ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΣΚΛΙΑΜΗ για το βιβλίο του «Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΣΚΛΙΑΜΗ και το βιβλίο του με τίτλο «Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ


1)Συστήστε μας με λίγα λόγια το νέο βιβλίο σας «Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» συνέχεια του πρώτου βιβλίου σας «ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» που γνωρίσαμε σχεδόν 2 χρόνια πριν. Πείτε μας ποια ήταν η πηγή έμπνευσης των βιβλίων σας.


‘’Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ’’ είναι τοδεύτερο βιβλίο της τριλογίας μου η οποία και θα τελειώσει με το τρίτο βιβλίο της σειράς, το οποίο θα έχει τον τίτλο ‘’Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ’’

Πρόκειται για την συνέχεια των περιπετειών της ομάδας των αρχαιολόγων και των εκπαιδευμένων σωματοφυλάκων που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο, οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τον πάπυρο ο οποίος έχει χαθεί πριν από 2.000 χρόνια και συνόδευε το μυθικό δαχτυλίδι της Ατλαντίδας και βρισκόταν στην κατοχή του ο Μ. Αλέξανδρου.

Στην συνέχεια και μετά από πολλές ανατροπές θα ανακαλύψουν τελικά που βρίσκεται και η τοποθεσία του θα είναι μια από τις πολλές εκπλήξεις που περιμένουν τον αναγνώστη κατά την διάρκεια της αφήγησης.

Η πηγή της έμπνευσής μου ήταν ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος γιατί όπως ξέρετε, έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο, επώνυμους και μη. Άλλοι εμπνεύστηκαν από τα μεγάλα επιτεύγματά του, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο, και άλλοι από τη στρατιωτική του ευφυΐα.

Έτσι και εμένα, όταν ήμουν νέος, με είχαν συναρπάσει οι επιτυχίες του αλλά και οι επικές μάχες που έδωσε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ασία αυτός ο μεγάλος Έλληνας στρατηλάτης που κανένας δεν κατάφερε να πλησιάσει τόσο σε στρατηγική όσο και επιτεύγματα.

Πολλοί, όπως και εγώ, προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα ίχνη του πιο ένδοξου κατακτητή όλων των εποχών, που έγινε βασιλιάς σε ηλικία μόλις 20 ετών, απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις στην Τουρκία, στέφθηκε Φαραώ στην Αίγυπτο και κατέλαβε εδάφη από τοΝείλο μέχρι τη Βαβυλώνα, από τη Μακεδονία μέχρι τα Ιμαλάια. Σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δέκα ετών γονάτισε την απέραντη Περσική Αυτοκρατορία και πέθανε, ήρωας πλέον, σε ηλικία μόλις 33 ετών, χωρίς να γνωρίσει ποτέ την ήττα: μία μοναδική περίπτωση στην ιστορία.

Δίκαια λοιπόν θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ιδιοφυΐες όλων των εποχών και αυτό φαίνεται γιατί, από την αρχαιότητα ακόμα, αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από στρατηγούς και πολιτικούς, ενώ οι μάχες του αποτελούν αντικείμενο μελέτης μέχρι και σήμερα στις σύγχρονες στρατιωτικές σχολές.

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι ο πιο επιτυχημένος διοικητής που μελετά ο δυτικός κόσμος, γιατί μεταξύ των άλλων ήταν άσος στα θέματα τακτικής, λαμπρός πολιτικός άνδρας και ένα χαρισματικό άτομο που ανέδυε μια αύρα δύναμης – γι’ αυτό και πολλοί στρατηγοί του σύγχρονου κόσμου τον θεωρούν πρώτο ανάμεσα σε πολλούς άλλους στρατηλάτες που γνώρισε η ιστορία και αποδέχονται ότι δίκαια τού αξίζει ο τίτλος «Μέγας».

Εντούτοις είναι δύσκολο να εξιστορήσει κανείς την πραγματική εποποιία αυτού του εξαιρετικού βασιλιά αφού η ιστορική πραγματικότητα αναμιγνύεται με τους θρύλους που τον ακολουθούν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Έτσι και εγώ, προσπάθησα να βάλω στο ίδιο «κουτί» τη μυθοπλασία με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία, δημιουργώντας μια συσκευασία δώρου που με αμπαλάζ την περιπέτεια και τους έρωτες δημιουργήθηκε ένα «δέμα» που μπορεί ο καθένας να χαρίσει ή να διαβάσει χωρίς να κουραστεί ή να αγανακτήσει στη διάρκεια των 500 σελίδων του.



2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το νέο σας βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?


Νομίζω ότι το πρώτο – αλλά όχι απαραίτητα και το πιο σημαντικό – στοιχείο είναι τα ιστορικά δεδομένα που αναφέρω στο βιβλίο μου, κάποια από τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Κάποιοι ερευνητές μπορεί να αναρωτηθούν για την ακρίβεια τους, όταν όμως προσπαθήσουν να τα διασταυρώσουν θα διαπιστώσουν ότι όλα είναι σωστά. Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από τη μεγάλη ακρίβεια των γεγονότων.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο που θα ανακαλύψει ο αναγνώστης είναι ότι, πολλές φορές, δε θα μπορεί να ξεχωρίσει ποια γεγονόταείναι πραγματικά και ποια φανταστικά, κάτι που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο συναίσθημα.

Ένα άλλο δυνατό σημείο του βιβλίου είναι οι περιπέτειες που διαδραματίζονται από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία, αλλά και η μάχη του καλού απέναντι στο κακό, κάτι που, όπως είπε ένας από τους παρουσιαστές του βιβλίο μου, μας γυρίζει στην παιδική μας ηλικία, τότε που δεν υπήρχαν γκρίζες ζώνες στη ζωή μας αλλά μόνο άσπρο και μαύρο - το καλό ενάντια στο κακό.

Επίσης, τα πολλά flashbacks που υπάρχουν στο βιβλίο ανάμεσα στο σήμερα και το παρελθόν, τόσο κοντινό όσο και πολύ μακρινό, δεν αφήνουν τον αναγνώστη να κουραστεί ή να βαρεθεί μετά από κάποιες ώρες ανάγνωσης. Γι’ αυτό και υπάρχουν αναγνώστες (όπως μου είπαν οι ίδιοι) που το διάβασαν μέσα σε μια ή δύο ημέρες, κάτι που λίγες φορές τους είχε συμβεί.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Στο δεύτερο βιβλίο εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον και τις συγκινήσεις που προκαλούν η δράση, η πλοκή, ο έρωτας, το μυστήριο οι περιπέτειες και οι έρωτες των πρωταγωνιστών τους οποίους περιμένει με αγωνία ο αναγνώστης να δει πως θα εξελιχθούν στο τέλος, θα γνωρίσει και άγνωστους επιστήμονες – εφευρέτες οι οποίοι έζησαν εκείνη την εποχή στην Αλεξάνδρεια οι οποίοι με τις εφευρέσεις τους άλλαξαν την ροή του σημερινού πολιτισμού μας όπως ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία της ανθρωπότητας και τον πρώτο αυτόματο πωλητή, ο Φίλων ο Βυζάντιος ο οποίος ανακάλυψε το ‘’καρντάν’’ που χρησιμοποιείται σε προχωρημένους εξοπλισμούς, όπως είναι οι σύγχρονες πυξίδες των πλοίων και το αεροπορικό γυροσκόπιο που χρησιμοποιείται στους ουρανούς όλου του κόσμου και ο Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς ο οποίος με την μεγάλη εφεύρεση την αεροσυμπίεση που ήταν και η πρώτη αντλία νερού την οποία χρησιμοποίησαν οι σύγχρονοι άνθρωποι μετά από 2.000 χρόνια περίπου στις πυροσβεστικές αντλίες. Επίσης, ανακάλυψε το πιο ακριβές ρολόι του αρχαίου κόσμου το οποίο λειτουργούσε αποκλειστικά με νερό. Ήταν δηλαδή ένα υδραυλικό ρολόι, το οποίο δούλευε συνεχώς 24 ώρες την ημέρα και 365 μέρες το χρόνο, χωρίς καμία απολύτως μπαταρία. Δημιούργησε ένα υδραυλικό ρολόι τόσο ακριβές, που για 2.000 χρόνια ήταν το πιο ακριβές ρολόι στον κόσμο, το οποίο ρυθμιζόταν αυτόματα μόνο του. Δηλαδή, ανά εποχή, άλλαζε και η διάρκεια της ημέρας.


4)Είχαμε μιλήσει εκτενώς για το πρώτο βιβλίο σας (οι αναγνώστες μας, μπορούν να διαβάσουν ΕΔΩ την προηγούμενη συνέντευξη μας). Πείτε μας  πως καταφέρατε να συλλέξετε τόσες ιστορικές πληροφορίες και να παντρέψετε με την αλήθεια με την μυθοπλασία, την ιστορία με το σήμερα. Θέλετε να μας αναφέρετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο δεύτερο βιβλίο σας.


Η έρευνα για τα ιστορικά στοιχεία χρειάστηκαν πάνω από ένα χρόνο τόσο για την συλλογή των πληροφοριών όσο και για την διασταύρωσή τους, καθώς υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ των ιστορικών καταγραφών και διαφορετικών προσεγγίσεων τους.

Ευτυχώς όμως είχα την εμπειρία από την μεγάλη έρευνα που είχα πραγματοποιήσει στο πρώτο βιβλίο και έτσι με βοήθησε να βρω πολλά από τα ιστορικά στοιχεία που έψαχνα.

Ακόμα, θέλω να επισημάνω ότι, όταν κάνεις πολλά flashback σε ένα βιβλίο υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο να καταφέρεις να ταιριάξεις τις ημερομηνίες των γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν με τις ημερομηνίες στις οποίες στηρίζεται το βιβλίο.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι, όταν έπρεπε να βρω τους Έλληνες επιστήμονες – εφευρέτες που έζησαν και δίδαξαν στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας εκείνη την εποχή, να συμβαδίζουν με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες βρισκόταν ο πάπυρος εκεί, ο οποίος (κατά την μυθοπλασία) τους βοήθησε σε πολλές εφευρέσεις και ανακαλύψεις οι οποίες βοήθησαν αργότερα την ανάπτυξη του πολιτισμού μας.


5)Εσείς διαβάζετε?  τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;


Ναι και φυσικά διαβάζω όποτε βρίσκω χρόνο. Δεν έχω σταματήσει ποτέ να διαβάζω εδώ και πολλά χρόνια γιατί υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συγγραφείς που έχουν κουραστεί να γράψουν κάποιο ή κάποια βιβλία επειδή η δουλειά τους είναι πολύ δύσκολη και για αυτό πρέπει να τους διαβάζουν οι άνθρωποι.

Αυτή την στιγμή διαβάζω ένα βιβλίο του αγαπημένου μου συγγραφέα του WILBUR SMITH του οποίου έχω όλα τα βιβλία στην βιβλιοθήκη μου και τα οποία δεν θα τα δάνειζα ποτέ γιατί δεν τα βρίσκεις εύκολα πλέον στην ελληνική αγορά.


6)Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;


Όποιο βιβλίο και να διαλέξει κάποιος για να διαβάσει, κερδίζει πολλά ούτως ή άλλως από τις ιδέες και τις γνώσεις που καταθέτει ο κάθε συγγραφέας στο βιβλίο του.

Εγώ όταν ξεκίνησα να διαβάζω εδώ και πολλά χρόνια δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά βιβλία αλλά μόνο έντυπα και έτσι αναγκαστικά διάβαζα έντυπα βιβλία τα οποία τα χρησιμοποιούσα με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην σχιστούν ή φθαρούν επειδή έκανα συλλογή όλων των βιβλίων που διάβαζα. Τώρα φυσικά που έχει κατακλυστεί το διαδίκτυο με ηλεκτρονικά βιβλία, έχεις την δυνατότητα να κάνεις πιο ενδελεχή έρευνα βρίσκοντας αυτό που σου αρέσει πιο πολύ και να το διαλέξεις πιο εύκολα μέσα από τις πολύ μεγάλες λίστες βιβλίων υπάρχουν εκεί.


7)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ναύπλιο. Μετά το σχολείο μετακόμισα στην Αθήνα, όπου σπούδασα οικονομικά, και στη συνέχεια εργάστηκα στο υπουργείο Οικονομικών. Είμαι παντρεμένος, έχω δύο κόρες και μένω μόνιμα στην Αθήνα.

Ασχολούμαι συστηματικά με τις καταδύσεις από τις οποίες απέκτησα δύο πτυχία και εμπειρία ώστε να έχω την δυνατότητα να περιγράψω με περισσότερες λεπτομέρειες τις εξερευνήσεις στα αρχαία ναυάγια, ενώ στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τη μουσική.

Οι καταδύσεις είναι ένας λόγος που στο πρώτο μου βιβλίο αλλά και στο δεύτερο, πρόσθεσα αρκετές σελίδες με την εξερεύνηση ενός αρχαίου ναυαγίου στο Αιγαίο Πέλαγος.



8)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;


Υπάρχουν πολλές πηγές έμπνευσης για έναν συγγραφέα όπως τα προσωπικά του βιώματα ή άλλες εμπειρίες που αποκόμισε στην ζωή του όπως οι δημοσιογράφοι του αστυνομικού ρεπορτάζ το οποίο τους βοηθάει να γράψουν αστυνομικά βιβλία.

Κατά την γνώμη μου όμως, η καλύτερη πηγή έμπνευσης για έναν συγγραφέα είναι το διάβασμα πολλών και διαφορετικών βιβλίων τα θέματα των οποίων μπορούν να τον εμπνεύσουν όπως εγώ εμπνεύστηκα από την ιστορία του Μ. Αλέξανδρου αλλά και της χαμένης Ατλαντίδας, βάση των οποίων κατάφερα να δημιουργήσω ένα μυθιστόρημα γεμάτο με δράση, πλοκή, έρωτα, μυστήριο και περιπέτεια, προσπαθώντας να κάνω τον αναγνώστη να ταυτιστεί με του ήρωες του βιβλίου.


9)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Πράγματι, το επόμενο βιβλίο μου, το τρίτο κατά σειρά, όπως ήδη έχω προλογίσει θα έχει τον τίτλο ‘’Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ’’. Έχω ήδη ξεκινήσει να το γράφω και πιστεύω ότι σύντομα θα είναι και αυτό έτοιμο. Αυτό θα είναι και το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας, το οποίο ολοκληρώνει τη θεματολογία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το αν καταφέρουν οι ήρωες μου να βρουν τον πάπυρο θα αφήσω να το ανακαλύψουν οι αναγνώστες. Μην ξεχνάτε ότι το παν δεν είναι να μάθεις το τέλος μια ιστορίας, αλλά το ταξίδι που θα κάνεις μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τις περιπέτειες, τη δράση, την πλοκή, το μυστήριο και τους έρωτες. Έτσι συμμετέχεις νοερά σε όσα γίνονται, σαν συμπρωταγωνιστής του έργου.

Όπως λέει και ο Καβάφης σε ένα από τα καλύτερα ποιήματα του, την ‘’ΙΘΑΚΗ’’,

‘’Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.

Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει

και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο’’.


10)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Εμένα μπορεί εύκολα να με βρει κάποιος στο διαδίκτυο ή στο email μου gregoryskliamis@gmail.com μέσω του οποίου όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει ελεύθερα μαζί μου.

Όσο αφορά στο βιβλίο μου, αυτό το έχει αναλάβει ο Εκδοτικός Οίκος ‘’ΠΗΓΗ’’ και βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2021 σε όλες τις εκθέσεις που λαμβάνει μέρος, σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία των Αθηνών, Public, ‘’ΙΑΝΟΣ’’, Πρωτοπορία κ.λ.π. αλλά και σε πολλά βιβλιοπωλεία της επαρχίας. Οι αναγνώστες μπορούν επίσης να το παραγγείλουν σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της περιοχής τους για να τους το φέρουν, αλλά και από το Internet, ζητώντας από τις εκδόσεις ‘’ΠΗΓΗ’’ να τους το στείλουν στο σπίτι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard