησης και αφερεγγυότητας. Αλλά για να απαντήσω ευθέως στην ερώτηση, αν ένα είναι το μήνυμα που θέλω να αποκομίσει κάποιος, αυτό είναι πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατία με περισσότερες θερμές συγκρούσεις. Οι πύραυλοι και οι στρατιωτικές επεμβάσεις ματώνουν περισσότερο τις χώρες του κόσμου. Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, πρέπει να στοχεύσουμε στα αίτια που την αναπαράγουν.


 4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Δεν υπήρξε εναλλακτικός τίτλος και μάλιστα ο συγκεκριμένος προέκυψε σχεδόν ταυτόχρονα με τη συγγραφή του βιβλίου, καθώς λειτούργησε ως βάση για τις ενότητες, καθώς ακολουθούν τα στάδια μιας καταιγίδας, από την έναρξη, μέχρι την κορύφωση και το πέρας.

Η τρομοκρατική επίθεση άλλωστε θα χτυπήσει σαν καταιγίδα την Αθήνα και τον κόσμο ολόκληρο.


5) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣΥΔΡΟΠΛΑΝΟ


Οι Εκδόσεις Υδροπλάνο είναι ένας πολλά υποσχόμενος εκδοτικός οίκος που σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε δυναμικά βήματα στο χώρο του βιβλίου. Για μένα ήταν ένα τρένο –ή ένα υδροπλάνο– στο οποίο φρόντισα να επιβιβαστώ εγκαίρως. Και το αποτέλεσμα της κοινής πορείας είναι η Αττική Καταιγίδα.


6)Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.


Δεν είχα ποτέ μου σκεφτεί να γράψω ένα βιβλίο πριν από τη στιγμή που άρχισα να γράφω τον Τέταρτο Καβαλάρη, που έγινε και το πρώτο προσωπικό μου έργο. Όμως πάντοτε διέθετα ανεπτυγμένη φαντασία, μπορούσα πολύ εύκολα να πλάθω φανταστικούς κόσμους, υποθετικούς διαλόγους, εναλλακτικές πραγματικότητες, γεγονότα και πρόσωπα. Κάποια στιγμή ως φοιτητής αναρωτήθηκα, πώς θα ήταν αν όχι μόνο διάβαζα βιβλία, τα οποία αγαπάω από παιδί, αλλά αν άλλαζα για λίγο θέση, και αντί για αναγνώστης, γινόμουν συγγραφέας. Το δοκίμασα, το λάτρεψα και έκτοτε συνεχίζω ασταμάτητα.


7) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?


Δύσκολη ερώτηση. Κυρίως επειδή δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτό που έχω στο μυαλό μου. Αν υποθέσω ότι θα διατηρήσω τους χρόνους γραφής που χρειάστηκα για τα προηγούμενα βιβλία, τότε το νέο βιβλίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022. Θα είναι ένα μυθιστόρημα διαφορετικό από τα προηγούμενά μου, αυτό μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Αυτό το διάστημα κάνω την έρευνά μου και σύντομα, μόλις νιώσω έτοιμος, θα αρχίσω το γράψιμο.

Το φθινόπωρο είναι η αγαπημένη μου εποχή για γράψιμο, οπότε είμαι αισιόδοξος. Από εκεί και πέρα, το επόμενο δίμηνο θα κυκλοφορήσουν τρεις συλλογικές ανθολογίες διηγημάτων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται ισάριθμα δικά μου διηγήματα. Ένα τρόμου και δύο φαντασίας.


8)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;


Θα μιλήσω για εμένα, καθώς για τον κάθε δημιουργό η απάντηση πιθανολογώ πως διαφέρει. Βρίσκω ανεξάντλητη έμπνευση στην επικαιρότητα, σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας, στην Ελλάδα και αλλού. Η επικαιρότητα βρίθει ερεθισμάτων. Απλά περιμένουν εκεί για όποιον δοκιμάσει να τα χρησιμοποιήσει. Αλλά δεν μου αρέσει να περιορίζομαι και επειδή αγαπώ την ιστορία, τη βιολογία, την επιστήμη μου το περιβάλλον, βρίσκω έμπνευση σε διαφορετικά πράγματα. Σε άλλες εποχές, σε άλλους τόπους, σε ιστορικά γεγονότα, σε ζητήματα που απασχολούν τον φυσικό κόσμο.


9)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;


Το οικονομικό όφελος δεν μπορεί να είναι ποτέ ο αυτοσκοπός, αλλιώς σίγουρα το όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει. Αν το κίνητρο είναι τα χρήματα, θα πρέπει να περιμένεις πως το αποτέλεσμα θα έχει τελικά ευτελή αξία και ο αναγνώστης το αντιλαμβάνεται αυτό από τις πρώτες σελίδες. Η φήμη είναι το τελευταίο που θα σκεφτόμουν. Τελικά όλα ξεκινάνε και τελειώνουν από την ικανοποίηση αυτής της εσωτερικής ανάγκης. Μια ανάγκη για επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, να μοιραστώ σκέψεις, γεγονότα και ερωτήματα. Η συγγραφή είναι μια προσπάθεια να εξωτερικεύσω συναισθήματα και προβληματισμούς. Η δυνατότητα να μοιράζομαι με τους αναγνώστες, θεωρώ πως είναι μια πανίσχυρη δύναμη που με κάνει να συνεχίζω να αναρωτιέμαι, να παρατηρώ τον κόσμο και να γράφω.


10)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την ηλεκτρονική φιλοξενία. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε κάθε μικρό και μεγάλο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο, καθώς και σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Εμένα μπορείτε να με βρείτε τόσο στο Facebook, στη σελίδα μου: https://www.facebook.com/manolispalavouzisauthor, ή στο προφίλ μου στο Instagram: https://www.instagram.com/manolis.palavouzis/


Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και αναίμακτα η δοκιμασία των Αφγανών, αλλά και κάθε ανθρώπου που βασανίζεται από τα ειδεχθή και απάνθρωπα παιχνίδια της διεθνούς γεωπολιτικής και των συμφερόντων απ’ όπου κι αν προέρχονται.




Αττική καταιγίδα
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΛΑΒΟΥΖΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

Όταν ο ναός της Δημοκρατίας καταρρέει, κανείς δεν είναι ασφαλής. Στην Αίθουσα της Ολομέλειας του Eλληνικού Κοινοβουλίου πέφτουν, σε ζωντανή σύνδεση, πυροβολισμοί. Ένοπλοι τρομοκράτες έχουν εισβάλει στον ναό της δημοκρατίας και απειλούν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Ένας αγώνας ξεκινάει για την απελευθέρωση των ομήρων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του αστυνομικού διαπραγματευτή Μαυρίδη, θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα τεράστια εμπόδια για να σωθούν οι ζωές των εγκλωβισμένων πολιτικών, εργαζομένων και ανήλικων επισκεπτών της Βουλής, ενώ, στην πλατεία Συντάγματος, βρίσκεται σε εξέλιξη η μαζικότερη διαδήλωση της δεκαετίας. Αυτό όμως που αρχικά μοιάζει με κοινή ομηρία αποδεικνύεται κάτι πολύ πιο επικίνδυνο και σκοτεινό με παγκόσμιο αντίκτυπο κι αυτό γιατί οι τρομοκράτες δεν σκοπεύουν να βγουν ζωντανοί από το κτίριο. Στο καταιγιστικό αυτό τρομοκρατικό θρίλερ, ακολουθώντας τα σημεία των καιρών, αναβιώνει η μακραίωνη σύγκρουση δύο άσπονδων εχθρών, της Ανατολής και της Δύσης. Ανάμεσα στις αντικρουόμενες κοσμοθεωρίες, μια γκρίζα ζώνη απλώνεται, εκεί όπου το δίκαιο, το άδικο και το ηθικό πολλές φορές είναι δύσκολο να διακριθούν. Η προσφυγική κρίση έρχεται στο προσκήνιο με έναν εντελώς αναπάντεχο τρόπο. Μέσα στον χαώδη συρφετό των κατατρεγμένων, οι σπίθες της εκδίκησης περιμένουν υπομονετικά αθέατες, έτοιμες να θεριέψουν και να κατακάψουν τα πάντα στο διάβα τους σαν πύρινη καταιγίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard